To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Marija - Nie 06 Sty, 2008 14:37

Wczoraj "się nabiło" tyle postów w Megafanfiku, przez 3 godziny :paddotylu: , ażem się wystraszyła. W każdym razie, przy codziennym wchodzeniu na forum to raczej tyle się normalnie :wink: nie nazbiera.
Harry_the_Cat - Nie 06 Sty, 2008 14:42

No co Ty, przecież na pewno nie 2000.... :rumieniec:
Marija - Nie 06 Sty, 2008 14:44

Harry_the_Cat napisał/a:
No co Ty, przecież na pewno nie 2000.... :rumieniec:
:lol: Nie wiem, nie wiem...Ale jak zobaczyłam, że od mojego wejścia gdzieś o godz. 16. urosło 15 czy więcej stron postów, to noremalnie byłam pewna awarii na forum :rotfl: .
Anonymous - Nie 06 Sty, 2008 18:08

Nie 2000 nie moglo byc, mimo wzmozonej aktywnosci. Ale W dniu wczorajszym komunikat wyswietlil mi sie trzykrotnie, kazdorazowo klikalam jak Loana - oznacz wszystko jako przeczytane. Rozumialabym te 2000, ale 6000? W ciagu kilkudziesieciu minut? To juz z cala pewnoscia nie wchodzi w gre...
A nie zdarzylo mi sie to po raz kolejny. Podobne zdarzenia mialy miejsce w zeszlym tygodniu kilkakrotnie.

Caroline - Pon 07 Sty, 2008 22:29

A propos dyskusji w wątku "Fajny film..." mam takie refleksje:
1. na forum "Salon.." jest wiele uczestniczek, które choć nie są zagorzałymi fankami bolly, filmy oglądały i są tematem zainteresowane
2. temat bolly nie jest (jak pokazuje wiele wyważonych pytań i uwag, i równie wyważonych odpowiedzi) i nie musi być tematem tabu w Salonie
3. w ostatnich dniach dziewczyny zainteresowane bolly napisały kilka postów, które można uznać za "Mini-przewodnik po estetyce i konwencji kina bolly" ;) , szkoda byłoby, żeby ich praca zniknęła w czeluściach wątku na zupełnie inny temat
4. najwyraźniej temat bolly zaognia sytuację i nawet użycie małej czcionki jest okazją do niemiłych komentarzy. Choć jest taka potrzeba (patrz punkt 1.), rozpoczęcie na nowo wątku lub działu bolly w Salonie może doprowadzić do awantury. Nie mówię tylko o tym, co zaszło między GosiąJ i Alison, ja sama nie mam ochoty czytać, że jeśli nie piszę "prowokacyjnych" postów na temat kina bolly, to brak mi odwagi i z drugiej strony, że jeśli bolly mi się nie podoba, to mam "spojrzenie białego człowieka".

Moja propozycja jest w związku z tym następująca:
I. Stwórzmy temat "Bolly" w Salonie, do którego przeniesione zostaną posty z dotychczasowej dyskusji.
II. Adminie i GosiuJ, może podlinkujecie do Salonu forum "Pomarańczowe" lub inne z tą tematyką. Zaznaczmy w temacie "Bolly" w Salonie, że do dyskusji na temat kina bolly zapraszamy na te właśnie fora.

Chciałabym jedną rzecz wyjaśnić, ponieważ w majowej scysji brałam udział. Nigdy nie uważałam, że wyprowadzka "Orient Expressu" jest konieczna. Ale skoro tak się stało, nie róbmy zamieszania dublując dyskusje, bo uczestniczki "Pomarańczowego", jak przypuszczam, w dużej części są również uczestniczkami Salonu.

I druga rzecz, pozwoliłam sobie dziś wejść na "Pomarańczowe" i zobaczyłam, że wejście do działów wymaga logowania. Być może "Pomarańczowe" jest forum należącym do uczestników dobrze się znających, działającym na zasadzie zaproszenia zaufanych osób, więc jeśli nie do "Pomarańczowego", zaproponujmy na Salonie, linki do innych forów z tą tematyką, żeby wiadomo było, gdzie szukać informacji i dać upust wrażeniom.

Nie twierdzę, że na Salonie nie powinno być rozmów o bolly, po prostu nie wiem, w jakim zakresie mogłyby się one odbywać, żeby rzeczowe uwagi nie mieszały się z obraźliwymi.

Mam nadzieję, że moja wypowiedź nikogo nie uraziła. Jeśli tak się stało, to z góry przepraszam, nie było to moją intencją. Chodzi mi tylko o kwestie organizacyjne i dobrą atmosferę na forum.

GosiaJ - Pon 07 Sty, 2008 22:45

Caroline napisał/a:
Nigdy nie uważałam, że wyprowadzka "Orient Expressu" jest konieczna.

Forum OE i tak by powstało. W innym wypadku mocno zdominowałoby rozmowy w Salonie. Co najwyżej jego powstanie zostało przyspieszone.
Cytat:
I druga rzecz, pozwoliłam sobie dziś wejść na "Pomarańczowe" i zobaczyłam, że wejście do działów wymaga logowania. Być może "Pomarańczowe" jest forum należącym do uczestników dobrze się znających, działającym na zasadzie zaproszenia zaufanych osób

Jest tak, jak mówisz.

Co do pozostałych kwestii - o tym decyduje Admin :)

Galadriel - Pon 07 Sty, 2008 22:56

Caroline napisał/a:
druga rzecz, pozwoliłam sobie dziś wejść na "Pomarańczowe" i zobaczyłam, że wejście do działów wymaga logowania. Być może "Pomarańczowe" jest forum należącym do uczestników dobrze się znających, działającym na zasadzie zaproszenia zaufanych osób, więc jeśli nie do "Pomarańczowego", zaproponujmy na Salonie, linki do innych forów z tą tematyką, żeby wiadomo było, gdzie szukać informacji i dać upust wrażeniom.

Potwierdzam to, co pisze GosiaJ - to jest w zasadzie forum zamknięte, dla grupy przyjaciół, dla osób, które widziały naprawdę dość dużo filmów, które spotykają się co dwa-trzy tygodnie i razem oglądają filmy.
Osoby będące po seansie jednego-dwóch filmów bollywoodzkich nie będą się tam czuły dobrze. Zresztą sama widzę - od czasu do czasu loguje się ktoś nowy, ale prawie zawsze nic nie pisze, bo w naszą grupę naprawdę jest trudno wejść.
Myślę, że administrator mógłby stworzyć w Kąciku kulturalnym, w dziale "Filmy", osobny wątek na filmy bollywoodzkie. To jest dobry pomysł, bo są osoby chcące o tym pisać i nie mieszczące się ze swoimi potrzebami w wątku "Fajny film wczoraj widziałam".

Anaru - Pon 07 Sty, 2008 22:57

Znanych i zaufanych, albo takich, które widzimy, że bardzo, bardzo są zainteresowane i że najprawdopodobniej będą się tam dobrze czuły :mrgreen: . Ale racja - my się tam w ogromne większości znamy osobiście i spotykamy bardzo często normalnie, w realu - najczęściej w Krakowie. :banan_czerwony:

I racja - oddzielne forum na pewno by powstało, choćby ze względu na czołówkę, która nas cieszy każdorazowo :banan_Bablu: i znacznie już bardziej rozbudowane wątki. :mrgreen: Trudno by to było obecnie uklepać w jakimś wątku nie narażając się na problemy z transferem... ;)

Edit: widzę, że Gal napisała dość podobnie ;)

Caroline - Pon 07 Sty, 2008 23:07

GosiaJ napisał/a:
Jest tak, jak mówisz.

Nie upieram się przy podlinkowaniu Pomarańczowego akurat, może inne fora.

To już włażenie z butami, gdzie mnie nie ma, więc z góry przepraszam, ale widzę gotowość dziewczyn z Pomarańczowego do dzielenia się informacjami i wiedzą, a są to często znajome osoby z Salonu, więc może jakiś jeden temat otwarty, takie bollywoodzkie przedszkole na Pomarańczowym, gdzie można wejść i powiedzieć coś w stylu "hej właśnie obejrzałam "Czasem słońce...", pięęękny, co jeszcze bolly można zobaczyć w Polsce?" albo "to już trzeci bolly film, który widzę i znów pojawiła się scena w deszczu, czy to coś znaczy?".
GosiuJ, to luźny pomysł, jeśli uważasz tego rodzaju propozycję z mojej strony za nie na miejscu, to ją zignoruj i skasuj mojego posta.

GosiaJ napisał/a:
Co do pozostałych kwestii - o tym decyduje Admin :)

Nie chciałabym wnikać w Wasze uzgodnienia. Pamiętam, że na początku Łukasz decydował o kwestiach technicznych, Ty, przy pomocy uczestników forum, o pozostałych, takich jak zawartość i tematyka właśnie. Myślę, że w dużej mierze nadal tak jest, dlatego Was oboje traktuję jak właścicieli forum i czułabym się niezręcznie pomijając Cię, gdy mowa o takich kwestiach.

Caroline - Pon 07 Sty, 2008 23:12

Galadriel napisał/a:
Myślę, że administrator mógłby stworzyć w Kąciku kulturalnym, w dziale "Filmy", osobny wątek na filmy bollywoodzkie. To jest dobry pomysł, bo są osoby chcące o tym pisać i nie mieszczące się ze swoimi potrzebami w wątku "Fajny film wczoraj widziałam".
"Przedszkole" zaproponowałam przed przeczytaniem postu Gal.
Z mojego punktu widzenia nowy wątek Bolly jest jak najbardziej ok, tak jak napisałam w pierwszym poście. Coś jednak trzeba wymyślić, żeby nie dochodziło do takich sytuacji jak dziś.

Dorfi - Pon 07 Sty, 2008 23:27

Galadriel napisał/a:

Osoby będące po seansie jednego-dwóch filmów bollywoodzkich nie będą się tam czuły dobrze. Zresztą sama widzę - od czasu do czasu loguje się ktoś nowy, ale prawie zawsze nic nie pisze, bo w naszą grupę naprawdę jest trudno wejść.

Oj, to prawda. Ciężko coś napisać mając bardzo nikłą wiedzę w tym temacie, ale sporo można się dowiedzieć czytając to co napisałyście. :mrgreen:

BeeMeR - Pon 07 Sty, 2008 23:29

Hm... Przedszkole.... Ja czasem mam wrażenie, że nasz Pomarańczowe Forum to jedno wielkie przedszkole (nie zrozumcie mnie źle :kwiatek: ) bo ciągle się okazuje, jak wiele rzeczy jeszcze się nie zna, albo że ktoś obejrzał coś nowego - co ktoś inny widział już dawno - jak ostatnio w sobotę okazało się, że nie wszyscy widzieli teledysk z Kaal :thud:

I o ile sobie przypominam, nikt nie dostaje po głowie za niewiedzę, ani za posty w stylu "właśnie zobaczyłam "Czasem słońce" albo "Jestem przy tobie"" wręcz przeciwnie - nieraz nawet ciągnięty jest za język "no i co? jak wrażenia?" przy zbyt lakonicznej wypowiedzi :mrgreen:
Znamy się i lubimy i spotykamy często - owszem, ale ja nie mam nic przeciwko poznaniu czy pojawieniu się tam nowych osób (zwłaszcza nowych - starych znajomych z Forum Dam osób :-D )

Jedno natomiast, czego na pewno nie chcemy - to pojawienia się chmary młodocianych wielbicielek w stylu: "ooooch, kocham Szaróka" :confused3: co ostatnio można obserwować nagminnie na innych poświęconych bolly forach, ale skądinąd Dam akurat o to nie podejrzewam :mrgreen:

Edit: A tak, czołówki są cudne! :serduszkate:
Edit2: No dobra, oczywiście nam też zdarzają się posty pełne emocjonalnego zaangażowania :srk: ale nie tylko - recenzje, przemyślenia, ciekawostki - i to nie tylko dotyczące Indii ale i Japonii czy Chin. Zresztą chyba wiadomo o co chodzi :)

GosiaJ - Pon 07 Sty, 2008 23:38

Caroline napisał/a:

GosiuJ, to luźny pomysł, jeśli uważasz tego rodzaju propozycję z mojej strony za nie na miejscu, to ją zignoruj i skasuj mojego posta.

Caroline - nie mam żadnej mocy kasować posta, nie jestem moderatorem :) (nie wiem, czemu nadal jestem "zielona", szczerze mówiąc). Na tamtym forum rzeczywiście zasady są trochę inne. Jak już dziewczyny napisały, ktoś nowy może jednak wejść i podzielić sie wrażeniami z obejrzanego filmu - nawet jeśli to będzie pierwszy film indyjski w życiu. Nie trzeba zakładać do tego nowego tematu. Z przyjemnością witamy nowych zafascynowanych tematem - i ciągniemy za język :)
Cytat:
Nie chciałabym wnikać w Wasze uzgodnienia. Pamiętam, że na początku Łukasz decydował o kwestiach technicznych, Ty, przy pomocy uczestników forum, o pozostałych, takich jak zawartość i tematyka właśnie. Myślę, że w dużej mierze nadal tak jest

Zapewniam Cię, że nie. Łukasz dba o kwestie techniczne. Nie mam żadnego wpływu na tematykę i zawartość forum. Wiem, że Łukasz tworzył nowe działy na życzenie użytkowników, np. ostatnio w North and South chyba. Ja jestem zwykłym użytkownikiem :)
Pozdrawiam :)

Anaru - Pon 07 Sty, 2008 23:52

GosiaJ napisał/a:
nie wiem, czemu nadal jestem "zielona", szczerze mówiąc

Może forum nie zauważyło, że już nie jesteś moderatorem, chyba w komunikatach byłaś? ;)

Dorfi napisał/a:
Ciężko coś napisać mając bardzo nikłą wiedzę w tym temacie, ale sporo można się dowiedzieć czytając to co napisałyście. :mrgreen:

A udało Ci się już cokolwiek obejrzeć z tego, co Ci kiedyś podrzuciłam? ;) Czy nadal nie masz na czym?

BeeMeR napisał/a:
Jedno natomiast, czego na pewno nie chcemy - to pojawienia się chmary młodocianych wielbicielek w stylu: "ooooch, kocham Szaróka" :confused3: co ostatnio można obserwować nagminnie na innych poświęconych bolly forach

Niestety można... :confused3: i nie, takim dziękujemy serdecznie :?
Ale jak któraś z Salonowych Dam nie zna linka, a jest naprawdę zainteresowana, to go znajdzie lub dostanie i będzie mogła uczestniczyć bez problemu ;) - trochę osób stąd czyta i tam, pisze faktycznie znacznie mniej. ;)

Dorfi - Pon 07 Sty, 2008 23:57

Anaru napisał/a:

Dorfi napisał/a:
Ciężko coś napisać mając bardzo nikłą wiedzę w tym temacie, ale sporo można się dowiedzieć czytając to co napisałyście. :mrgreen:

A udało Ci się już cokolwiek obejrzeć z tego, co Ci kiedyś podrzuciłam? ;) Czy nadal nie masz na czym?

Miałam nadzieję, że zadziała moje DVD w laptopie. Macher obejrzał, stwierdził, że to nie wina systemu tylko uszkodzenie DVD i klops. Zbieram kasę na to DVD przenośne. Będę podpinać do obu komputerów na zmianę. A może niedługo stanieje?
Ale za to udało mi się obejrzeć "Czasem słońce..." w Nowy Rok. Kilka dni wcześniej uprzedzałam chłopaków, że się zamykam w pokoju i mnie nie ma :-D

ŁukaszG - Pon 07 Sty, 2008 23:58

AineNiRigani napisał/a:
Od kilkunastu dni pojawia mi sie komunikat:
"Twoje konto przekroczyło maksymalną ilość nieprzeczytanych postów: 2000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 14 dni"[..]?

Wyczyściłem Ci dla pewności całą historię operując bezpośrednio na tabeli w bazie, proponuję także wyczyścić sobie pliki "cookies" na Twoim komputerze odpowiedzialne za forum.

Loana napisał/a:
Ja mam to samo co Aine!! [...]

j/w

Caroline napisał/a:
A propos dyskusji w wątku "Fajny film..." mam takie refleksje:
1. na forum "Salon.." jest wiele uczestniczek, które choć nie są zagorzałymi fankami bolly, filmy oglądały i są tematem zainteresowane
2. temat bolly nie jest (jak pokazuje wiele wyważonych pytań i uwag, i równie wyważonych odpowiedzi) i nie musi być tematem tabu w Salonie

Po przeczytaniu tego postu i kolejnych, uznałem, że to dobry pomysł, aby stworzyć nowy wątek w dziale Filmy, który nazwę "Kinematografia indyjska".

Caroline napisał/a:
II. Adminie i GosiuJ, może podlinkujecie do Salonu forum "Pomarańczowe" lub inne z tą tematyką. Zaznaczmy w temacie "Bolly" w Salonie, że do dyskusji na temat kina bolly zapraszamy na te właśnie fora.

Potwierdzę tylko słowa moich przeprzedniczek, że forum "Pomarańczowe" nabrało charakteru bardziej prywatnego, które ze względu na specyficzny klimat, hermetyczne żarty, na prośbę większości dziewczyn zostało zamknięte. Oczywiście nikomu nie możemy odmówić logowania :wink:

Na koniec przy okazji mam jeszcze prośbę do moderatorów, aby starali się oczyszczać wątki z niepotrzebnych postów. Starajmy się wspólnie dbać o to, aby forum było przede wszystkim miejscem wymiany informacji, powymieniać uśmieszkami można się zawsze w komunikatorach...

Pozdrawiam
AdminLuc

Anonymous - Wto 08 Sty, 2008 00:27

Dzieki Adminie :kwiatki_wyciaga:
Maryann - Pią 11 Sty, 2008 10:53

Czy Was też dziś tak często wyrzuca z forum ? Co chwilę muszę się na nowo logować... :(
Marija - Pią 11 Sty, 2008 10:55

Za karę Cię wyrzuca, że fanfika nie piszesz :mrgreen: . Nie, u mnie bez problemów.
Maryann - Pią 11 Sty, 2008 10:59

Marija napisał/a:
Za karę Cię wyrzuca, że fanfika nie piszesz :mrgreen: .

Nie piszę, bo nie umim. Już mówiłam, że u mnie talentów literackich brak...

praedzio - Pią 11 Sty, 2008 11:20

Ło matko! W końcu udało mi się zalogować! Od samego rana się dobijam i nic. Zmuszona jestem podczytywać Was jako Gość. Czuję się jak Szpieg z Krainy Deszczowców! ;)

Przy próbie logowania notorycznie wyskakuje mi taki błąd:

trifle - Pią 18 Sty, 2008 20:33

Ostatnio jak wysyłam posty, wyskakuje mi takie coś
Błąd ogólny

Ran into problems sending Mail. Response: 550 Administrative prohibition

zamiast jak zwykle pokazać mi mojego posta. Czemu? :-|

Annette - Pią 18 Sty, 2008 21:05

Melduję, że u mnie to samo. :?
Dorfi - Pią 18 Sty, 2008 21:51

U mnie też :mrgreen:
Sofijufka - Pią 18 Sty, 2008 21:52

I u mnie....