To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Anaru - Pią 31 Sie, 2012 14:07

Aragonte napisał/a:
Tak więc w Hobbicie to może i jakaś magia jest, w jakimś sensie, ale to było jednak traktowane jako opowieść dla dzieci i dostosowana do ich poziomu (także na poziomie stosowanych tam pojęć).

I dokładnie tak to odebrałam - jako opowieść dla dzieci, tym bardziej, że autor się do nich (w domyśle) niejednokrotnie zwraca bezpośrednio.

Ja Hobbita czytałam po WP, a WP czytałam po obejrzeniu pierwszego filmu, wyłapując potem nieścisłości. Hobbita mam mniej więcej na świeżo (Fanturia :kwiatek: ), więc tym bardziej ciekawa jestem filmu. Ale w porównaniu do WP jest o niebo mniej skomplikowany i rozbudowany, pisany zupełnie innym językiem i chyba lepiej bym go odebrała gdybym go czytała w znacznie młodszym wieku...

A WP powinnam sobie chyba odświeżyć ;)

Agn - Sob 01 Wrz, 2012 00:06

Anaru napisał/a:

Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilm? Czy knigę?

Admete - Sob 01 Wrz, 2012 08:46

Może jedno i drugie ;)
Aragonte - Sob 01 Wrz, 2012 10:52

Eeva napisał/a:
Pytanie pierwsze jakie mi się nasuwa - Admete i Aragonte pisały, ze nie ma magii (taaaaak, przyczepiłam się tej magii jak rzep, wiem), ale jak Gandalf i reszta zakopali garnce złota po tym jak zabrali je z jamy trolli to rzucili nad nimi zaklęcia w razie gdyby mieli okazję powrócić. Jak zaklęcia to chyba magia, prawda? Czy ja po prostu nie do końca rozumie to co mi tłumaczyłyście wcześniej?

Eevo, Hobbita bym nie brała pod uwagę w naszych (Admete i moich) generalizacjach, bo świat w nim ukazany został dopiero potem utożsamiony z światem opisanym w Silmarillionie, początkowo miał chyba tylko część cech wspólnych; mam wrażenie, że pierwotnie to był taki Neverland, Kraina Czarów, bo Hobbit został napisany jako książka dla dzieci. Ktoś zwrócił uwagę, bodajże w "Aiglosie", że nie da się np. do końca wytłumaczyć obecności mieczy elfów z Gondolina w jaskini trollów, bo Gondolin znajdował się w tej części Śródziemia, która została zniszczona, zatonęła ładne kilka tysięcy lat wstecz, więc skąd niby znalazły się u tych trollów znacznie dalej na wschodzie? Wyjaśnieniem jest zaburzenie chronologii między Hobbitem a LOTR - otóż akcja Hobbita pierwotnie miała być osadzona w czasach znacznie, znacznie wcześniejszych, może sto czy dwieście lat po upadku Gondolinu i przed zniszczeniem tej części świata. Tolkien miał sporo pracy z wpasowaniem hobbitów do swojego uniwersum zasiedlonego przez elfy, hobbici pojawili się niejako "przy okazji" :wink:

A teraz ten fragment, o którym mówiłaś, w oryginale: Then they brought up their ponies, and carried away the pots of gold, and buried them very secretly not far from the track by the river, putting a great many spells over them, just in case they ever had the chance back and recover them.
"A great many spells" to chyba faktycznie zaklęcia.

Edit: literówka.

Admete - Sob 01 Wrz, 2012 13:52

Jednak zaklęcia, a przy okazji to troche tak jakby narrator to zbywał - "no wiecie, zrobili to i owo, żeby nikt nie znalazł " ;)
Anonymous - Sob 01 Wrz, 2012 20:58

http://www.kawerna.pl/akt...u%C5%82ami.html

Wiadomo juz jakie beda tytuly kolejnych czesci :)

Anaru - Pon 03 Wrz, 2012 18:06

Agn napisał/a:
Anaru napisał/a:

Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilm? Czy knigę?

Oczywiście, że jedno i drugie, ale chyba szybciej pójdzie film. :mrgreen:

Aragonte - Śro 19 Wrz, 2012 17:38

Widzieliście nowy trailer do Hobbita? :excited: Widzieliście? :excited:
Akaterine - Śro 19 Wrz, 2012 17:50

Widzieliście :D .
Tu link, jakby komu się nie chciało szukać:
http://www.youtube.com/watch?v=ViUNm30ADEA

Anaru - Śro 19 Wrz, 2012 18:39

Nie widzieliście :excited:
Więc :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:

Admete - Śro 19 Wrz, 2012 19:59

Własnie zobaczyliście ;) Ja chce od razu wszystkie cześci. I nie myslałam, że jak zobacze Golluma, to się wzruszę ;) A Bilbo idealny!!! Thorin także.
Akaterine - Śro 19 Wrz, 2012 20:04

Ale dziwnie mi się patrzyło na Thorina sięgającego Elrondowi niewiele powyżej pasa :lol: .
Anonymous - Śro 19 Wrz, 2012 21:25

czy ja juz pisalam, ze wielbie Martina? :excited: Pisalam? :excited: Pisałam? :excited: Pisałam? :excited: PISAŁAM???? !!!! :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:
RaczejRozwazna - Śro 19 Wrz, 2012 22:14

Niesamowite, że tak można po ponad 10 latach wskrzesić ten sam klimat.
BeeMeR - Wto 25 Wrz, 2012 15:46

Podoba mi się ten zwiastun :)
Aż spróbuję przeczytać Hobbita (już sobie przygotowałam) - bo kiedyś poległam w pierwszym rozdziale...

Yvain - Wto 25 Wrz, 2012 18:07

Pięknie się zapowiada :mrgreen:
snowdrop - Śro 26 Wrz, 2012 21:03

Hobbit to jedna z moich ulubionych książek. Najpierw kupiłam go w polskim wydaniu, a potem w oryginale. Uwielbiam scenę z trolami. Nie mogę doczekać się filmu, mam nadzieję, że będzie wierny książce.
Eeva - Czw 27 Wrz, 2012 08:39

No więc oznajmiam wszem i wobec że zakończyłam Hobbita.
Mam w sumie tylko jedną refleksję: Thorin????? Whyyyyyyy???????
Bardzo mi się książka podobała, tylko tego Thorina nie mogę przeżyć.

Aragonte - Czw 27 Wrz, 2012 08:53

Thorin... i Fili, i Kili :-|
Eeva - Czw 27 Wrz, 2012 09:04

Tak. Zupełnie bez sensu. Jestem oburzona i mam focha na Tolkiena.
snowdrop - Czw 27 Wrz, 2012 10:24

Ciekawe jak nakręcą scenę z beczkami :)
Anaru - Czw 27 Wrz, 2012 10:34

Ja jestem w ogóle ciekawa i mam nadzieje na mały majstersztyk. :trzyma_kciuki:
Ciekawa jestem tez scen z pająkami.

Eeva - Czw 27 Wrz, 2012 10:37

Anaru napisał/a:
Ciekawa jestem tez scen z pająkami.

Ja w ogóle tej sceny nie jestem ciekawa ;-)

snowdrop - Czw 27 Wrz, 2012 10:43

Jak czytałam Hobbita, to zdziwił mnie fakt, że elfy leśne były takie złośliwe i w sumie złe. Miałam zakorzenione że elfy są zawsze dobre.
Aragonte - Czw 27 Wrz, 2012 10:46

snowdrop napisał/a:
Jak czytałam Hobbita, to zdziwił mnie fakt, że elfy leśne były takie złośliwe i w sumie złe. Miałam zakorzenione że elfy są zawsze dobre.

Ten ich wizerunek (dobrych) to dzieło Tolkiena, bo pierwotnie wcale nie były takie dobre :wink:
Elfów z Hobbita nie nazwałabym złymi, ale są bliższe tradycji mitologiczno-folklorystycznej niż ich pobratymcy z Silmarillionu i LOTR.