To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Aragonte - Wto 06 Gru, 2022 19:15

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:
nie wiem nawet, gdzie sobie te dobra pozbierać :mysle:

Namgoonga i Tygrysa tam gdzie zawsze :kwiatek: Nie pamiętam, ale Małpa też tam chyba jest.

O, dzięki :serce:

BeeMeR - Śro 07 Gru, 2022 06:48

W Tygrysie było już tak słodko, że trzeba mam było rozstania "dlactwojego dobra" na otrzeźwienie - i to tuż po przysiędze jak to sobie będziemy mówić wszystko i nie działać za plecami :roll: no cóż, widać tak musiało być, jak w każdej innej dramie :wink:
Trzykrotka - Śro 07 Gru, 2022 08:48

Ech, a ja wczoraj nic nie obejrzałam... I dziś też pewnie nie. Może pamiętacie Sulamitkę z dawnych czasów bolly - BeeMer i Admete mogą pamiętać :kwiatek: Przylatuje na święta z Belfastu i umówione jesteśmy dziś na kolację zanim pojedzie dalej, do rodziny.
BeeMeR - Śro 07 Gru, 2022 09:27

Pamiętam Sulamitkę, przekaż pozdrowienia :kwiatek:

W Tygrysie namotano niemało, pan mąż w wersji zuej i czarnym wdzianku podoba mi się bodaj bardziej :twisted: związek wreszcie- nareszcie został skonsumowany należycie acz pospiesznie i w mało przyjaznym miejscu (widać poprzednio to była tylko gra wstępna :wink: ) ale nie liczy się miejsce a osoba, a wiadoma kropka znikła bez śladu, podobnie jak wątek pierwszej księżniczki w ostatnich kilku odcinkach :wink:
No nic, do końca niedaleko :wink:

Admete - Śro 07 Gru, 2022 15:25

Też ja pamietam. Napisz potem, co u niej słychać. Wczoraj udało mi się wrócić do One Dollar Lawyer :)
BeeMeR - Śro 07 Gru, 2022 19:51

Lai Kinnaree czyli czekam na tegotygodniowe odcinki z napisami :wink:
https://youtu.be/G7CgqxxPgcc

BeeMeR - Czw 08 Gru, 2022 08:18

Bardzo ładnie wpleciono do Tygrysa wątek Hua Mulan - dobrze się komponuje z tematem przewodnim, co może, powinna a co potrafi dana płeć w danych okolicznościach i obostrzeniach ;)
Zostało mi 1,5 odcinka na wieczór, jedna osoba jest jeszcze ewidentnie do ubicia, bo coraz wredniej sobie poczyna :bejsbol:

Trzykrotka - Czw 08 Gru, 2022 08:59

Macie wszystkie pozdrowienia od Basi. Fajnie było się zobaczyc po 10 latach :shock: Mała Kalina, ktora przyjeżdżała z nią na spotkania urodziła synka - mieszka w Polsce z mężem, Basia ich odwiedzała. Byłyśmy w naszej indyjskiej na Pijarskiej i tak nam się dobrze ucztowało, że dostałyśmy mango lassi od firmy, a pan kelner nadal jest tak samo odjazdowy jak był :rotfl:
U Basi wszystko dobrze; pakistańskiego męża pogoniła co prawda, ale nie wspomina go źle. Mieszka sobie na obrzeżach miasta w parterowym domu z ogrodem, założyła Stowarzyszenie Polek w Belfaście i widać, że jest spełniona i zadowolona z życia.
Będę dziś chciała nadgonić Tygrysa - dobrze jest jednak wypuscić któryś ogon sroki z garści.

BeeMeR - Czw 08 Gru, 2022 09:21

A zdrowa jest? Bo coś mi się kojarzy, że chorowała :mysle:
A małżeństwo to zawsze odnosiłam wrażenie, że jest czasowe, niezależnie od tego, jak bardzo zakochana zdawała się Basia swego czasu -ale może właśnie o to chodziło,dać sobie kilka pięknych lat i miłe wspomnienia :wink:

Trzykrotka - Czw 08 Gru, 2022 09:57

Już jest wyleczona :kwiatek: Miała ciężką chorobę nowotworową, chyba nawet przeszła mastektomię. Mówiła, że do pełni zdrowia nigdy po chemii nie wróciła, ale przynajmniej raka wytłukła. Na szczęście system ochrony zdrowia w UK pozwolił jej na 5 lat dochodzenia do siebie; miała mieszkanie od miasta bez płacenia czynszu i godziwy zasiłek. Potem znalazła sobie pracę w branży okołomedycznej - najpierw w sterylizatorni, teraz pracuje za biurkiem, przygotowuje bazy danych na temat szpitali. Mąż dzielnie przetrwał z nią czas leczenia, ale potem zaczęła dostrzegać u niego cechy do których nie miała już cierpliwości i posypało się. Basia dała mu - jak to określiła - miesięczne wypowiedzenie i teraz jest sama, choć nie rozwiedziona. Powiedziała mu, że skoro ona zapłaciła sporo pieniędzy za ich ślub, to niech on organizuje rozwód - i póki co cisza. On nadal mieszka w Belfaście. Na pewno ma po nim dobre wspomnienia, choćby samo to, że trzy razy była w Pakistanie i pozwiedzała go naprawdę gruntownie.
Dziewczyny nie znające Sulamitki - przepraszam za ploteczki, ale kiedyś tam dość mocno żyłyśmy jej romansem :kwiatek:

BeeMeR - Czw 08 Gru, 2022 10:07

Trzykrotka napisał/a:
Już jest wyleczona
to bardzo dobrze :oklaski:
Admete - Czw 08 Gru, 2022 15:46

A to się cieszę, że ma się dobrze :)
BeeMeR - Pią 09 Gru, 2022 12:24

Skończyłam Tygrysa - podobał mi się, może trochę ibaczej bym rozwiązała wątek 1. I 2. Księżniczki, ale generalnie jest bardzo ok. Wspóczesne domknięcie wątku symboliczne- w końcu to nie była drama o nich :wink:
Bardzo mi się podobali rodzice Tygrysa :serce: :lol:

Aragonte - Pią 09 Gru, 2022 18:22

BeeMeR napisał/a:
Skończyłam Tygrysa - podobał mi się, może trochę ibaczej bym rozwiązała wątek 1. I 2. Księżniczki, ale generalnie jest bardzo ok. Wspóczesne domknięcie wątku symboliczne- w końcu to nie była drama o nich :wink:
Bardzo mi się podobali rodzice Tygrysa :serce: :lol:

BeeM, ale nie znikaj tego posta, tematyczny jest :kwiatek: :-)
Mam zebranego Tygrysa, Prawnika za Dolar i Prawniczą kawiarnię, teraz będę miała dylemat :wink:

Admete - Pią 09 Gru, 2022 19:18

Jutro chyba ma premierę 2 sezon Alchemy of Souls.
BeeMeR - Pią 09 Gru, 2022 20:07

Aragonte napisał/a:
BeeM, ale nie znikaj tego posta, tematyczny jest
ok, poprawiłam :kwiatek:

Lai Kinnaree 13-14.
Wzdech. 13. jest absolutnie najnudniejszym odcinkiem jak dotąd, w dodatku odniosłam wrażenie, że do 12. i 13. zaangażowano kogoś od RoP bo sceny przestały tworzyć wolny, ale logiczny ciąg tylko zostały tak sobie poklejone, żeby zrealizować akurat to, co scenarzystom chodziło po głowie :roll: nie pomagało, że panowie prowadzili śledztwo tak, że morderca musiałby ich kopnąć w tyłek, żeby odkryli kto za tym stoi, a pani po prostu głównie nie było, bo odstawiała najstarszy trik dramowy - udawała, że nie żyje ;) Oczywiście wszyscy znali powody tego podstępu oraz, że jest to podstęp oprócz głównego pana - no ale furiatowi, w dodatku nielubianemu, się nie zdradza takich delikatnych spraw ;) Doprowadziło to do pięknej, lirycznej sceny Nadechowej :serce: którą zaraz zabito haha-śmieszną sceną, że duch, jak główni na siebie wpadli po ciemku - jak ja nie znoszę scen z "duchem" :frustracja:
no ale czytałam, że odcinek taki zabawny, więc pewnie się nie znam :P
14. była już lepsza, ale to dalej moim zdaniem najsłabszy tydzień - jak na przedfinałowy przystało ;)
Po trochu to może wina, że produkcja dramy została zawieszona na 2 lata bo covid, jednak z aktorek zniknęła bo "wyjechała na północ"- czyli gra w czymś innym, plus zmieniono scenarzystę - i to chyba nie na lepsze :roll:
Acha, główni dojrzeli wreszcie do "czyszczenia kanałowego" - tak moja siostra nazywa czyszczenie atmosfery z ewentualnym/byłym/niedoszłym tj. wygarnięcia sobie twarzą w twarz i bez świadków co kto komu winien i jakie emocje to powoduje - trudna, ale bardzo dobra scena, no i absolutnie niezbędna, ale po mojemu powinna być koło połowy, żeby drugą połowę para mogła rozpracowywać relację między sobą. To samo tyczy zamknięcia wątku zmarłej żony i ruszenia dalej, a nie trzymanie tego i rozwlekanie do finału. W tej sytuacji najbardziej by pasowało zamknąć wątek hrabiego po tolkienowsku - tj. by jak żona Huora położył się na grobie/kurhanie zmarłej żony jeśli go odnajdzie i kojtnął, uwalniając wszystkich od swojego towarzystwa, bo mood killer z niego pierwszorzędny. :P A relacji głównych nie da się wciąż nazwać nawet love-hate, bo love to tam nie ma wcale, jest tylko hate ze szczyptą wyraźnej, obustronnej zazdrości i robienia sobie na złość.
Jeszcze tydzień i żegnaj dramo - i tak wciąż czerpię z niej subiektywnie całkiem sporo frajdy ;) ale i tak mi żal zmarnowanego potencjału, bo mogło być o wiele lepiej.

BeeMeR - Sob 10 Gru, 2022 18:54

Jestem w drugim odcinku Parasolki - podoba mi się :oklaski:
Intryga zacna, obsada również, glonojadowe usta głównej królowej to najmniejszy problem ;) Jakoś to przeżyję, acz nigdy nie zrozumiem czemu ludzie sobie to robią :roll:

Trzykrotka - Sob 10 Gru, 2022 21:01

Alchemy of Souls już? O rany, nie spodziewałam się. Poczekam aż wrzucą na Netflixa.

Parasolka jest naprawdę dobra, a te nieszczęsne usta krolowej pomaga znieść świetna gra aktorki. Jak one mi się z panią Rosą podobają, zwlaszcza w bezpośredniej konfrontacji. Skrywana pogarda królowej i czyste zło skryte poza uśmiechniętą jak księżyc w pełni twarzą królowej - wdowy.

Aragonte :kwiatek: i co wybrałaś? Bo ja ci jeszcze jedno chińskie kukułcze jajeczko podrzucam - Imperial Coroner. Jestem w trakcie wrzucania. Polecam wszystkim lubiącym kryminalne śledztwa (z epoki Ming :-P ). Humoru też nie brakuje, ale takiego stonowanego.

Aragonte - Sob 10 Gru, 2022 22:08

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte i co wybrałaś? Bo ja ci jeszcze jedno chińskie kukułcze jajeczko podrzucam - Imperial Coroner. Jestem w trakcie wrzucania. Polecam wszystkim lubiącym kryminalne śledztwa (z epoki Ming ). Humoru też nie brakuje, ale takiego stonowanego.

Niestety, na razie nic :cry2: bo dzisiaj wstałam późno i potem byłam ciągle zajęta. I jeszcze w sumie nie skończyłam, bo chcę dziś migdałowe pierniczki upiec :?
Ale Imperial Coroner dołącza do listy :mrgreen:

BeeMeR - Sob 10 Gru, 2022 22:15

Trzykrotka napisał/a:
jeszcze jedno chińskie kukułcze jajeczko podrzucam - Imperial Coroner.
Zainteresuję się jak skończę Parasol, też brzmiało dobrze :kwiatek:
Admete - Sob 10 Gru, 2022 23:07

U mnie 8 i 9 odcinek First Responders. Ach ten Kim Radę Won i te jego oczyska z dodatkiem niskiego głosu. Oglądam też One Dollar Lawyer.
Trzykrotka - Sob 10 Gru, 2022 23:30

A męski czar Namgoonga? Masz podwójne uderzenie! :-D

Ja trochę podgoniłam z Tygrysem i Różą, pięć do końca. Odcinki z "nie kocham cię, tylko cię wykorzystuję" i paniczem w czerni były dość chaotyczne; dobrze ze choć ta płaczliwa para Su Mu i Pierwsza Księżniczka się dogadała, zawsze to do przodu. Próba gwaltu była okropna, choć wiadomo było z góry, że nie wyjdzie poza lekką szarpaninę, no i biedny minister zmuszony udawać chłopca z domu uciech...
Coroner już w całości wylądował na Wschodzie. Może i ja go teraz dokończę, on line jakoś mi nie szlo.
A, pokazała się w źródełku 2 seria pijackiej dramy z Siwonem i trzema idolkami. Na razie kolekcjonuję.

Admete - Nie 11 Gru, 2022 10:25

Trzykrotka napisał/a:
A męski czar Namgoonga? Masz podwójne uderzenie!

Mam, oczywiście :) Te odcinki 7 i 8 bodajże, to jest jak osobna drama. Mogłabym ją oglądać jakby była dłuższa. Dlaczego skrócili serial? To wydaje się dość absurdalne, bo jest dobry i miał wysoką oglądalność.

Trzykrotka - Nie 11 Gru, 2022 10:37

Bo doszło do jakiegoś konfliktu podobno, oraz ma być drugi sezon :roll:
Admete - Nie 11 Gru, 2022 12:07

First Responders też chyba ma mieć drugi sezon - cieszę się, bo mi się serial doskonale ogląda. Zawsze lubiłam takie historie.