To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Admete - Czw 27 Cze, 2019 09:36

Kroniki Asadal oglądam,a le takie jakieś bezpłciowe...Nie wiem, czy to nie fakt, że zbyt daleko poszli w historię i wyszła pseudohistoria i pseudofantastyka. Zdarzają się niezłe momenty, sceny, dialogi, ale całość kuleje.
Trzykrotka - Czw 27 Cze, 2019 09:39

Widziałam ostatnio na tumblrze zdjęcia Wachlarza z włosami po pas. Piękna byłaby z niego dama, ale jednak :confused3: Nie wiem czy będę jeszcze raz podchodzić do oglądania.

O proszę
https://setsmaker.tumblr.com/post/185797995595

Wczoraj miałam przerwę od komputera, ale dziś może uda się łyknąć dwa odcinki Search - ostatnie przed wyjazdem :banan:

BeeMeR - Czw 27 Cze, 2019 09:45

Ja u Rodziców też jestem z dala od komputra, mam niby wybraną nową dramę ale nie mam weny w tym upale.
Admete - Czw 27 Cze, 2019 09:54

Cóż - miałam wątpliwości co do obsady od początku. A Wachlarz się rozwodzi:

https://www.businessinsid...s-what-we-know/

Pewnie pomylili fikcję z rzeczywistością. Zdarza się.

Trzykrotko kiedy ty idziesz na urlop?

Trzykrotka - Czw 27 Cze, 2019 11:15

Admete napisał/a:
Cóż - miałam wątpliwości co do obsady od początku.

Mnie się wydaje, że problem jest na poziomie scenariusza i po trosze stylizacji. Nie mogłam powstrzymać śmiechu na widok kostiumów i na przykład czaszek tygrysów szablozębnych na łbach członków tego pierwszego, wybitego plemienia.

Admete napisał/a:
A Wachlarz się rozwodzi:

Aj, a jednak. Smutne.

Admete napisał/a:
Trzykrotko kiedy ty idziesz na urlop?

Wyjeżdżam w piątek po pracy, czyli jutro mam ostatni dramowy wieczór przed wyjazdem.

Admete - Czw 27 Cze, 2019 12:09

Stylizacja swoją drogą. Dobrze mi się ogląda anielską misję miłosną. Taka letnia drama.
Aragonte - Czw 27 Cze, 2019 12:14

Admete napisał/a:
A Wachlarz się rozwodzi:

Uuu, szkoda. Ale plotki to o tym chodziły chyba od dawna.

Aragonte - Czw 27 Cze, 2019 20:48

Zaczęłam oglądać My Fellow Citizens. To całkiem zabawne jest :wink:
BeeMeR - Czw 27 Cze, 2019 20:52

Ja zaczęłam Dear My Friends - to całkiem dobre się zdaje :wink:
Alicja - Czw 27 Cze, 2019 21:05

Nie bijcie, ale nie chce mi się przebijać przez posty do tyłu - czy któraś z was ogląda One spring night? Rozpoczęłam i wydaje mi się takim serialem na odstresowanie, jakby opowieść...Mam dobre wrażenie?

Stanęłam w 10 odc. Absolute Boyfriend, bo zdałam sobie sprawę, że chyba drama skręca w kierunku, który nie podoba mi się albo wydaje co najmniej nierzeczywistym. Nie jestem przekonana czy chcę by drama zakończyła się miłością po grób dziewczyny z robotem. Chyba nie :mysle: Czy ktoś zna zakończenie mangi japońskiej albo tajwańskiej dramy?

Aragonte - Czw 27 Cze, 2019 21:08

Alicja napisał/a:
Nie bijcie, ale nie chce mi się przebijać przez posty do tyłu - czy któraś z was ogląda One spring night? Rozpoczęłam i wydaje mi się takim serialem na odstresowanie, jakby opowieść...Mam dobre wrażenie?

Chyba Admete to ogląda albo oglądała :kwiatek:

Aragonte - Czw 27 Cze, 2019 23:43

Oglądam drugi podwójny odcinek The Fellow Citizens i właśnie dostałam śmiechawki, widząc, jak bohater Siwona całkiem niechcący dokonał czynu, za który jest wychwalany w mediach niczym nasz chief Kim :rotfl: Chyba już wiem, jak to ma się potoczyć :lol:
Trzykrotka - Pią 28 Cze, 2019 00:34

Aragonte napisał/a:
Oglądam drugi podwójny odcinek The Fellow Citizens i właśnie dostałam śmiechawki, widząc, jak bohater Siwona całkiem niechcący dokonał czynu, za który jest wychwalany w mediach niczym nasz chief Kim :rotfl: Chyba już wiem, jak to ma się potoczyć :lol:

Ja też wtedy pomyślałam o chiefie Kimie i chyba nawet o tym pisałam :lol: Ta drama, mimo powagi tematu, jest naprawdę zabawna. Zwróciłaś uwagę na całą rodzinkę oszustów? Ja zwłaszcza na szalonooką siostrę nie mogłam się napatrzeć :mrgreen:
Prawda, że Siwon pięknie to gra? :zawstydzona2:

Alicjo :kwiatek: Taką samą konkluzją zakończyła się już inna drama o robocie, którą tu wspólnie oglądałyśmy. Spodziewałam się czegoś takiego i szczerze mówiąc nie miałam już ochoty na powtórkę z rozrywki. Admete ogląda One Spring Night i bardzo chwali.
W Search przewija się ostatnio zdanie "nie wiń siebie, wiń innych. To przynosi ulgę." Małpa wiecznie żywa :serduszkate:

Alicja - Pią 28 Cze, 2019 06:16

Trzykrotka napisał/a:
"nie wiń siebie, wiń innych. To przynosi ulgę."

Zdanie bardzo mi się podoba :lol:

Nareszcie wiem który z nich to Wachlarz. Proszę, jednak rozwód przyniósł coś dobrego :wink: Szybko im poszło, z tego co czytałam, nie zdążyli nawet zamieszkać razem w małżeńskim domu.

Trzykrotka - Pią 28 Cze, 2019 09:07

Na instagramie Wachlarza jest dziś jego zdjęcie z dymkiem "przestańcie roznosić fałszywe i krzywdzące wiadomości." Może ma to związek z plotką, którą wyczytałam na tumblrze, że ludzie obwiniają Bogusia o romans z Wachlarzową :roll: To jest dopiero mylenie fikcji z rzeczywistością.
Admete - Pią 28 Cze, 2019 10:26

BeeMeR napisał/a:
Dear My Friends

Mnie się wyjątkowo podobało.

Alicja napisał/a:
One spring night? Rozpoczęłam i wydaje mi się takim serialem na odstresowanie, jakby opowieść...Mam dobre wrażenie?

Nie do końca, bo serial dotyka też konwenansów obowiązujących w społeczeństwie koreańskim takich jak na przykład samotne rodzicielstwo, przemoc domowa, zależność dzieci względem rodziców. Mnie się ogląda bardzo dobrze - realistycznie pokazane emocje, skomplikowane relacje - nie tylko uczuciowe, młodzi - starsi, małżonkowie, chłopak-dziewczyna, zależności w przyjaźni. Inne to wszystko niż u nas i dzięki temu bardzo ciekawe. Historia rozgrywa się głownie w rozmowach, zwykłych zdarzeniach, ale mają one istotne znaczenie dla bohaterów - tak jak dla nas w prawdziwym życiu. Na odstresowanie to raczej Last Angel's Mission - Love, choć nie wiem, jak się skończy. Zakładam jednak, że pozytywnie, bo szkoda by było tak sympatycznej i niewinnej pary.

Aragonte - Pią 28 Cze, 2019 14:27

Trzykrotka napisał/a:
Ja też wtedy pomyślałam o chiefie Kimie i chyba nawet o tym pisałam :lol: Ta drama, mimo powagi tematu, jest naprawdę zabawna. Zwróciłaś uwagę na całą rodzinkę oszustów? Ja zwłaszcza na szalonooką siostrę nie mogłam się napatrzeć :mrgreen:
Prawda, że Siwon pięknie to gra? :zawstydzona2:

Bardzo dobrze wypada, serio serio.
Ale ogółem drama - mimo swojej lekkości w ujęciu tematu - robi na mnie dobre wrażenie. To chyba już w Kimie jest więcej przerysowań w niektórych scenach na początku :mysle:
Admete, czy ty próbowałaś The Fellow Citizens, czy uznałaś, że to nie dla ciebie?

Aha, mam przetłumaczone 25 minut ósmego odcinka Kima i na razie stanęłam, ale może w ten weekend pociągnę to dalej :-)

Admete - Pią 28 Cze, 2019 14:29

Nie próbowałam, ale zawsze mogę.
Aragonte - Pią 28 Cze, 2019 14:42

Może daj szansę? Ja się całkiem dobrze bawię, oglądam odcinek 7-8 (czyli czwarty).
Chyba będę oglądała dwie dramy polityczne, z czego jedną na bieżąco :wink: A jeszcze Nokdu Flower chcę spróbować, ale muszę znaleźć na to miejsce (na dysku) i czas.

Admete - Pią 28 Cze, 2019 15:21

Nokdu nieustannie polecam :) A obejrzałaś drugi odcinek Szefa sztabu z polskimi napisami?
Aragonte - Pią 28 Cze, 2019 15:45

Tak, jestem przy trzecim. Skoro dosyć szybko są te napisy PL, to czekam na polskie :wink:
Admete - Pią 28 Cze, 2019 17:05

W poniedziałek będą do 3 i 4. Tyle jest opóźnienia w stosunku do NF angielskiego. Na Podnapisi są też polskie napisy do One Spring Night. Pasują te do wersji NEXT.
Alicja - Pią 28 Cze, 2019 22:37

Admete napisał/a:
Historia rozgrywa się głownie w rozmowach, zwykłych zdarzeniach

Ale mnie właśnie te rozmowy bardzo się podobają. Czasami spojrzenia, spotkania niespodziewane. W innych dramach długie rozmowy mnie drażnią, a tutaj mają sens.

Admete napisał/a:
samotne rodzicielstwo, przemoc domowa, zależność dzieci względem rodziców.

Niby człowiek chce się odprężyć, a tu jest jak w pracy. Pewnie dlatego lubię ten serial :rotfl: Najwidoczniej odstresowują mnie inne rzeczy niż pozostałych ludzi. W pierwszym odcinku te sms-y, spotkania mimo woli i przypadkowe, ukradkowe spojrzenia...I herbata w aptece. A poza tym, tak jak piszesz: małżeństwa wbrew swojej woli, jak rodzice narzucą, samotny ojciec, 7 letnie chodzenie ze sobą i rozwód o którym rodzice nie mogą wiedzieć. Wspaniały był mecz koszykówki i fragment gdy ojciec postanowił syna zawieźć w miejsce gdzie są dinozaury.

Admete napisał/a:
Szefa sztabu z polskimi napisami

Chief of staff? z polskimi? :flirtuje1:

Trzykrotka - Sob 29 Cze, 2019 07:55

Właśnie, z polskimi....?? :flirtuje1:
Bardzo polecam My Fellow Citizens. Gdyby Siwon nie grał, nie tknelabym pewnie tej dramy, a bawiłam się i złościłam na ten zakłamany świat przednio.

Aragonte - Sob 29 Cze, 2019 09:22

Dwa pierwsze sa juz z polskimi. Idzcie na Wschod :wink: