To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Anaru - Śro 29 Cze, 2016 21:58

Odpala się i nawet się dziś więcej nie wykopyrtnął (tylko rano :roll: ), choć moich dwóch wewnętrznych dysków (czyli fizycznie jednego) nadal nie widzi :? , a to najstarsze i najwięcej dokumentów tam mam :? .

Mam system 8.1 i tak, coś jest nie tak z dyskiem, kiedyś wyszło na jakimś programie do badania dysku. Może faktycznie coś mi tam bruździ w systemie :mysle:

Sprawdziłam - Speccy nadal nie zgłasza zastrzeżeń, ale Ashampoo HDD Control 3 Corporate zgłasza

Co do tego nowego błędu to nic nowego nie ściągałam, nie instalowałam itd, chyba, że jakaś aktualizacja cos zepsuła. :mysle:

Akaterine - Czw 30 Cze, 2016 18:31

Anaru napisał/a:
Sprawdziłam - Speccy nadal nie zgłasza zastrzeżeń, ale Ashampoo HDD Control 3 Corporate zgłasza

Aha, bad sectory. Jeżeli są tam akurat pliki systemowe może wywalać błędy.

Anaru - Czw 30 Cze, 2016 19:11

Idę z nim po weekendzie do reklamacji. na razie wypięłam zepsute USB3 z komputera i przynajmniej przestał mi się zwieszać i wywracać, to też mam zepsute, tak samo jak większość innych wejść USB :roll: . Mój komputer ma niestety więcej problemów niż tylko uszkodzony SSD, ma również chyba problemy z zasilaniem, a może płytą, nie wiem (to już kolejny zepsuty kontroler USB w ciągu jakiegoś roku-dwóch lat, chyba czwarty). Obawiam się, że wszystko mu po kolei siada. Mam tylko nadzieję, że z dyskiem to kwestia kabelków :trzyma_kciuki: , gorzej, że to mój drugi systemowy i jak go nie widzi to jak wypnę SSD to zostaję w ogóle bez systemu :(
BeeMeR - Pią 01 Lip, 2016 13:02

Jak odinstalować (obezwladnic) Outlook expres bo sie syf wlacza co kilka sekund i nie moge pisać ani czytac normalnia?
Akaterine - Pią 01 Lip, 2016 18:09

Anaru napisał/a:
Idę z nim po weekendzie do reklamacji. na razie wypięłam zepsute USB3 z komputera i przynajmniej przestał mi się zwieszać i wywracać, to też mam zepsute, tak samo jak większość innych wejść USB :roll: . Mój komputer ma niestety więcej problemów niż tylko uszkodzony SSD, ma również chyba problemy z zasilaniem, a może płytą, nie wiem (to już kolejny zepsuty kontroler USB w ciągu jakiegoś roku-dwóch lat, chyba czwarty). Obawiam się, że wszystko mu po kolei siada.

Niestety wszystko na to wskazuje :-| .

BeeMeR napisał/a:
Jak odinstalować (obezwladnic) Outlook expres bo sie syf wlacza co kilka sekund i nie moge pisać ani czytac normalnia?

A nie da się po prostu przez panel sterowania > dodaj lub usuń programy?

BeeMeR - Pią 01 Lip, 2016 18:43

Akaterine napisał/a:
A nie da się po prostu przez panel sterowania > dodaj lub usuń programy?
Nie widnieje tam, ani w programach (tam istnieje wyłącznie opcja "uruchom program"), jak włączę menedżer zadań to też go tam nie ma, a upiornie nadpisuje okno co kilka sekund wyskakując nadrzędnie - pojawia się niezależnie od zamknięcia/otwarcia programu.
Chodzi o rezerwowy (Tomkowy) XP, jak mnie nie było to wgrał trojana niechcący - niby trojana usunęłam ale może to jakaś pochodna :mysle:
Nie używam Outlooka, tak na marginesie :uzi:

Akaterine - Pią 01 Lip, 2016 19:04

To właśnie wygląda jak jakiś dziwny błąd systemowy. Możesz jeszcze poszukać czegoś takiego jak "włącz lub wyłącz funkcje systemu windows", niestety nie pamiętam, gdzie i czy w ogóle w XP coś takiego było. W Win7 jest w panelu sterowania. Outlook Express w zasadzie podchodzi pod funkcję systemu niż dodatkowy program, tak jak IE.
ŁukaszG - Pią 01 Lip, 2016 22:48

W najbliższy poniedziałek, 4 lipca, między godziną 12 a 15 mogą wystawić chwilowe problemy w dostępie do forum, spowodowane pracami na serwerze.

Łukasz

Anaru - Pią 01 Lip, 2016 22:50

Dzięki za informację :kwiatek: , przynajmniej unikniesz bombardowania zaniepokojonymi wiadomościami, że nie działa ;)
praedzio - Pią 01 Lip, 2016 22:52

To samo chciałam powiedzieć. :lol:
Admete - Pon 04 Lip, 2016 16:18

Możecie mi powiedzieć jakie macie kuchenki? Ma ktoś w miarę nową? Stwierdziłąm, ze czas jednak kupić. Pewnie jakąś Amicę, bo wielkiego wyboru nie ma. Jest jeszcze Ariston, Gorenje...Mam Mastercooka sprzed 17-18 lat. Tym razem pierwszy raz w życiu wezmę piekarnik elektryczny. Ciekawe jak się sprawdzi. Chyba wszytko będzie lepsze od tej mojej zgaduj-zadula jaka temperatura.
Jotka - Pon 04 Lip, 2016 17:16

Mam Amicę z elektrycznym piekarnikiem, jestem bardzo zadowolona bo jest wyposażona w 3 zestawy prowadnic, które ułatwiają wkładanie/wykładanie, dodatkowo zamawiałam większą 60 cm. Przy remoncie kuchni szukałam nowej ale żadna nie miała tak dobrego wyposażenia. Moja rada to zobaczyć w jakimś sklepie i szukać potem w internecie często wychodzi taniej nawet jeżeli doliczy się dostawę.
Anaru - Wto 05 Lip, 2016 00:36

Jak kupowałam w Neonecie to znalazłam w necie, poszłam do sklepu, obejrzałam i nie pamiętam czy nie zamawiałam aby przez net bo taniej :mysle: . W każdym razie zamówiłam oczywiście z montażem i wywiezieniem starej.

Piekarnik elektryczny jest o niebo wygodniejszy i bardziej precyzyjny od gazowego.

Admete - Wto 05 Lip, 2016 07:15

Ja też podejdę, mam wybrane dwie. Pójdę je obczaić w jakimś sklepie. A ich ceny są wszędzie jednakowe, więc zamówię w sklepie blisko mnie, ale przez stronę.
Loana - Wto 05 Lip, 2016 13:15

Anaru, ale Tobie się sypie komputer stacjonarny? Ile lat go masz?

Mi się sypie laptop, ale ma już prawie 8 lat, więc się nie czepiam, dużo przeżył, kilometry nabił, więc ma prawo. Kupiłam nowy, bo ja MUSZĘ mieć komputer do pracy :( Jak odbiorę nowy laptop, to mnie czeka nauka nowego systemu (pracowałam na XP ciągle), programów, certyfikatów, sratów -_- już mi słabo, jak o tym pomyślę :(

Anaru - Wto 05 Lip, 2016 13:46

Loana napisał/a:
Anaru, ale Tobie się sypie komputer stacjonarny? Ile lat go masz?

Pisałam, że 8, czyli jest w wieku Twojego lapka, na dodatek skończone 8, bo kupiłam go tuż przed pamiętnym lipcem 2008 roku :? .

Właśnie odwiozłam dysk do reklamacji i zostałam bez kompa. Tzn mam ta małą podróżną popierdółkę i telefon, ale generalnie nie mam. Będzie ból bo uzależniona jestem ;)

Loana wpadnij kiedyś z dyszczkiem po zdjęcia i ogólnie po nakrętki bo mi ten wór przeszkadza jak pierun ;)

Loana - Wto 05 Lip, 2016 13:53

To Ci powiem, że dziwne to trochę. Stacjonarne wytrzymują dużo dłużej niż lapki przecież.
Jak mi już dadzą nowego lapka to mogę Ci pożyczać swój, chociaż mój już ledwo dycha - teraz mu zasilacz pada :(

Anaru - Wto 05 Lip, 2016 14:01

Dzięki :przytul:
Ale zobaczymy, parę dni wytrzymam bez (książki nadrobię, może dramy ;) ), za prę dni moi rodzice przyjeżdżają to może tata uruchomi ten dysk, którego ja nie umiem :trzyma_kciuki: , tam był XP. A ogólnie to czekam na reklamację dysku i chyba jednak nowy komp będzie, będę wiedzieć za parę dni.
Posypało mi się albo zasilanie, albo płyta główna, albo jedno i drugie, do tego dysk ma błędy i wali się Widows, w każdym razie już od paru mc się borykam z różnymi problemami, wypina mi kolejne urządzenia i niszczy kolejne kontrolery USB, był nawet parę razy facet od komputera i ciągle są problemy. Jak mam tak płacić za wizyty i naprawy to już wolę nowy i może się skończą jazdy :roll: .

Admete - Śro 06 Lip, 2016 14:34

No i będzi Amica. Mój ojciec chciał Gorenje, ale trochę droga była. Teraz monitor chciałam. Niestety takie lepsze, to drogie są. Co kupić w cenie do 700 zł? Ja chcę mały - 21 cali.
Anaru - Nie 17 Lip, 2016 18:28

Mam pytanko, czy istnieje komenda, która pozwoli na przerwanie sprawdzania sie dysku przy absolutnie każdym otwarciu komputera? Zafiksował mi sie komp i sprawdza upierdliwie za każdym razem, również kiedy się akurat wywala i samodzielnie otwiera ponownie, irytujące to jest w najwyższym stopniu :uzi: .
Teraz mam ten stary dysk z XP, którego mi komp nie widział ostatnio, okazało się, że mu kabelek padł. :roll: Ale Windows na nim tez ma jakies błędy. :roll:
Czekam już niecierpliwie na nowy :czekam2:

BeeMeR - Nie 17 Lip, 2016 20:06

Wydaje mi się że komendy powinnaś szukać u antywira - u mnie można tam zaznaczyć sprawdzanie po otwarciu to może i odhaczyć też :kwiatek:
Anaru - Pon 18 Lip, 2016 00:16

A jakiego masz antywira? U mnie to chyba jest systemowe, a że system uszkodzony to pewnie cos mu sie tam uwidziało :roll:
Admete - Sob 30 Lip, 2016 12:04

jakiś darmowy antywirus? Poda ktoś? Ewentualnie wersja próbna, na 30 dni czegoś.
Anaru - Sob 30 Lip, 2016 12:16

Jest np. Avast, po zainstalowaniu darmowego możesz sobie założyć też wypasioną wersję próbną na 30 dni ;)
Admete - Sob 30 Lip, 2016 12:28

Nie masz sprawdzonego linka? Próbowałam Avastu i nie chce się zaktualizować za nic na świecie, nie działa mi. Właśnie odinstalowałam.