Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Anonymous - Czw 07 Maj, 2009 20:59
| Alicja napisał/a: | | a poza środkami masowego transportu? |
zgadnij
Alicja - Czw 07 Maj, 2009 21:04
Anonymous - Czw 07 Maj, 2009 21:13
Zacznę się zaczytywać jak tylko jutro wrócę do domu... po egzaminie. Jeśli pójdę na niego bo moja nauka wygląda
A biografia Franciszka Józefa czeka...
Agn - Pią 08 Maj, 2009 22:31
Coś dla wrocławian - jest już nowy Krajewski.
http://merlin.pl/Glowa-Mi...t/1,650096.html
Oraz dla wielbicieli serii "Millennium"
http://merlin.pl/Dziewczy...t/1,661351.html
Właśnie zaczęłam czytać pierwszym tom - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet. Na razie jest interesująco.
Trzykrotka - Sob 09 Maj, 2009 14:16
O! To jest bardzo interesująca lektura! Zboczona i okrutna, ale fascynująca. Ostatnio czytałam w ogóle trochę skandynawskich kryminałów i jestem pod ogromnym wrażeniem.
Bardzo czekam na Dziewczynę, która igrała z ogniem.
Szwedzi robią ekranizację Mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet. Jestem bardzo ciekawa aktorki, która zagra Lisbeth.
Admete - Sob 09 Maj, 2009 18:19
O czym to właściwie jest?
Agn - Sob 09 Maj, 2009 19:58
Trzykrotko, Dziewczyna... leży całymi stosami w księgarniach, założę się, że w empikach też. Myślę, że powinnaś ją dostać bez większych problemów.
Ja jestem dopiero za pierwszą częścią Mężczyzn... Na początku wydawało mi się, że autor niepotrzebnie streszcza życiorys każdego bohatera, ale teraz tak nie uważam. Dzięki temu mogę od razu określić, z jakiego typu człowiekiem mam do czynienia. Jest w tej książce coś takiego... myślę o niej. Chcę ją czytać. Jest bardzo ciekawa.
Admete, książka o tym, jak pewien dziennikarz ma zbadać, kto niecałe 40 lat temu zamordował wnuczkę (no, w zasadzie wnuczkę brata, ale nie wnikajmy teraz) bogatego biznesmena. W streszczeniu się doczytałam (ale jeszcze do tego momentu nie dotarłam), że bohaterowi (który ma na nazwisko Blomkvist, więc jest przezwisko "Kalle" jest zrozumiałe ) ma pomagać Lisbeth - młoda, sprytna researcherka. Póki co zauważam, że w książce jest ciekawy opis Szwecji samej w sobie - jak funkcjonuje, nieco przemian... a morderstwo sprzed 36 lat jest na dokładkę. Bohaterowie są interesujący. Bardzo mi się to podoba.
Ma być jeszcze jedna część, nie pomnę w tej chwili tytułu. I wtedy będzie cała trylogia "Millennium". Szkoda, że autor nie doczekał jej sukcesu - zmarł w 2004 roku.
Admete - Sob 09 Maj, 2009 20:12
Brzmi ciekawie. Może się kiedyś trafi w bibliotece. Na razie nie kupuję beletrystyki.
Gosia - Czw 14 Maj, 2009 19:23
Dziś byłam klientem jak z opowieści Agn
Weszłam sobie do Empiku po pewne czasopismo, które kupuje często dla brata. Czasopismo kupiłam. Ale pomyślałam, że może jednak kupię jeszcze jedną książkę.
Po kilkuminutowych poszukiwaniach podeszłam do informacji i powiedziałam, że szukam książki, której autora i tytułu nie pamiętam ( ) ale która jest nowością od chyba dwóch miesięcy i jeszcze niedawno ją widziałam wystawioną na stojakach jako nowość i miałam ją w ręku. Oczywiście dodałam, że to para-biografia Jane Austen.
Pan zaczął szukać, ąle na hasło: "Jane Austen" wyskoczyło mu mnóstwo rzeczy, w tym filmy, a jedynie znalazł od razu "Niezłomne serce". Powiedziałam, że akurat ta książka to faktycznie biografia Jane Austen, ale chodzi mi o inną, która nie jest tak naprawdę biografią. Pan szukał dalej, wziął do pomocy panią. Ponieważ to trochę trwało zapytałam, czy pani może wklepać w wyszukiwarkę: northandsouth.info i wejść do działu Jane Austen. Oczywiście dzięki temu tytuł odnalazł się od razu i była to książka:
Syrie James, "Pamiętniki Jane Austen".
Najzabawniejsze, że twierdziłam cały czas, że tytułu nie pamiętam, ale nazwiska Jane Austen w nim nie ma
W każdym razie książka się znalazła i zamierzam ją przeczytać.
Alicja - Czw 14 Maj, 2009 19:38
| Gosia napisał/a: | | Najzabawniejsze, że twierdziłam cały czas, że tytułu nie pamiętam, ale nazwiska Jane Austen w nim nie ma |
Agn - Czw 14 Maj, 2009 22:27
Gosiu, brawo XD *uchachana* Ale nie martw się, jeden pan mnie zabił dokumentnie i tego przez jakiś czas zapewne nic nie przebije.
(Zainteresowanych zapraszam do wątku "Praca i inne przyziemne sprawy".)
Aragonte - Nie 17 Maj, 2009 22:26
Wyszedł kolejny rom cyklu Roma sub Rosa
"Triumf Cezara"
O tyle mnie to zdumiało, że czytając ostatnią część odniosłam wrażenie, że główny bohater nie przeżył
Gosia - Pią 29 Maj, 2009 17:48
Ja się tym nie kieruję szukając ciekawej lektury, ale może ktoś się zainteresuje?
Nominowani do Literackiej Nagrody Nike 2009
http://wyborcza.pl/0,99519,6641561.html
Agn - Sob 30 Maj, 2009 12:37
Jak znowu Masłowska dostanie Nike, to chyba totalnie zleję na tę nagrodę. Już mnie Wojna polsko-ruska... wystarczająco dobiła.
Admete - Sob 30 Maj, 2009 14:33
A wiesz, że nakręcili film na podstawie Wojny?
Agn - Sob 30 Maj, 2009 14:51
Wieeeem. W sumie jestem ciekawa, jak z tego bełkotu wyciśnięto treść filmową, ale nie na tyle, by lecieć do kina. I nawet mi się nie chce coco jumbo. Mam inne filmowe pragnienia...
migotka - Czw 11 Cze, 2009 11:40
http://www.czytanieszkodzi.pl/
najnowsze recenzje, ksiązki, spotkania z autorami, blogi o ksiązkach
wszystko w jednym
bardzo fajna strona:)
praedzio - Czw 11 Cze, 2009 14:29
Czy ktoś to czytał? Warto zapolowac? http://www.poczytaj.pl/68570
Alicja - Pią 12 Cze, 2009 10:13
| migotka napisał/a: | | bardzo fajna strona:) |
nic tylko siedzieć i czytać naprawdę fajna stronka
Gitka - Śro 17 Cze, 2009 19:18
Prószyński wznawia DICKENSA, czyżby coś ruszyło?
http://www.proszynski.pl/...e-p-30118-.html
Alicja - Śro 17 Cze, 2009 19:29
także w Prószyńskim: w sierpniu kolejna książka Pratchetta z cyklu świat Dysku pt. Świat finansjery
Anaru - Śro 17 Cze, 2009 19:39
| Alicja napisał/a: | w sierpniu kolejna książka Pratchetta z cyklu świat Dysku pt. Świat finansjery |
Bu. Już się zgubiłam w tym, czego mi brakuje...
Alicja - Śro 17 Cze, 2009 19:40
bo tak jak do tej pory właściwie susza, tak teraz zaszaleli z wydawaniem Pratchetta. Ile to będzie już razem w 2009 r.? 3-4 tytuły? Nie żebym narzekała
Anonymous - Śro 17 Cze, 2009 19:52
O tego Dickensa nie mam.... ale mam do przeczytania Samotnię, Małą Dorrit i Magazyn osobliwośći i tego czarodzieja Davida
Gosia - Wto 30 Cze, 2009 09:15
Nie znam autora, ale może kogoś to zainteresuje, jesli jeszcze nie było w innym wątku nic na temat tej ksiązki:
Na początku lipca trafi na księgarskie półki powieść Jacka Komudy „Samozwaniec”.
Jacek Komuda
Samozwaniec, Tom 1
Rok 1605. Polskie wojska wkraczają do Moskwy. Fantastyka? Nie! Najprawdziwsza prawda historyczna! Opowieść o największej, awanturniczej wyprawie Polaków, porównywalnej z podbojami hiszpańskich konkwistadorów. Wyprawie po koronę carów Moskwy, zwanej Trzecim Rzymem. Książka o zderzeniu dwóch światów – wyrosłej na gruncie wolności szlacheckiej Rzeczypospolitej i ksenofobicznej Moskwy, odgrodzonej od Europy murem prawosławia. Opowieść o fenomenie husarii i wojska polskiego, zwyciężających na mroźnych stepach i lodowych pustkowiach Rosji, gdzie wieki później klęskę poniosły armie Napoleona i III Rzeszy. Pierwszym tomem „Samozwańca” rozpoczyna Jacek Komuda nowy, poświęcony stosunkom polsko-rosyjskim cykl „Orły na Kremlu”.
Komuda w "Samozwańcu" opisuje dzieje wyprawy Dymitra i wspierających go Polaków na Moskwę; wojsko banitów i awanturników, które zdobyło carski tron dla swego dowódcy. Autor odrzucając polityczną poprawność nie błaga na kolanach o przebaczenie za spalenie Moskwy w 1611 roku, ani nie prezentuje dawnych Polaków jako rycerzy bez skazy. Jako przedstawiciel pokolenia, które nie było zsyłane na Sybir, a zamiast wielkiej i jedynowładnej Rosji widziało jej głód, nędzę i klęski wojskowe po rozpadzie ZSRR, jest w stanie pisać o konfliktach polsko-moskiewskich z XVII stulecia bez żadnych historycznych kompleksów. Nie obawiając się cienia ponurego Wschodu, ani nie popadając w narodowo-patriotyczne skrajności.
Fragment:
http://www.empik.com/empi...ragment-,492769
|
|
|