Komunikaty - Pytania techniczne
Akaterine - Pon 01 Sie, 2016 08:03
Aktualizacje łatają dziury w systemie, oprócz tego niektóre są niezbędne do działania niektórych programów, np. service pack. Są aktualizacje niepotrzebne, np. przez ostatni rok była to informacja o Win 10 , ale te ważniejsze lepiej instalować. Można ustawić, żeby instalował tylko te ważne, a opcjonalnych nie.
Admete - Pon 01 Sie, 2016 10:27
Oddałam z powrotem laptopa. W końcu zapłaciłam, żeby zrobili tak, żeby działał. Niech się pałują z nim...
akne - Pon 01 Sie, 2016 10:39
| Admete napisał/a: | | Bo się nie powinno używać be aktualizacji. |
A ja używam. Z zasady nie lubię, gdy ktoś mnie do czegos usiłuje zmusić. A ponieważ przy aktualizacjach nie podają czego to dotyczy, tylko odsyłają na jakieś strony, mam to w nosie.
Admete - Pon 01 Sie, 2016 10:48
Przecież jest w opisie czym jest aktualizacja. A potem się dziwisz, ze ci różne rzeczy nie działają Poza tym decydujesz, które aktualizacje chcesz.
Anaru - Pon 01 Sie, 2016 13:03
| Admete napisał/a: | | Oddałam z powrotem laptopa. W końcu zapłaciłam, żeby zrobili tak, żeby działał. Niech się pałują z nim... |
Kupiłaś stary laptop?
Ja sie już nie mogę doczekać nowego komputera , a im dłużej działam na tym starym powolniaku z Windowsem XP tym bardziej sie nie mogę doczekać nowego. Ale jeszcze ciut ciut...
Admete - Pon 01 Sie, 2016 14:37
Nie kupiłam. Oddałam do przeglądu i reinstalacji. Ale Windows nie był w stanie się zaktualizować. Ciekawe, czy im wyjdzie, bo coś nie dzwonią. Ja to mam pomału wszytko do wymiany - oba komputery i monitor.
Anaru - Pon 01 Sie, 2016 15:14
Mój obecny mnie tak zmęczył, że musiałam kupić nowy, bo ten po 8 latach po prostu wysiada po kolei. I tez nie było wyboru. Mój nowy czeka na mnie w Krakowie, bo tam sie go dało kupić o 1000 zł taniej niż we Wrocławiu (również z tego względu, że nie musiałam inwestować w nowy system, więc jestem parę stów do przodu) .
Odbiorę go sobie jak będę
Loana - Pon 01 Sie, 2016 15:19
No ja ciągle czekam na swój -_-
Aragonte - Pon 01 Sie, 2016 15:29
| Admete napisał/a: | | Nie kupiłam. Oddałam do przeglądu i reinstalacji. Ale Windows nie był w stanie się zaktualizować. Ciekawe, czy im wyjdzie, bo coś nie dzwonią. Ja to mam pomału wszytko do wymiany - oba komputery i monitor. |
Ja też. A obecnie wymieniam się mailami z bratem, nieco zeźlona, bo mnie namawia na dziesiątkę Windows Jakie macie argumenty za, a jakie przeciw? Na razie jestem mocno przeciw tej cholernej dziesiątce
Admete - Pon 01 Sie, 2016 16:53
Mam 10 tylko w pracy. Miałam chwilę na laptopie i nic zlego mi nie robiła, ale laptop był do niej za słaby. Wróciłam do W7.
EDIT: laptop działa - alleluja
BeeMeR - Pon 01 Sie, 2016 17:17
Nie mam jeszcze nic przeciwko 10. Podchodziłam jak do jeża, ale w końcu zmieniłam z 8,1 na 10 i nie widzę większych zmian tj. trudności. Jest ok.
Admete - Pon 01 Sie, 2016 17:22
Przy czym ja mnóstwo funkcji wyłączyłam od razu w 10. Tam mi się natomiast odtwarzacz do filmów i muzyki podoba. Fajny jest, w końcu ma napisy.
BeeMeR - Pon 01 Sie, 2016 17:30
Ja nie mam nowych funkcji albo je ignoruję, powyłączałam co się dało z reklam, wszystkie programy mam te same które miałam.
Admete - Pon 01 Sie, 2016 17:39
Jak się 10 instaluje, to można wyłączyć dużo rzeczy. Pamiętam, że na początku ( w pracy ) W10 odinstalowała mi CCleaner, ale potem założyłam jeszcze raz i działał. Dobrze mam z Windows Defender, bo u mnie w pracy nie zakupują antywirusów i martw się człowieku sam. Dzięki WD mam jakąś ochronę w podstawowym zakresie.
Akaterine - Pon 01 Sie, 2016 20:10
| Aragonte napisał/a: | Ja też. A obecnie wymieniam się mailami z bratem, nieco zeźlona, bo mnie namawia na dziesiątkę Windows Jakie macie argumenty za, a jakie przeciw? Na razie jestem mocno przeciw tej cholernej dziesiątce |
Tak naprawdę teraz masz do wyboru tylko Win8 lub Win10, chyba że kupujesz nie do końca nowy - powystawowy, poleasingowy, z outletu. A z dwojga złego Win10 jest lepszy .
Aragonte - Pon 01 Sie, 2016 22:58
No i chyba zdecyduję sie na dziesiątkę na nowym stacjonarnym
Aha, nadal ratuję laptopa - skoro dał się dzisiaj rano włączyć i udało mi się postawić na nowo system, to potraktowałam go jakimś programem czyszczącym i tropiącym inne badziewia. I chyba coś tam siedziało Teraz w każdym razie laptop działa, oby jak najdłużej Muszę jeszcze załatwić mu porządne czyszczenie w środku, bo siedzą tam na pewno całe kłęby kociej sierści i kurzu
Anonymous - Pon 01 Sie, 2016 23:15
potrzebuje srubelka.
Aragonte - Pon 01 Sie, 2016 23:22
Aine, czego?
Vasco - Wto 02 Sie, 2016 00:32
Trzeba być prawdziwym twardzielem, aby używać Windowsa bez antywirusa...
Admete - Wto 02 Sie, 2016 07:44
| Vasco napisał/a: | | aby używać Windowsa bez antywirusa... |
A co ja na to poradzę w pracy? Sama mam kupić? W domu mam zabezpieczenia. Mój komp jest czysty, bo używam Defendera plus różnych darmowych narzędzi. Inne kompy są totalnie zawirusowane.
Akaterine - Wto 02 Sie, 2016 18:10
Mój brat nie używa - jak mu się coś zawirusuje na tyle, że przestaje działać, stawia system od nowa . Nie bierze tylko pod uwagę możliwości przechwycenia danych, np. haseł do kont bankowych czy nawet PayPala.
Admete - Wto 02 Sie, 2016 18:25
W pracy to ja często internetu nie mam i grzeczna jestem, nigdzie nie wchodzę. Defender w miarę daje radę.
BeeMeR - Wto 02 Sie, 2016 18:55
czemu mi ten głupi Outlook co włączenie komputera proponuje kompresję plików/wiadomości, skoro go już dawno wyrzuciłam z komponentów windy XP? Obecnie tylko raz na włączenie, ale i tak mnie denerwuje, dziad jeden
ŁukaszG - Śro 03 Sie, 2016 21:05
| Akaterine napisał/a: | Mój brat nie używa - jak mu się coś zawirusuje na tyle, że przestaje działać, stawia system od nowa . Nie bierze tylko pod uwagę możliwości przechwycenia danych, np. haseł do kont bankowych czy nawet PayPala. |
Słuszna uwaga.
Swoją drogą ciekawa metoda... jak ktoś ma za dużo czasu.
W ostateczności można używać Defendera z systemu Windows, ale osobiście od ponad 10 lat używam (darmowej wersji do użytku domowego) Avasta.
Łukasz
ŁukaszG - Śro 03 Sie, 2016 21:06
W najbliższy czwartek (04.08.2016) w godzinach między 12:00 a 13:00 będzie miała miejsce aktualizacja oprogramowania na kontach hostingowych. W tym czasie dostęp do usługi może być utrudniony.
Łukasz
|
|
|