Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Czas honoru
stawrogi - Nie 28 Lis, 2010 22:13 I chyba poszukam psychologa, któy wyjaśni dlaczego nadal to oglądam....Może dlatego,źe CocoJambo w ten weekend, o zgrozo, nie oferuje zbyt wielu nowości Anonymous - Nie 28 Lis, 2010 22:14 POwiedz mi, czy miałam omamy, czy na znaczku z pocztówki, który rzekomo przysłali ci żydzi z Palestyny nie było obrazka Elżbiety II?damamama - Pon 29 Lis, 2010 14:57
stawrogi napisał/a:
Bowiem przyjęcie wersji, że 3 panom udało się uciec z masowych rozstrzeliwań, mimo, że jeden był wcześniej poważnie torturowany (znów te stopy..) a drugi nie mógł samodzielnie się poruszać, w wyniku o wiele poważniejszych ran, świadczyłoby o totalnym braku zdrowego rozsądku naszego podziemia....
O reszcie wymownie zmilczę....
Zapewne by się bardzo zdziwili, ale może prędzej by Tadzia zdemaskowali.
Lady nie wiedziałam, że masz taki sokoli wzrok tylko podziwiać Anonymous - Pon 29 Lis, 2010 18:19 Bo ja ślepa jak kret...
fotka poglądowa....
damamama - Śro 01 Gru, 2010 15:49 Ty ślepa jesteś, dobre sobie. Ty masz sokoli wzrok dziewczyno.
nicol81 - Czw 02 Gru, 2010 21:30 Czy to możliwe, że jeszcze dwa odcinki do końca sezonu? W życiu się na moje nie wyrobią... Anonymous - Czw 02 Gru, 2010 23:44 Z mojej orientacji wynika, że jest wrzesień `41 więc jeszcze parę sezonów przed nimi.
Oglądnęłam odcinek 12.
Lekarz z zakazaną gębą nabrał ludzkiego oblicza, ale raczej nie na długo się skupiłam, bo losy Marii... To nie może się tak skończyć....
Natomiast nasza dzielna drużyna Actimela zaczeła jarzyć, oczywiście nie sami to skminili a z wydajną pomocą Wandy, któa jak każdy uciekinier z Pawiaka chadza sobie tu i tam po Stolicy i co jej bida zrobi...
I zwiastun kolejnego odcinka jest obiecujący...
Za to Sakowscy... Sabina jest najroztropniejsza(nihil novi), plan rodzeństwa jest genialny w swej prostocie, biorąc pod uwagę, że Janek wchodzi do tego getta kiedy chce to dziwię się, że jeszcze ich wszystkich nie wyprowadził....stawrogi - Pią 03 Gru, 2010 00:05 Tak ja też się temu wszystkiemu nie przestaję dziwić:) stawrogi - Sob 04 Gru, 2010 21:18 Ok właśnie rzuciłam okiem na początek 1 odcinka (dzięki uprzejmości TVP Polonia) i na początku była jednak informacja o czasie akcji- rok 1941. Nasi dzielni chłopcy biegali w angielskim lesie i wyglądało to na okres wiosenny- raczej na kwiecień. Czyli te 3 sezony dotychczas to okres zaledwie 4-5 miesięcy. To mnie osłabiło zupełnie....Anonymous - Sob 04 Gru, 2010 21:26 pierwsze dwa sezony dwa miesiące z kawałkiem... teraz trzeci jest akurat wrzesień...nicol81 - Sob 04 Gru, 2010 22:05 Więcej niż dwa miesiące-w pierwszym sezonie była Wielkanoc.
lady_kasiek napisał/a:
biorąc pod uwagę, że Janek wchodzi do tego getta kiedy chce to dziwię się, że jeszcze ich wszystkich nie wyprowadził....
Mógłby- ale co potem z nimi? Anonymous - Sob 04 Gru, 2010 22:08 a Wielkanoc mogła być koniec marca początek kwietnia... a sezon drugi skończył się czerwiec/lipiec.
Jako rzekłam dwa miesiące z czymś...
nicol81 napisał/a:
Mógłby- ale co potem z nimi?
Mógł ich na wieś wywieźć, Wszędzie szanse większe niz w gettcie.nicol81 - Sob 04 Gru, 2010 22:20 Nie z buźką Romka...
W drugim sezonie wybuchła wojna z ZSRR.stawrogi - Nie 05 Gru, 2010 22:19 Odnośnie wyjazdu Sajkowskich- mam złe przeczucia. Ale zwiastun kolejnego odcinka wskazuje, że Tadeo zostanie, w końcu....., zdekonspirowany- o ile nie umknie spod ostrzału naszych dzielnych chłopców....., no ale widziałam, że chyba cała grupa się na niego szykowała, więc raczej zginie:) No i w końcu Wandzia się zaktywizowała....W ogóle jakoś tak kobiety aktywniejsze się stały w tym naszym podziemiu i w tym widzę jedyną szansę naszych na wygranie tej wojny:)Anonymous - Nie 05 Gru, 2010 22:29
stawrogi napisał/a:
no ale widziałam, że chyba cała grupa się na niego szykowała, więc raczej zginie:)
Ale seksi z tymi giwerami wyglądali no nie?
Znając spryt Tadea i bystrość chłopaków mniemam, że wszystko możliwe, ale przydałaby im się jakaś udana akcja w tym sezonie, bo bida...
Do Sajkowskich też mam złe przeczucia a kurczę nie chciałabym, żeby im się krzywda stała... Żal mi Sabiny strasznie... Ale Ona dosyć ozdrowiała szybko na nowym mieszkaniu... jak w sanatorium... albo u św. Munga.
Wandzia się zaktywizowała, ale łażenie po Wawie w jej sytuacji to nie jest za mądre, ale jak chłop miernota to i kobieta bierze sprawę w swoje ręce. Ciekawa jestem czy ta jej matka znajdzie tego chłopca - Adasia. nicol81 - Pon 06 Gru, 2010 21:50 Ja do Sajkowskich mam bardzo złe przeczucia, ale mimo że ich lubię, ta naiwność mnie dobiła Gdzie nauka z historii z Mosslerem? I Lenka mówiąca, że Janek ją z getta wyprowadzi- czy zapomniała, że go na drzewo posłała? To ściema dla rodziców czy naprawdę uważa, że on przybiegnie, gdy ona kiwnie palcem?
stawrogi napisał/a:
W ogóle jakoś tak kobiety aktywniejsze się stały w tym naszym podziemiu
Tak? Poza Wandzią, niekoniecznie- a ona też w Podziemiu nie jest formalnie...
lady_kasiek napisał/a:
Znając spryt Tadea
Ale Rainer nieźle go wziął w obroty?
Ogólnie odcinek na tak, a nastepny się nieźle zapowiada-chyba, że najlepsze wsadzili do trailera Anonymous - Pon 06 Gru, 2010 21:56
nicol81 napisał/a:
To ściema dla rodziców czy naprawdę uważa, że on przybiegnie, gdy ona kiwnie palcem?
I Że niby on przybiegnie, to co zostawi brata w gettcie?
nicol81 napisał/a:
że najlepsze wsadzili do trailera
Jak zazwyczaj...stawrogi - Pon 06 Gru, 2010 22:16 Tak? Poza Wandzią, niekoniecznie- a ona też w Podziemiu nie jest formalnie...
Formalnie to może i nie jest- ale sypia z Podziemiem Poza tym Ruda też miała zadanie ważne ostatnio- i w ogóle, jak mawiał mój ulubiony profesor na wykładach z socjologii, nie od dziś wiadomo, że tylko kobiety mogą uratować świat niszczony od lat przez mężczyzn....I tego się trzymam:)damamama - Pon 06 Gru, 2010 22:35 Bardzo mądry profesor, popieram go w całej rozciągłości. Bardzo dziwnie mi wyglądali młodzi Sajkowscy, przyszli ot tak sobie do Niemca i to w miejscu publicznym i sobie z nim prowadzą rozmówki. Wątpię aby w rzeczywistości tak to wyglądało.stawrogi - Pon 06 Gru, 2010 22:45 Tak ta scena to mnie po prostu rozwaliła:) nicol81 - Wto 07 Gru, 2010 21:36 Zwłaszcza, jak się przyznali, że kasę mają
Ale wzruszyło mnie, jak za Mongołem płakano Straszne takie uzaleznienie od sadysty
Kobiety były chyba najaktywniejsze w drugim sezonie Teraz trochę przyklapły- tylko Wandzia trochę zaplusowała.
Czy tfurcy nas nie łapią, że oni się właśnie na Tadzia zbierają? Czterech chłopa z kałachami na jednego?
I co Rainer może z Tadziem zrobić? Anonymous - Wto 07 Gru, 2010 22:59 mnie sie bardziej wydaje, ze oni na Adamczyka poluja...Anonymous - Pią 10 Gru, 2010 15:12 No i wszystko jasne
Odcinek 13 - koniec serii trzeciej
Spoiler:
Odcinek zaczyna się od wyroku w sprawie Bronka i jego ojca. Sąd uznaje ich za winnych i skazuje na rozstrzelanie. Jednak zanim to nastąpi wyrok musi zostać zatwierdzony przez Delegata Rządu na Kraj. Co daje chłopakom parę dni. Janek mówi kolegom o tym co zaobserwowała Wanda i postanawiają w kupie poobserwować. Na czatach stają Wanda i Guzik(bo Janek ma pogrzeb brata. Halbe jest już w środku i sprężystym krokiem nadchodzi Don Tadeo. Guzik, jak typowy chłop z podziemia ma dużo między uszami, więc idzie sprawdzić i oczywiście zostaje zauważony- spektakularna gonitwa z emocjami. Później cięcie(bodajże) i żegnamy Sajkowskich. Sabina i jej mąż dali się namówić na wyjazd do Palestyny. Ogromny smutek towarzyszy tej scenie, żal mi Pani Sajkowskiej takiej silnej, dzielnej i tego jej męża już zdziecinniałego, ale tak poczciwego, który chce zabrać do Palestyny swoje ulubione książki. Bo w Palestynie nie bedzie Słowackiego. Za Sajkowskimi zamykają się drzwi widzimy puste mieszkanie z niesamowitą ciszą... I Cięcie(chyba) widzimy biegnących dowódcę i Guzika, którzy chcą ochronić gen. Radziszewskiego przed aresztowaniem. Tu lejt. Tadzio zadenuncjował budynek obstawiony Niemcami, widzimy akurat scenę aresztowania generała i Tadka przechadzającego się wśród tłumów. Więc Bronek z Ojcem są uniewinnieni, miłe spotkanie w plenerze, różne gadki-szmatki w międzyczasie Władek sie oświadcza i zostaje przyjety, rozwiązują oddział chłopaków, którzy mają być wysłani gdzieś w Polskę... Lars w opałach, postanawia wziąść sprawę w swoje ręce i pokazać, ze z nim się nie zadziera. A Halbe, ten nowy(co jest Jędrulą w rodzinie zastępczej) Tannenberg czy jakos tak i Tadeo, który faktycznie jest Johanem z Polską końcówką nazwiska mają dostać medaliki, że tak ładnie się umieją bawić. Ale ooo nie! Rainer dajce cynk Ninie, Nina Bronkowi i dalej już z górki. W międzyczasie Janek wyprowadza Lenę z getta(hm u kogoś deja vu?). A Rainer strzela do Niny i wysyła swoją "ukochaną" na pewną śmierć. Widzimy też Sajkowskich, którzy dostają sie wpierw do hotelu tu[niespodzianka] i już są pewni podrózy do ziemi obiecanej. I później faktycznie widzimy ich jak tam prawie docierają.
Tymcjzasem chłopaki szykują się do wtargnięcia do lokalu. I tu moja refleksja nad ich uczuciami, przeciez nie mogli być pewni, że wyjdą z tego cało, co myślą, czy się boją? Modlą. Proszą o przeżycie...
Później strzelanka i zemsta na Niemcu.
Sprawy niewyjaśnione... Bronek przeżyje?
I mam nadzieję, że Maria- lekarka też sie wykaraska...
No i, że TYM RAZEN Lena NIE wróci do getta już.