To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Opactwo Northanger Northanger Abbey (2007)

Anonymous - Wto 24 Kwi, 2007 13:43

Znalazłam takie avatarki z Opactwa (choć nie jestem pewna, czy wszystkie są, trudno na tak małym obrazku dokładnie rozpoznać Catherine):

Marija - Wto 24 Kwi, 2007 13:49

Henry jest całuśny i milutki (hm), ale Katarzyna jest śliczna!! Izabela zresztą też. Kto mówił, że Angielki są tłuste i piegowate??
Anonymous - Wto 24 Kwi, 2007 14:22

Marija napisał/a:
Kto mówił, że Angielki są tłuste i piegowate??

Ktoś, kto się nie zna ;) .

Anetam - Wto 24 Kwi, 2007 16:55

Nimloth śliczne te avki z Kaśką :grin:
QaHa - Śro 25 Kwi, 2007 07:37

a ja sobie obejrzałam jeszcze raz :mrgreen: i pewnie nie ostatni
Anonymous - Śro 25 Kwi, 2007 08:06

Anetam napisał/a:
Nimloth śliczne te avki z Kaśką :grin:

Ukradłam z francuskiego forum, podobnego naszemu... :lol:

Anonymous - Śro 25 Kwi, 2007 08:52

Znalazłam również takie coś:

I z całego sezonu.

Harry_the_Cat - Śro 25 Kwi, 2007 09:52

Śliczny ten pierwszy banerek.

Ja wczoraj obejrzałam sobie NA (tak, na pewno Was tym zaskoczyłam :lol: ) i zrobiłam kilka avatarków:

Alison - Śro 25 Kwi, 2007 09:56

Śliczne! Catherine wygląda jak mały króliczek z tym swoim otwartym dziobkiem. Chyba tylko Audrey Hepburn miała tyle wdzięku co ona :grin:
Caitriona - Śro 25 Kwi, 2007 17:26

Czwarty, niebieski mi się bardzo podoba - i scena była świetna ;)
Anonymous - Sob 28 Kwi, 2007 10:45

Na zakończenie mojej przygody z Jane Austen Season obejrzałam Opactwo i tu nie mam wiele do powiedzenia poza mało ambitnym: Tilney :serduszkate: , Katarzyna :kwiatek: i cały film :serce2: :D . Po prostu świetny, zabawny, ciekawy, wciągający, świetny scenariusz, aktorstwo... Cudny film.
Marija - Sob 28 Kwi, 2007 10:59

Nimloth napisał/a:
Po prostu świetny, zabawny, ciekawy, wciągający, świetny scenariusz, aktorstwo... Cudny film.
No właśnie, zabawna książka zgrabnie przełożona na zabawny film z pięknymi aktorami :grin: .
Aragonte - Sob 28 Kwi, 2007 11:03

Harry_the_Cat napisał/a:
Śliczny ten pierwszy banerek.

Ja wczoraj obejrzałam sobie NA (tak, na pewno Was tym zaskoczyłam :lol: ) i zrobiłam kilka avatarków:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ukradnę Ci któryś, Harry, mooooogę? :kwiatek:

Mag - Sob 28 Kwi, 2007 11:56

Dzisiaj obejrzałam "NA" :thud:

Jestem zachwycona tą lekkością filmu ( oczywiście zrozumienie zawdzięczam Alison- dzięki Matulku :kwiatek: )

Film jest świetny, aktorzy dobrani znakomicie. Kaśka naiwna i dziecięco łatwowierna, Henry odpowiednio dojrzały i rozsądny za nich oboje (czy taki dzieciak nie przeradza się z czasem w p. Bennet?). Eleonora powściągliwa, Izabela występna ( na prawdę poszła z kipitanem "na całość? :rumieniec: )
Jak taki gbur jak generał mógł mieć takie dzieci jak Henry i El?
Baaardzo mi się podobało (dzięki C :serce: )

Harry_the_Cat - Sob 28 Kwi, 2007 12:18

Aragonte napisał/a:

Ukradnę Ci któryś, Harry, mooooogę? :kwiatek:

Bardzo bendem zaszczycona.... :oops:

Harry_the_Cat - Sob 28 Kwi, 2007 12:19

Nimloth napisał/a:
Na zakończenie mojej przygody z Jane Austen Season obejrzałam Opactwo i tu nie mam wiele do powiedzenia poza mało ambitnym: Tilney :serduszkate: , Katarzyna :kwiatek: i cały film :serce2: :D . Po prostu świetny, zabawny, ciekawy, wciągający, świetny scenariusz, aktorstwo... Cudny film.

Baaaaaardzo się cieszę, że Ci się podobało. Jak juz mowiłam to mój drugi ulubiony... :serce2:

Harry_the_Cat - Sob 28 Kwi, 2007 12:28

Mag napisał/a:
Kaśka naiwna i dziecięco łatwowierna, Henry odpowiednio dojrzały i rozsądny za nich oboje (czy taki dzieciak nie przeradza się z czasem w p. Bennet?).

Nie, zdecydowanie nie.
Ona jest naiwna nie dlatego, że głupia - Catherine jest zupełnie niedoświadczona i tak jak Henry mówi "pure at heart", ale zdecydowanie inteligentna. Pani Bennet jest osobą o bardzo ograniczonych mozliwościach intelektualnych, nie potrafi wyciągać wniosków (jej stosunek do Lidii i Wickhama), a Catherine po prostu potrzebuje "przewodnika" - taki z resztą początkowo charakter ma jej znajomość z Henrym. Panna mu się podoba, ale też ujmuje go swoją otwartością i szczerością. On ma zadatki na nieco cynicznego człowieka i dlatego oboje są sobie potrzebni, żeby to nieco zrównoważyć.

Mam nadzieję, że ma to ręce i nogi, co napisałam... jakoś cięzko mi sie myśli....

trifle - Sob 28 Kwi, 2007 13:43

Ma i ręce i nogi ;)

I całkowicie się zgadzam - Kasia jest naiwna, ale nie głupia. Jeszcze nie zna świata, dziwi ją mnóstwo rzeczy, ale to co najwyżej 'wina' nieobycia. Gdzie tam z Kasi pani Bennet, brr :roll:

Gosia - Sob 28 Kwi, 2007 18:23

Obejrzalam jeszcze raz "Opactwo Northanger" i musze powiedziec, ze to najpogodniejsza i najbardziej urocza z ekranizacji ITV. Oczywiscie Henry nie powala urodą, ale ma w sobie cos ujmującego, ładnie się usmiecha, jest kokieteryjny nawet ;)
Wlasciwie ogladajac ten film wciaz mozna sie usmiechac. I z naiwnosci Catherine i, jej snow, spojrzen i usmiechow Henry`ego.
W poprzedniej ekranizacji i troche w powiesci wydawalo mi sie ze Henry niemilosiernie drwi z Catherine, draznil mnie bardzo, a tu jest mily, ujmujący, tak ładnie łepek przechyla ;)
Jedyny ktory mnie drazni tu to Thorpe :? ??: bo Izabela jest na swoj sposob zabawna.
Ładne są sceny zabawy, rozmow i spacerow w opactwie.
Bardzo udany film. Nie ma moze motylkow, ale jest duza przyjemnosc ogladania.

BeeMeR - Sob 28 Kwi, 2007 18:43

Ja niedawno obejrzałam Opactwo po raz kolejny - i coraz bardziej mi się podoba. Bohaterowie sympatyczni, ale nie pozbawieni wad - to lubię :mrgreen:
Niedościgłe doskonałości bez wad są jakoś mało wiarygodne :? ??:

Zwłaszcza lubię, jak się Henry z Kasią drażni - tak słodko :serduszkate: no i jak na nią patrzy :thud:
aż się przypominają stare, dobre czasy, kiedy człowiek też był taki naiwny...

Mag napisał/a:

pewnie są takie po mamusi :mrgreen:
inne wersja byłaby niedyplomatyczna :mrgreen:

Anonymous - Sob 28 Kwi, 2007 19:59

Mag napisał/a:

Też mnie to zastanowiło :D .

Gosia napisał/a:
Wlasciwie ogladajac ten film wciaz mozna sie usmiechac.

I to też robiłam oglądając dziś film po raz drugi :)

Harry_the_Cat - Sob 28 Kwi, 2007 20:02

Ja mam jeszcze seans na dziś zaplanowany :cool:
Marija - Sob 28 Kwi, 2007 20:12

Harry_the_Cat napisał/a:
Ja mam jeszcze seans na dziś zaplanowany :cool:
Ja guzio, cały dzień dzieci na głowie, a teraz małżonka z dworca muszę odebrać, biedaka po spotkaniu rocznikowym :cool: . A miałam takie piękne plany :cry: ...
Ale za dwa tygodnie to będzie MOJA sobota :twisted:

Anonymous - Sob 28 Kwi, 2007 20:25

A tu taka ciekawostka.
Wyżej - kadr z Opactwa, niżej - zdjęcie z Becoming Jane:

Bardzo podobne miejsce :D .

Harry_the_Cat - Sob 28 Kwi, 2007 20:27

Nimolth.... niezły avek.... :cool: