To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałem...

Matylda - Pon 16 Paź, 2006 23:31

AineNiRigani napisał/a:
wiesz, ja Cie doskonale pamiętam. Ładna blondynka o miłym uśmiechu i wesołych oczach. Ale podwójnego podbródka nie widziałam :D

Och dzięki Ci o Pani
Podbudowałam się - to mogę coś zjeść bez wyrzutów sumienia :grin:

Admete - Pon 16 Paź, 2006 23:32

Obejrzałam właśnie Dom nad jeziorem. Bardoz mi sie ten film podobał. Chyba trafił w mój nastrój - dopadła mnie jesienna melancholia, a ten film właśnie taki jest - melancholijny. Fabułą nieco zagmatwana, ale uczucia prawdziwe. Sandra i Keanu pasują mi od czasu Speed i miło było ich razem zobaczyć ponownie. I jakie przepiękne nawiązanie do Perswazji.
Matylda - Pon 16 Paź, 2006 23:36

Mnie też się podobał ten film
Zresztą już trochę o tym pisałam- miał swój klimat ,a takie właśnie klimaty ostatnio mi odpowiadają
I to że należy wierzyć , że wszystko może się zdarzyć i jest możliwe
Tak to naprawdę ładny film

Trzykrotka - Wto 17 Paź, 2006 10:08

Na projekcję "Domu" jeszcze czekam i "Miasta" też. Laro, fajnie że o tym napisałaś, Miłosz też kocha ten film, a ja mam go w domu od Oskarów i ciągle nie moge się odważyć na włożenie płyty do odtwarzacza. Chyba rzeczywiście jesienna melancholia nie sprzyja...
Caitriona - Wto 17 Paź, 2006 10:47

To ja się przyłączę do pochwał Lary dla "Miasta gniewu". Dobry film.
Ludzie rozmawiają i się kompletnie nie rozumieją; są uprzedzeni do innych mimo, że sami padają ofiarami uprzedzeń i nietolerancji; w każdym z nas tkwi zło, ale jest tez dobro i na szczęście czasem wygrywa ze złem...
I w tym filmie jest sporo dobrego aktorstwa: Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, Brendan Fraser, Terrence Howard, Ludacris, Ryan Phillippe.
Polecam!

Harry_the_Cat - Wto 17 Paź, 2006 10:50

A u mnie film czeka i czeka. Dostaliśmy od przyjaciół i teraz przy każdym spotkaniu rozliczają nas z tego, czy w końcu obejrzeliśmy, a my dalej nie...
Caitriona - Wto 17 Paź, 2006 10:51

A ja wczoraj obejrzałam "Harrego Pottera" część III i IV.
Ja książek nie czytałam, więc porównac nie mogę, ale filmy to tak średnio mi się podobają... Trójka głównych bohaterów taka trochę drętwa jest. Lepiej wypada drugi plan: Gambon, Oldman, Smith, Fiennes i mój zdecydowany ulubieniec Rickman.
Przyznam, ze po IV odcinku to jestem ciekawa co będzie dalej, i może się do kina wybiorę?... Zobaczymy.

Harry_the_Cat - Wto 17 Paź, 2006 10:55

No to Caitri teraz się będziesz w wątku orientowała przy moderowaniu! Jestem z Ciebie dumna!

A do książek, mam nadzieję, jeszcze dojrzejesz. :)

Alison - Wto 17 Paź, 2006 12:04

Widziałyście wczoraj film "Marzyłam o Afryce" z Kim Basinger? Popłakałam równo, choć film o podobnej tematyce "Pożegnanie z Afryką" bardziej mi się podobał. Basinger zaskoczyła mnie umiejętnościami aktorskimi. Scenę ratowania syna ukąszonego przez jadowitego węża zagrała świetnie, wstrząsająco. Jestem naprawdę pełna podziwu...
Matylda - Wto 17 Paź, 2006 20:00

A ja własnie obejrzałam sobie
Diabeł ubiera sie u Prady
Film do obejrzenia , bardzo przewidywalny
Główna bohaterka to śliczna dziewczyna która podobno miała się przemienić z Kopciuszka w królewnę. Ta zamiana chyba się nie bardzo udała bo dziewczyna był śliczna od samego początku. Chyba sobie kupię książkę.......

Trzykrotka - Wto 17 Paź, 2006 21:40

Ta ślicznotka to panna Jane Austen z filmu biograficznego, prawda?
Trzykrotka - Wto 17 Paź, 2006 23:28

I jak myślisz Matyldo - ma ducha austenowskiego? Jakoś mi się jej uroda wydaje bardzo wspólczesna i amerykańska (widzialam kowbojów Anga Lee i "Pamiętnik księżniczki" z nią).
Matylda - Śro 18 Paź, 2006 16:06

Trzykrotka napisał/a:
I jak myślisz Matyldo - ma ducha austenowskiego? Jakoś mi się jej uroda wydaje bardzo wspólczesna i amerykańska (widzialam kowbojów Anga Lee i "Pamiętnik księżniczki" z nią).

Dziewczyny wszelką wiedzę o filmach czerpię właśnie od Was- za co jestem bardzo wdzieczna :hello:

A co do tej ślicznotki nie widziałam jej w roli Jane Austen

Współcześnie jest bardzo ładna- mnie się bardzo podoba
Nawet trudno jest z niej zrobić Kopciuszka
Ale jak wygląda w filmie kostiumowym - no nie wiem :? ??:
Strój i charakterystyka może zrobić wszystko
Czy potrafii wcielić sie w kogoś kto żył 200 lat temu??
Widziałam z nią tylko ten jeden film
Bo np Glen Close zagra wszystko....

Anonymous - Śro 18 Paź, 2006 19:24

a może tak zapamietałam moje wielkie Greckie wesele? :oops: :oops:
Taka mi się wydawała na początku brzydka...

Trzykrotka - Czw 19 Paź, 2006 12:34

Potem też była brzydka, ale fasynująca - te czerwone sweterki i piękne pełne kształaty... moi koledzy się zaśliniali na jej widok.
Mati, Aine chodziło o "Pamiętnik" i o kopciuszka - Anne. Czy ona aparatu na zębach nie nosiła?

Anonymous - Czw 19 Paź, 2006 12:42

no o pamietnik mi chodziło.
Agn - Pią 20 Paź, 2006 19:01

Co prawda nie wczoraj, ale tydzien temu, ale jednak - obejrzalam Diabel ubiera sie u Prady. Nie katujcie sie ksiazka, idzcie obejrzec ot, tak. Lekki, calkiem zabawny. No i Meryl Streep jak zawsze pierwsza klasa! :mrgreen:
Matylda - Sob 21 Paź, 2006 00:04

Słyszałam , że książka jest lepsza- jak to zwykle bywa
Film obejrzałam z przyjemnością ale nic mnie tam nie zadziwiło i nie zaskoczyło, a szkoda
Zdradzę Wam w sekrecie , że słowo Prada działa na mnie jak magnes

Matylda - Sob 21 Paź, 2006 00:07

Acha
Zastanawia mnie jeszcze rozmiarówka
Główna bohaterka nosiła rozmiar 6 potem nawet zeszła do 4
To jak to sie ma do mojej 12 :? ??:
Czy to ta sama skala ??? :? ??:

Gunia - Sob 21 Paź, 2006 10:41

Mi się on średnio podobał. Śmieszny, ale szablonowy. Mimo wszytsko cieszę się, żego widziałam, bo Meryl jest super. :D
Anonymous - Sob 21 Paź, 2006 21:58

Właśnie oglądnełam "Zakochanego Szekspira" Bardzo mi się podobał śmieszny romantyczny wzruszający. Ideał filmu ach ten Will gdzie jest mój egzemplarz Romea i Julii????
Acha w księgarni lub w bibliotece.

A i przez was niedobre kobiety chce mi się znowu oglądnąc "Szkołę uczuć" albo Love actuallyty.

A poznikało kilka tematów nie ma tematu o "Szkole uczuć"

Agn - Nie 22 Paź, 2006 13:07

Matylda napisał/a:
Słyszałam , że książka jest lepsza- jak to zwykle bywa

No właśnie moim zdaniem nie - książka jest b. słaba. Jeśliś ciekawa mych wrażeń, to zapraszam do "Ostatnio przeczytane".

Gunia - Pon 23 Paź, 2006 20:21

Wczoraj obejrzałam "Azyl". :D
Wprawdzie nie miałam ochoty pozmieniać zamków w domu, jak to zapowiadali w reklamie, ale i tak nie było źle. :D
Nie przepadam za tym gatunkiem filmów, ale "Azyl" naprawdę mnie wciągnął.

Diana - Wto 24 Paź, 2006 18:52

Ja nawet w tym "Azylu" wypatrzyłam jednego z aktorów "Mody na sukces". :thud: Jodie Foster z rzadka grywa teraz w filmach, a ja właśnie na te z jej udziałem jakoś tak chodzę do kina. Ostatnio na "Plan lotu".
Caitriona - Pią 27 Paź, 2006 00:46

"9 kompania". Film o młodych chłopcach, którzy na ochotnika zgłosili się do wojska. Trafiają najpierw do obozu na szkolenie, a następnie do Afganistanu, gdzie toczy się wojna.
Moim zdaniem bardzo dobry film. Jest świetnie sfilmowany: montaż, kadry, kolory. Muzyka jest niezła (szczególnie główny motyw). Aktorów nie znam (poza jednym, którego wcześniej widziałam w "Nocnej i Dziennej Straży"), ale ci młodzi chłopcy wypadli dobrze. Co do tematu - wiadomo: jest to film o wojnie, o śmierci, o obowiązku, o przyjaźni.