To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Anaru - Pon 07 Gru, 2015 13:40

Tifle, jeżeli nie masz tam jakichś bardzo osobistych czy tajnych plików to mogę wziąć do Krakowa na święta, żeby nasz tata informatyk i komputerowiec sprawdził czy da się podłączyć, on mi niedawno dane z dwóch padniętych fizycznie dysków odzyskiwał. Ma narzędzia do podłączenia. Chyba, że masz kogoś, kto Ci to da rade zrobić?
trifle - Pon 07 Gru, 2015 19:50

Anaru :kwiatki_wyciaga: Brat na razie wziął, ale on się nie zna za bardzo nie wiem, czy ogarnie.. Tam są zdjęcia, filmy, muzyka, jakieś dokumenty (ale przyznaję, że do końca nie pamiętam co... :mysle:

Jak on nie ogarnie, to chętnie przekażę, a nuż by się udało :kwiatek:

Admete - Sob 12 Gru, 2015 13:48

Co mam zrobić jeśli po reinstalacji systemu komputer nie jest w stanie się zaktualizować tylko się wiesza ( dysk mieli i mieli ). Mam jeszcze raz go przeinstalować?
Fibula - Sob 12 Gru, 2015 18:20

I ja się podepnę - w nowym laptopie (kupionym w wakacje) od kilku dni co jakiś czas przez ekran przebiegają poziome pasy albo sam ekran różowieje. Czego może to być objaw?
Akaterine - Sob 12 Gru, 2015 18:25

Admete napisał/a:
Co mam zrobić jeśli po reinstalacji systemu komputer nie jest w stanie się zaktualizować tylko się wiesza ( dysk mieli i mieli ). Mam jeszcze raz go przeinstalować?

Chyba najlepsze wyjście. Ewentualnie sprawdź jakimś programem, czy dysk nie jest walnięty (np. HD Tune - w zakładce Health powinien być status OK, a na liście żadna wartość nie podświetlona na żółto).

Fibula napisał/a:
I ja się podepnę - w nowym laptopie (kupionym w wakacje) od kilku dni co jakiś czas przez ekran przebiegają poziome pasy albo sam ekran różowieje. Czego może to być objaw?

Raczej dwie opcje - albo karta graficzna, albo matryca. Ewentualnie sterownik grafiki, ale to mniej prawdopodobne.

Admete - Sob 12 Gru, 2015 19:52

Postaram się poprosić znów kogoś o reinstalacje. Sama nie potrafię. Mogę też sprawdzić ten dysk.
Fibula - Sob 12 Gru, 2015 20:45

Akaterine napisał/a:
Fibula napisał/a:

Raczej dwie opcje - albo karta graficzna, albo matryca. Ewentualnie sterownik grafiki, ale to mniej prawdopodobne.

Dzięki. Ech, to pewnie z gwarancji nici, bo od razu po zakupie wymieniłam (rękami szwagra) dysk na ssd (w sklepie nie mogli z dnia na dzień, a akurat tak potrzebowałam). :-|

Akaterine - Sob 12 Gru, 2015 21:09

Teoretycznie producent ma spisane numery seryjne wszystkich części użytych w konkretnym laptopie, więc wymiana dysku nie powinna mieć wpływu, bo po numerze będą widzieć, że matryca czy płyta główna nie była wymieniana. Od biedy możesz wrzucić ponownie stary dysk (o ile laptop nie był oplombowany, ale nie spotkałam się, żeby nowy sprzęt był plombowany) i nikt nie będzie miał podstaw, żeby Cię oskarżyć o grzebanie w środku.
Fibula - Sob 12 Gru, 2015 21:34

:kwiatek: Jeśli nie będzie tragicznie migał, zajmę się tym po świętach, bo teraz pewnie terminy są dość odległe. Dysku nie będę wymontowywać, bo system siedzi na SSD (SSD i obudowę na oryginalny też u nich kupiłam, razem z laptopem, więc może rzeczywiście nie będzie kłopotu).
Cathie - Nie 13 Gru, 2015 10:45

Anaru napisał/a:
Tifle, jeżeli nie masz tam jakichś bardzo osobistych czy tajnych plików to mogę wziąć do Krakowa na święta, żeby nasz tata informatyk i komputerowiec sprawdził czy da się podłączyć, on mi niedawno dane z dwóch padniętych fizycznie dysków odzyskiwał. Ma narzędzia do podłączenia. Chyba, że masz kogoś, kto Ci to da rade zrobić?

To może ja się uśmiechnę do Twojego taty, Anaru. :kwiatki_wyciaga:

Anaru - Pon 14 Gru, 2015 00:58

Cathie napisał/a:
Anaru napisał/a:

To może ja się uśmiechnę do Twojego taty, Anaru. :kwiatki_wyciaga:

Nie ma sprawy, tylko pytanie jak przesłać dysk (przewieźć?) bez szkody dla niego. Tez dysk Ci nie działa czy coś innego?
No i wiadomo, że nie ma takiej 100% pewności, że się da zgarnąć dane jeżeli coś nie działa bo np. kompletnie padło :-| .

Cathie - Pon 14 Gru, 2015 09:32

Anaru napisał/a:

Nie ma sprawy, tylko pytanie jak przesłać dysk (przewieźć?) bez szkody dla niego. Tez dysk Ci nie działa czy coś innego?
No i wiadomo, że nie ma takiej 100% pewności, że się da zgarnąć dane jeżeli coś nie działa bo np. kompletnie padło :-| .

Dysk. Niby pliki są widoczne, ale za chol.. nie da się ich zgrać. :( Albo ja nie umiem.
Jak na razie do Krakowa się nie wybieram, więc pozostaje poczta.
Zdaję sobie sprawę, że pewności nie ma.

Cathie - Wto 15 Gru, 2015 12:15

Eeva napisał/a:
Jest taki przycisk na klawiaturze "Print Screen" na górze z prawej strony, trzeba go użyć i wtedy ten obraz np wkleic do worda/painta czy innego :-)

O dzięki, mądra głowo :kwiatek: , w końcu mi się udało.

Anaru - Pią 18 Gru, 2015 12:02

Wrrr, jak kupowałam bilety w Polskim Busie to przyczepiło mi się coś, co mi się teraz otwiera na każdej stronie :? . Nie wiem czy mogę sobie odkliknąć jako "fałszywy alarm" czy to faktycznie jakieś zagrożenie i mam przeszperać komputer antyvirem :mysle:

Nawet teraz jak pisałam posta i wrzucałam fotki to mi sie z prawej na dole pokazywał komunikat :confused3:

Fibula - Sob 19 Gru, 2015 00:54

Przeskanuj, nie zaszkodzi.
Admete - Wto 29 Gru, 2015 19:01

Zniknął mi głos w laptopie. Komputer twierdzi, że sterowniki ma dobre.
EDIT: nie uwierzyłam mu na słowo i je zaktualizowałam. Teraz działa.

Anaru - Wto 29 Gru, 2015 23:52

Własnie mi się trzy razy w ciągu jakichś trzech kwadransów przeładował komputer. Tzn nawet się nie przeładował tylko zgasł na czarno, musiałam wyłączyć pstryczkiem z tyłu bo nie reagował na reset :confused3: . Co może mu się dziać? Po ponownym włączeniu wszystko się normalnie ładuje, do następnego takiego bezgłośnego wyłączenia :mysle: .
Admete - Pon 18 Sty, 2016 17:20

Mam okazję kupić niedrogo roczna Nokię dotykową i się waham. Musiałabym zarejestrować moją niezarejestrowaną kartę, żeby dostać taką małą pasująca do nowych telefonów. Zasadniczo musiałabym sobie chyba w końcu zmienić całkiem kartę, żeby mieć lepsze ustawienia co do dzwonienia. Bo ja mam 12-letnią kartę ( kiedyś TAK TAK ). Chwilę się tą Nokię pobawiłam i najpierw nie umiałam wyjść z aparatu, potem znaleźć ustawień, w końcu znalazłam ;) W ogóle połowa rzeczy nie wiem do czego służy i po co jest ;) Załamka. Jestem już starą starowinką. Chyba zrezygnuję, bo za dużo zachodu.
Agn - Pon 18 Sty, 2016 17:49

Admete, jeśli nie czujesz potrzeby, a twój stary telefon dobrze działa, to nie ma sensu. Acz pierwsze podejścia do dotykowych telefonów właśnie tak wyglądają - jak to się obsługuje? Jak stąd wyjść? Co to za ikonka??? ;)
Wymiana karty na kartę nano (bez zmiany nr) u operatora kosztuje m/w 10 zł.

Akaterine - Pon 18 Sty, 2016 18:12

Ale to zwykły telefon dotykowy czy smartfon? Ja mam jakiegoś LG dotykowego, nie na żadnym androidzie, bez aplikacji i tego typu rzeczy i sobie chwalę, bo po prostu łatwiej obsługuje się dotykiem niż klikaniem przyciskami.
Admete - Pon 18 Sty, 2016 18:41

Niestety głupafon. Ja bym ewentualnie reflektowała na lepszy aparat w telefonie, ale pozostałe rzeczy są mi zbędne. Chyba lepiej kupię sobie jakiś mały aparacik. Ten jest na Windowsie. Jakby był na androidzie, to byłby przyjaźniejszy może, bo przypominałby normalny telefon ;) Mnie się lepiej obsługuje przyciskami :mysle: Brat kolejny raz stwierdzi, ze jestem zacofana i nienormalna, bo on nie może zrozumieć mojej awersji do niektórych objawień techniki ;)
Agn - Pon 18 Sty, 2016 18:52

Admete napisał/a:
Brat kolejny raz stwierdzi, ze jestem zacofana i nienormalna, bo on nie może zrozumieć mojej awersji do niektórych objawień techniki

E tam, przeszkadza mu to w życiu, że siostra nie ma dotykowego telefonu?

Admete - Pon 18 Sty, 2016 18:53

Nie mam pojęcia, ale ciągle mnie namawia ;) Ten jest od niego za ułamek ceny, która zapłaciłabym normalnie.
Agn - Pon 18 Sty, 2016 18:58

Pewnie tak. Ale jak nie leży - nie ma sensu. Ja coś czuję, że będziesz przeklinać ten telefon każdego dnia 50000 razy. ;)
Admete - Pon 18 Sty, 2016 19:08

Też tak sądzę ;) Gorzej, że coraz mniej jest telefonów takich jak moja Nokia.