Komunikaty - Pytania techniczne
praedzio - Pią 22 Sty, 2016 18:17
Mam problem. Jakiś czas temu (gdzieś świeżo po nowym Roku) z mojej skrzynki pocztowej na interii poszło w świat kilkadziesiąt spamowych wiadomości. Dowiedziałam się o tym z wiadomości zwrotnych, z których wynikało, że te wiadomości nie zostały dostarczone. Krótko po tym serwis Interii zablokował mi możliwość wysyłania e-maili z uwagi na nadmierną i dziwną aktywność mojej skrzynki (kilkadziesiąt e-maili wysłanych w tej samej sekundzie), co wyglądało na zainfekowanie jakimś robalem. Kazano mi przelecieć kompa antywirusem i bezzwłocznie zmienić hasło. Uczyniłam tak i przez dwa tygodnie był spokój. Do dziś. Sytuacja się powtórzyła, a tym razem się przeraziłam, bo dostałam zwrotkę m.in. od banku, w którym mam konto.
I się zastanawiam teraz, co zrobić z tym fantem. Nie chcę tracić tego konta pocztowego, którego używam z powodzeniem od kilkunastu lat. Nie wiem, czy to komp jest zainfekowany, czy telefon (na nim też odczytuję pocztę)...
Akaterine - Pią 22 Sty, 2016 18:58
To może być inna kwestia, tak jak tutaj odnośnie gmaila:
https://support.google.com/mail/answer/50200?hl=pl
Więc może na to nie być rady
praedzio - Pią 22 Sty, 2016 19:15
Czyli po prostu ktoś się podszywa pod mój adres, ale nie przejął skrzynki pocztowej? I nic nie da zamknięcie tejże?
Akaterine - Pią 22 Sty, 2016 19:40
Bardzo możliwe. Ostatnio w pracy dostałam spam na maila zrobiony tak sprytnie, że nie wiedziałam, czy to spam, czy prawdziwy mail od klienta. Na wszelki wypadek odpisałam, ale mail wrócił (a dla pewności wysyłałam trzy razy, za każdym razem z innej poczty, bo czasami z naszego serwera coś nie idzie, więc na wszelki wypadek mamy kilka adresów). To pewnie była taka sytuacja - spam rozsyłany z już nieaktywnego maila.
asiek - Pią 22 Sty, 2016 20:05
Nie dalej jak przedwczoraj, słyszałam w tv wypowiedź eksperta ds. zabezpieczeń IT o tym, że przechwytywanie naszych danych następuje bardzo często, kiedy korzystamy z wi-fi w darmowych strefach, np. na dworcach, lotniskach / przed wywiadem był filmik, ukazujący sposób działania sprawców na lotniskach/, itp. Uczulał, aby w takich miejscach ograniczać się tylko przeglądania witryn, w szczególności zaś nie wchodzić na żadne konta.
KLIK
Anaru - Sob 23 Sty, 2016 22:35
| asiek napisał/a: | | Nie dalej jak przedwczoraj, słyszałam w tv wypowiedź eksperta ds. zabezpieczeń IT o tym, że przechwytywanie naszych danych następuje bardzo często, kiedy korzystamy z wi-fi w darmowych strefach, np. na dworcach, lotniskach / przed wywiadem był filmik, ukazujący sposób działania sprawców na lotniskach/, itp. Uczulał, aby w takich miejscach ograniczać się tylko przeglądania witryn, w szczególności zaś nie wchodzić na żadne konta. |
Ugh...
Korzystam na otwartym WiFi czasem z naszego forum, a w Krakowie z maila, ale nie zauważyłam podejrzanych ruchów na koncie, odpukać . Za to chyba podeślę to siostrze, może jednak założy sobie swój własny net.
Akaterine - Sob 23 Sty, 2016 22:44
Ogólnie zasada jest taka, ze każdy, kto jest podłączony do danej sieci może przechwycić dane przesyłane z innego komputera w tej sieci.
Tamara - Wto 09 Lut, 2016 20:00
Dlaczego jak chcę dodać posta w "Wariatach w księgarniach" wyskakuje mi error403 brak dostępu ? W pozostałych wątkach w porządku a tam kiszka . Czyżby tatuś od skargi dotarł do Admina ?
BeeMeR - Wto 09 Lut, 2016 20:25
Nie wiem, ale mnie post dodało normalnie - spróbuj teraz
Anaru - Wto 09 Lut, 2016 20:34
| Tamara napisał/a: | Dlaczego jak chcę dodać posta w "Wariatach w księgarniach" wyskakuje mi error403 brak dostępu ? W pozostałych wątkach w porządku a tam kiszka . Czyżby tatuś od skargi dotarł do Admina ? |
Pewnie któreś słówko w poście mu nie odpowiada, temu forum , znaczy przeredaguj . U mnie się kiedyś czepiało np. nazwy leku, kiedyś tam jeszcze czego innego, nawet nie wiem czego
Agn - Wto 09 Lut, 2016 22:06
Na pewno nie chce przejść p.rozac czy p.oker (bez kropek). Musisz wyciąć te słówka z posta.
Tamara - Śro 10 Lut, 2016 12:48
Tam był tylko prawoślaz , czyżby też na liście substancji uzależniających i zabronionych
Dzięki , spróbuję zaraz jeszcze raz
Tamara - Śro 10 Lut, 2016 12:51
No to do listy nieprzechadzalnych trza dodać z.yrtec
Akaterine - Śro 10 Lut, 2016 17:48
Ej, ale tak w ogóle dlaczego tego typu blokada jest na forum?
Eeva - Śro 10 Lut, 2016 19:05
Mi kiedyś przyblokowało słowo "po*ker"
Anaru - Śro 10 Lut, 2016 19:57
| Akaterine napisał/a: | Ej, ale tak w ogóle dlaczego tego typu blokada jest na forum? |
Nie mam pojęcia, ale też mi kiedyś przyblokowało nazwę leku, może profilaktyka przed substancjami uzależniającymi?
Ściąganie też kiedyś było słówkiem zakazanym
Admete - Śro 10 Lut, 2016 20:27
Dlatego pisałyśmy zamiast tego - coco jumbo
Akaterine - Śro 10 Lut, 2016 20:35
Niedługo zablokowane będzie słowo polityka .
Harry_the_Cat - Śro 10 Lut, 2016 20:54
| Eeva napisał/a: | | Mi kiedyś przyblokowało słowo "po*ker" |
Oj, mi kiedys zajelo 15 minut znalezienie slowa, ktore bylo "zakazane". Juz nie pamietam, co to bylo ale summa summarum wrzucilam posta z duza iloscia *** i dziwnymi spacjami w srodku slow.
praedzio - Pon 29 Lut, 2016 07:57
Coś się forum krzaczy - chyba daty 29 lutego nie przewidziało.
Anaru - Pon 29 Lut, 2016 08:42
U mnie chodzi , a co się dzieje? Admete mi tez pisała, że się forum krzaczy
praedzio - Pon 29 Lut, 2016 10:17
Na dzień dobry jest takie coś:
Ja mogę tylko wejść do poszczególnych postów po linkach z poczty.
BeeMeR - Pon 29 Lut, 2016 10:25
Krzaczy się, ale przez znany wątek (jadalnia, Smoki itp) albo użytkownika i jego "wszystkie posty" można wejść i doczytać coś a nawet napisać post.
Może faktycznie 29 luty nie został przewidziany
Admete - Pon 29 Lut, 2016 10:34
No niestety klątwa 29. Napisałam do Łukasza.
Anaru - Pon 29 Lut, 2016 11:58
Działa normalnie
|
|
|