Malarstwo i Teatr - Malarstwo
Admete - Śro 24 Cze, 2020 08:04
Pamiętam z F i NF - raz był chyba nawet na okładce
Deanariell - Śro 24 Cze, 2020 15:30
Znam, znam. H. R. Giger - to już klasyka gatunku. Przeraża i fascynuje.
Aragonte - Śro 24 Cze, 2020 20:15
Skoro to temat "Malarstwo", to nieudane "renowacje" obrazów też tu pasują
https://kultura.onet.pl/sztuka/czerwonousta-maryja-niepokalanie-poczeta-kolejne-arcydzielo-odrestaurowane/c61hpwd?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne
Admete - Śro 24 Cze, 2020 21:03
Jaka szkoda. Dlaczego oni nie mają odpowiednich przepisów?
Tamara - Wto 30 Cze, 2020 17:18
Maryja resztę pamiętam, ale to kolejne dzieuo jest naprawdę
Deanariell - Wto 07 Lip, 2020 09:04
https://brightside.me/article/youll-question-the-world-around-you-once-youve-seen-these-pictures-2755/
Prace Pawła Kuczyńskiego - nie znałam, dobre!
Aragonte - Czw 23 Lip, 2020 12:51
Nowa wersja "Chłopów":
https://www.onet.pl/film/...hr8j4y,681c1dfa
Deanariell - Czw 23 Lip, 2020 12:53
Fajny pomysł. Chętnie obejrzę.
Aragonte - Czw 04 Mar, 2021 16:11
No dobra, to nie malarstwo, tylko rzeźba, ale mimo to umieszczę tutaj, a nie w ciekawostkach, bo już wcześniej była tu mowa o renowacjach
https://www.rmf24.pl/fakt...-ko,nId,5084014
Admete - Czw 04 Mar, 2021 16:41
Ten właściciel to chyba się tak awanturuje dla samej awantury. Figura wygląda zdecydowanie lepiej.
Akaterine - Pią 05 Mar, 2021 09:22
Widząc miniaturki i nagłówki, że jest afera, myślałam, że wersja po renowacji to ta z ciemnymi włosami . L
Tamara - Sob 06 Mar, 2021 18:13
Idiota jakiś
Aragonte - Śro 07 Kwi, 2021 14:08
Chyba nie było tego wcześniej - można oglądać od środka Luwr i wszystkie znajdujące się tam dzieła sztuki
https://www.onet.pl/turys...nb459n,07640b54
Caitriona - Czw 08 Kwi, 2021 12:36
O, dzięki. Zaglądałam już do British Museum, zajrzę i do nich.
praedzio - Wto 06 Lip, 2021 21:43
Nie pamiętam czy się chwaliłam, że w zeszłym tygodniu byłam na wystawie malarstwa Zdzisława Beksińskiego. Skorzystałam z okazji, że kilkadziesiąt jego obrazów przyjechało do Warszawy.
Oczywiście, fotki nie oddają nawet połowy urody obrazów. Na żywo są niesamowite.
Admete - Wto 06 Lip, 2021 22:54
Wow - zadroszczę szczerze.
Aragonte - Śro 07 Lip, 2021 23:38
| praedzio napisał/a: | | Nie pamiętam czy się chwaliłam, że w zeszłym tygodniu byłam na wystawie malarstwa Zdzisława Beksińskiego |
Eeeej - mogłaś dać znać, też zamierzam się wybrać
Obrazy przepiękne
Admete, a masz szansę się wyrwać do Wawy na tę wystawę?
annmichelle - Czw 08 Lip, 2021 05:44
Oj, malarstwo Beksińskiego to zdecydowanie nie moja bajka.
Doceniam w sensie techniki, przekazu, emocji jakie wywołują, ale nie jest to sztuka, która mnie zachwyca, jest mi bliska i do mnie trafia (chyba, że jako koszmar senny....).
Agn - Czw 08 Lip, 2021 08:31
Ja tez nie naleze do fanek dziel Beksinskiego. Wg mnie sa okropne - wygladaja wlasnie jak cos, co sie moze przysnic. Brrr...
Admete - Czw 08 Lip, 2021 09:06
| Aragonte napisał/a: | | Admete, a masz szansę się wyrwać do Wawy na tę wystawę? |
A do kiedy jest? W sierpniu jeszcze działa?
praedzio - Czw 08 Lip, 2021 10:29
Do 5 września. Po sąsiedzku jest jeszcze Banksy, tylko tam bilety są droższe. Normalny Beksiński: 35 złotych, a Banksy 60 bodajże. Na Beksińskiego wybrałyśmy się z koleżanką z pracy, bo mamy blisko i trochę też pod wpływem chwili. Obie potrzebowałyśmy odskoczni od naszych smuteczków.
Przy okazji żeśmy się uśmiały, bo pochodziłyśmy trochę po Koneserze zwiedzając sobie kompleks i napatoczyłyśmy się na galerię "ToTuart". A że jest ona przeszklona, to zajrzałyśmy z ciekawością do środka. Moją uwagę przykuł portret Jurka Owsiaka wiszący wysoko na jednej ze ścian, a później, kiedy się uważniej przyjrzałam, to zobaczyłam inne prace nawiązujące do jego działalności. Pokazałam je koleżance, na co ona zawołała: "Patrz, tam jest ŻYWY Owsiak!" Spojrzałam na nią zdziwiona, a potem znów do środka - i faktycznie, wśród uwijających się ludzi latał Jurek. Szybko odskoczyłyśmy od szyby i oddaliłyśmy się chichocząc z własnej ciekawości.
Koneser jest położony przy ulicy Ząbkowskiej, którą bardzo lubię spacerować. Trochę jakby czas tam stanął w miejscu. Sklepiki, kamienice z cudnie zdobionymi balkonami, dużo restauracji, neony... A propos - do Muzeum Neonów też planuję się kiedyś wybrać, jest na pobliskim Kamionku.
Aragonte - Czw 08 Lip, 2021 14:51
Annmichelle, malarstwo Beksińskiego na pewno jest specyficzne i może odstraszać, ale mam do niego sentyment, choć już nie taki, jak kiedyś Tj. nie chciałabym mieć takiego obrazu w domu, ale wystawę chętnie obejrzę (i uruchomię swoje mroczniejsze zakamarki mózgu ).
| Admete napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Admete, a masz szansę się wyrwać do Wawy na tę wystawę? |
A do kiedy jest? W sierpniu jeszcze działa? |
Już ci Praedzio odpowiedziała - tak że pomyśl
praedzio - Czw 08 Lip, 2021 16:23
Mnie Beksiński się dobrze kojarzy, mimo niepokojących niekiedy obrazów. Pierwszy raz zetknęłam się z nim poprzez okładki albumów polskiego zespołu Collage, w którego muzyce zakochałam się na zabój. Do tej pory muzyka czy to z albumu "Safe" czy "Moonshine" nierozerwalnie kojarzy mi się z malarstwem Beksińskiego.
Admete - Czw 08 Lip, 2021 18:21
| Aragonte napisał/a: | | Już ci Praedzio odpowiedziała - tak że pomyśl |
Dobrze, to trzeba pomyśleć w sierpniu. Ty wtedy masz jakieś wolne?
Aragonte - Czw 08 Lip, 2021 20:07
| Admete napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Już ci Praedzio odpowiedziała - tak że pomyśl |
Dobrze, to trzeba pomyśleć w sierpniu. Ty wtedy masz jakieś wolne? |
Nie mam zaplanowanego dłuższego urlopu (chyba znowu wezmę jakoś jesienią), ale nie będzie problemu, żeby wziąć 2-3 urlopu, jak myślę. Muszę też się zorientować, czy brat z całą rodziną nie wyjeżdżają na jakieś 2 tygodnie sierpnia (zdaje mi się, że tak), to wtedy miałabym szansę dysponować mieszkaniem bez kotów i dużo większym Jeśli nie, to będę musiała trochę pokombinować, bo moje zasierścione siedlisko może cię wystraszyć
|
|
|