To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Nasze małe muzyczne historie

trifle - Pon 14 Mar, 2011 14:06

Miałam to samo pisać :P Znam po opisie, słuchać nie muszę :P
Agn - Pon 28 Mar, 2011 20:52

No to jeszcze dorzucim do pieca - za młodu uwielbiałam tę piosenkę.
Belinda Carlisle - La Luna

Aragonte - Sob 23 Lip, 2011 20:34

Odgrzebuję wspomnienia :wink:
Długo nie pamiętałam, kto to śpiewał, więc miałam kłopot ze znalezieniem utworu, aż dzisiaj się odnalazł :)
The Stranglers - Always The Sun:
http://www.youtube.com/watch?v=cy9-epdDw9E

A to pamiętacie? :mrgreen:
Billy Idol - White Wedding:
http://www.youtube.com/watch?v=tgFh4RHgn0A

Admete - Sob 23 Lip, 2011 21:07

The Stranglers oczywiście pamiętam. Natomiast piosenki Billy'ego Idola ani trochę :)
praedzio - Sob 23 Lip, 2011 21:11

Pamiętam jedno i drugie. ;)
Agn - Nie 24 Lip, 2011 19:39

Wiecie, 8 godzin w samochodzie okazuje się świetną okazją, to posłuchania piosenek z, powiedzmy, "dzieciństwa". Znowu mnie się przypomniały te dobre czasy, gdy słuchałam Bon Joviego. No to znowu będę truła, hehehe. :mrgreen:
You give love a bad name: http://www.youtube.com/wa...POeOxQQ&ob=av2e
Livin' on a prayer: http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu
I dla tych, którzy oglądali SPN - Wanted dead or alive: http://www.youtube.com/wa...feature=related

*sigh* Piękne czasy...

Admete - Nie 24 Lip, 2011 19:40

A żebyś wiedziała, z epiękne. Miałam nawet płytę winylową z jakąś ich płytą. Chyba pierwszą...
Agn - Nie 24 Lip, 2011 19:41

WINYLOWĄ?! Wow!!!
Swoją szosą Bon Jovi z okazji któregośtam lecia działalności zremasterował chyba z 5 starych płyt. :D

Caitriona - Nie 24 Lip, 2011 19:41

Kiedyś znałam cały tekst Always na pamięć... Dobre czasy...
Admete - Nie 24 Lip, 2011 20:10

To były lata 80, innych płyt nie robili wtedy w Polsce ;)
Agn - Nie 24 Lip, 2011 20:20

Fakt, wiem, ale... winyl... *wzdycha* Ja to na kasetach leciałam, bo z winylem to nic bym nie mogła zrobić, chyba że tackę pod kawę. :-P
Admete - Pon 25 Lip, 2011 08:36

Myśmy mieli dużo płyt. Niestety brat zabrał po wyprowadzce i poginęły. Zostało tylko kilka mniej ważnych...Leżą w piwnicy.
Deanariell - Wto 26 Lip, 2011 01:47

A my swoje oddaliśmy jednemu znajomemu, bo stwierdziliśmy, że u nas jedynie leżą i się kurzą... :roll: Teraz żałujemy tej pochopnej decyzji. :roll:
Agn - Wto 26 Lip, 2011 09:24

Błąd! Poważny, poważny błąd!

Lecimy dalej z Bon Jovim - Bed of roses: http://www.youtube.com/wa...0Wg9R7Q&ob=av2e

Hortensja - Wto 26 Lip, 2011 10:10

Agn napisał/a:
Lecimy dalej z Bon Jovim - Bed of roses

Moja ulubiona :wink: Zawsze mialam do nich slabosc.

A moi rodzice maja chyba z tysiac winyli, a moze i wiecej. Ja sie wychowalam przy adapterze praktycznie. Ech, to byly czasy...

Yvain - Wto 26 Lip, 2011 19:43

Takie starocia to dobre na stres :mrgreen:
Calipso - Pią 29 Lip, 2011 01:07

Agn napisał/a:
Lecimy dalej z Bon Jovim - Bed of roses

W domu jest nagranie video na którym śpiewam te piosenkę :ops1: Co lepsze widziało je całkiem spore grono osób :ops1: :ops1:

Anonymous - Pią 29 Lip, 2011 01:59

Ja mam kilkadziesiat winyli po wujku. To byl taki ukochany wujek, przyjaciel taty, ktory co sobota pojawial sie w naszym domu. W zasadzie byl czlonkiem rodziny.
Wieki temu pozyczyl te winyle mojemu bratu, przy porzadkach opieka nad nimi spadla na mnie. Jeszcze poltora roku temu umawialam sie z wujkiem, ze mu podwioze, zeby nie musial dzwigac. Nie zdazylam - jakos tydzien pozniej zmarl nagle. Do tej pory nie moge o nim myslec bez mokrych oczu.
Dzis nie moge tych plyt oddac jego synowi - chociaz powinnam. Nie potrafie. Naprawde nie potrafie...

Deanariell - Nie 31 Lip, 2011 10:30

AineNiRigani napisał/a:
Dzis nie moge tych plyt oddac jego synowi - chociaz powinnam. Nie potrafie. Naprawde nie potrafie...

A ten syn w ogóle chciałby je dostać? :mysle: Nie dziwię się, że nie możesz się z nimi rozstać... :pociesz:

Admete napisał/a:
piosenki Billy'ego Idola ani trochę

Ja pamiętam samego wykonawcę, ale piosenek nie kojarzę. :P

W ogóle, to stwierdzam, że słuchałam dziwnych rzeczy :roll: - od utworów z muzyki klasycznej, przez Modern Talking, Europe, Clannad, U2, Metallicę (ballady głównie ;) ), The Doors, J. M. Jarre'a, Marillion, Pink Floyd, The Cure, Bon Jovi, Aerosmith, Depeche Mode, A-ha, Rammstein (jedyny wyjątek, gdzie mi się niemiecki podobał w słuchaniu :P ), ale i np. Carl'a Cox'a , i wielu, wielu innych - ogólnie pop, rock, techno, folk itd.itp. (właściwie, to tylko disco polo mnie nie przekonało do siebie :rotfl: ) - jednym słowem muzyczny groch z kapustą. :rotfl: Co pasuje do mojego chaotycznego życia w zasadzie. :mrgreen:
Po takie kwiatki, jak ten: Scooter - How much is the fish?
- bo mi się podobał ten motyw muzyczny tam wykorzystany - "nana nananana..." ;) :lol:

praedzio - Nie 31 Lip, 2011 10:42

A wiesz, Riella, że Scooter w swoim kawałku wykorzystał znany bretoński motyw? ;)

Tu wersja Chieftainesów: Ev Christr` Ta, Laou!

Admete - Nie 31 Lip, 2011 10:57

I to jest jedyny dobry element tego strasznego utworu ;)
Deanariell - Nie 31 Lip, 2011 11:56

praedzio napisał/a:
A wiesz, Riella, że Scooter w swoim kawałku wykorzystał znany bretoński motyw?

No właśnie tak mi się wydawało, że sam go nie skomponował. :lol: :wink: Chociaż nie wiem dlaczego ta melodia kojarzyła mi się ze Szkocją... :mysle: ;) Super melodia! Wpada w ucho, czepia się człowieka i przywodzi na myśl grupę ludzi bawiących się wspólnie, w radości płynącej z istnienia muzyki. :hug_grupowy:

Admete napisał/a:
I to jest jedyny dobry element tego strasznego utworu

I tylko dlatego zwrócił kiedyś dawno temu moją uwagę. :P Choć nie ukrywam, że miewam czasem słabość do kiczu, szczególnie popkulturowego :mysle: (szeeeerooooko pojętego). :roll: :mrgreen:
Cóż - jedni kochają - inni nienawidzą. :) Ja czasami lubię posłuchać coś mniej skomplikowanego, warunek - musi być miłe dla mojego ucha... Np. Schiller - I Feel You

praedzio - Nie 31 Lip, 2011 12:06

Hyhy, Schiller też został spacyfikowany przez Celtów. ;) ---> Schiller & Moya Brennan - Miles and Miles

W tym linku powyżej (I Feel You) udziela się wokalnie Peter Heppner o hipnotyzującym mnie swego czasu głosie... *pogrąża się we wspomnieniach*

Deanariell - Nie 31 Lip, 2011 12:07

Ostatnio zawładnęła mną piosenka Sunrise Avenue "Hollywood Hills" ;) - słowa prościutkie, przesłanie może mało ambitne, ale melodia chwytliwa. :-P
Hollywood Hills

aneby - Nie 31 Lip, 2011 12:08

Proszę podpisujcie linki :kwiatek: Pracowy net strasznie muli i zanim się otworzy ... :roll: