To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Admete - Sob 29 Cze, 2019 10:03

Alicja napisał/a:
Chief of staff? z polskimi?

Kolejne dwa co poniedziałek lub wtorek.

Admete - Sob 29 Cze, 2019 11:26

https://www.soompi.com/ar...-secretly-crave

https://www.soompi.com/ar...-secretly-crave

Teścik na lato ;)

Which Currently Airing K-Drama Couple’s Relationship Do You Secretly Crave?

Admete - Sob 29 Cze, 2019 15:40

A tu tekst na temat Szefa sztabu:

http://koreajoongangdaily...spx?aid=3064872

Ogólnie na temat dram tematycznie związanych z polityką.

Cytat:
The biggest appeal of “Chief of Staff” is perhaps the realistic portrayal of the lives of lawmakers’ aides, whose numbers are estimated to be around 2,700. In Korea, each of the 300 National Assembly members are allowed to have nine assistants working for their personal office under government payroll. The types of assistants that a lawmaker is allowed to have are very specific - two level-four civil servants, two level-five civil servants, one from level six, seven and nine each and two interns. In Korean government parlance, level nine is the lowest rank for civil servants. “Chief of Staff” also captures the tense and often competitive relationship between the aides themselves.

Cytat:
“People are able to really immerse themselves in ‘Chief of Staff’ given the crippled operations of the National Assembly,” said drama critic Gong Hee-jeong. “It’s refreshing to look at the National Assembly from the viewpoint of the aides rather than the lawmakers.”

“Given how viewers are tired of dramas featuring police and prosecutors, I think the trend of exploring new careers will continue,” he added. Real aides in the National Assembly are also taking notice of “Chief of Staff,” and are excited about sharing the often-misunderstood reality of their work.

“My partner’s family opposed our marriage because they thought I just carried bags around and would lose my job after the lawmaker leaves the Assembly,” said one lawmaker’s aide, a level-four civil servant. “I hope that the drama will help improve the perception that people have of us.”

“I’ve rarely seen lawmakers with female aides who are level-five civil servants or higher. The drama also doesn’t show any high-level female aides - I think the producers did their research well,” said a level-six civil servant lawmaker’s secretary. “I’m curious to know whether Lee Elijah [a level-six civil servant in Song’s office] will be able to break the glass ceiling and go beyond.”

Alicja - Sob 29 Cze, 2019 15:51

One spring night wzbudza we mnie mnóstwo emocji,nareszcie jakiś serial przy którym nie zasypiam. Piosenka z tej dramy chodzi za mną cały dzień. Wredny mąż, bijący żonę i zadłużający rodzinę, władczy ojciec, siostra trzpiotka, krąg znajomych i przyjaciół, pracodawcy, przyszły-niedoszły teść. I coś dziejącego się w tle wszystkiego, rodząca się fascynacja, uczucie, niby przyjaźń chociaż chyba coś więcej, wbrew wszystkiemu i wszystkim.
Admete - Sob 29 Cze, 2019 15:56

Cytat:
I coś dziejącego się w tle wszystkiego, rodząca się fascynacja, uczucie, niby przyjaźń chociaż chyba coś więcej, wbrew wszystkiemu i wszystkim.

O tak - wbrew wszystkim. Mnie zostały tylko cztery odcinki, bo oglądam na bieżąco. Odebrałaś mojego maila?

Trzykrotka - Sob 29 Cze, 2019 16:26

Aragonte napisał/a:
Czy jakas dobra dusza moglaby uzupelnic na Wschodzie katalog The Fellow Citizens o odcinki 9-10 plus napisy?

O kurcze, a byłam pewna, że wszystko wrzuciłam.

Alicja - Sob 29 Cze, 2019 17:11

Admete napisał/a:
Odebrałaś mojego maila?

Tak i wydaje mi się, że nawet odpisałam. Dziękuję bardzo :kwiatki_wyciaga:

To miała być taka odprężająca drama, a w scenie w bibliotece o mało mi serce nie stanęło :dramasmiley: najpierw gdy narzeczony znienacka postanowił odwiedzić Jeong-In. Chwilę Potem Ji-ho mówi, że przyjaźń mu nie wystarcza i jeśli się spotkają to już nie będzie odwrotu :wachluje:

Jeśli ta drama będzie miała złe zakończenie to rzucam k-dramy :katar: Admete, zobaczysz ostatni odcinek przede mną i bardzo proszę uprzedź mnie, oszczędzę sobie ataku serca.

Aragonte - Sob 29 Cze, 2019 17:43

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Czy jakas dobra dusza moglaby uzupelnic na Wschodzie katalog The Fellow Citizens o odcinki 9-10 plus napisy?

O kurcze, a byłam pewna, że wszystko wrzuciłam.

Juz mnie Admete poratowala :-)

Admete - Sob 29 Cze, 2019 17:55

Obejrzę i ostrzegę. Mam jednak nadzieję, że będzie dobrze. Bohaterowie są dojrzali i wiedzą, czego chcą.
Trzykrotka - Sob 29 Cze, 2019 18:13

Search przez cały czas odwraca stereotypowe role męskie i żeńskie. To kobiety są szefowymi. To kobiety mają władzę, a czasem kij bejsbolowy. To one nadają ton i polityce prowadzenia firmy i zwiazkowi. Przy czym są to piękne i kobiece istoty, nie żadne babochlopy. W 8 odcinku pojawia się boska scena, w której to mężczyzna ubiera się i czesze kusząco i pięknie, a kobieta nie kryje się specjalnie z tym, że pożera go wzrokiem. I scena ta nie ma w sobie grama oblesności. Raczej przyspiesza rytm serca :wink: Ogromnie mnie wciągnęła ta drama.
Dzięki wielkie za polskie literki do Chief!

Admete - Sob 29 Cze, 2019 21:06

Różnica wieku mnie odstręcza od Search, bo w innym przypadku bym to oglądała. Rozumiem, że dzięki temu zabiegowi role są odwrócone. Najbardziej lubię, gdy sytuacja obu stron jest wyrównana pod względem uczuć, miejsca w życiu. Bardzo podoba mi się para w One Spring - jeśli zdecydują się być razem, to będą mieć do tego mocne podstawy, bo muszą przezwyciężyć trudności i szczerze ze sobą rozmawiają. A tak na gruncie seriali romantycznych, to bohaterka z Last Mission potrafi ustawić do pionu anioła, a nawet dwóch ;)

Alicjo najmłodsza siostra bohaterki nie jest aż taką trzpiotką, jak się wydaje. To całkiem sensowna dziewczyna, trochę postrzelona, ale uczciwa i z zasadami. Lubię ją. Trzymam też kciuki za najstarszą z sióstr - jej mąż to drań najgorszy. Matka też ma ochotę powiedzieć mężowi, że czas skończyć z patriarchalnym kierowaniem rodziną. I podziwiam szczerze pana farmaceutę - to jest prawdziwy facet. Odpowiedzialny, szczery, oddany ojciec, zna swoją wartość i potrafi walczyć o osobę, na której mu zależy. Nie do końca rozumiem Gi Seoka, chłopaka bohaterki. Wydaje mi się, że jego działania wynikają z braku pewności siebie, strachu przed brakiem akceptacji - zwłaszcza w oczach ojca. A ojciec to straszny manipulator. Trochę mi go żal. Gi Seoka - nie jego ojca.

Trzykrotka - Sob 29 Cze, 2019 23:04

Nie, role są odwrócone dlatego, że pani ma bardzo mocną osobowość i mało złudzeń, a panu bardziej zależy. Dlatego robi wszystko, łącznie z kuszeniem pieknym ciałem, żeby tylko chciała być z nim. I bardzo, bardzo dużo rozmawiają. Aż do 8 odcinka ich związek rozmowami, bardzo poważnymi, stoi. Oni przepracowują zawczasu wszystkie za i przeciw, zanim w ogóle zaczną coś na serio.
Parę z One Spring Night dzieli w prywatnym życiu 6 lat - o tyle pani starsza jest od pana, tak nawiasem mówiąc.

Alicja - Nie 30 Cze, 2019 00:24

Search www to kolejny serial który z pewnością obejrzę. Og;ądam wszystkie zajawki i pan ma czym kusić :wink:

Admete napisał/a:
najmłodsza siostra bohaterki nie jest aż taką trzpiotką, jak się wydaje. To całkiem sensowna dziewczyna,

Domyślam się, ale oglądam dopiero 4 odc. Zakładam, że nie bez powodu rzuciła szkołę i wróciła, ale też nie pokazuje się ojcu na oczy. Jako najmłodsza z sióstr napatrzyła się na koleje losu tych przed nią. Jej mama już czasu nie wróci.

Trzykrotka - Nie 30 Cze, 2019 06:52

Alicja napisał/a:
Search www to kolejny serial który z pewnością obejrzę. Og;ądam wszystkie zajawki i pan ma czym kusić :wink:

Ma, ma, atrakcyjny jest. To pan z Kill It - poznałaś?

Admete - Nie 30 Cze, 2019 07:34

Trzykrotka napisał/a:
Parę z One Spring Night dzieli w prywatnym życiu 6 lat -

Tak, wiem o tym, ale nie w serialu :) Prywatnie to wiek aktorów mnie nie obchodzi :) Tych 6 lat nie widać. Widać natomiast różnicę wieku aktorów w Search - 12 lat. Przynajmniej ja widzę, no bo jak wiadomo jestem uprzedzona ;) Mam nadzieję, że nadal będziesz się zachwycać Search, a moja niewiara w takie związki pewnie się utrzyma już zawsze ;) Niestety. Trudno się ogląda serial, jeśli z góry zakłada się klęskę związku :kwiatek: Dla mnie to zawsze na koniec ktoś stary z kimś młodym. Co do układu odwrotnego, to dawniej myślałam, że ok, a teraz uważam, że nie więcej niż pięć lat. Bo potem się często ląduje jako opiekunka. Mam taki przykład w życiu prawdziwym -12 czy nawet więcej lat różnicy. Jeśli wiek jest w miarę wyrównany, to mniejsze prawdopodobieństwo takiej sytuacji. Mniejsze, co nie znaczy żadne. Wiadomo, że życie, to życie. Ale każdy ma swoje przekonania i tego się trzymajmy. Pan w Search bardzo przystojny, zgadzam się. Czekam na jakąś inną dramę z nim.

Alicja napisał/a:
ako najmłodsza z sióstr napatrzyła się na koleje losu tych przed nią. Jej mama już czasu nie wróci.

Zgadzam się co do tego, że się napatrzyła na różne związki w rodzinie i działa trochę na zasadzie - mam tego dość.

BeeMeR - Nie 30 Cze, 2019 08:05

Mnie różnica wieku trochę przeszkadza, aktorska równiez jeśli mam uwierzyć w związek, niemniej im jestem starsza tym bardziej dochodzę do wniosku, ze czasem lepiej spędzić z kimś trafionym emocjonalnie choćby i nie rocznikowo kilka/kilkanascie dobrych lat niż szukać nie wiedzieć jakiego ideału pasujacego wiekowo i nie znaleźć nigdy. Życie bywa wredne i nie ma reguły, czasem to młodsza osoba potrzebuje opieki albo ginie pierwsza.
Skończyłam tajską bajkę - Kiss me - później napiszę kilka słów.

Admete - Nie 30 Cze, 2019 08:19

BeeMeR napisał/a:
niemniej im jestem starsza tym bardziej dochodzę do wniosku, ze czasem lepiej spędzić z kimś trafionym emocjonalnie choćby i nie rocznikowo kilka/kilkanascie dobrych lat niż szukać nie wiedzieć jakiego ideału pasujacego wiekowo i nie znaleźć nigdy.

Pewnie tak, ale to nie zmienia faktu, że źle mi się takie rzeczy ogląda, a o oglądanie głównie chodzi ;) Zostaniemy więc przy swoich serialach - każda sobie rzepkę skrobie ;) I każda zawiesza niewiarę przy tematach, które jej pasują.

W Nokdu zbliżamy się do końca. Oprócz odcinka, który obejrzę dziś, zostało jeszcze tylko cztery. Trudno mi powiedzieć, kto przeżyje...Może starszy brat poświęci się dla młodszego, może młodszy w końcu odkupi swoje winy...Może zginą obaj...Ale obejrzę do końca. W Different Dreams też nie będzie łatwo, ale na to się pisałam, gdy zaczynałam oglądać.

BeeMeR - Nie 30 Cze, 2019 13:03

Oczywiście, że zostanę przy swoich bajkach ;) i wszystkim innym na co będę miała ochotę.

Kiss Me to tajska odmiana Itazura na Kiss/ISWAK - nie miałam wątpliwości, że swoją ulubioną wersję już mam, ale nie zaszkodzi spojrzeć co z tym materiałem wyjściowym zrobi nieznany mi prawie kraj. Ano zachował tylko główny trzon opowieści, bo mamy bystrzaka-gbura o ksywce Tenten (nie wiedzieć po co blond, ale rysy ma chłopak ładne i prawie tej fryzury nie widziałam ;) na koniec się odfarbował ;) ) i śliczną, miłą a niezbyt mądrą pannę Taliw, ale znów nie idiotkę. Tylko głos ma męczący nieco, ale może to kwestia kosmicznego w brzmieniu języka. Para ma w większości sztywne kissy (ten piggybackowy bardzo ładny), ale ładna całkiem ładnie rezonuje, widziałam, że grali też w tajskiej wersji Full House, ale wycinki mi starczyły ;) Może kiedyś ;) Oficjalne imiona były dłuższe i nie do powtórzenia ;)

a zrobił zupełnie po swojemu, co w części podobało mi się bardzo
np. wyjazd do dżungli zamiast tenisowy, tam też było kissu "szpitalne", podczas opieki nad ugryzioną prze węża koleżanką, tam postanowili zostać pielęgniarką oraz lekarzem tradycyjnej tajskiej medycyny ;)

a po części wcale :P
np. uczenie się w sukniach balowych :shock:

Drugi

Zośka i jej adorator - pod koniec ten wątek mi się bardziej podobał, bo główny rozmył się w braku pomysłu i konfliktu sensowniejszego niż "bo tak!"

Koloryt lokalny - na pierwszym izolacja najlepszego ucznia by inni nie ściągali :lol: na ostatnim kalambury ;)

BeeMeR - Nie 30 Cze, 2019 15:12

Nie znam pana ale to wygląda interesująco:
http://www.dramabeans.com...fantasy-comedy/

Admete - Nie 30 Cze, 2019 16:45

Grał ostatnio w Life on Mars. Poza tym na przykład w Cruel City, w Wilczku razem z Junkim. Lubię go. Mam już zapisaną tą dramę, na pewno będę próbować. Za tydzień zaczyna się też Watcher.

http://asianwiki.com/Watcher_(Korean_Drama)

https://www.youtube.com/watch?v=M3MdJWns2bo

A chyba już jutro koreańska wersja Designated Survivor.

Trzykrotka - Nie 30 Cze, 2019 18:08

BeeMeR napisał/a:

BeeMer, toż to Min Ki z Wilczka, już mnie Admete ubiegła :lol

Watcher ma super obsadę, ale ja chyba będę czekała tylko na Małpę w nowej odslonie. Inaczej w życiu nie obejrzę tego, co chcę obejrzeć z już uzbieranych.
Wygląda na to, że Jun Ki nic nie planuje. Na tumblrze widać, że koncertuje do upadłego, a o nowej dramie ani slychu.

BeeMeR - Nie 30 Cze, 2019 18:28

Acha, wszystko jasne, ja go regularnie nie rozpoznaję...
Alicja - Nie 30 Cze, 2019 20:44

BeeMeR napisał/a:

Aaaaa...ja wyjątkowo pana poznaję to jeden z moich ulubionych i pierwszych panów :mrgreen: :rozoweokulary: będzie gorąco :love_shower:

Trzykrotka napisał/a:
To pan z Kill It - poznałaś?

oczywiście, że tak, już w trailerze, po którym stwierdziłam, że łóżkowa znajomość w 1 odc to niespotykane jak na dramy. W Search www pan ma lepszą mimikę niż w Kill it. I nie tylko :wink:

W One spring night jest już tłoczno, panowie zaczynają rywalizować, upijać się na smutno i podkopywać przeciwnika, a panna nie może się zdecydować czego chce: czy zerwać wieloletni związek, który się wypalił czy rzucić się jak w ogień w nową znajomość. To zrywa z narzeczonym, to się godzi :zalamka: Mąż siostry w każdym odcinku ją szarpie, siostra trzpiotka dokarmia kolegę przyszłego urzędnika, a niedoszły teść, tak jak był do tej pory niechętny, tak teraz zmienił front. Teraz...Podoba mi się odpowiednie traktowanie małego synka Ji-ho przez Jung-In. W całym serialu przewija się spora gromadka różnorodnych postaci.

Admete - Nie 30 Cze, 2019 22:27

Pani się zdecyduje i to nawet dość konkretnie zdecyduje. Mnie zostały już tylko 4 odcinki, bo tyle jest do końca.
Alicja - Nie 30 Cze, 2019 23:57

Doszłam do momentu w którym rodzice obu stron dowiedzieli się o wszystkim, także choleryczny ojciec. Ji-ho mówi, że to ostatnia kobieta w jego życiu i chce ślubu, a byłemu już chłopakowi ambicja nie pozwala przyjąć do wiadomości zerwania. Jest ostro. Żeby tylko główny bohater nie umarł w ostatnim odcinku :wink: