To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Malarstwo i Teatr - Malarstwo

trifle - Śro 18 Cze, 2008 10:51

asiek napisał/a:
Oczarowały mnie te "roztańczone sukienki"... :serduszkate:

Wow :shock: To można tak malować? :shock:

Tamara - Śro 30 Lip, 2008 22:08

W kamienicy Szołayskich w Krakowie jest wystawa malarstwa Wojciecha Weissa i jego żony Aneri - Ireny Weissowej . Czy może któraś z krakowskich Dam widziała i mogłaby podzielić się wrażeniami :kwiatek: ? Lubię Weissa a pojechać nie mogę :cry2: (i nie wiedziałam , że miał żonę-malarkę :rumieniec: )
Tamara - Śro 29 Paź, 2008 15:01

W warszawskim Muzeum Narodowym jest wystawa "Orientalizm - malarstwo , rysunek i grafika w Polsce w XIX i I poł. XXw." do końca grudnia chyba .
asiek - Pią 07 Lis, 2008 17:56

Dzieła malarek rzadko goszczą w tym wątku...Czas to naprawić. :-)

Eva Gonzales Morning Awakenings 1877

Eva Gonzales La Toilette

Mary Cassatt Woman with a Pearle Necklace 1879

Tamara - Pią 07 Lis, 2008 21:32

Bardzo piękne :-D I doskonały dowód na to , że dawna bielizna wcale nie była brzydka i niepociągająca :-P
Admete - Nie 14 Lut, 2010 16:44

Na temat malarstwa Muchy.

http://bialczynski.wordpr...-pagaczewskich/

Oglądałąm dziś program o jego twórczości. Nie wiedziałąm, ze namalował Epopeję sowiańską.

Calipso - Nie 14 Lut, 2010 17:01

Piękne są obrazy Muchy http://bialczynski.files....of_arc-1909.jpg .Pięknie też wyglądają wyhaftowane :-)
Admete - Nie 14 Lut, 2010 17:08

Moja przyjaciółka haftuje Cztery pory roku, juz prawie skończyła :)

A tutaj obraz Johna Everetta Millais'a

asiek - Nie 14 Lut, 2010 17:20

Admete napisał/a:
Nie wiedziałąm, ze namalował Epopeję sowiańską.

Część prac obejrzałam na wystawie... Są imponujące... :serduszkate:

Ania Aga - Nie 01 Maj, 2011 20:15

http://www.pinakoteka.zas...ages/Planty.jpg
Kiedyś na wystawie Wyspiańskiego zobaczyłam obraz "Planty o świcie" i zachwyciłam się nim. Uważam go za najpiękniejszy obraz z Krakowem.
Cóż, bardzo tęsknię za Krakowem, ale na razie wyjazd tam jest w sferze pobożnych życzeń

Admete - Nie 01 Maj, 2011 20:29

Ja będe jutro w Krakowie, choć w zasadzie w Nowej Hucie a nie w samym Krakowie ;)
Ania Aga - Nie 01 Maj, 2011 21:40

Mnie może się uda pojechać w lecie
Admete - Pon 02 Maj, 2011 19:41

Iwan Ajwazowski - rosyjski malarz marynista, z pochodzenia Ormianin.

Anonymous - Pon 02 Maj, 2011 19:52

Jakie piękne!!!
Admete - Pon 02 Maj, 2011 19:53

Będę nimi ilustrować Hymn Słowackiego na lekcji ;) Zwłaszcza ten pierwszy się w sam raz nadaje.
Anonymous - Pon 02 Maj, 2011 19:55

No tak, mogłam na to wpaść :)
A ten drugi?
"Na tęczę blasków, którą tak ogromnie anieli Twoi w niebie rozpostarli"?(wybacz nieścisłości, moja pamieć zawodna. A kocham ten wiersz

Admete - Pon 02 Maj, 2011 20:11

Oba wykorzystam. Każe im sie wczuwać i jeszcze zanim przeczytają wiersz, to będą musieli coś napisać do tych obrazów.
traveller - Pon 05 Gru, 2011 09:22

Proszę o pomoc - kiedyś ogladałam obraz przedstawiający głowę kobiety z zamkniętymi oczami i lekko pochyloną głową namalowaną na horyzoncie a na pierwszym planie spokojne morze/jezioro?/. Tak jakby ta głowa była zachodzącym słońcem, albo topiła się w wodzie. Pamiętam, że duże wrażenie zrobił na mnie ten obraz /chyba 19 albo 20w./
Anaru - Pon 05 Gru, 2011 14:17

Pojęcia nie mam, ale jak znajdziesz to podrzuć bo intrygująco brzmi opis :kwiatek:
traveller - Wto 06 Gru, 2011 06:35

znalazłam co szukałam ale /hahaha/ nie umiem wkleić ! Odilon Redon "Zamknięte oczy".
BeeMeR - Wto 06 Gru, 2011 06:56

proszę :mrgreen: (link też może być ;) )
http://www.loustrzyki.edu...niete_oczy.html

Yvain - Wto 06 Gru, 2011 10:01

Piękny :mrgreen:
Anaru - Wto 06 Gru, 2011 12:39

Dzięki :kwiatki_wyciaga:
traveller - Wto 06 Gru, 2011 18:26

Bee Mer całuski. A teraz kilka słów : nie wiem co jest w tym obrazie, ale mogę długo na niego patrzeć i zadawać pytania dlaczego jest taka smutna, czy to alegoria marzenia? czy wspomina? Czy jest zanurzona w przeszłości? może ktoś ją skrzywdził i nie może zapomnieć?czy może za czymś tęskni? Taki skromny jest ten obraz, tak niewiele ma elementów, a tak silnie przemawia. Czy ktoś też tak go odbiera?
Yvain - Wto 06 Gru, 2011 19:11

Owszem. Mnie uderza podobieństwo do Madonn, do Piety Michała Anioła. Może i ona kryje w sobie ból, z którym walczy odgradzając się zamknięciem oczu od świata. Ciekawy jest też ten łagodny blask światła, który ją oświetla. Oświetlona słońcem, choć sama je przypomina. Może chodzi o miłość, którą dostaje i potrafi sama dawać. Ciekawy obraz.