To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Akaterine - Pon 19 Wrz, 2011 20:44

Żona Batesa zapowiada się na jędzę gorszą od O'Brien. I podtrzymuję swoją opinię o Edith - nie dość, że jest wścibska, to jeszcze ten tekst do Williama był nie na miejscu.
Caitriona - Pon 19 Wrz, 2011 21:47

Och, ten tekst był okropny! Edith jest po prostu jędzowata. Swoją drogą, to bardzo mi było szkoda Williama, gdy dopadły go te panie na koncercie...
Bonduelle - Wto 20 Wrz, 2011 10:36

Dobry odcinek! Podoba mi się, że scenarzyści wyraźnie zaznaczyli, jakie problemy chcą poruszać, a nie zrobili typowego początku sezonu pod znakiem przypominania tego, co już było.

No i dobrze, że prawdziwy powód odejścia Batesa się dość szybko wydał, a nie dochodzili do prawdy wiekami, bo po prawdzie Batesowe męczeństwo i tajemniczość bywają nużące.

Lady Mary jakby złagodniała, nie uważacie? Nie umiem nie lubić Edith; choć marny ze mnie psycholog, to uważam że rodzina ją tak ukształtowała wiecznie zapominając o jej istnieniu na rzecz problemów starszej siostry.

No i o mamo, jak mi było niesamowicie smutno razem z Bransonem!

Joy - Wto 20 Wrz, 2011 16:50

Oglądam sobie te nagrania z Emmys, które są dostępne w Internecie i muszę przyznac, że panie z DA wyglądały na rozdaniu naprawdę pięknie. Mam na myśli Elizabeth McGovern, Joanne Froggot i Michelle Dockery. I ,,Downton" zdecydowanie wygrał z ,,Mildred Pierce", ale to nie zmienia faktu, że chętnie obejrzę ten serial.
Anaru - Wto 20 Wrz, 2011 17:09

Jest już jakiś polski sosik? :mysle:
milenaj - Wto 20 Wrz, 2011 17:33

Niestety jeszcze nie.

Obejrzałam wczoraj i oczywiście zaraz chciałam następny odcinek... Ech, a tu trzeba tydzień czekać.

Dla mnie był to strasznie smutny początek. Mary naprawdę rozumie co zrobiła.
Ale naprawdę zaciekawiła mnie dopiero zajawka drugiego odcinka. Oj będą komlikacje. Naprawdę świetny sezon się zapowiada.

Anaru - Wto 20 Wrz, 2011 17:37

No to ja czekam...
Jakby ie pojawiło wspomaganie, to rzućcie choć jakimś słówkiem, że jest :kwiatek: , bo nie mam możliwości śledzenia wszystkich ewentualnych źródeł. A tam gdzie serialowe źródełko, to nie widziałam...

Admete - Wto 20 Wrz, 2011 19:00

Ciekawe z kims się Edith tak namiętnie obcalowuje w zapowiedzi następnego odcinka ;) Mam wrażenie, że to ktoś spoza kręgu Downton i to z niższych kręgów. Po coś jej potrzebne te lekcje jazdy. Własciwie to dobrze, że wątek Sybil i szofera nie poszedł w schemat. Ona chyba na razie nie umie kochac mężczyzny. Pewnie zakocha się w jakims rannym żołnierzu ;) Nie myslałam, że kiedys będę współczuc Mary. Pięknie zagrane sceny z jej udziałem.
milenaj - Wto 20 Wrz, 2011 19:11

Admete napisał/a:
Ciekawe z kims się Edith tak namiętnie obcalowuje w zapowiedzi następnego odcinka

Ja mam wrażenie, że to może być ktoś żonaty.

milenaj - Wto 20 Wrz, 2011 19:14

Admete napisał/a:
Ciekawe z kims się Edith tak namiętnie obcalowuje w zapowiedzi następnego odcinka

Ja mam wrażenie, że to może być ktoś żonaty.

Admete - Wto 20 Wrz, 2011 19:23

Też tak myslę. Była przebitka na jakąś kobietę - zwykłą kobietę, nie z wyższych sfer.
Cathie - Wto 20 Wrz, 2011 23:30

Anaru napisał/a:
Jest już jakiś polski sosik? :mysle:

Wygląda na to, że jutro już będzie. :mrgreen: Wrzucę na maila, jakby co. :wink:

Admete - Śro 21 Wrz, 2011 07:46

A gdzie będzie?
Alicja - Śro 21 Wrz, 2011 08:36

Admete napisał/a:
A gdzie będzie?

powinien już być :-D
ja sprawdzam tutaj

http://pl-pl.facebook.com...k=wall&filter=2

Cathie - Śro 21 Wrz, 2011 09:29

Admete napisał/a:
A gdzie będzie?

napisy24- już jest. :)

Anaru - Śro 21 Wrz, 2011 09:51

Cathie! :cmok:
Anonymous - Śro 21 Wrz, 2011 19:51

Przyłączam się do Anaru :cmok:
aneby - Śro 21 Wrz, 2011 23:17

Cathie napisał/a:
napisy24- już jest.

:thanx:

Ależ ja się stęskniłam za nimi wszystkimi :serduszkate: Chyba uschnę do przyszłego tygodnia :roll:

Alicja - Czw 22 Wrz, 2011 20:58

aneby napisał/a:
Ależ ja się stęskniłam za nimi wszystkimi

a my tutaj tęsknimy za tobą :-D

primavera - Pią 23 Wrz, 2011 08:19

Akaterine napisał/a:
Żona Batesa zapowiada się na jędzę gorszą od O'Brien. I podtrzymuję swoją opinię o Edith - nie dość, że jest wścibska, to jeszcze ten tekst do Williama był nie na miejscu.

to prawda że żona Bates'a to niezła jędza i naprawdę szkoda mi go i Anny, ale mam nadzieję że ten wątek rozwinie się pozytywnie

w ogóle pierwszy odcinek mnie wciągnął

Anonymous - Sob 24 Wrz, 2011 10:36

Oglądnęłam oczywiście już odcinek i co to za wytrzeszcza ma Matthew przecież to paskudne stworzonko jest. I kurczę robiąc sobie powtórke sezonu I miałam ochotę ponownie potelepać Mery za to, że postąpiła jak postąpiła.
Egith jest wredna, ale faktycznie nie ze swojej winy, zawsze ostatnia, takie najmniej kochane dziecko.
Seniorka daje radę jak zwykle!
No i Sybil... nie powinna tak łatwo odrzucać tego kierowcy.

Joy - Sob 24 Wrz, 2011 11:55

lady_kasiek napisał/a:
Oglądnęłam oczywiście już odcinek i co to za wytrzeszcza ma Matthew przecież to paskudne stworzonko jest. I kurczę robiąc sobie powtórke sezonu I miałam ochotę ponownie potelepać Mery za to, że postąpiła jak postąpiła.

No, ale w pierwszym odcinku Mary jest...jak nie Mary.

A co do Sybil...ktoś wcześniej napisał, że to by było banalne, jakby była z kierowcą, takie oczywiste...Bądź co bądź, scenarzyści chcą zaskoczyc. :wink:

Nie mogę się doczekać następnego odcinka!

Admete - Sob 24 Wrz, 2011 12:42

Ja napisałam, że to by było oklepane i banalne ;)
Joy - Sob 24 Wrz, 2011 13:52

Admete napisał/a:
Ja napisałam, że to by było oklepane i banalne ;)

:sorry3: :kwiatki_wyciaga: :wink:

milenaj - Nie 25 Wrz, 2011 11:38

Zapowiedź nastepnego odcinka:

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be