To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Admete - Pon 09 Maj, 2016 21:34

Może być mniejszy - 13, 14 cali. Ma mi nie zastępować miejsca i ma być przenośny. O tym Latitude chyba słyszałam.
Akaterine - Pon 09 Maj, 2016 21:42

Latitude to najwyższa seria laptopów Della, seria tzw. biznesowa. Tu krótki przegląd z allegro 13-14 calowych, nowych, z gwarancją producenta (next business day - jak się zepsuje zgłaszasz, na drugi dzień przyjeżdża miły pan i to ogarnia, przynajmniej w teorii ;) . Ale paru klientów to potwierdziło, więc chyba tak jest), do kwoty 3 tys.:
http://allegro.pl/laptopy...enum[4326][4]=4

Admete - Pon 09 Maj, 2016 21:44

Tylko mnie by trzeba jakiś konkretny wybrać albo dwa, bo mnie opisy nic nie mówią. Co najwyżej na wage mogę spojrzec ;)
Akaterine - Pon 09 Maj, 2016 21:45

A masz jakieś konkretne wymagania? W sumie głównie o system i dysk mi chodzi. SSD czy HDD, jaka pojemność, czy przeżyjesz Win8 lub 10, czy wolisz siódemkę? ;)
Anaru - Pon 09 Maj, 2016 23:31

Nienawidzę tego pipipi ( :wsciekla: ) guzika na klawiaturze, którym się wyłącza natychmiast komputer nawet jak się go tylko leciuteńko muśnie :uzi: . Wyłączyłam sobie przed momentem komputer, już trzeci raz dzisiaj :uzi: . Akaterine, myślisz, że mogę go bezkarnie wydłubać z klawiatury??? :uzi:
Admete - Wto 10 Maj, 2016 07:02

Przezyję 10, mam w pracy i nie jest źle, choć najbardziej lubię 7. Jak jest różnica między tymi dyskami? Ma byc sprawny, szybko działać. ten ostatni działał od początku jak żółw. Pojemność - chyba 500.
Akaterine - Wto 10 Maj, 2016 08:51

Anaru napisał/a:
Akaterine, myślisz, że mogę go bezkarnie wydłubać z klawiatury??? :uzi:

Chyba możesz ;) . A co to jest, zwykła klawiatura, tylko ma przycisk wyłączania?

Admete napisał/a:
Jak jest różnica między tymi dyskami? Ma byc sprawny, szybko działać. ten ostatni działał od początku jak żółw. Pojemność - chyba 500.

SSD działa bardzo szybko, kilkukrotnie szybciej, system uruchamia się w kilka sekund (rekordzista, którego widziałam - 5 sekund). Raczej nie nadaje się do przechowywania danych, bo raz - małe pojemności (zazwyczaj 120-256 GB), a dwa - awaryjność - jak siada, to bez ostrzeżenia, ale dużo zależy od jakości dysku. W sumie SSD w poleasingowych, które mieliśmy w sprzedaży, praktycznie nie siadały, w przeciwieństwie do nowych. Ale fakt, że mamy dyski średniej klasy, a producenci wsadzają lepsze :mysle: .

Admete - Wto 10 Maj, 2016 10:05

To jednak wolę te drugie, co prawda nie rpzechowuje za dużo w samym komputerze. od tego mam dyski.
Anaru - Wto 10 Maj, 2016 10:06

Akaterine napisał/a:
Anaru napisał/a:
Akaterine, myślisz, że mogę go bezkarnie wydłubać z klawiatury??? :uzi:

Chyba możesz ;) . A co to jest, zwykła klawiatura, tylko ma przycisk wyłączania?

Tak, ma taki przycisk sprytnie umieszczony na samym końcu po lewej i wystrczy musnięcie żeby natychmiast wyłaczał komputer w kilka sekund. Ostatnio miałam na tym nalepioną plastikową nakrętkę i jeżęli nie wydłubie gada, to chyba nalepie z powrotem. :uzi:
Mam chyba dokłądnie taka klawiaturę, przycisk po lewej w rogu
http://olx.pl/oferta/klaw...99-IDeoixX.html

Akaterine - Wto 10 Maj, 2016 10:14

Ja bym wybierała między tymi modelami:

http://allegro.pl/dell-la...6164624098.html
http://allegro.pl/dell-la...6164623979.html
Model E5450, w zasadzie to samo, jeden ma dysk 128 SSD, drugi 500 GB HDD. Tylko okazuje się, że gwarancja producenta jest tylko do 2017 roku, ale tak czy siak sprzedawca musi dać 2 lata gwarancji.

Trochę droższa, ciekawa opcja z dwoma dyskami, z pełną gwarancją producenta:
http://allegro.pl/dell-la...6118594425.html

Też ten 13-calowy wygląda spoko:
http://allegro.pl/laptop-...6152773510.html

Ten pierwsze modele - E5450 i E7440 - mają fajną opcję w postaci gniazda stacji dokującej. Stacja wygląda tak:
https://www.google.pl/sea...S3QAJ0Q_AUIBygB
I polega to na tym, że do stacji podłączasz monitor, klawiaturę, mysz, wpinasz zamkniętego laptopa i możesz korzystać jak ze stacjonarki, a jak musisz się gdzieś przemieścić to zabierasz lapka. Można oczywiście tak pracować bez stacji, ale wtedy trzeba odpinać kable, a to naraża gniazda na szybsze zużycie, no i jest mniej wygodne. Stacje nowe są dość drogie, ale że się w zasadzie nie psują, to spokojnie można kupić używaną.

Akaterine - Wto 10 Maj, 2016 10:19

Anaru napisał/a:
Tak, ma taki przycisk sprytnie umieszczony na samym końcu po lewej i wystrczy musnięcie żeby natychmiast wyłaczał komputer w kilka sekund. Ostatnio miałam na tym nalepioną plastikową nakrętkę i jeżęli nie wydłubie gada, to chyba nalepie z powrotem. :uzi:

To spróbuj wydłubać, ewentualnie spójrz w panelu sterowania, czy nie ma jakichś opcji klawiatury, może da się ustawić te klawisze?

Admete - Wto 10 Maj, 2016 12:55

Dzięki za informacje, będę się zastanawiać :kwiatek: Ten z dwoma dyskami mi się podoba. Musze się tylko zorientować jak długo W 10 będzie za darmo, bo wolę 10 od 8. Tylko nie ma kamery. Choć zasadniczo może to i dobrze, ze Skype korzystam sporadycznie. Te dwa pierwsze mają kamerę i mikrofon.
Akaterine - Wto 10 Maj, 2016 13:17

Admete napisał/a:
Musze się tylko zorientować jak długo W 10 będzie za darmo, bo wolę 10 od 8.

Do końca lipca :) . Wpisz samą nazwę modelu w allegro, może ktoś sprzedaje w opcji z kamerą i Windowsem 7 lub 10.

Admete - Wto 10 Maj, 2016 13:19

Jeszcze ten mały - 13 jest fajny. To jeszcze jakbyś mi mogła zasugerować jakieś stacjonarne :kwiatek:
Akaterine - Wto 10 Maj, 2016 15:06

A ile możesz przeznaczyć?
Admete - Wto 10 Maj, 2016 16:09

Nie wiem czy kupię oba - czy najpierw jeden, a za jakiś czas drugi. Faktem jest, ze oba są stare. Da się coś sensownego kupić do 2, 5 tysiąca? I nie wiesz czy można jakoś naprawić gniazdo od kabla w monitorze. Ciągle mi się rozłącz, wystarczy ruszyć lekko monitor albo biurko.
Anaru - Wto 10 Maj, 2016 19:10

Akaterine napisał/a:
Anaru napisał/a:

To spróbuj wydłubać, ewentualnie spójrz w panelu sterowania, czy nie ma jakichś opcji klawiatury, może da się ustawić te klawisze?

Albo nie wiem jak szperać, albo ie ma wyłączania klawiszków :mysle:

Obawiam się, że w niedługim czasie będę musiała zainwestować w nowy komputer stacjonarny :roll:

Akaterine - Śro 11 Maj, 2016 09:39

Admete napisał/a:
Da się coś sensownego kupić do 2, 5 tysiąca?

Za taką kwotę można złożyć niezły komputer do grania w Wiedźmina 3 ;) . Więc jak dla Ciebie to spokojnie.

Admete napisał/a:
I nie wiesz czy można jakoś naprawić gniazdo od kabla w monitorze. Ciągle mi się rozłącz, wystarczy ruszyć lekko monitor albo biurko.

Zależy od monitora. Musiałabyś znaleźć kogoś, kto bawi się elektroniką, rozkręci monitor i sprawdzi. A samo to już może sporo kosztować.

Ze stacjonarek np. te wpadły mi w oko:
http://allegro.pl/desktop...6157856371.html - z Lenovo mam dobre doświadczenia.
http://allegro.pl/dell-vo...6161181050.html - fajna mała obudowa
http://allegro.pl/dell-vo...6161180780.html - podobny w dużej obudowie
W stacjonarnych jest duży wybór, więc tu nie będzie problemu. Procesor i3 powinien Ci raczej wystarczyć, pamięć i dysk to zawsze opcja łatwa do rozbudowy.

Akaterine - Śro 11 Maj, 2016 09:55

A tak w ogóle to Wam powiem, że ludzie totalnie nie potrafią używać komputerów. Ostatnio przyszedł pan z laptopem na reklamację, twierdził, że coś się zepsuło. Laptop używany tylko do internetu. Problem był taki, że po wyjściu ze stanu uśpienia system się zawieszał i trzeba było na siłę wyłączać. Pan miał włożony własny, nowy dysk SSD Samsunga, jeden z lepszych na rynku, taki, na którym system odpala się w kilka sekund (kolega ma taki, więc wiadomość z pierwszej ręki). U pana mulił jak kilkuletni, wadliwy HDD. Sprawdziłam dysk - technicznie ok. Sprawdziłam laptopa - to samo. Wrzuciłam inny dysk, wgrałam system - śmiga. Okazało się, że pan miał tak zawalony system głupotami, że laptop totalnie nie wyrabiał. Ja mam laptop dwie generacje starszy, parametrami słabszy o połowę, na zwykłym dysku, mam mnóstwo programów, a chodzi kilka razy szybciej. W tej chwili mam włączoną przeglądarkę, w tle wiadomo - jakieś procesy systemowe, antywirus itp. i menadżer zadań pokazuje mi, że włączone są 64 procesy. U tego pana już po uruchomieniu procesów było prawie 300.
Ludzie sami zawalają sobie komputery głupimi programami, które uruchamiają się od razu po starcie, system im muli, więc co robią? Kupują nowe, lepsze komputery o najwyższych możliwych parametrach, bo "na starym internet mi źle chodzi".

Anaru - Śro 11 Maj, 2016 10:14

Ło, masakra :zalamka: . Wywaliłaś mu śmietnik? ;)
Uwierzył, że komp jest w porządku, tylko pod górą śmiecia czy upierał się przy swoim? :wink:

Ja też mam ograniczone automatyczne starty programów do absolutnego niezbędnego minimum ;) . Z ciekawości sobie sprawdziłam: 62 procesy (przy otwartych 3 oknach i iluś tam stronach w każdym oknie :rumieniec: , nie wiem czy te strony też liczy jako osobne procesy, ale mam tam mnóstwo chroma ;) )

Admete - Śro 11 Maj, 2016 10:14

Akaterine napisał/a:
A samo to już może sporo kosztować.

Czyli jeszcze monitor. W pracy mam Samsunga i dobry ( tylko za duży do domu ). czytam teraz o tych całych matrycach i nie jestem mądrzejsza. Potrzebuję monitora względnie dobrego dla oczu. Mam nad czym myśleć. Teraz mam stacjonarny HP i to naprawdę dobry komputer był ( jest ). Teraz już po przejściach, ale i tak daje radę, a go nie oszczędzałam. Stary laptop chyba dam jeszcze do przeglądu. On od początku był niewydarzony, ale może ktoś jeszcze do niego zajrzy i dałabym bratanicom. Ciężki jest okrutnie, bo to sprzed sześciu lat.

Akaterine - Śro 11 Maj, 2016 11:01

Admete napisał/a:
czytam teraz o tych całych matrycach i nie jestem mądrzejsza.

A co doczytałaś? W matrycach prawdę mówiąc jestem zielona, wiem, że podświetlenie LED jest energooszczędne, a matryce typu IPS daje dobre odwzorowanie kolorów, ale na tym się moja wiedza kończy ;) .

Anaru napisał/a:
Uwierzył, że komp jest w porządku, tylko pod górą śmiecia czy upierał się przy swoim? :wink:

Niby uwierzył, ale jego uśmieszek świadczył o czym innym. W końcu wszystko mu instalował syn, a syn się zna ;) .
Ja się cieszę, że udało mi się rodziców nauczyć na tyle, że wiedzą, co jest śmieciem, co może być śmieciem, czym się martwić, a czym nie.

Anaru napisał/a:
Ja też mam ograniczone automatyczne starty programów do absolutnego niezbędnego minimum ;) . Z ciekawości sobie sprawdziłam: 62 procesy (przy otwartych 3 oknach i iluś tam stronach w każdym oknie :rumieniec: , nie wiem czy te strony też liczy jako osobne procesy, ale mam tam mnóstwo chroma ;) )

W Chromie chyba tak właśnie jest, każda zakładka to oddzielny proces.

Admete - Śro 11 Maj, 2016 13:35

Akaterine napisał/a:
W matrycach prawdę mówiąc jestem zielona, wiem, że podświetlenie LED jest energooszczędne, a matryce typu IPS daje dobre odwzorowanie kolorów, ale na tym się moja wiedza kończy

Każda ma wady i zalety. I pewnie wybiorę monitor Samsunga, bo jest biały :rotfl: I ten w pracy też jest Samsunga,a mu się kabelek nie rozłącza.

http://www.samsung.com/pl...a/LS24D391HL/EN

Tyle, że ja mały chcę - 21 cali. Pewnie się okaże, że monitor kupie jako pierwszy, bo to rozłączanie strasznie mnie irytuje.

BeeMeR - Sob 14 Maj, 2016 10:15

Szlag mi trafił dysk systemowy w komputerze rezerwowym (chyba) - bo przy próbie włączenia dysk szumi, ale się nie zgłasza, monitor zachowuje się jakby nic się nie działo - kontrolka sobie miga i tyle.
Dysk stary, 80gb (XP), monitor jeszcze starszy, ale dycha.
Czy jest coś co mogę sprawdzić? styki zew. posprawdzałam, nie rozkręcałam pudła (jeszcze)

Akaterine - Sob 14 Maj, 2016 10:24

Monitor w ogóle nie reaguje czy pojawia się jakieś logo i w momencie, jak powinien zacząć ładować system nie rusza? Bo jeżeli to pierwsze to raczej nie dysk, może być niestyk na pamięci, płyta główna, zasilacz.