To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

milenaj - Sob 07 Sty, 2017 12:04

No własnie myślałam, że tak będzie najprościej. Podejrzewam, że poszli po najmniejszej linii oporu, aczkolwiek zgłaszałam, że wirus to tam jest na bank.
Vasco - Czw 12 Sty, 2017 12:34

milenaj napisał/a:
Wykrywają je tylko płatne programy skanujące, ale strony same się przekierowują w jakieś podejrzane rejony, wyskakują reklamy, jakieś wtyczki itp.

Masz na myśli, że wyskakuje Ci komunikat o wirusie i że musisz zainstalować konkretny, aby usunąć? I później masz link do niego?!

Agn - Wto 31 Sty, 2017 09:49

Pytanie natury... eee... sklepo-technicznej. Poszukuję takiego bajeru jak gogle do telefonu (wkłada się w to smartfona i można sobie oglądać film jak w kinie. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć konkretnego typu. Może ktoś wie, gdzie można zdobyć ten typ: Samsung Gear VR SM-R 320 Note 4?
Admete - Czw 02 Lut, 2017 13:49

Podajcie mi proszę jakiś namiar na program do nagrywania, tylko prosty, możliwie bez reklam i badziewia.
praedzio - Czw 02 Lut, 2017 13:57

Ashampoo Burning Studio?
Admete - Czw 02 Lut, 2017 14:00

Nie lubię. Instaluje dodatkowo jakieś badziewie. Założyłam Cyberlinka bez dodatków.
BeeMeR - Czw 02 Lut, 2017 15:00

Anyburn?
Admete - Czw 02 Lut, 2017 15:04

Używasz? Na razie zainstalowałam sam goły cyberlink, odinstalowałam dodatki.
Akaterine - Czw 02 Lut, 2017 15:13

CDburnerXP.
Admete - Czw 02 Lut, 2017 15:18

Cos wybiorę może. Piszę już z nowego stacjonarnego. W 10. trudno, ale założyłam Anty Beacon ;)
BeeMeR - Czw 02 Lut, 2017 16:19

Admete napisał/a:
Używasz?
Zdarzało mi się - nie miałam z nim ani nagraniami najmniejszych problemów.
Admete - Sob 04 Lut, 2017 08:35

Czy ktoś używa odbiornika radia internetowego? Chciałabym odbierać RMF Classic i Tok FM bez włączonego komputera. Wiem, że takie małe radia są,a le się na tym nie znam zupełnie. Jakieś porady?
ŁukaszG - Nie 05 Lut, 2017 23:50

Admete napisał/a:
Czy ktoś używa odbiornika radia internetowego? Chciałabym odbierać RMF Classic i Tok FM bez włączonego komputera. Wiem, że takie małe radia są,a le się na tym nie znam zupełnie. Jakieś porady?

Z tego co sprawdzałem, to tego typu odbiorniki kosztują od 200zł w górę.
Może lepiej zainstalować darmowe aplikacje na komórke: RMFOn i TOKFM?
Łukasz

Admete - Pon 06 Lut, 2017 13:11

Z komórki tym bardziej nie będę słuchać, szkoda baterii ;)
ŁukaszG - Pon 06 Lut, 2017 19:40

To może jakiś używany tablet z androidem, który będzie pełnił funkcje radia - też wyjdzie taniej ;)

Ł

Admete - Pon 06 Lut, 2017 19:41

Tablet to zamierzam zakupić nowy ;) Ale dopiero w kwietniu, maju. Na razie kupiłam nowy komputer.
Admete - Wto 07 Lut, 2017 10:52

A tak w ogóle to się cieszę, bo za 300 zł będę mieć wrócony do życia i sprawny laptop :) W końcu trafiłam na sensownego pana od komputerów. :banan: To może na razie tablet nie będzie jednak potrzebny.
Akaterine - Wto 07 Lut, 2017 16:52

Tak z ciekawości - co dolega Twojemu lapkowi?
Admete - Wto 07 Lut, 2017 19:33

Co mu dolegało? Powolność. Ale taka kosmiczna powolność. A po reinstalacji nie weszła mu żadna aktualizacja ( to W 7 ) i system nie chciał działać. Wymieniam dysk na ten szybki, a stary dostanie obudowę i będzie służył jako zewnętrzny. To 6-7 letni Asus, miał mnóstwo asusowego badziewia, które trzeba było ręcznie ( częściowo ) pousuwać. Częściowo, bo wszystkiego się nie da. A poza tym jest prawie nieużywany.
Akaterine - Wto 07 Lut, 2017 19:56

To może ten stary dysk jest już walnięty - warto sprawdzić jakimś programem, np. HD Tune. Nawet jak już będziesz go używać jako zewnętrzny - żeby się nie okazało, że po jakimś czasie utracisz rzeczy, które tam wrzucisz.

A mam pytanie z innej beczki do użytkowników Windowsa 8 (Anaru? ;) Tak coś mi świta). Mamy w pracy coraz więcej poleasinowego sprzętu z ósemką, co niektórych klientów odstrasza. Ja, siłą rzeczy, coraz więcej siedzę w tym systemie i zastanawiam się, czy poza kafelkami i brakiem tradycyjnego menu start jest on taki straszny? (my akurat obchodzimy ten problem instalując programik Classic Shell, przez co czasami łapię się na myśli, że pracuję na dziesiątce) Jak wynika z Waszego doświadczenia - coś się z nim dzieje? Wiesza się, muli, wywala błędy, czy działa raczej szybko i stabilnie? Dziś z kolegą doszliśmy do wniosku, że na nasze zdanie o ósemce wpływ miały jednak stereotypy - jak to ujął kolega, gdy nie mogliśmy znaleźć jakiejś funkcji w ósemce, to od razu gadaliśmy, że jaki to beznadziejny system, a przy podobnej sytuacji w raczej chwalonej dziesiątce stwierdzaliśmy, że "no, jest trochę inaczej, ale wiadomo, to nowy system, może być inaczej" :lol: . Wiadomo, że są lekkie różnice w interfejsie, funkcje, które mogą wkurzać (mnie wkurza panel, który się pojawia po prawej stronie po przesunięciu kursora do krawędzi), ale to nie są rzeczy, do których nie da się przyzwyczaić.
Pytam głównie dlatego, że muszę w końcu komputery z tym systemem sprzedawać, a nie lubię wciskać ludziom tego, co mnie nie przekonuje ;) .

Admete - Wto 07 Lut, 2017 20:01

Akaterine napisał/a:
Nawet jak już będziesz go używać jako zewnętrzny - żeby się nie okazało, że po jakimś czasie utracisz rzeczy, które tam wrzucisz.

Sądzę, że ten pan od sprzętu zna się na rzeczy i mówi mi prawdę odnośnie tego starego dysku. To znajomy brata, współpracuje z firmami więc chyba musi być odpowiedzialny za to, co mówi ;) W innym serwisie po sprawdzeniu też mówili, że dysk jest w porządku. Poza tym w końcu udało się te uaktualnienia wgrać na ten stary dysk, tylko podobno trzeba to było zrobić "ręcznie". Upewnię się jeszcze, co do tego dysku. Dzięki za radę.

Anaru - Wto 07 Lut, 2017 22:56

Akaterine napisał/a:
A mam pytanie z innej beczki do użytkowników Windowsa 8 (Anaru? ;) Tak coś mi świta)

Ja miałam Windows 8.1, który miał już menu start i kafelki mi nie przeszkadzały bo je widziałam tylko na początku, zresztą dokładnie tak samo mam z Windowsem 10 ;) . Natomiast o ile pamiętam to Trzykrotka się z tym borykała kiedyś :mysle: , trzeba by ja do wątku ściągnąć albo ścignąć na pw ;)

Admete - Czw 09 Lut, 2017 14:43

Laptop działa i nawet robi aktualizacje - 210 sobie znalazł :thud: Ale 70 ma już za sobą ;) Szczerze mówiąc nigdy nie działał tak szybko jak teraz, nawet za nowości :mysle: Te drugie dyski jak je tam zwał jednak szybsze są. A ten stary faktycznie działa, ma ładną obudowę i kabelek.
Akaterine - Czw 09 Lut, 2017 22:27

Bardzo interesuje mnie Twój laptop ;) . Nie zdarzyło mi się, żeby sprawny dysk powodował takie zamulenie systemu, no chyba że to był błąd systemu, ale to wystarczy zrobić reinstalację. Inna opcja jest taka, że laptop jest zbyt stary i słaby i po prostu nie wyrabiał, ale wtedy na dłuższą metę i dysk SSD nie pomoże, bo stary laptop nie wykorzysta w pełni możliwości dysku, a obecna szybkość wynika ze świeżego systemu. Ciekawa sprawa. Będę miała o czym rozmawiać w pracy przy śniadaniu ;) .
Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2017 06:48

Mojemu laptopowi przydałaby się inspekcja fachowca. Od młodości jest rozpaczliwie wolny. Jestem pewna, że to nie jego wina, tylko moja. Kupiłam go z tą nieszczesną ósemką, bo stary już robił bokami. W ósemce z niczym sobie nie poradziłam, mam jakieś dziwne ustawienia, których nie umiem zmienić i wszystko razem tylko mnie frustruje. Przydałby mi się informatyk, tylko za leniwa jestem, żeby go szukać na mieście.
Windows 8 to była dla mnie katorga. Po jakimś czasie go oswoilam, ale nadejście 10 przyjęłam z euforią. Przez ósemkę nowy laptop przelezał rok w szafie, bo nie byłam w stanie go użytkować.