Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V
Anaru - Śro 10 Cze, 2015 23:02
Boyhood (2014)
Wydawało mi się, że ktoś kiedyś o nim coś pisał, ale jakoś nie mogłam znaleźć.
Bardzo ciekawy, subtelny film, w którym pozornie nic się wielkiego nie dzieje. Ot proza życia - dzieci dorastają, zmieniają się partnerzy matki (Patricia Arquette), ojciec (Ethan Hawke) dorasta do swojej roli ojca i też buduje nową rodzinę, nie tracąc jednocześnie kontaktu ze starszymi dziećmi, w tle przewija się Obama, Gwiezdne Wojny, Harry Potter, pojawiają nowe wynalazki z codziennego życia, nowe zainteresowania, dzieciaki stają u progu dorosłości i konieczności wyborów, poszukiwania tożsamości i samodzielnego życia...
Film był kręcony ponad 10 lat, dokręcany po kawałku co roku z tymi samymi aktorami i widać jak się przede wszystkim dzieci zmieniają w nastolatki, ale i jak w ciągu tej dekady zmieniają się dorośli. Bardzo ciekawy eksperyment. Szkoda tylko, że reżyser zamiast swojej córki nie zaangażował innej aktorki, bo dziewczę jest zdecydowanie najsłabszym ogniwem filmu.
Film trwa jakieś 3 godziny, ale przez te 3 godziny nie ma nudy, człowiek tak dalece wchodzi w ten świat, że aż żal kiedy opowieść się kończy. Film był nominowany do Oskara, statuetkę dostała Patricia Arquette, zarówno film jak i aktorka dostali tez sporo innych nagród. Warto zobaczyć.
http://www.filmweb.pl/fil...4-629125/awards
Tu można zerknąć na zdjęcia
http://www.filmweb.pl/fil...4-629125/photos
Cathie - Czw 11 Cze, 2015 06:50
| Anaru napisał/a: | | Oglądałam to kiedyś i chyba mi się najmniej podobało z jego filmów. Może też dlatego, że za Sophie Marceau nie przepadam. |
Sophie lubię, ale film faktycznie nie należy do najlepszych.
Anaru - Czw 11 Cze, 2015 10:04
Udało Ci się jednak obejrzeć? Pamiętam, że ten film mnie zmęczył.
Cathie - Czw 11 Cze, 2015 10:15
| Anaru napisał/a: | | Udało Ci się jednak obejrzeć? Pamiętam, że ten film mnie zmęczył. |
Jednym okiem, z przerwą na usypianie Małej (znów zasypia o 23 ) i suszenie włosów. Ledwo dziś wstałam do pracy. Cztery godziny snu na dobę, to jednak za mało.
BeeMeR - Czw 11 Cze, 2015 10:21
| Cathie napisał/a: | znów zasypia o 23 | kocham ten motyw. A jeszcze bardziej jak się jedno obudzi o wpół do piątej, zaraz obudzi drugie i potem się chichrają i bawią zamiast spać Dziś tak właśnie zrobili.
Anaru - Czw 11 Cze, 2015 10:30
Współczuję , może dzisiaj uda się wam obu wyspać
BeeMeR - Czw 11 Cze, 2015 10:43
Jestem względnie wyspana acz niekoniecznie popieram wstawanie przed 6 rano
w mądrości swojej poszłam ciut wcześniej spać, bom chorawa i wieczorami czuję się do bani - Tolkien (dodatki WP) jest idealny na sen, pół stroniczki czyjejś genealogii "ten był synem tego, a tamten owego" i już śpię jak zabita
Cathie - Czw 11 Cze, 2015 11:04
| BeeMeR napisał/a: | Kocham ten motyw. A jeszcze bardziej jak się jedno obudzi o wpół do piątej, zaraz obudzi drugie i potem się chichrają i bawią zamiast spać Dziś tak właśnie zrobili. |
A ja nieszczególnie. U mnie wydanie pojedyncze, ale też baaardzo kreatywne. Zasypia o 23, budzi się o 2, zasypia o 4, wstaje po 9 i jak nie śpi, to jest marudne do kwadratu.
| Anaru napisał/a: | Współczuję , może dzisiaj uda się wam obu wyspać |
Wątpię. Cały tydzień wstaje o 4 rano do pracy.
Powinnam w "Naszych dzieciach" ponarzekać.
Admete - Nie 14 Cze, 2015 09:37
Byłyśmy wczoraj z Akne na Rozumiemy sie bez słów i z czystym sercem polecamy - pośmiałyśmy się i wzruszyłyśmy na koniec:
https://www.youtube.com/watch?v=kSR9PdIRxlo
I pójdę sobie także na to:
https://www.youtube.com/watch?v=50F7f-vQOZg
BeeMeR - Pon 15 Cze, 2015 09:43
Jakoś ten pierwszy zwiastun mnie nie zachęca - pewnie nie oddaje klimatu filmu - drugi jak najbardziej.
akne - Pon 15 Cze, 2015 22:50
Oj, super był film! Gdyby nie makijaż, popłakałabym sobie ze wzruszenia pod koniec. Choć jej rodzice wpieniali mnie niezmiernie.
Cathie - Wto 30 Cze, 2015 13:12
Wczoraj obejrzałam Krocząc wśród cieni z Liamem Neesonem.
http://www.filmweb.pl/fil...eni-2014-655615
Matt Scudder (Liam Neeson) były policjant, obecnie prywatny detektyw bez licencji, dostaje zlecenie odnalezienia 3 mężczyzn, którzy zabili żonę klienta Kenny'ego Kristo (Dan Stevens).
Dobry kryminał. Taki chandlerowski, gdzie nawet ci dobrzy, nie są idealni.
Polecam.
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=s-i1F-9bhew
Przez cały film się zastanawiam, gdzie ja widziałam aktora, grającego Kristo. Pod koniec mnie olśniło - "Downton Abbey".
BeeMeR - Wto 30 Cze, 2015 18:53
Ex-machina
Ciekawy thriller - piękne, rozległe, dziewicze tereny górskie (pokazane w zwiastunie poniżej) są tłem dla bardzo kameralnego zetknięcia człowieka z cyborgiem. Dość ciekawe.
https://www.youtube.com/watch?v=EoQuVnKhxaM
Szafran - Czw 02 Lip, 2015 21:27
Trochę się zastanawiałam czy tu, czy w zniechęcającym, ale ostatecznie postanowiłam tu, traktując wątek jako taki o czymś ostatnio obejrzanym;).
Wróciłam właśnie z kina z "Manglehorna" z Alem Pacino. I mam trochę za swoje, że nie poczytałam wpierw recenzji, a tylko dałam się skusić na faceta z kotem na plakacie;).
Film jest... dziwny. Rozumiem ogólny sens, ale znaczenia części scen i zamysłu artystycznego reżysera już nie. A wierzcie mi, jestem przetrenowaną publiką festiwalową i niejeden odjazd widziałam:).
Podobali mi się bohaterowie, obsada. Rozbawiła część scen - pokazujących zwykłych ludzi i ich zwyczajność. Ale jako całości tej historii nie kupuję. Byliśmy w kinie ośmioosobową bandą - i wyszliśmy z podobnymi mieszanymi odczuciami i wielkimi znakami zapytania wypisanymi na twarzy.
Zwiastun, który wygląda dość niewinnie:
https://www.youtube.com/watch?v=jriUbhFL20k
BeeMeR - Wto 07 Lip, 2015 07:51
Eksodus - bogowie i królowie (2014)
Właściwie to ja top powinnam wpisać w najgorsze filmu bo dialogi ma wyjątkowo fatalne przez duże tfu a dubbing też nie pomaga w zachwycie. Ale za to film zdjęcia ma piękne więc obejrzeć można, byle się nie przywiązywać do tej wersji zdarzeń . Mnie szczerze nie przypadły do gustu też rozmowy Mojżesza Bogiem - treść i przede wszystkim nie spodobał mi się chłopiec grający Boga - może znowu dubbiong dokłada swoje.
Jeśli idzie o postaci: Mojżesz (Christian Bale) mi nie pasował, nie jest zły, ale ani trochę nie mojżeszowy a Ramzes ma bodaj najgłupsze teksty .
W drugoplanowych rolach jest kilku znanych i lubianych aktorów - dla odmiany bardzo mi się podobała m.in. żona Mojżesza
Zdjęcia jako się rzekło ładne, rozmach wielki, tylko czasem miałam wrażenie, że jesteśmy w Westeros albo Śródziemiu A jak się zaczęły plagi od krwawego ataku krokodyli to że w Aligator X i na koniec trochę kina katastroficznego - chodzi mi o to, że nie miałam zupełnie poczucia filmu biblijnego - może to nie aż taka katastrofa jak ostatni Noe, ale też idzie nieco w taką stronę. To nie jest mój Mojżesz za którym poszłyby tłumy.
No i na koniec zarzut złego rozplanowania - braku równowagi. Przydługi wstęp jak się księciu Egiptu żyło w przepychu a potem na wygnaniu, mocno rozbudowane upstrzone efektami specjalnymi plagi i wielkie wyjście z Morzem Czerwonym (acz jak najpierw wybrali wąską ścieżkę w góry dla tysięcy uchodźców to miałam lekkie WTF, czy ten Mojżesz będzie może dla odmiany rozstępował góry ) w roli głównej. A przykazania i cielec to już po łebkach, upchnięte w dwie minuty - niby o wyjście chodziło, ale końcówka filmu wyszła strasznie nijako i zakończyła się nigdzie (bo jeszcze nie w Kanaan).
Cathie - Wto 07 Lip, 2015 08:43
| BeeMeR napisał/a: | Eksodus - bogowie i królowie (2014)
|
Czy dobrze widzę, że Ben Kingsley w tym gra?
Jeszcze trochę, to się będę bała lodówkę otworzyć.
BeeMeR - Wto 07 Lip, 2015 09:30
| Cathie napisał/a: | | Czy dobrze widzę, że Ben Kingsley w tym gra? | Owszem, ale akurat on jest całkiem ok
Anaru - Wto 07 Lip, 2015 10:17
| Cathie napisał/a: | Czy dobrze widzę, że Ben Kingsley w tym gra?
Jeszcze trochę, to się będę bała lodówkę otworzyć. |
A co? Trafiałaś na niego ostatnio w każdym filmie? Ja go ostatni raz widziałam w Medicusie, przesytu na razie nie mam . I na dodatek go lubię jako aktora.
Faktycznie rozmach tam mieli, ale krajobrazy piękne, a to dla mnie jedna z ważniejszych rzeczy w filmie. Ostatnio jak zobaczyłam piękne okoliczności przyrody Alaski to m.in. ze względu na nie obejrzałam jeden z wcześniejszych chyba filmów Seagala bo był jeszcze całkiem szczupły.
Musze sprawdzić czy ten Exodus posiadam bo to raczej szybkie do obejrzenia.
Cathie - Wto 07 Lip, 2015 18:23
| Anaru napisał/a: | | Cathie napisał/a: | Czy dobrze widzę, że Ben Kingsley w tym gra?
Jeszcze trochę, to się będę bała lodówkę otworzyć. |
A co? Trafiałaś na niego ostatnio w każdym filmie? Ja go ostatni raz widziałam w Medicusie, przesytu na razie nie mam . I na dodatek go lubię jako aktora.
|
Takie szczęście. Też go lubię, ale co za dużo, to niezdrowo.
Admete - Sob 11 Lip, 2015 11:05
Edge of tomorrow - Na skraju jutra - taka dść typowa rąbanka sf z Tomem Cruisem w roli zbawcy ludzkosci
Akaterine - Sob 11 Lip, 2015 12:51
Polećcie mi jakąś niegłupią komedię romantyczną na poprawę humoru, preferowane filmy angielskie nagrane w ciągu ostatnich 10 lat, ale amerykańskie lub francuskie też od biedy ujdą.
Eeva - Sob 11 Lip, 2015 16:23
Kingsmen z Colinem Firthem widziałąś?? Jak dla mnie mega film
Akaterine - Sob 11 Lip, 2015 18:54
Nie brałam pod uwagę, bo szukałam typowej komedii romantycznej . Ale z braku pomysłów może też da radę.
Przejrzałam katalog na imdb i wygląda na to, że obejrzałam większość angielskich komedii z ostatnich 10 lat . Z tych, co nie widziałam, obejrzałam Tamare Drewe - ładny w formie, głupi w treści, i Not Another Happy Ending - kiepski.
Harry_the_Cat - Sob 11 Lip, 2015 19:11
Tamara Drewe to wspolczesna wariacja na Z dala od zgielku...
Akaterine - Sob 11 Lip, 2015 19:36
To ma sens - jednym z bohaterów był uczony piszący książkę o Hardym .
Znalazłam dwa filmy, których nie widziałam, obydwa z Matthew Goodem, więc szykuje się przyjemny seans na poprawę humoru. Jeden to Leap Year, mam wrażenie, że to widziałam, ale nie pamiętam szczegółów - może to był jeden z filmów, które oglądałam na studiach ze współlokatorkami do wina .
|
|
|