To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Przygody Merlina

Anonymous - Pią 03 Gru, 2010 11:34

Coś co mi da pretekst do powtórki :banan:
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 11:35

No to miłej powtórki :)
I uważaj, przy Merlinie też można się zranić narzędziem pracy :-P

Jeszcze jeden dzień do finału :excited:

Caitriona - Pią 03 Gru, 2010 11:59

Aragonte napisał/a:
Jeszcze jeden dzień do finału

No, właśnie czekam i :czekam excited:

Powiem tak: mimo że lubię ten serial, to mnie by starczyły chyba IV serie. Ale mam nadzieje, że i ewentualna V będzie udana. I że z rozpędu nie zaczną myśleć na kolejnymi.

Anonymous - Pią 03 Gru, 2010 12:06

Aragonte napisał/a:
Jeszcze jeden dzień do finału

Ja poczekam chyba do ososzenia, chociaż nie wiem czy wytrzymię nerwowo....

Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 13:14

Myślę, że obejrzę finał online, nie zdzierżę nerwowo :wink:
Caitriona napisał/a:
Powiem tak: mimo że lubię ten serial, to mnie by starczyły chyba IV serie. Ale mam nadzieje, że i ewentualna V będzie udana. I że z rozpędu nie zaczną myśleć na kolejnymi.

Mnie też wystarczą cztery serie, ale to nie oznacza, że się obrażę na piątą i odmówię oglądania - no, zrobię to, jeśli np. Gwaine'a mi uśmiercą (tfu, tfu!).
W sumie to ta czwarta - jeśli faktycznie zrobią taki cliffhanger, jak wcześniej wspominałam - może być naprawdę ciekawa. Jaki mają pomysł na piątą serię, nie mam pojęcia.

Eeva - Pią 03 Gru, 2010 20:56

Obejrzałam pierwszy odcinek, trochę mieszane uczucia, obejrzę drugi. Trochę się boję czytac wasze wypowiedzi, żeby sie nie uprzedzić co będzie dalej ;-)
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 20:58

No tak, spoilerów jest tu jak mrówków :wink:
Eeva, nastawiaj się na oglądanie bajki fantasy - do czego jak czego, ale do Merlina mi określenie "bajka" bardzo pasuje.

Anonymous - Sob 04 Gru, 2010 10:59

Aragonte napisał/a:
le do Merlina mi określenie "bajka" bardzo pasuje

No ba! Kolorowe, bardzo przyjemne.
Ja nie czytałam tematy aż do skończenia chyba dwóch pierwszych sezonów :D

Anonymous - Sob 04 Gru, 2010 11:00

Aragonte ubierz, coś a chyżo, bo na golasa w taki ziąb, no nie uchodzi doprawdy...
Aragonte - Sob 04 Gru, 2010 13:07

Poczekam, aż mi się humor poprawi :-|
Anonymous - Sob 04 Gru, 2010 13:27

:przytul:
Caitriona - Sob 04 Gru, 2010 13:33

Aragonte napisał/a:
Poczekam, aż mi się humor poprawi

Ooo :pociesz:

Aragonte - Sob 04 Gru, 2010 21:27

Obejrzałam finał.
Obawiam się co prawda, że sporej części - wskutek oglądania online, bez żadnych napisów, no i rwania się filmu - nie zrozumiałam, ale trudno się mówi, jutro się poprawię :wink:
Dużo się działo, ale na mnie największe wrażenie zrobiła końcówka z nawiązaniem do legendy, no i szaleństwo Morgany, dzięki której budowlańcy w Camelot będą mieli w najbliższym czasie sporo do roboty :wink:
No i sir Leon w sukience :lol:
Spodobało mi się, że konkretną rolę odegrał Gajusz.

Minusy:
Eeej, to Uther będzie dalej bruździł w IV sezonie?
No i co z ujawnieniem Merlina? Foch, stanowczy foch w tej sprawie.
Stanowczo za mało Gwaine'a w tym odcinku :twisted:

Parę pytań mi się nasunęło - z tych, na które, nie ma cudów, i tak w Merlinie nie dostanę odpowiedzi :twisted:
W jaki sposób Merlin zawiadomił Lance'a? Gołębia mu przesłał czy co?
Czy Morgana zorientowała się, że Merlin włada magią, czy twórcy serialu zamierzają utrzymywać nas w przekonaniu, że dalej nie?
Co się stało z nią i Morgause pod koniec odcinka? Można by pomyśleć, że wyparowały :mysle:

Caitriona - Nie 05 Gru, 2010 02:00

Podobała mi się końcówka, tak jak piszesz, powracamy do legendy.
Sir Leon w sukience wyglądał uroczo :mrgreen: :mrgreen: Ogólnie, to zdązyłam faceta polubić. Za to Percival jakiś taki drewniany. Gwaine'a było mało i czy mi się wydawało, czy on już był rycerzem?
Największym minusem jest to, że Merlin się nie ujawnił. A tak na to czekałam...

edit: bo mogły dziewczyny wyparować. Kto ich tam wie, jakimi mocami dysponują. Ale czy Morgouse przeżyła?

A jak Merlin zawiadomił Lancelota, to nie wiem...

Aragonte - Nie 05 Gru, 2010 02:03

Gwaine nie był rycerzem (w pieluchach raczej nie miał szans nim zostać :-P ), to jego ojciec nim był.
Właśnie oglądam odcinek kolejny raz - nadal z niepełnym zrozumieniem. Ogółem najlepiej mi się rozumie Merlina, Artura znacznie gorzej.

Chciałabym, żeby było jak najwięcej odwołań do legendy jako takiej :)

Nieujawnieniem Merlina jestem baaaaardzo rozczarowana :roll: To, że Uther przeżył, jakoś zniosę, ale tamto? Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Sir Leon ma na merlinowym forum swoje fanki :) Miał parę ładnych chwil w tym odcinku.

Sądząc z reakcji Morgany, Morgause nie przeżyła, ale kto tam wie? Na pewnym amerykańskim forum ludzie są przekonani, że przeżyła. Zważywszy na dotychczasowe poczynania twórców serialu, przychylam się do tej opinii.

Aragonte - Nie 05 Gru, 2010 03:18

Właśnie odkryłam, że w mojej wersji polskich napisów do 12. odcinka jest urocza literówka. Podczas sceny, w trakcie której Merlin wysyła Gwaine'a po opał, w polskim tłumaczeniu pojawia się następujący tekst: "Tam są wilki. Niedźwiedzie, dziwki..."

"W" to jedna literka, a ile zmienia :rotfl:

Anonymous - Nie 05 Gru, 2010 08:20

Aragonte napisał/a:
"Tam są wilki. Niedźwiedzie, dziwki..."

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nie masz większego zagrożenia

Anonymous - Nie 05 Gru, 2010 11:12

Sprawdziłam :mrgreen:

Ja też mam dziwki :rotfl: :rotfl:

Aragonte - Nie 05 Gru, 2010 12:07

Ja już sobie poprawiłam na "dziki" :)

Pokażę gifek z ostatniego odcinka znaleziony na merlinowym forum.

asiek - Nie 05 Gru, 2010 12:22

Ten chłopak naprawdę ma tak wielkie uszy, czy to charakteryzacja ? :mysle: :lol:
Aragonte - Nie 05 Gru, 2010 12:53

To jego własne :lol:
asiek - Nie 05 Gru, 2010 13:48

To natura okazała się nad wyraz hojna. :wink:
Anonymous - Nie 05 Gru, 2010 14:44

Nie wytrzymałam... miałam poczekać do wieczora i sosjerki, ale nie mogłam :P

Wiele pewnie nie zrozumiałam, ale ogólnie oglądało mi się dobrze. Mnie momentami drażnią afro-amerykanie, nie pasują mi epokowo... Ale życie i trudno.

Gwain wyłaniający się z niszy z tym uśmieszkiem, a później jako konny rycerz :serce2:

Aragonte - Nie 05 Gru, 2010 14:50

lady_kasiek napisał/a:
Nie wytrzymałam... miałam poczekać do wieczora i sosjerki, ale nie mogłam :P

A sos Worcester chcesz waćpanna? Polskim majonezem jeszcze nie dysponuję.

lady_kasiek napisał/a:
Wiele pewnie nie zrozumiałam, ale ogólnie oglądało mi się dobrze. Mnie momentami drażnią afro-amerykanie, nie pasują mi epokowo... Ale życie i trudno.

Mnie też to irytuje - polityczna poprawność jest jednak chyba nie to przewalczenia, więc trzeba znieść te odstępstwa od kanonu...

lady_kasiek napisał/a:
Gwain wyłaniający się z niszy z tym uśmieszkiem, a później jako konny rycerz :serce2:

Właśnie Gwaine'a jak dla mnie mało było, ale rozumiem, że skoro taki Lancelot pojawił się po raz pierwszy w tym sezonie, to trochę czasu ekranowego trzeba mu poświęcić.
Nic to, Gwaine i tak się rzucał w oczy i zmuszał do uśmiechu :-D No i podczas sceny przy okrągłym stole się wybił, bo jako jedyny darował sobie komunały.

Anonymous - Nie 05 Gru, 2010 14:55

To ja już poczekam na polską przyprawę bo dziś i tak NIE mogę, a raczej nie powinnam oglądać...

Wkurza mnie troszkę co robią z Gwen. Bo tak z jednej strony Lancelot z drugiej Artur(ja to bym artura jednak brałą). I do jednego wzdycha a drugiego całuje, takie to dzi...kowate :wink: :mrgreen: nieco....
Przyznaję nie znam tej postaci z orginału, coś tam czytałam gdzieś tam, ale jednak w temacie jestem zielona. No i wydaje mi się, ze sorry, ale albo rybki, albo akwarium, nie może kochać ich obu...
Pojawił się Lancelot to jej wzrok był jednoznaczny, że serce jej jest u Lancelota, a tu Artur rusza na bitwę... z jednej strony może ja tłumaczyć, że pfff chicała umilić Arturowi ostatnie chwile, bo obiektywnie rzecz biorąc szedł na śmierć, ale to dalej jest nie fair. Nie czaję tej dziewczyny...