To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Czas honoru

stawrogi - Pon 13 Gru, 2010 00:50

Oczywiście ja oglądałam:)I oto wrażenia: Sajkowscy skończyli zgodnie z moimi oczekiwaniami; Guzik oczywiście musiał zostać zauważony- to norma....
Rainer to jednaj zimny drań- wysłała biedną Gruszkę na pewną śmierć...ale przynajmniej zabił tą zołzę Ninę:)
Czy miałam omam czy nasi dzielni chłopcy staranowali murowaną ścianę- czy ona z dykty może była ha ha ha
Bronek oczywiście przeżyje....

Anonymous - Pon 13 Gru, 2010 10:28

Z dykty wtedy chyba nie murowali. Podłożyli jakiś ładunek sądząc po wybuchu.

Rainer faktycznie pokazał, bardzo drańskie oblicze. Nie było po nim widać jakiejś wewnętrznej walki, czy dobrze robi. Miłość, uczucie, przywiązanie przegrały z kretesem z jego ambicją. To, ze zabił Ninę to i dobrze, ale kurczę wysyłała kobietę, którą "kochał" na tak jak mówisz pełną śmierć i wszystko co miał jej do powiedzenia to "uważaj na siebie"?!?! No helloł! Mnie zastanawia inna sprawa. Przecież brygada zuchów korzystając z mieszkania tej kobiety naraziła ją na ogrooomne kłopoty i co w związku z tym? Albo jakim cudem w czasie godziny policyjnej, oni sobie strzelają w knajpie, biegają po mieście i strzelają i ani jeden patrol się nie przewija?

Sajkowskich strasznie mi szkoda.... ale kurczę to do przewidzenia było. Ja bardziej stawiałam, że do obozu ich wywiozą, a tu rozstrzelanie... że podziemie o tym nie widziało??

No i co z Mamą Guzika i Władka?

Guzik to wogóle wzorowy konspirator :roll:
Ale to co usłyszał od Celiny nie było zbyt miłe i budujące....

stawrogi - Pon 13 Gru, 2010 18:13

O ja głupia o ładunku wybuchowym nie pomyślałam....tak wysoko już cenię tych naszych zuchów, że podejrzewałam ich o taranowanie ścian:)
O kwestii mieszkania tej Pani i w ogóle okolicznościach tej akcji litościwie zmilczę:)

nicol81 - Pon 13 Gru, 2010 21:48

Ech, ciekawy finał. Ale jak chcą kontynuować, to będą musieli nieźle się nowej obsady naszukać :wink:

Zastanawia mnie, czy strasza pani dała im pozwolenie na akcję u siebie- ale nawet jak tak, to ma przechlapane :-| Nasi dzielni wojacy pewnie też sądu nie unikną :roll: I średnio mi ich żal...

Pamiętam, jak się nabijalismy z wizji Leny poza gettem w czwartym sezonie no i? :roll: Cieszę się jednakowoż, że Romek został.

Los Sajkowskich mnie wzruszył, ale średnio widzę sens tej całej akcji niemieckiej :roll: Profesor jednak wielkim był.... :cry2:

Rainer zawsze był świnią i draniem, i nie może tego przyćmić jego wdzięk i inteligencja :-P Interesują mnie jego dalsze losy- wszak on praktycznie zdradził. I to chyba bardziej już zemsta niż ambicja.
Interesowały mnie też motywy Niny i Johanna von Roleckiego :roll: , ale to chyba musztarda po obiedzie.

Najpiękniejsze było, jak się Rainer dziwił, że nasi chłopcy tak się dali łatwo zmanipulować. :roll:

Anonymous - Pon 13 Gru, 2010 21:52

To nas z Rainerem łączy. Nas też dziwi naiwność bohaterów.

Rainerowi nikt niczego nie udowodni... nie ma opcji. Natomiast żal mi tej starszej pani z koteczkiem ślicznym...

damamama - Wto 14 Gru, 2010 11:48

Wątpię aby Rainer wiedział, że nasi do lokalu wejdą od strony sceny. Kobita teoretycznie miała szansę się uratować. Prawidłowość scen dotyczących przygotowania może być. Szczegółów rozmów z byłą właścicielką lokalu nie musieli pokazywać. Zapewne eksmitowali ją do "lasu". Brak obstawy lokalu i patroli jest bardziej podejrzany. Jeśli jednak uważacie, że takie nieścisłości to nasza domena to bardzo się mylicie. Broń Boże nie radzę Wam iść z moim menem na film wojenny, obojętnie jakiej produkcji, wtedy byście się nasłuchały. Druga wojna światowa to jego konik. Przy "Czasie honoru" taktownie milczy, może dlatego, że tutaj błędy są innego rodzaju.
nicol81 - Wto 14 Gru, 2010 17:16

lady_kasiek napisał/a:
Rainerowi nikt niczego nie udowodni... nie ma opcji.

Może nie udowodni- ale to chyba wpłynie na jego psychikę? :?
Natomiast naszym chłopcom raczej udowodnią... :roll:

A i oświadczyny Władka baardzo romanticzne :roll:

damamama napisał/a:
Wątpię aby Rainer wiedział, że nasi do lokalu wejdą od strony sceny. Kobita teoretycznie miała szansę się uratować.

Teoretycznie tak-zwłaszcza, że nie była głównym celem, ale ryzyko było.

nicol81 - Nie 26 Gru, 2010 16:30

Na naszego ulubionego esesmana można zagłosować w kategorii najlepszy aktor:
http://telekamery.pl/glosowanie.php

Zapraszam serdecznie! :cheerleader2:

Można też na serial zagłosować, kategoria serial cotygodniowy (nareszcie sensownie!), choć ja konkretnie wybrałam OM... :wink:

Anonymous - Nie 26 Gru, 2010 16:43

Dzięki zagłosowałam. Też na Mateusza, bo trzeba promować swoją prowincję :mrgreen:
Nie miałam aktorki do głosowania, ale na esesmana puściłam głos :banan_Bablu:

Anonymous - Nie 02 Sty, 2011 17:02

http://sklepy.allegro.pl/...21369&country=1

wydali na DVD

jak ktoś chce może nabyć, lub się uśmiechnąć... :ops1:

nicol81 - Wto 08 Lut, 2011 20:48

:excited: :cheerleader2: :banan: I mamy słuszne wyniki!
Anonymous - Wto 08 Lut, 2011 21:20

Też się ucieszyłam :)
Alicja - Wto 08 Lut, 2011 21:51

coś mi umknęło? :mysle:
Anonymous - Wto 08 Lut, 2011 22:41

Adamczyk dostał Telekamerę a Czas Honoru był bodajże drugi.
nicol81 - Pią 13 Maj, 2011 22:01

Bohaterscy chłopcy wracają :wink:

http://www.swiatseriali.p...erii,nId,339558

I wbrew zapowiedziom, akcja nie dzieje się po wojnie-ale nie spoileruję :wink:

Spoiler:
:cheerleader2: Telekamerzesta wraca :banan_Bablu:

Anonymous - Pią 13 Maj, 2011 22:03

Na akcję-sztrzelankę też bym poszła w takiej oczo.... sukience... :roll:
Ma ktoś tam muuusk?

nicol81 - Pią 13 Maj, 2011 22:10

To takie specjalne poświęcenie - dla konspiracji :wink:
Anonymous - Pią 13 Maj, 2011 22:26

Tak jak szaty Morgany w Merlinie, gdy wybiera się na tajne wycieczki? :wink:
Alicja - Sob 14 Maj, 2011 06:08

nicol81 napisał/a:
I wbrew zapowiedziom, akcja nie dzieje się po wojnie-ale nie spoileruję

co oznacza, że już myślą o jeszcze jednym sezonie. Bo po wojnie szybko by się pomysły wyczerpały, przynajmniej te związane z honorem

nicol81 - Sob 14 Maj, 2011 19:52

Może Telekamera Adamczyka i głosy na serial ich przekonały, że są popularni i nie ma co tak szybko kończyć? Ale cieszę się, bo by dziwnie było z roku 41 na po wojnie przeskakiwać.
Anonymous - Sob 14 Maj, 2011 19:55

Było dziwnie ciągnąć trzy sezony przez kilka miesięcy, a teraz przeskakiwać dwa lata do przodu.
Właściwie albo ten serial produkują analfabeci, albo ja nie oglądałam dokladnie... Bo wychodzi, że ten serial, te trzy sezony nie mogą trwać, dłużej niż góra pół roku. Przy czym, w moich wyliczeniach wychodzi po miesiącu na sezon.
Miesiacu w życiu okupowanej Warszawy.

nicol81 - Sob 14 Maj, 2011 21:20

Troszkę więcej niż miesiąc na sezon- razem rzeczywiście koło pół roku. Zaczęli w lutym 41, skończyli we wrześniu 41.Wcześnie chyba rozmawialiśmy, w którym odcinku byłoby powstanie w getcie, a w którym warszawskie przy takim tempie. Powstałaby "Moda na honor" :wink: Więc ten skok jest zrozumiały- zwłaszcza że trochę obsadę zmniejszyli :roll:
A czemu analfabeci?

Anonymous - Sob 14 Maj, 2011 21:27

Nie zaczęli w lutym. Nie mogli zacząć w lutym bo jak zeskakują jest wiosna. Drzewa zielone, więc sądząc po stanie lisci w lesie to będzie przełom kwietnia i maja(z naciskiem raczej na maj). Drugi sezon połowa maja do końca czerwca(bo plan Barbarossa). No i teraz skończyli kolejny sezon.
nicol81 - Sob 14 Maj, 2011 21:42

Ale pod koniec sezonu 1 jest Wielkanoc. W siódmym odcinku.
Anonymous - Nie 15 Maj, 2011 08:46

Więc akcja pierwszego sezonu trwa li i jedynie góra trzy tygodnie.
Aczkolwiek, jak teraz sprawdziłam jak wypadała Wielkanoc w 41 to nie ma siły!!
Nie ma szans, ze końcem marca początkiem kwietnia jest taka zieleń na drzewach...