Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Tamara - Wto 23 Mar, 2021 21:16
Tak , i o tym autor wielokrotnie wspominał w wywiadach - że dla prawidłowego odczytania naszych romantyków. a zwłaszcza Mickiewicza, konieczna jest znajomość ówczesnej upiorologii , bo wtedy wszystko nabiera innego znaczenia niż dziś się sądzi . Mickiewicz z pewnością znał te wszystkie pojęcia, ponieważ były w powszechnym użyciu , i dlatego na pewno należałoby wiele w jego utworach odczytać inaczej niż to się dziś powszechnie robi , choćby właśnie Gustawa, bo dopiero w tym świetle jego postać staje się zrozumiała.
Trzykrotka - Wto 23 Mar, 2021 22:08
O, przeczytałabym. Rozejrzę się za ebookiem.
Aragonte - Śro 24 Mar, 2021 00:35
| Admete napisał/a: | | Łukasz Kozak - "Upiór". Tamaro dziękuję ci, że wspomniałaś o tej książce. Jest dostępna na Legimi, ale może sobie ją kupię. Bardzo ciekawa rzecz - Aragonte mogłoby ci się spodobać. |
O! Skuszona jestem, idę szukać ebooka
Sprawdziłam - najtańsza oferta do na razie ok. 48 zeta, więc chwilę poczekam, może będą jakieś przyjemne promocje.
Agn, Martha Grimes zdecydowanie nadaje się do powtórek - nie żałuję, że kupiłam o inspektorze Jurym to, co było dostępne po polsku. A może wyszło coś, o czym nie wiem, hmmm?
Admete - Śro 24 Mar, 2021 06:36
Jakbyś znalazła promocje, to daj znać.
annmichelle - Śro 24 Mar, 2021 08:47
| Aragonte napisał/a: | | nie żałuję, że kupiłam o inspektorze Jurym to, co było dostępne po polsku. A może wyszło coś, o czym nie wiem, hmmm? |
Widzę, że z tym inspektorem jest przynajmniej 25 książek!
Nie słyszałam o tej serii - jaki to rodzaj kryminałów?
Widzę, że jest też druga seria tej autorki, gdzie bohaterką jest dziewczynka Emma.
Czytałyście? Polecacie?
Agn - Śro 24 Mar, 2021 09:43
Tak, ale po polsku wyszlo chyba tylko 6 ksiazek i WAB przestal to wydawac.
To takie lekkie, przyjemne kryminaly osadzone w Anglii. Dla mnie to bylo takie klimatyczne jedzenie ciasteczek i picie herbaty, a przy okazji trup i zagadka do rozwiazania. Na wieczor z herbata idealne.
Do drugiej serii nie moglam sie przekonac. Dzieci-detektywi sa dla mnie ok w historiach dla dzieci. Wiec nie wzielam sie za to.
annmichelle - Śro 24 Mar, 2021 10:51
| Agn napisał/a: | Tak, ale po polsku wyszlo chyba tylko 6 ksiazek i WAB przestal to wydawac.
To takie lekkie, przyjemne kryminaly osadzone w Anglii. Dla mnie to bylo takie klimatyczne jedzenie ciasteczek i picie herbaty, a przy okazji trup i zagadka do rozwiazania. Na wieczor z herbata idealne. |
Ok, czyli coś w stylu Christie?
Czy bardziej jak Elizabeth George albo P.D. James?
Jakbym się zawzięła to mogłabym zdobyć wszystkie 25, bo znalazłam je po jakieś 2-4 euro za sztukę, ale na początek spróbowałabym 1-2, żeby zobaczyć, czy to moje klimaty.
Czytać wypada pewnie chronologicznie, od pierwszego tomu?
| Agn napisał/a: | | Do drugiej serii nie moglam sie przekonac. Dzieci-detektywi sa dla mnie ok w historiach dla dzieci. Wiec nie wzielam sie za to. |
Wyczytałam w recenzjach, że nie do końca podchodzi ta seria pod kategorię kryminał i w sumie zaciekawiła mnie przez to bardziej niż ta z policjantem/detektywem. Bo jeśli to dobra obyczajówka lub powieść psychologiczna z wątkiem kryminalnym to może bym się za to kiedyś zabrała? Seria liczy tylko 5 książek.
Chyba, że to książki młodzieżowe a la Bahdaj, Nienacki to sobie odpuszczę.
Agn - Śro 24 Mar, 2021 11:43
Nie, to nic jak mlodziezowka. Jesli sie wezmiesz to oczywiscie zadam sprawozdania, czy to fajne.
O Jurym trzeba czytac po kolei. Zobacz sobie pierwszy tom, czy bedziesz miala ochote poobserwowac dalsze poczynania lady Agathy, Melrose'a no i oczywiscie Jury'ego. Ja sie zzylam z bohaterami.
annmichelle - Śro 24 Mar, 2021 11:59
Zachęcasz, to pewnie się skuszę.
| Agn napisał/a: | Nie, to nic jak mlodziezowka. Jesli sie wezmiesz to oczywiscie zadam sprawozdania, czy to fajne. |
Po polsku wydali tom 2, 3 i 4 , więc zacznę ewentualnie od pierwszego ("The End of the Pier") i zobaczę, czy mi się spodoba. Tyle, że akcja dzieje się chyba w USA?
Ania Aga - Śro 24 Mar, 2021 16:28
Seria o Emmie rozgrywa się na amerykańskiej prowincji, klimat trochę jak u Fannie Flagg.
annmichelle - Śro 24 Mar, 2021 17:06
| Ania Aga napisał/a: | | Seria o Emmie rozgrywa się na amerykańskiej prowincji, klimat trochę jak u Fannie Flagg. |
Przeczytam pierwszą część i zobaczę, czy mi się spodoba.
Ania Aga - a jakie były Twoje wrażenia? Są to takie bardziej klasyczne kryminały? W sensie: trup, ograniczona grupa podejrzanych, szukanie sprawcy, motywu, itd.?
Ania Aga - Śro 24 Mar, 2021 19:23
Seria z Emmą nie ma nic wspólnego z klasycznym kryminałem, ja lubię powieści, których akcja rozgrywa się w małych amerykańskich miasteczkach, są bardzo klimatyczne. Pamiętam, że nie wszystkie wątki zostały wyjaśnione, jeżeli ktoś lubi jednoznaczne zakończenia będzie zawiedziony.
Admete - Śro 24 Mar, 2021 20:10
Na przykład ja 🙂 Nie podobała mi się seria z Emmą. Właśnie przeczytałam w Upiorze, że po sprowadzeniu ciała Mickiewicza na Wawel, niektórzy mieszkańcy wsi uznali go za płanetnika. Być może dlatego, że mówiono o nim wieszcz.
annmichelle - Śro 24 Mar, 2021 22:25
| Ania Aga napisał/a: | | Pamiętam, że nie wszystkie wątki zostały wyjaśnione, jeżeli ktoś lubi jednoznaczne zakończenia będzie zawiedziony. |
Może dlatego, że seria liczy pięć części, a po polsku skończyli wydawanie na czwartej?
Po Twoim opisie nie czuję się zniechęcona, a raczej jeszcze bardziej zainteresowała mnie ta seria. Tyle, że jeśli się za nią wezmę to przeczytam od 1 do 5 , no chyba, że zupełnie mi nie podejdzie.
Dzięki za opinię.
Ania Aga - Śro 24 Mar, 2021 22:46
Trzy części wyszły po polsku. Książki są napisane bardzo ładnym językiem, to także mnie w nich urzekło. Wydaje mi się, że nie wszystkie tajemnice zostaną wyjaśnione, ale chętnie bym się o tym przekonała, czekam na sprawozdanie
annmichelle - Czw 25 Mar, 2021 07:24
| Ania Aga napisał/a: | | Trzy części wyszły po polsku. |
Tak jak pisałam , wydali 2, 3 i 4. Trochę bez sensu, jeśli to cykl.
| Ania Aga napisał/a: | | Książki są napisane bardzo ładnym językiem, to także mnie w nich urzekło. |
Kusisz, kusisz.
| Ania Aga napisał/a: | czekam na sprawozdanie |
Czyli postanowiłyście z Agn, że mam je przeczytać.
Trzykrotka - Czw 25 Mar, 2021 09:11
Jeśli ktoś lubi kryminały z myszką, dziejące się na angielskiej prowincji, takie bardziej obyczaje ze zbrodnią w tle, to polecam Josephine Tey. Jako nastolatka przeczytałam Trudną decyzję panny Pym, potem Bartłomieja Farrarsa, Córkę czasu, Tam piaski śpiewają i inne. Ma serię z ulubionym komisarzem policji, ale część z nich to próby wyjaśnienia jakiejś dziwnej sytuacji bez udziału policji, takie wewnętrzne śledztwo w obrębie społeczności (rodziny, szkoły dla panien itd). Pani ma bardzo dobry język, czas płynie niespiesznie, smakuje to wszystko znakomicie. Sporo jej przetłumaczono na polski, ale nie wiem, jak z dostępnością.
annmichelle - Czw 25 Mar, 2021 10:22
Tey czytałam 3-4 kryminały i rzeczywiście są to kryminały z myszką. Trzeba lubić nie tylko taki klimat (lubię), ale i sposób narracji. Dla czytelników przyzwyczajonych do współczesnej narracji i konstrukcji powieści mogą wydać się nudnawe, przegadane, bez efektu "wow".
Mnie akurat nie przeszkadzało to jakoś szczególnie, ale w porównaniu np. z Christie, która pisała w tym samym czasie, kryminały Tey podobały mi się zdecydowanie mniej.
Co do dostępności to kupowałam je (stare wydania) na allegro po kilka złotych za sztukę.
A swego czasu widziałam je też w formie e-booków.
Pamiętam, że w przypadku jednego z kryminałów Tey wydawca był taki inteligentny , że na okładce umieścił cytat z książki będący rozwiązaniem zagadki. Na szczęście wyczytałam o tym w opinii innego czytelnika, więc gdy kupiłam to wydanie (słynna różowa seria kryminałów z lat 70-tych i 80-tych ) to nie zaglądałam na tył okładki, żeby nie zepsuć sobie przyjemności czytania.
Trzykrotka - Czw 25 Mar, 2021 11:33
Mnie się Tey podobała w pewnych aspektach bardziej niż Christie, ale to pewnie dlatego, że nigdy nie uważałam jej za pisarkę kryminałów. W takiej Trudnej decyzji 80% treści to życie szkoły dla dziewcząt gdzieś na angielskiej prowincji, w której tuż przed dyplomem "coś" się stało i jedna z absolwentek została odwieziona do szpitala, a potem zmarła. Kryminał był tylko pretekstem do namalowania obrazu ludzi zamkniętych w tej szkole. Swego czasu czytywałam Christie w dużym zmasowaniu i jak na dłoni widziałam jej schematy.
Agn - Czw 25 Mar, 2021 11:50
| annmichelle napisał/a: |
| Ania Aga napisał/a: | czekam na sprawozdanie |
Czyli postanowiłyście z Agn, że mam je przeczytać. |
Ja nic nie postanowilam! Ale skoro wspomnialas, ze sprobujesz, to grzechem by bylo nie podzielic sie wrazeniami.
Ania Aga - Czw 25 Mar, 2021 19:09
annmichelle, wiesz, jak Cię nie wciągnie to trudno, ale może książki Ci podejdą i w końcu dowiemy się z Agn, jak kończy się ta historia. Fajnie by było Ja tam szczególnie kibicowałam jednej parze, ciekawa jestem, czy się zeszli.
Agn - Sob 27 Mar, 2021 17:51
Annmichelle, kupilam pierwszy stosik ksiazek Bussiego - to TWOJA sprawka. Czuj sie winna.
I wyczailam, ze istnieje komiks! Zobacz!
https://www.swiatksiazki....11-ksiazka.html
Nie przejrzalam go za dobrze, bo nie chcialam sie nadziac na jakis spoiler. Ale w ksiegarni mam, moze kogos skusi komiksowy kryminal.
annmichelle - Sob 27 Mar, 2021 21:21
| Agn napisał/a: | Annmichelle, kupilam pierwszy stosik ksiazek Bussiego - to TWOJA sprawka. Czuj sie winna. |
Dawaj tytuły tego stosiku.
| Agn napisał/a: | I wyczailam, ze istnieje komiks! Zobacz!
https://www.swiatksiazki....11-ksiazka.html
Nie przejrzalam go za dobrze, bo nie chcialam sie nadziac na jakis spoiler. Ale w ksiegarni mam, moze kogos skusi komiksowy kryminal. |
O komiksie wiem.
Broń Boże go nie kartkuj!
Kiedy skończysz "CzN"? No bo czekam na wrażenia.
Widzę, że ja mam inną metodę czytania , przeciętnie gruba książka to u mnie maksymalnie 2 dni czytania. Tylko książki, które mi średnio podchodzą czytam dłużej, ale też w sumie nie dłużej niż 5-6 dni.
Chyba, że mam zastój czytelniczy lub kompletny brak czasu/nastroju to wtedy nie czytam nic.
Agn - Sob 27 Mar, 2021 21:53
Zdobylam:
- "Mama klamie" (bo polecalas, zreszta to pocket, wiec wyszedl za smieszna kwote 8,50)
- "Czas jest morderca" (bo byla taka promocja, ze glupio bylo nie skorzystac)
- "Nigdy nie zapomniec" (bo promocja przy kasie, znowu cena taka, ze potem bym zalowala)
- "Samolot bez niej"
C. D. N.
CzN wciaz czytam. Mam niby kryzys czytelniczy, ale ta ksiazka mi sie straszliwie podoba. Normalnie bym juz dawno skonczyla, ale powiem ci, ze nie chce jej konczyc. Nie chce wychodzic z tego miasteczka i nastroju.
Ale czytam, oczywiscie. Bo w sumie to i chce i nie chce konczyc. Trudno to wyjasnic.
Super powiesc. Naprawde. Chce jechac do Francji i oswiadczyc sie autorowi.
Komiks obejrzalam tylko w 1/3 - chcialam zobaczyc, jak narysowano postacie. Fajnie to wyglada.
annmichelle - Sob 27 Mar, 2021 22:03
Fajny wybór książek.
Mam wszystkie i w sumie każda jest inna. Spróbuj przeczytać też "Więzi krwi" - to chyba najbardziej osobista powieść Bussiego, bo jest wątek ojciec-syn. Zresztą już Ci pisałam, które mi się najbardziej podobały.
| Agn napisał/a: | Ale czytam, oczywiscie. Bo w sumie to i chce i nie chce konczyc. Trudno to wyjasnic.
Super powiesc. Naprawde. Chce jechac do Francji i oswiadczyc sie autorowi |
W wywiadach wydaje się sympatycznym człowiekiem (nie wiem, czy jest żonaty ).
Kiedyś miał fajną interaktywną stronę internetową (szkoda, że była wyłącznie po francusku) z fajnymi zagadkami odnośnie swoich powieści. Teraz niestety ma już bardziej klasyczną stronkę, szkoda.
|
|
|