To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Bridgerton, czyli fikcja histe(o)ryczna...

annmichelle - Nie 27 Mar, 2022 15:46

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,28261045,najdrozszy-czytelniku-bridgertonowie-wrocili-i-jest-wiecej.html#s=BoxWWImgLink

Nie, jednak zadowolę się wyłącznie Waszymi komentarzami. :wink:
Wizualnie ten serial (pierwsza seria) ranił moje serce :lol: , historia, wątki - no nie, zamiast rozrywki miałam jedynie wku..w :twisted: , a nie o to mi chodziło. Bez żalu porzuciłam po połowie serii.
Po przeczytaniu Waszych pierwszych wrażeń, obejrzeniu kilku zdjęć drugiej serii - nie, nie ostresuje mnie ten serial, a jedynie wnerwi. :?

Ale do wątku będę zaglądać :mrgreen: - Wasze opinie - bezbłędne. :kwiatek:

Loana - Nie 27 Mar, 2022 17:21

Trzykrotka napisał/a:
(...)No i macie - tak dobrze żarło i zdechlo, a przynajmniej się przydusiło conieco. (...) Nie, musieli dowalić śmierć tatusia i traumy Antosia. Nie mam pretensji nawet o śmierć, bo ona tłumaczy poniekąd obecne zachowanie naszego amanta.

Nie widziałam jeszcze tego serialu, jakieś pięć minut tylko, więc co do formy włączenia tej informacji się nie wypowiem, ale trochę to musieli chyba włożyć - w książce to jest główny motyw tłumaczący zachowanie Anthonego. On uważał, że nie przeżyje wieku ojca, którego bardzo kochał i bardzo przeżył jego śmierć (którą zresztą widział). Zdecydował się na znalezienie sobie w końcu żony właśnie dlatego, że zbliżał się do wieku, kiedy jego ojciec zmarł i stwierdził, że jako głowa rodziny musi spełnić swój obowiązek i się ohajtać - dlatego byłoby mu wszystko jedno, z kim się ohajta, byleby była to laska zadowalająca jego matkę i zdatna do rozrodu.
Idę kuknąć na kawałek odcinka, podobno jest lepiej niż w pierwszej serii, której nie skończyłam :P
Matka Penelope znana była z tego, że ubierała swoje córki w "radosne" kolory, w których wyglądały okropnie, zwłaszcza Penelope, która w żółciach i pomarańczach z lekką nadwagą nie była najpiękniejsza :P

Agn - Nie 27 Mar, 2022 19:52

Jestem po 5 odcinku i ostatnio Penelopa wystapila w seledynowej zieleni. Calkiem ladnie. :)

Annmichelle, do uslug, do uslug. ;)

Trzykrotka - Pon 28 Mar, 2022 09:33

Jestem w początkach 6 odcinka, po - uwaga na spoilery - ślubie, który poszedł nie do końca tak jak miał pójść.
No ziewam już z nudów na tym etapie i conieco mogę podsumować, bo widać jak na dłoni, co nie zagrało. A moim zdaniem totalnie nie gra udawanie szalonej miłości między głównymi. Za długo ciągnęli wątek "you vex me!" z nagłą interwencją pszczoły, po której nastapiło dyszenie sobie w ucho i różne duszne dylematy. Przepychanki pod hasłem oświadczać się - nie oświadczać, a potem brać ślub - nie brać ślubu mnie osobiście znudziły. Może już za stara jestem i nie czuję dreszczyku emocji.
Wątek Eloise (Eluzje jak mawia czasami pani lektorka :mrgreen: ) też zrobił się nudnawy i rozłazi się w szwach.

Sezon jest - mimo zastrzeżeń - lepszy od pierwszego, którego oglądać się nie dało.

Agn - Wto 29 Mar, 2022 21:10

I ja zaczelam odcinek nr 6. Slub Edwiny i Antosia - w tle Harry Styles. :lol:
Nie, serial nie udaje, ze jest czyms wiecej niz jest. I dobrze! :mrgreen:

PS Krolowa: Co sie dzieje z moim weselem?
Sorry, pani w koafiurze, ze strach obok tego stanac - to nie twoje wesele. :lol:
PPS Loborze jakaz Edzia ma zadyszke. Lepiej by sie rozplakala, bo dyszenie na sucho jest irytujace. :roll:

Antos tez nie lepszy - bedzie bredzil od rzeczy byle nie przyznac Daphne racji. "Na zlosc babci odmroze sobie uszy" :P

PPPS Peruki dworu - wersja ombre. :P

PPPPS Niewiele sie tu dzialo ciekawego - caly odcinek o weselu, ktorego nie ma i o lazeniu po komnatach w wykonaniu roznych postaci, poza absolutnie debilnym pomyslem Eloise, zeby akurat teraz isc pogadac z drukarzem - czmychnac z wesela, bo nie moze wlasnie teraz wytrzymac, by z nim pogadac. :zalamka:
No i zaloze sie, ze krolowa jest przekonana, ze to Eloise pisuje kronike plotkarska. :roll: Brawo, tfu!rcy tego serialu! Grubszymi nicmi nie dalo sie szyc tej "intrygi". :roll:
Przyjemna odskocznia byla scena rechotow lady Denbury i lady Bridgerton. Ot sie panie posmialy. ;)

Trzykrotka - Śro 30 Mar, 2022 09:49

Agn napisał/a:
PPPPS Niewiele sie tu dzialo ciekawego - caly odcinek o weselu, ktorego nie ma i o lazeniu po komnatach w wykonaniu roznych postaci, poza absolutnie debilnym pomyslem Eloise, zeby akurat teraz isc pogadac z drukarzem - czmychnac z wesela, bo nie moze wlasnie teraz wytrzymac, by z nim pogadac. :zalamka:

No właśnie :czekam2: Nie masz wrażenia, że im dalej tym głupiej? I nudniej?
Poczekam jeszcze z opinią żeby nie spoilerować. Wczoraj skończyłam przygodę z 2 serią i absolutnie nie podzielam zdania zwierza popkulturalnego
https://zpopk.pl/bridgertonowie-sezon-2.html
... a raczej jego zachwytów. Owszem, seria jest obiektywnie lepsza od pierwszej, ale kuleje pod wieloma względami. Prócz urody bohaterów - obie panny są piękne, a Kate - istne cudo w tych obłędnych sukniach w pięknych kolorach. Jej one pasują w przeciwieństwie do Penelope.

Agn - Śro 30 Mar, 2022 13:47

Tak! Im dalej, tym wieksze "WTF?!"
Ale obejrze do konca, bo czemu nie? To rozrywka i choc coraz bardziej idiotyczna mozg przy niej zdrowo odpoczywa.
Popzwierza nie lubie. Rzadko sie zgadzam, czesto mam wrazenie, ze bredzi byle bredzic.
Ale w jednym trzeba przyznac jej racje - aktorka grajaca Penelope jest naprawde fajna. :)

Trzykrotka - Śro 30 Mar, 2022 14:07

Bardzo fajna :oklaski: Mam nadzieję, że nie będą jej odchudzać na potrzeby serii w której sama będzie główną heroiną. Aktorka grająca Eloise tez jest bardzo fajna, tylko zrobili z niej jakąś głupią na koniec.
Agn - Śro 30 Mar, 2022 16:27

Jejku, chcialabym, ale obawiam sie, ze harlekiny maja standardy wzgledem heroin. I albo zmusza aktorke do szybkiej diety, albo ja podmienia. :(

Btw matka Penelopy jakos dziwnie zyskala w 5 i 6 odcinku. W sensie okej wrabala corke w glupi mariaz, ale na te chwile bardzo sprytnie kombinuje co dalej z tym fantem zrobic. I jak jest to trudne do zaakceptowania moralnie, tak nie sposob odmowic jej pomyslowosci.
Choc obawiam sie, ze jej ambitne plany spelzna na niczym, bo bokser od zakladania klubu moze jej przeszkodzic.

BeeMeR - Śro 30 Mar, 2022 17:58

Ja jestem po pierwszym odcinku - na plus zaliczam, że serial nie udaje, jakoby był dziełem ambitnym trzymającym się jakiejś epoki i ówczesnych norm społecznych albo strojów, tylko jest czystą rozrywką.
Nie jestem pewna, czy mi się heroina podoba :mysle: Tj śliczna kobieta, i rozumiem, że jej nie zależy na zamążpójściu własnym tylko siostry, ale czy musi być niegrzeczna względem innych, starszych kobiet? Bo że względem wicehrabiego to się wpisuje w romans, tego się nie czepiam ;)
Penelopa i Elojza sympatyczne :mrgreen:

Spokojnie możecie spoilerować ile wlezie jeśli o mnie chodzi, doczytam ponownie jak obejrzę. :kwiatek:

Trzykrotka - Śro 30 Mar, 2022 18:24

Agn i mnie też się nie podobało zachowanie heroiny względem dobrodziejki.
BeeMeR - Śro 30 Mar, 2022 18:31

Względem przyjaciółki dobrodziejki, której została właśnie przedstawiona również było fatalne, spławiające :roll:
Agn - Śro 30 Mar, 2022 19:06

Czyli jesli napisze cos o zyrandolach, to nie przeczytasz niepotrzebnie? :twisted:

Gdyz poniewaz albowiem... zyrandoli nie bylo. Ale za to altanka jaka zacna! I jak przygotowana - swiece (ok, przy takim oddaleniu od domu po diabla sie one tam palily? pomijajac potrzeby nadchodzacej sceny, ale tak na logike?), kocyki, podusie - az sie prosilo, by skorzystac. I skorzystali jak sie patrzy. :cool:
A potem galopady konne w deszczu (ofkorz), panna spada z konia (ofkorz) i traci przytomnosc (ofkorz!), by Antos mogl zawolac rozpaczliwie "Miss Sharmaaaaa!!! Kaaaaaateee!" i ja potem ratowac, jak mniemam, skoro jest na miejscu.

No, odpalam ostatni odcinek. Ach, czy Kate zyje? Czy sie pobiora? I czy edzia wreszcie przestanie miec muchy w nosie, bo wkurza mnie juz z tymi dasami.
Oraz jak bardzo Penelopka zrabala zycie Elojzy.

Doniose niewatpliwie. :cool:

Agn - Śro 30 Mar, 2022 19:08

Jeeeeeee!!!! Antos niesie heroine w slow motion!!! :excited: :rotfl:

PS Kate juz z tydzien lezy nietomna. Wiecie co? Jesli kiedys z jakiegos powodu bede tyle czasu nieprzytomna, to tez chce w taki sposob - lezec elegancko ze swiezymi wlosami, zerowym odwodnieniem, idealnym ciuszku i nie robic pod siebie. O braku chocby sinca po walnieciu w kamola nawet nie wspomne. :P

PPS Krolewska peruka na dzis - afro.

RaczejRozwazna - Śro 30 Mar, 2022 19:28

Świetnie się bawię przy Twoich relacjach Agn :lol: Prawie jakbym oglądała, czego raczej nie zamierzam :wink:
Agn - Śro 30 Mar, 2022 19:41

Zaprawde powiadam ci wiele tracisz. :P
annmichelle - Śro 30 Mar, 2022 19:53

Agn napisał/a:
Gdyz poniewaz albowiem... zyrandoli nie bylo.

WHAT?! :shock: Nie było "na nietoperza"??? :cry2: :lol:

Agn napisał/a:
Jeeeeeee!!!! Antos niesie heroine w slow motion!!! :excited: :rotfl:

Diler. :twisted:

Zyczę dalszej zabawy przy oglądaniu! :-)

Agn - Śro 30 Mar, 2022 20:13

Bawie sie wybornie. Tancuja wszyscy na balu do Miley Cyrus. :rotfl:

Koafiury krolowej tym razem nie skomentuje, bo nie wiem co to jest. Muszla? :mysle:

BeeMeR - Śro 30 Mar, 2022 20:23

Koafiury królowej są przednie :lol:
(właściwie to miałam ochotę napisać "krulofej" ;) )

Agn - Śro 30 Mar, 2022 20:49

Bo ona taka jest krulofa wlasnie - wciaga tabake, pilnie grzebie w socjecie i baczy, ktora panienka najladniejsza. I chyba bardzo chce wcisnac komus swojego bratanka, bo rai go juz drugiej pannie. :lol:
Byle jej jakas wojna nie wybuchla, bo padnie. :lol:

Skonczylam. Juz zwatpilam, czy sie Antek z Kaska ogarna na czas, bo napisy koncowe nadciagaly wielkimi krokami, a ci nadal gapili sie na siebie jak ostatnie pierdoly i smecili o tym, jak ona bardzo wyjezdza do Indii. No ale zdazyli. :cool:

Widze, ze Penelopa nie zamierza sie poddawac i nadal bedzie prowadzila kronike towarzyska. Troche sie jej nie dziwie - po tym co uslyszala co powiedzial Colin doszla do wniosku, ze w sumie tylko jako lady Whistledown* sieje postrach, jest faktycznie sluchana i zauwazana. Matka ja chyba zlala, ma tylko jedna przyjaciolke (wlasnie ja stracila - zobaczymy na jak dlugo), a Colin... coz, Colin jest gowniarzem.

Za to wlasnie jej matka! Jej matka zalatwila kuzynka na cacy. Nie moge wyjsc z podziwu, serio.

* ha! widzicie? zapamietalam! ale do nastepnego sezonu na bank zapomne

Bawilam sie znakomicie. :cool:

Trzykrotka - Śro 30 Mar, 2022 20:55

Crulowej Capusty.
Co jej na głowie powyczyniali to ludzkie pojęcie przechodzi. Co ciekawe - ona jedyna ma na łbie te łapacze kurzu. Inne kobiety przynajmniej udają, że noszą własne owłosienie, a jeśli już doczepy, to w naturalnym kolorze.
Crulowa nie ma kraju do rządzenia, narad z ministrami, dokumentów do podpisu. Jej życie to debiutantki, bale i tropienie lady Plotkary :party:
Na balu Miley Cyrus tańczona na najbardziej wygodnej sali balowej: otóż jej środek zajmuje wielgachna obrotowa scena obsadzona orkiestrą. Tancerze pląsają na wąskich kawałkach parkietu których nie udało się tym cudem pozastawiać. A to tylko drobiazg wobec spiętrzonej masy absurdów odcinka.

Agn - Śro 30 Mar, 2022 21:01

Pomysl! To byla najlepsza sala balowa! Co by sie dzialo w najgorszej? Plasaliby miedzy stojakami na szczotki jak nic. :cool:
Trzykrotka - Śro 30 Mar, 2022 21:02

Antek chyba szpnął Kasi na stronie że już widać napisy końcowe, bo zamiast mu znowu lordować i zasłaniać się Indiami, po 6 odcinkach fochów i smecenia nagle rachu ciachu i już wrócili z podróży poślubnej i szykują kije do rodzinnej gry. Myślałam że jeszcze z jeden odcinek uszyją z niczego.
Ale nie-żyrandolowa scena ładnie wyszła.

BeeMeR - Czw 31 Mar, 2022 08:23

Drugi odcinek okropnie mnie znudził :czekam2:
Panny głównej dalej nie lubię, ale kolory sukni ma śliczne i pięknie w nich wygląda :serce:
Imię Kate początkowo skojarzyło mi się z Poskromieniem Złośnicy, ale to odległe dzwony, może i Kaśka złośnica, ale Antek nie ma w sobie (póki co) nic z Petruchchia.
Nawiasem, bracia A i B okropnie mi się mylą, nie umiem ich odróżnić i nie bardzo mi na tym zależy :P
Trochę mnie kusi, żeby przeskoczyć od razu do finalnego odcinka, albo ostatnich dwóch, bo jeśli już mi się dłuży a potem jest coraz słabiej to kiepsko widzę ten seans :roll:

Trzykrotka - Czw 31 Mar, 2022 08:43

BeeMeR napisał/a:

Nawiasem, bracia A i B okropnie mi się mylą, nie umiem ich odróżnić i nie bardzo mi na tym zależy :P

Chyba nie ty jedna tak myślisz, choć obiektywnie rzecz biorąc ten drugi aktor robi co może żeby jakoś tego młodszego brata wyróżnić. W każdym razie mnie widzi się bardziej niż para do Penelopy, czyli kompletnie bez wyrazu Colin. Ale chodzą słuchy, że jeśli będą dalsze sezony, to niekoniecznie po kolei według powieści i że może właśnie Colin z Penelopą wystąpią do przodu. A Benedict ma podobno "zastanawiać się nad własną seksualnością," więc ani chybi doczekamy się sezonu z narzeczonym, a nie narzeczoną :-P
No weź, BeeMer, nie chcesz obejrzeć złowieszczej pszczoły? Mokrej koszuli? Podstępnego pieska podcinającego nogi w dogodnej chwili? Różowego kija do krykieta? Kąpieli w błocie? Romansu Eloise? Lady Plotkary w roli słupa reklamowego? A pierdyliard peruk królowej? :rotfl: Wszystko przed tobą!
(Fakt, ten sezon jest poprawny, ale nudny. Romans bez romansu, męczące przepychanki i pseudo-dramaty, ech :roll: I same pochwalne recenzje)