Fantastyka - Hobbit
Anaru - Pią 31 Sie, 2012 14:07
| Aragonte napisał/a: | | Tak więc w Hobbicie to może i jakaś magia jest, w jakimś sensie, ale to było jednak traktowane jako opowieść dla dzieci i dostosowana do ich poziomu (także na poziomie stosowanych tam pojęć). |
I dokładnie tak to odebrałam - jako opowieść dla dzieci, tym bardziej, że autor się do nich (w domyśle) niejednokrotnie zwraca bezpośrednio.
Ja Hobbita czytałam po WP, a WP czytałam po obejrzeniu pierwszego filmu, wyłapując potem nieścisłości. Hobbita mam mniej więcej na świeżo (Fanturia ), więc tym bardziej ciekawa jestem filmu. Ale w porównaniu do WP jest o niebo mniej skomplikowany i rozbudowany, pisany zupełnie innym językiem i chyba lepiej bym go odebrała gdybym go czytała w znacznie młodszym wieku...
A WP powinnam sobie chyba odświeżyć
Agn - Sob 01 Wrz, 2012 00:06
| Anaru napisał/a: | A WP powinnam sobie chyba odświeżyć |
Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilm? Czy knigę?
Admete - Sob 01 Wrz, 2012 08:46
Może jedno i drugie
Aragonte - Sob 01 Wrz, 2012 10:52
| Eeva napisał/a: | | Pytanie pierwsze jakie mi się nasuwa - Admete i Aragonte pisały, ze nie ma magii (taaaaak, przyczepiłam się tej magii jak rzep, wiem), ale jak Gandalf i reszta zakopali garnce złota po tym jak zabrali je z jamy trolli to rzucili nad nimi zaklęcia w razie gdyby mieli okazję powrócić. Jak zaklęcia to chyba magia, prawda? Czy ja po prostu nie do końca rozumie to co mi tłumaczyłyście wcześniej? |
Eevo, Hobbita bym nie brała pod uwagę w naszych (Admete i moich) generalizacjach, bo świat w nim ukazany został dopiero potem utożsamiony z światem opisanym w Silmarillionie, początkowo miał chyba tylko część cech wspólnych; mam wrażenie, że pierwotnie to był taki Neverland, Kraina Czarów, bo Hobbit został napisany jako książka dla dzieci. Ktoś zwrócił uwagę, bodajże w "Aiglosie", że nie da się np. do końca wytłumaczyć obecności mieczy elfów z Gondolina w jaskini trollów, bo Gondolin znajdował się w tej części Śródziemia, która została zniszczona, zatonęła ładne kilka tysięcy lat wstecz, więc skąd niby znalazły się u tych trollów znacznie dalej na wschodzie? Wyjaśnieniem jest zaburzenie chronologii między Hobbitem a LOTR - otóż akcja Hobbita pierwotnie miała być osadzona w czasach znacznie, znacznie wcześniejszych, może sto czy dwieście lat po upadku Gondolinu i przed zniszczeniem tej części świata. Tolkien miał sporo pracy z wpasowaniem hobbitów do swojego uniwersum zasiedlonego przez elfy, hobbici pojawili się niejako "przy okazji"
A teraz ten fragment, o którym mówiłaś, w oryginale: Then they brought up their ponies, and carried away the pots of gold, and buried them very secretly not far from the track by the river, putting a great many spells over them, just in case they ever had the chance back and recover them.
"A great many spells" to chyba faktycznie zaklęcia.
Edit: literówka.
Admete - Sob 01 Wrz, 2012 13:52
Jednak zaklęcia, a przy okazji to troche tak jakby narrator to zbywał - "no wiecie, zrobili to i owo, żeby nikt nie znalazł "
Anonymous - Sob 01 Wrz, 2012 20:58
http://www.kawerna.pl/akt...u%C5%82ami.html
Wiadomo juz jakie beda tytuly kolejnych czesci
Anaru - Pon 03 Wrz, 2012 18:06
| Agn napisał/a: | | Anaru napisał/a: | A WP powinnam sobie chyba odświeżyć |
Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilm? Czy knigę? |
Oczywiście, że jedno i drugie, ale chyba szybciej pójdzie film.
Aragonte - Śro 19 Wrz, 2012 17:38
Widzieliście nowy trailer do Hobbita? Widzieliście?
Akaterine - Śro 19 Wrz, 2012 17:50
Widzieliście .
Tu link, jakby komu się nie chciało szukać:
http://www.youtube.com/watch?v=ViUNm30ADEA
Anaru - Śro 19 Wrz, 2012 18:39
Nie widzieliście
Więc
Admete - Śro 19 Wrz, 2012 19:59
Własnie zobaczyliście Ja chce od razu wszystkie cześci. I nie myslałam, że jak zobacze Golluma, to się wzruszę A Bilbo idealny!!! Thorin także.
Akaterine - Śro 19 Wrz, 2012 20:04
Ale dziwnie mi się patrzyło na Thorina sięgającego Elrondowi niewiele powyżej pasa .
Anonymous - Śro 19 Wrz, 2012 21:25
czy ja juz pisalam, ze wielbie Martina? Pisalam? Pisałam? Pisałam? PISAŁAM???? !!!!
RaczejRozwazna - Śro 19 Wrz, 2012 22:14
Niesamowite, że tak można po ponad 10 latach wskrzesić ten sam klimat.
BeeMeR - Wto 25 Wrz, 2012 15:46
Podoba mi się ten zwiastun
Aż spróbuję przeczytać Hobbita (już sobie przygotowałam) - bo kiedyś poległam w pierwszym rozdziale...
Yvain - Wto 25 Wrz, 2012 18:07
Pięknie się zapowiada
snowdrop - Śro 26 Wrz, 2012 21:03
Hobbit to jedna z moich ulubionych książek. Najpierw kupiłam go w polskim wydaniu, a potem w oryginale. Uwielbiam scenę z trolami. Nie mogę doczekać się filmu, mam nadzieję, że będzie wierny książce.
Eeva - Czw 27 Wrz, 2012 08:39
No więc oznajmiam wszem i wobec że zakończyłam Hobbita.
Mam w sumie tylko jedną refleksję: Thorin????? Whyyyyyyy???????
Bardzo mi się książka podobała, tylko tego Thorina nie mogę przeżyć.
Aragonte - Czw 27 Wrz, 2012 08:53
Thorin... i Fili, i Kili
Eeva - Czw 27 Wrz, 2012 09:04
Tak. Zupełnie bez sensu. Jestem oburzona i mam focha na Tolkiena.
snowdrop - Czw 27 Wrz, 2012 10:24
Ciekawe jak nakręcą scenę z beczkami
Anaru - Czw 27 Wrz, 2012 10:34
Ja jestem w ogóle ciekawa i mam nadzieje na mały majstersztyk.
Ciekawa jestem tez scen z pająkami.
Eeva - Czw 27 Wrz, 2012 10:37
| Anaru napisał/a: | | Ciekawa jestem tez scen z pająkami. |
Ja w ogóle tej sceny nie jestem ciekawa
snowdrop - Czw 27 Wrz, 2012 10:43
Jak czytałam Hobbita, to zdziwił mnie fakt, że elfy leśne były takie złośliwe i w sumie złe. Miałam zakorzenione że elfy są zawsze dobre.
Aragonte - Czw 27 Wrz, 2012 10:46
| snowdrop napisał/a: | | Jak czytałam Hobbita, to zdziwił mnie fakt, że elfy leśne były takie złośliwe i w sumie złe. Miałam zakorzenione że elfy są zawsze dobre. |
Ten ich wizerunek (dobrych) to dzieło Tolkiena, bo pierwotnie wcale nie były takie dobre
Elfów z Hobbita nie nazwałabym złymi, ale są bliższe tradycji mitologiczno-folklorystycznej niż ich pobratymcy z Silmarillionu i LOTR.
|
|
|