To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Bridgerton, czyli fikcja histe(o)ryczna...

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 08:49

No dobra, przekonałaś mnie, żeby dać szansę dalej ;)
Najwyżej na mniejszym bądź większym przeglądzie :P
Nawiasem, drukarz z którym dyskutowała Elojze to pięknooki chłopak, oni tam - panowie - wszyscy śliczni jak z obrazka, panie bardziej zróżnicowane ;)

Trzykrotka - Czw 31 Mar, 2022 09:42

Prawda, wszyscy śliczni.
BTW, nie wiem po co było wracać do najnudniejszego wątku z 1 sezonu, czyli chybionej miłości Colina do panny jak-jej-tam i pokazywać jeszcze ją z dziecięciem w ramionach? :roll:

Jeśli dałabyś radę zrobić jakieś poglądowe zdjęcie koafiur królowej, to uradowałabyś oko dziewczyn nie oglądającyh. Ja niestety nie mogłam :kwiatek:

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 11:38

Na razie nie mam jak zrobić fotek, może później.
Jadę z drugim odcinkiem:
Jak można dać konia pannie, która mieszka grzecznościowo u kogoś, gdzie niby ma go trzymać?
Pomijam niestosowność daru, serial już niejedno głupstwo tu zaserwował i pewnie dopiero się rozkręca -panie proszą panów do tańca, panowie zabawiają towarzystwo tanimi sztuczkami i podrygami przy kominku podczas "wieczoru poezji", ach, co będzie dalej?
Colin powiedział Pam najboleśniejszy tekst, palant jeden: "Nie jesteś kobietą, jesteśmy przyjaciółmi" :czekam2:
Ale aktorki nie mogą zmienić, to by nie zagrało dobrze.

Debiut Elojzy mi się podobał, byłabym podobnie, a może nawet bardziej niezgrabną poczwarką :wink:

Trzykrotka - Czw 31 Mar, 2022 13:31

Prawda, zapomniałam o sztuczkach :zalamka: Bo urok tego wciskania karnecików atrakcyjnemu kawalerowi przez zainteresowane nim panny doceniłam. I szukanie małżonki jak nabór na stanowisko z odkreślaniem punktów z CV
Co do przyjęcia ze sztuczkami, to prawie dorównało ono idiotyzmem temu balowi dla debiutantek z pierwszego sezonu, który wydała gospodyni podejrzanego prowadzenia się i zabawiała towarzystwo przy pomocy półgołych śpiewaczek i tancerzy :shock:

Ja tam dziwiłam się, że Eloise tak się boi głupiego dygnięcia przed równie groteskową królową :-D

Agn - Czw 31 Mar, 2022 13:37

Dobra, biore to na siebie - postaram sie pstryknac koafiury krulofej, jako ze mam zapolowac na filizankowa kreacje mamy Penelopy.
BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 13:45

Tak, casting na żonę z pytaniem o liczbę planowanych dzieci doceniłam także :lol:
Dygnięcie -nie dygnięcie, królowa zgani i narobi się rodzinie wstydu. A kto by chciał być oceniany jak kobyłka na targu (małżeńskim)?

Trzeci odcinek póki co lepszy, szczególnie nieplanowana kąpiel błotna :lol:
Nawet Kaśka się uśmiechnęła -pierwszy raz od przyjazdu do Anglii, jak mniemam.

Trzykrotka - Czw 31 Mar, 2022 14:09

BeeMeR napisał/a:

Dygnięcie -nie dygnięcie, królowa zgani i narobi się rodzinie wstydu. A kto by chciał być oceniany jak kobyłka na targu (małżeńskim)?

Skrzywi się bardzo uprzejmie, oraz zrobi minę jakby ktoś jej puścił bąka pod nosem :lol: A cały ten małżeński targ jest w ogóle nieznośny i upokarzający. Nie wiem, jak ktoś mógł uważać to za romantyczne.

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 14:15

Cytat:
Skrzywi się bardzo uprzejmie
albo sobie pójdzie jeszcze uprzejmiej, wrzeszcząc, że ma na dziś dość :zalamka:
Skoro krulofa tego cyrku tak wychowana, to co ja się heroinie dziwię, że się dobrodziejce odszczekuje :mysle:

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 14:20

Och, panna kawalera zagadnęła właśnie o ich potencjalne, przyszłe dzieci, tja :lol:
BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 15:06

Pszczoła była wysoce rozczarowująca, co to za dziwne dyszenie na sucho? Tak ni z gruszki ni z pietruszki... :roll:
Pomijam, że para nie ma chemii, ani w spojrzeniach ani przekomarzankach ani tym dyszeniu :roll:

Trzykrotka - Czw 31 Mar, 2022 15:13

BeeMeR napisał/a:

Pomijam, że para nie ma chemii, ani w spojrzeniach ani przekomarzankach ani tym dyszeniu :roll:

I tak już do konca...
A recenzje rozpływają się nad tym dyszeniem, że to niby takie ekscytujące slow burn :rotfl:

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 16:04

Ekscytujące slow burny to ja ma w lakornach :lol:
Ale dopuszczam myśl, że według znawców kinematografii się nie znam :angeldevil:

Agn - Czw 31 Mar, 2022 17:43

Prosze ja was, te prawie-pocalunki to raz wypada ok, ale 4 razy to juz jest masakra. Serio, nie wiem kogo to mialo podniecic - sa takie widzki? :roll:
BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 18:25

To oni tak będą niekonstrukcyjnie dyszeć wielokrotnie? :czekam2:
Agn - Czw 31 Mar, 2022 18:30

Chyba wlasnie 4 razy. Szykuj sie. :]
BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 18:32

No to nie robiliby Edwiny w konia... I siebie.... :roll:
Agn - Czw 31 Mar, 2022 18:50

Nie rozumiem. :mysle:

Niestety, nie mam jak zrobić capsów z Netflixa, muszę wymyślić coś innego, żeby pokazać wam królewskie peruki.

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 18:58

Ja zrobię :kwiatek:
Oglądam tak, że nie da rady, ale fotki cyknę w odpowiednim czasie.

Agn - Czw 31 Mar, 2022 19:16

Dzieki.
A wiesz ktora to filizankowa kieca? ;)

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 19:23

Jeszcze nie, na razie widziałam trzy odcinki. Były różne cuda, ale filiżanek chyba jeszcze nie.
Agn - Czw 31 Mar, 2022 20:41

Jej wzor skojarzyl mi sie z wzorem na filizanke. Jasna z cieme kwiaty i zlote esy-floresy.
BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2022 08:32

Właśnie panna podczas polowania pokazała adoratorowi siostry zgrabne, śniade, niemal nagie udo :shock:
Trzeba umieć przechodzić przez zwalone drzewa, ja bym sobie zęby wybiła próbując dokonać tej sztuki z suknią i jeszcze żeby to wyglądało na "przypadek" :wink:
Poprzednia zamężna miłość Colina to zdecydowanie odgrzewany kotlet, zbędne minuty :roll:

Edit: okazuje się, że panna podczas ataku pszczoły położyła sobie rękę pana na biuście -oj, przegapiłam w tym nieskoordynowanym dyszeniu :-P
Czy dyszenie samotne, każde w swoim łóżku w czasie burzy też wliczałaś, Agn?

Trzykrotka - Pią 01 Kwi, 2022 09:56

Trudno raczej podkasać jest suknię długą do ziemi tak, żeby pokazać całe udo... To też było niezłe WTF :mrgreen: Bo że podczas jazdy konnej panna udami świeciła, to cóż, mogło się zdarzyć.
Podejrzewam, że niestety, owa miłość Colina jeszcze wróci i dlatego szykują grunt pod ten powrót. Tamten wątek był dla mnie okropnie męczący w 1 sezonie, więc wywlekanie go w 2 przyjęłam ze szczękościskiem.

BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2022 10:03

Chyba, że suknia ma rozcięcie niemal po pępek :wink:
Podobał mi się taniec głównej pary, ładnie to zrobili. Po dyszeniu w bibliotece powinni iść zwiedzić pięterko, a nie oświadczać się siostrze, no ale czym byłby sezon bez skandalu :wink:
Podstęp mamuśki wobec kuzyna perfidny, aż prawie się cieszę, że konsekwencje ugryzły ją w tyłek.

BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2022 10:22

Wicehrabia został publicznie wykąpany :lol:
Edit:
macanie biustu przy pszczole pokazali mi w retrospekcji, ok, nadrobiłam. :wink:
Główni wyznali już sobie miłość dwukrotnie, nie bardzo kumam czemu wciąż trzymają się ślubu z siostrą - tj. noble idiocy, rozumiem acz nie pojmuję :wink: