To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu

Admete - Pon 13 Sty, 2014 17:44

O laboga! :D Podoba mi sie - siła kobiet.
Anaru - Śro 15 Sty, 2014 23:45

Teledysk jutro, a na emotkach poległam :paddotylu:
BeeMeR - Czw 16 Sty, 2014 07:14

Chodzi o zwiastun filmu z Madhuri i Juhi?
Film może być ciekawy, ale jak na zwiastun to za dużo ujęć z tej samej sceny (jak Madhuri leje gościa lagą) :roll:

A na emotkach to i ja poległam - wypadłam z Shahrukhowego obiegu :P

Trzykrotka - Czw 16 Sty, 2014 09:49

Nie to, że wypadłaś, tylko emotki łatwe nie są. Dwie pierwsze tak, ale potem już nic nie wiadomo, nawet która to KANK. Próbowałyśmy namierzyć jakieś KKHH, czy MHN, ale nie udało się.
Ta laga w rękach Madhuri to - jak sądzę - element super-istotny wobec całej kampanii społecznej przewalającej się przez Indie. Chodzi mi o przemoc wobec kobiet. Nie wklejam tego tutaj na bieżąco, bo nie dotyczy to filmów, ale dzieją się ciekawe rzeczy.

Tutaj nie o gwałtach, ale kobiet także dotyczy: film będący elementem kampanii społecznej na rzecz dzieci
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

BeeMeR - Czw 16 Sty, 2014 10:18

Na pierwszy rzut oka to w emotkach odkryłam tylko "one two ka four", king uncle i Chak de India też odgadłam dobrze, jednak wstydzior, że tylko tyle, bo przede wszystkim to sobie nie mogłam poprzypominać wielu starszych tytułów filmów SRK :zawstydzona2:
Trzykrotka - Czw 16 Sty, 2014 23:06

Film o tym, jak piękny jest teatr Słowackiego ... udający Londyn i Katrina Kaif kręcąca w nim reklamę Yardleya
http://www.youtube.com/wa...d&v=P1WrQcah7is

Anaru - Czw 16 Sty, 2014 23:23

Trzykrotka napisał/a:
Nie wklejam tego tutaj na bieżąco, bo nie dotyczy to filmów, ale dzieją się ciekawe rzeczy.

Ależ wklejaj coś czasem :kwiatek: , powiew orientu może spokojnie owiać dalsze rejony niż tylko filmowe.
Trzykrotka napisał/a:
Film o tym, jak piękny jest teatr Słowackiego ... udający Londyn i Katrina Kaif kręcąca w nim reklamę Yardleya

No piękny mamy Londyn w Krakowie :mrgreen:
Jaki elegancki widok za oknami teatru. :lol:

BeeMeR - Pią 17 Sty, 2014 09:50

OJ, jak ja kocham ten Londyn :love_shower:
Trzykrotka - Pią 17 Sty, 2014 20:22

To jeszcze ja z dwoma filmikami z kampanii przeciw przemocy wobec kobiet

It's Your Fault - Kalki Koechlin i Diane Pandey - sarkastycznie
http://www.youtube.com/wa...XdUUdrnyLii8WYg

Dekh Le, czyli zobacz, jak wyglądasz kiedy się na mnie gapisz
http://www.tokfm.pl/Tokfm...l#BoxSlotII3img

A tutaj coś, co zapowiada się slicznie, smacznie i wzruszająco: Lunchbox (po polsku: Smak curry, a co tam!), czyli Irrfan Khan, Nimrat Kaur i Nawazuddin Siddiqui, którego pamiętamy z Kahaani w filmie o gotowaniu i miłości
http://www.youtube.com/watch?v=my-2Y72AG6s
Będzie w kinach :banan:

Admete - Pią 17 Sty, 2014 20:27

Kcem ten film, kcem. Irrfan jak zwykle przystojny i na pewno doskonale gra.
Trzykrotka - Pią 17 Sty, 2014 21:29

Admete napisał/a:
Kcem ten film, kcem. Irrfan jak zwykle przystojny i na pewno doskonale gra.

I ja za nim tęsknię! Póki co zdobywam dla Ciebie i dla siebie Suddh Desi Romance z panną Parineeti Choprą :-D :kwiatek:

Admete - Sob 18 Sty, 2014 08:03

U nas ten fil z Irrfanem rok później niż gdzie indziej...Nadal utrzymuje się kompletne ignorowanie filmów z Indii
Admete - Nie 19 Sty, 2014 20:06

Tak mi się przypomniało, a teledysk świetnej jakości:

http://www.youtube.com/watch?v=zODNDUY4mMc

Maahi Ve

Trzykrotka - Nie 19 Sty, 2014 22:26

Maahi Ve! Dla mnie to nie tylko świetny kawałek z filmu, który mam głęboko w sercu, ale i kawał życia.
Dzięki, Admete, za przypomnienie.
Jak oni rewelacyjnie razem wyglądają - Shahrukh i Saif, rzecz jasna :mrgreen: I jak pięknie śpiewają - Udit Narayan za Shahrukha, Sonu Nigam za Saifa, Alka Ignik za Preity.
Stare, dobre Bollywood. Uwielbiam.

Admete - Pon 20 Sty, 2014 17:26

No właśnie - dla mnie to jest taki klasyczny Bollywood sprzed lat.
Admete - Czw 23 Sty, 2014 21:41

http://www.youtube.com/watch?v=Wk01NN4ttKg

Teledysk z filmu Anybady can dance. Filmu nie widziałam, ale taniec niezły.

Admete - Sob 25 Sty, 2014 09:13

Obejrzałąm wczoraj połowę Czasem słońca, czasem deszcz. Jacy oni tam wszyscy młodzi i piękni. Kajol jak tańczy, Rani również pełna wdzięku. Shahrukh - :ops1: :serce2: Śmiałąm się strasznie podczas ich wspólnych pierwszych scen. Miałąm też wrażenie, że odczytuję więcej ukrytych znaczeń. Lata oglądania filmów z Indii zrobiły swoje. W planach mam tez Swades i Jestem przy tobie, Dona i Om Shanti Om.
Trzykrotka - Pią 14 Lut, 2014 22:19

Zaczęłam oglądać Ramleelę, czyli - bo ostatecznie taki tytuł film dostał - Goliyon Ki Raseela - Ramleela

Na razie nie mogę domknąć szczęki z oszołomienia.
Obejrzałam godzinę, więcej dziś nie dam rady, film trwa 2.38 za późno zaczęłam - aż do pierwszego przełomowego konfliktu, czyli Tybalt zabija Merkucja, Romeo zabija Tybalta. Bo scenariusz wiernie podąża ścieżką Romea i Julii, nawet w takich detalach.
Wizualnie film jest bhansalowski do granic. Rozbuchana strona wizualna po prostu kręci w głowie. Każdy centymetr każdego kadru jest wypełniony - detalem, kolorem, ornamentem, a nawet jeśli jest w nim tylko Ram - Romeo leżący w pustynnym piasku, to piasek ma tak zachwycające perłowe kolory, że ech...
I muzyka-taniec-ruch. Tam wszystko wiruje i jest w nieustannym ruchu. Godzina, czyli 1/3 filmu za mną, a chyba już z 5 piosenek było, z masą statystów, ogromnym planem, z tańcami tanczonymi szeroko, z werwą, pięknie.
Deepika i Ranveer jakby się do tego filmu urodzili. Oboje piękni, wysportowani, pełni energii, seksu i bardzo niebezpieczni.
Zobaczymy, co będzie teraz, ale pierwsze wrażenia - niesamowite.
Nie robiłam zdjęć, bo nie ma sensu - każdy kadr powinno się sfotografować...

Admete - Sob 15 Lut, 2014 11:53

O to bardzo jestem ciekawa tego filmu. W dawnych czasach, gdybym uczyłą i miała ten film, to wyciągałabym jego fragmenty jako kontekst przy omawianiu Romea i Julii.
Trzykrotka - Sob 22 Lut, 2014 21:03

Dokończyłam dziś Ramleelę.
Oglądać ten film na małym ekranie, to jest marnotrawstwo. Pod względem zadowolenia zmysłu wzroku i słuchu jest doskonały. Jak filmowany. Jak tanczony i śpiewany. Jaka muzyka tła. Jakie piosenki.
Od początku do końca trzymałam oczy w ekranie, podziwiając wnętrza, stroje, pawie i ludzi.
Jedna rzecz jest - jak dla mnie - na nie. Letniość. Ani miłość nie wydawała mi się tak płomienna, jak powinna być, ani wojna, ani zemsta. Ale kiedy porównuję Ramleelę nie z filmami innych twórców, tylko z innymi filmami Bhansalego, to na tle Guzarish i Saawaryi on i tak według mnie po prostu lśni. Polecam.

Admete - Sob 22 Lut, 2014 21:41

Obejrze pewnie jutro, w każdym razie taki mam plan.
Trzykrotka - Nie 23 Lut, 2014 12:31

Podziel się koniecznie wrażeniami :kwiatek:
Admete - Nie 23 Lut, 2014 16:50

Na razie obejrzałam jakies 40 minut, do wizyty Leeli w sklepie rodzinnym Rama. Piękna Leela miała wejście - rozwiane włosy, powiewająca żółta spódnica. Bardzo tez podobała mi się scena balkonowa. Niesamowite kolory i taneczny rytm całości. Na razie nie odczuwam braku ewentualnych filmowych namiętności. Ranveer jest trochę plastikowy, ale Deepika świetna w roli namiętnej i dzikiej Leeli.
Aragonte - Nie 23 Lut, 2014 19:28

Admete napisał/a:
W planach mam tez Swades i Jestem przy tobie, Dona i Om Shanti Om.

Ooo, chętnie bym z Tobą obejrzała Swades i Om Shanti Om :)

Admete - Nie 23 Lut, 2014 20:47

Swades już powtórzyłam,a Om Shanti Om przydałoby się obejrzeć w towarzystwie właśnie...