To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne

Admete - Pią 18 Lis, 2011 21:40

Byc może, ale ja do nich nie nalezę. Dziewczyny zazdraszczam tej Loreeny...
Iza_Jesienna - Pią 18 Lis, 2011 21:46

Aragonte i Praedzio, ja też zazdroszczę :-D

Akaterine napisał/a:
Admete napisał/a:
Gdybym była chłopem to może ;) Nie mój rodzaj rozrywki.

A to jest w tym przypadku trochę mylne założenie, czytałam niedawno, że burleską interesują się bardziej kobiety niż mężczyźni. Tutaj jest tekst o tym, dla zainteresowanych.

I pod tym się podpisuję wszystkimi kończynami! Burleska to naprawdę coś pięknego i gdybym sama wybrała się kiedykolwiek na występ Dity, to zapewne wrzeszczałabym najgłośniej na sali :D

corrado - Pon 05 Gru, 2011 20:48

Plusem wielkim burleski są kobiece kobiety a nie jakieś wynalazki jak na wybiegach.

Jutro koncert Hindi Zahry:

http://pik.wroclaw.pl/Hin...zyc-w24050.html

Do posłuchania w dziale muzycznym :)
na tym samym koncercie też Kari Amirian - jednak nie tak interesująca.

BeeMeR - Wto 06 Gru, 2011 05:27

corrado napisał/a:
Plusem wielkim burleski są kobiece kobiety a nie jakieś wynalazki jak na wybiegach.
Masz zdrowe podejście jak moi znajomi mężczyźni :mrgreen: Też wolą kobiece kobiety od szkieletorów :P
Hortensja - Śro 07 Gru, 2011 17:08

O! Dobrze, ze zajrzalam do tego tematu, bo bym Loreene przegapila! W Paryzu bedzie w kwietniu. Moze sie wybiore.

Co do Crazy Horse- to jest rzeczywiscie nieslychanie prestizowy kabaret. Ogladalam kiedys o nich program, o tym jak przygotowuja spektakl na dany sezon, rekrutacja dziewczyn (tancerek, dla ktorych angaz tam to wielkie marzenie), pomysl, proby. Bardzo to bylo ciekawe. Oczywiscie, nie musi sie podobac, bo styl jest bardzo specyficzny, ale trzeba docenic ich prace :)

A co do tego, ze bardziej interesuja sie tym kobiety- samym przedstawieniem moze nie, ale sa organizowane tez kursy burleski i ciesza sie duza popularnoscia :wink:

praedzio - Nie 11 Gru, 2011 22:49

7 stycznia druga odsłona Potańcówki Trzech Kultur. :cheerleader2: Pierwszą wspominam bardzo miło.

http://etno.serpent.pl/ko...zech_kultur.php

Aragonte - Nie 11 Gru, 2011 23:52

Hortensja napisał/a:
O! Dobrze, ze zajrzalam do tego tematu, bo bym Loreene przegapila! W Paryzu bedzie w kwietniu. Moze sie wybiore.

Idź koniecznie, porównamy potem wrażenia :)

Praedzio, to co, idziemy do Remontu 7 stycznia? :wink:

praedzio - Pon 12 Gru, 2011 05:13

Ba! Ktoś mnie musi pilnować, żebym znów nie wyrżnęła Bogu ducha winnemu partnerowi w zęby. :mrgreen:
Aragonte - Pon 12 Gru, 2011 11:07

No nie, dałaś komuś w zęby? :confused3:
Za co, wojownicza istoto? :lol:

praedzio - Pon 12 Gru, 2011 11:35

Za niebycie wystarczająco prędkim, by uciec z mojej trajektorii. ;)

No, niechcący to było, no. :ops1:

praedzio - Śro 21 Gru, 2011 21:26

Uwaga! Na ww. stronie internetowej dotyczącej Potańcówki pojawił się dokładny rozkład jazdy. Całość zaczyna się o 14.00. Będą bretony! :mrgreen:
Anaru - Śro 04 Sty, 2012 16:34

Orszak Trzech Króli we Wrocławiu: Diabły będą walczyć z aniołami

6 stycznia po raz drugi Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Wrocławia. Na pamiątkę ewangelicznej wędrówki trzech mędrców do Betlejem, wrocławianie dotrą do symbolicznego żłóbka Jezusa w Rynku.

Marsz wyruszy o godz. 11.30 z Ostrowa Tumskiego. Wcześniej zostanie rozdanych 6 tys. złotych koron dla dzieci i tyle samo śpiewników z kolędami. Organizatorzy zapraszają na spotkanie pod wrocławską katedrą o godz. 11. Namawiają również do przyniesienia instrumentów muzycznych i przebrania się w stroje z epoki. Informacje, jak tanim kosztem przygotować takie przebranie znajdziemy na stronie marszu.
- Orszak przejdzie z placu Katedralnego przez most Tumski do ul. św. Jadwigi - mówi Daniel Sokołowski, organizator marszu. - Później mostem Piaskowym przez ul. św. Katarzyny do placu Dominikańskiego. Do Rynku marsz dojdzie ul. Oławską. Przy placu Nankiera na korowód będzie czekał Herod - dodaje.

Do żłóbka w Rynku

Celem marszu jest Rynek, na którym stanie scena z inscenizacją stajenki, w której narodził się Jezus. Kolorowy korowód pokłoni się Świętej Rodzinie. Później wszyscy będą wspólnie kolędować. Pieśni zaintonuje zespół 40 synów i 30 wnuków jeżdżących na 70 oślętach.
Orszak stworzą Kacper, Melchior i Baltazar, którzy będą podróżować na wielbłądach i koniu. Towarzyszyć im będą zastępy rycerzy, dworzanie, anioły, pastuszkowie oraz wrocławianie. Pojawią się też kolędnicy z gwiazdą.
W biblijne postacie wcieli się ponad 150 aktorów. Będą to przedszkolaki oraz ich rodzice. Świętą Rodziną będzie wrocławskie małżeństwo z kilkumiesięcznym dzieckiem.

Święta wojna w trakcie marszu

Na trasie marszu dojdzie do pojedynku między aniołami i diabłami. Podobnie jak rok temu można się spodziewać wygranej sił niebieskich.
- W tym roku sceny rozgrywane przez aktorów będą dużo bardziej rozbudowane - zapowiada Piotr Czekierda, organizator marszu.
W zeszłym roku w ulicznych jasełkach uczestniczyło ponad 5 tysięcy osób. W tym roku organizatorzy liczą na jeszcze większą frekwencję.
http://www.mmwroclaw.pl/3...i?category=news

Zabytkowe, śląskie szopki w Pałacu Królewskim we Wrocławiu

Od 23 grudnia w Muzeum Miejskim we Wrocławiu za darmo można zobaczyć wystawę ośmiu szopek z przełomu XVIII i XIX wieku.
Wystawa będzie czynna do 7 stycznia. Wstęp jest bezpłatny. Eksponaty pochodzą z kolekcji Henryka Tomaszewskiego i Stefana Kaysera.
- Szopki, które pokazywane są na wystawie, przeznaczone były dla indywidualnych nabywców - informuje Ewa Pluta, rzecznik Muzeum Miejskiego we Wrocławiu. - To szopki skrzynkowe lub szafkowe. Ich wygląd często nawiązuje do widoków dolnośląskich miejscowości, w które wbudowano sceny związane z Bożym Narodzeniem.
Można próbować się doszukać nawiązań do architektury w Mysłakowicach czy Wambierzycach. Wszystkie są urokliwe i składają się z wielu postaci. Nie mogło zabraknąć małego Jezusa, figur świętych, pastuchów, a nawet kominiarza.
http://www.mmwroclaw.pl/3...o?category=news

Chyba się przejdę w sobotę, krakowskie szopki znam, śląskich kompletnie nie.

BeeMeR - Śro 04 Sty, 2012 22:30

A ja się na krakowskie szopki wybieram w tym roku :mrgreen:
corrado - Śro 04 Sty, 2012 22:49

Ze śląskich polecam jeszcze Wambierzyce i Czermną - choć to właściwie nawet nie Śląsk a ziemie czeskie :mysle: .
Anaru - Czw 05 Sty, 2012 00:24

corrado napisał/a:
Ze śląskich polecam jeszcze Wambierzyce i Czermną - choć to właściwie nawet nie Śląsk a ziemie czeskie .

Sto lat temu tam byłyśmy :wink: , ale oczywiście w okresie letnim, nie zimowym. Polecasz szopki czy miejscowości jako takie?

corrado - Czw 05 Sty, 2012 00:27

I szopki i miejscowości. W Wambierzycach głównej atrakcji nie da się nie zauważyć, w Czermnej słynna kaplica. Cała okolica z reszta ładna. W Kotlinie z przyległościami jest na co popatrzeć i przyrodniczego (z geologia włącznie) i antropogenicznego.
Anaru - Czw 05 Sty, 2012 00:44

Szopki jak rozumiem w miejscowościach? Odpada na razie.
elbereth - Pią 20 Sty, 2012 10:33

Dwie fajne darmowe(!) atrakcje dla wrocławian w najbliższym czasie:

1) niedziela, 22 stycznia, godz. 15:00 - Karnawałowe Tańce Dawne - pokazy i warsztaty w wykonaniu Zespołu Tańca Dawnego "Serenissima Wratislavia"

info: http://www.zamek.wroclaw....ance_dawne.html

2) wtorek, 24 stycznia, godz 9.30 - Międzypokoleniowe warsztaty szycia sukien dawnych

info: http://wroclaw.gazeta.pl/...en_dawnych.html

Anaru - Sob 25 Lut, 2012 13:08

Chyba się przejadę ;)

Dzień otwarty na nowym terminalu. Wielki odlot z papierowymi samolotami i zwiedzaniem

Jest cztery razy większy od swojego poprzednika. W sobotę, 25 lutego będziemy mogli przyjrzeć się mu z bliska.

– Chcemy, żeby wszyscy mieli okazję zobaczyć lotnisko w nowej odsłonie, jeszcze zanim obsłużymy pierwszy samolot. Dlatego w ten jeden, wyjątkowy dzień zapraszamy mieszkańców całego regionu, żeby odkryli sekrety tego obiektu – mówi Dariusz Kuś, prezes Portu Lotniczego Wrocław.

25 lutego do dyspozycji zwiedzających będą poziomy 0 i +1, czyli ogólnodostępna, przestronna hala oraz hala odlotów. Atrakcje dla gości przygotowały służby portu: straż graniczna, urząd celny i policja, które zaprezentują sprzęt i zaproszą dzieci do udziału w konkursach.

Podczas dnia otwartego będzie można zamówić coś w Coffee Heaven i Sky Barze oraz zobaczyć od kuchni niektóre lokale, np. Restaurację Krawczyk, największą na lotnisku.

Z kolei miłośnicy latania będą mogli skorzystać z symulatora lotów, wziąć udział w konkursie wiedzy o lotnictwie lub mistrzostwach w puszczaniu papierowych samolotów. Zobaczymy też mecze pokazowe badmintona zawodników kadry Polski przed zawodami Badminton Polish Open.

– Na uczestników zabaw czekają atrakcyjne nagrody w postaci biletów lotniczych czy lotniczych gadżetów – zapowiada Monika Półtorzycka-Jon, specjalista ds. marketingu i PR Portu Lotniczego Wrocław.

W trakcie dnia otwartego parking pod nowym terminalem będzie bezpłatny, a pod nowy obiekt będą kursowały z Nowego Dworu specjalne autobusy MPK (sprawdź rozkład jazdy). Dzień otwarty rozpocznie się o godz. 11.00 i potrwa do godz. 19.00.
http://www.mmwroclaw.pl/4...m?category=news

corrado - Czw 01 Mar, 2012 19:15

I jak? Byłaś? My byliśmy na dniu otwartym ale w nieco mniejszym miejscu.
Anaru - Czw 01 Mar, 2012 19:41

Byłam, trafiłam, zobaczyłam, całkiem fajny.
Ale na koniec się wkurzyłam strasznie, bo tłum na przystanku był taki, że z autobusu, takiego specjalnie podstawionego, który rozwoził ludzi, wypchnięto z impetem staruszkę, która wypadła przez drzwi, uderzyła głową w przystanek i potłukła się solidnie. Kierowca nie zauważył, nikt z pchającego się jak bydło tłumu też, a jak babcię pozbierałam i chciałam z nią wsiąść do autobusu, to cham zamknął drzwi i odjechał. I zostałyśmy jak dwa kołki na przystanku czekając na następny. I szczerze mówiąc zastanawiam się gdzie się w takich przypadkach składa skargę na tego prowadzącego ciula.

A gdzie byliście?

corrado - Czw 01 Mar, 2012 20:14

Normalnie sceny jak onegdaj w "świoniobusach" na Bielany (właściwie bardziej tych z Bielan, na tamtym przystanku bywało gorzej) :shock: .
My mieliśmy małe wyjście w sprawach bardziej prywatnych, przy okazji Ci powiemy.

Anonymous - Czw 01 Mar, 2012 21:03

Anaru napisał/a:
Byłam, trafiłam, zobaczyłam, całkiem fajny.

Anaru jak lubisz takie klimaty zapraszam do mnie załatwimy ci gigancką wycieczkę :)

Anaru - Czw 01 Mar, 2012 23:14

A kiedyś się może uda zajrzeć w Twoje strony :mrgreen:
(niekoniecznie li i jedynie na lotnisko ;) )

corrado napisał/a:
"świoniobusach" na Bielany

Nazwa ze względu na ładunek? :mysle:

fanturia - Sob 03 Mar, 2012 21:49

Anaru napisał/a:
corrado napisał/a:
"świoniobusach" na Bielany

Nazwa ze względu na ładunek? :mysle:

Zachowanie "coponiektórych" :?