To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Anaru - Sob 30 Lip, 2016 15:43

A zainstalowałaś go przedtem i poszedł? Aktualizuje sie po otwarciu programu, tam gdzie masz właściwości itd.
Możesz np. stąd zgarnąć, ja z ich stron różne programy ściągałam i było ok

Wrrr, nie wchodzi, nie przepuszcza mi chyba forum linka. No to wrzuc w google nazwe avast free i zgarnij z http://www.dobreprogramy.pl (chyba drugi link w googlach)

Admete - Sob 30 Lip, 2016 19:43

Wiesz co nie chce mi działac, nie jest w stanie się uaktualnić. hmmm...chyba wyrzucę tego laptopa po prostu.
Anaru - Sob 30 Lip, 2016 19:56

Może Akaterine coś doradzi jako fachowiec :mysle:
Akaterine - Sob 30 Lip, 2016 19:58

Admete napisał/a:
hmmm...chyba wyrzucę tego laptopa po prostu.

:lol:

Ja na kompie stacjonarnym, który służy mi tylko do grania używam Aviry. Trudno mi powiedzieć coś o skuteczności, bo nie wchodzę tam na żadne strony internetowe, ale pewnie będzie porównywalny.

A tak w ogóle mogę Wam poradzić, aby nie korzystać z nieaktualnego internet explorera na komputerze bez antywirusa, a szczególnie nie korzystać ze stron wymagających flash playera. Ostatnio w pracy ściągnęłam w ten sposób wirusa szyfrującego zawartość dysku :lol: . Na szczęście był to komputer do zrobienia na sprzedaż, nie żaden firmowy.

Admete - Sob 30 Lip, 2016 20:10

Nie korzystam z IE wcale :)
Akaterine - Sob 30 Lip, 2016 20:16

Ja skorzystałam, bo musiałam ściągnąć jakiś plik ze strony microsoftu, a gdy otworzyłam stronę w firefoxie pokazała mi się informacja, że można to tylko pobrać przez ie. A ie kazało mi zainstalować flash playera ;) . Wszystko przez niecierpliwość, bo nie chciało mi się czekać, aż system sam wyszuka aktualizacje, wolałam jedną istotną pobrać sama.
Admete - Sob 30 Lip, 2016 20:18

A laptop stary, nie umiem sobie z nim poradzić. Mam na nim czysty W7, ale nie jest w stanie zrobić aktualizacji. A dysk ma podobno sprawny. Nigdy nie lubiłam laptopów. To był pierwszy i ostatni w moim życiu. Tylko stacjonarne. Chciałam go zachować na sytuacje awaryjne,a le chyba nic z tego.
Akaterine - Sob 30 Lip, 2016 21:07

Admete napisał/a:
Mam na nim czysty W7, ale nie jest w stanie zrobić aktualizacji.

Problemy z aktualizacjami w siódemce są dość powszechne, a ich początki sięgają - kogoś to zdziwi? ;) - wypuszczenia dziesiątki. Tak jakby Microsoft chciał zniechęcić ludzi do siódemki. A jak dokładnie u Ciebie to się objawia? Czasami trzeba ustawić wyszukiwanie aktualizacji i zostawić komputer włączony na dobrych kilka godzin, na przykład na noc, i koniecznie wyłączyć stan uśpienia. Jeżeli same aktualizacje wyszukuje, ale nie chce ich instalować, ze strony Microsoftu można pobrać program, który zmienia coś w rejestrze i to naprawia, jakby co mogę podesłać Ci linka oraz instrukcję.

Admete - Sob 30 Lip, 2016 21:08

Nie jest w stanie ich nawet wyszukać. 10 mi komputer muliła. Jak mam wyłączyć stan uśpienia? Zostawiłabym go na noc.
Akaterine - Sob 30 Lip, 2016 21:16

Najlepiej kliknąć start i wpisać w okienku wyszukiwania "zasilania". Wyszuka "opcje zasilania", a po lewej stronie jest "Zmień moment przejścia w stan uśpienia". Można nawet zostawić na dłużej, u mnie wyszukiwanie i instalacja nie trwały więcej niż 16 godzin ;) . Czyli czas między wyjściem z pracy a powrotem rano następnego dnia.
Admete - Sob 30 Lip, 2016 21:23

Zostawię go w kuchni, może się zaktualizuje jakoś. Ten avast dziwny jest strasznie. Jestem przyzwyczajona do płatnych antywirusów, ale szkoda mi pieniędzy jak nie wiem nawet, czy ten trupek będzie działał.
Akaterine - Sob 30 Lip, 2016 21:26

Kaspersky i Eset mają 30-dniowe wersje próbne, więc możesz na razie wypróbować któryś z nich. Kaspersky'ego mam w domu, Eseta w pracy, działają dobrze. Eset podobno mniej obciąża system, więc jak mówisz, że laptop jest stary, może będzie lepszy.
Admete - Sob 30 Lip, 2016 21:28

Eseta spróbuję w takim razie. Kasperskiego mam na stacjonarnym i lubię.
Admete - Sob 30 Lip, 2016 22:26

Założyłam Eset. Zostawię go na noc i na dzień jak będzie trzeba. Jeśli to nie zadziała, to poproszę o ten link do narzędzia Microsoftu. Może nie zdechnie jak będzie musiał pracować kilkanaście godzin ;)
Admete - Nie 31 Lip, 2016 05:39

Czy to możliwe, żeby od wczorajszego dnia do teraz nie wyszukał ani jednej aktualizacji? Mam zatrzymać?
Akaterine - Nie 31 Lip, 2016 08:49

Możliwe. Wydaje mi się, że system wyszukuje wszystkie na raz, a jest ich 200-300, więc trwa to długo i jak przerwiesz w połowie to nie znajdzie nic. Jak do wieczora nic nie znajdzie to znaczy, że coś jest nie tak. Ale jakieś narzędzie do naprawy wyszukiwania też chyba jest, jak nie ruszy to poszukam i Ci podeślę.

Albo nie, zrobię to od razu ;) .
Tutaj jest narzędzie, które tworzy nośnik z aktualizacjami - wgrywa się na płytę lub pendrive'a i wrzuca aktualizacje bez konieczności połączenia z internetem. Nie wiem, jak to działa, bo dopiero odkryłam :lol: , ale pewnie wypróbuję jutro w pracy, bo to nam dużo ułatwi.
http://www.dobreprogramy....dows,23429.html

A tu jest jakieś narzędzie do naprawy błędu (choć wynika z tego, że naprawia wtedy, gdy system pokazuje informację o błędzie, ale spróbować można)
https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/2730071

A jeżeli wyszuka Ci aktualizacje, ale będzie problem z instalacją i pojawi się informacja "trwa wycofywanie zmian" to pozwól mu wycofać i poczekaj do jutra, w pracy mam plik do naprawy wraz z instrukcją.

Admete - Nie 31 Lip, 2016 10:09

Tylko z dobrych programów to się badziwie ściąga. Ale spróbuję. Zero się zrobiło i odstawiłam, bo nie mam cierpliwości. Co mam zrobić z tym WSUS? Na którym komputerze go włączyć? Nie bardzo wiem, jak mam to zrobi
Zaznaczyłam dla W7. Coś sie tam robi. Mam nadzieję, ze to zadziała. na razie pokazuje 23% i stanęło.

Akaterine - Nie 31 Lip, 2016 10:40

WSUS ściąga aktualizacje do pliku, który później instalujesz. Nie wiem do końca jak to działa, jutro wypróbuję w pracy.
Admete - Nie 31 Lip, 2016 10:42

Robi sobie coś :) Poczekam, a potem spróbuję zainstalować. Plik do którego ma wszystko dostarczyć mu wyznaczyłam.
Admete - Nie 31 Lip, 2016 11:32

Nie wiem, co zrobiłam nie tak, bo nie mam folderu client, a powinnam go mieć :(

Dobra mam, ale chyba muszę zrobić od nowa, bo mam wrażenie, ze nei dałam wszystkiego jak należy.

Admete - Nie 31 Lip, 2016 14:30

Twierdzi, ze wszytko już ma. To teraz restart i zobaczymy, co wyszło. EDIT: no i nic...
Vasco - Nie 31 Lip, 2016 14:56

Uruchomiłaś wsusoffline\client\UpdateInstaller.exe?
Admete - Nie 31 Lip, 2016 15:42

Uruchomiłam i nic się nie dzieje, jak godzinę temu coś instalował, tak jest na tym samym poziomie. Poddaję się. Pewnie kupię nowy - albo tablet.
akne - Pon 01 Sie, 2016 00:10

A po co chcesz aktualizować w7? Niby tak się powinno, a ja od razu zablokowałam wszystko. Na lapku mam od 3 lat nieaktualizowane, od momentu, gdy wypuscili aktualizację, która rozwalała system. Mam ich w nosie. Aktualizuje tylko antywisrusy.
Admete - Pon 01 Sie, 2016 06:27

Bo się nie powinno używać be aktualizacji.