To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Caitriona - Wto 01 Wrz, 2015 15:24

Aragonte napisał/a:
Wyświetla się - przez to mi zdublowało posty, bo myślałam, że pierwszy nie przeszedł.

U mnie to samo.

BeeMeR - Wto 01 Wrz, 2015 15:27

U mnie też się wyświetla ale post przeszedł.
Anaru - Wto 01 Wrz, 2015 19:53

U mnie czasem wyświetla ten komunikat, a czasem ten, który wyświetla najczęściej, tzn, że błąd gdzieś tam chyba w linijce 323 czy coś w tym stylu, już go tu chyba kilka razy wklejałam ;)
Anaru - Wto 01 Wrz, 2015 19:54

U mnie czasem wyświetla ten komunikat, a czasem ten, który wyświetla najczęściej, tzn, że błąd gdzieś tam chyba w linijce 323 czy coś w tym stylu, już go tu chyba kilka razy wklejałam ;)

Uhum, własnie chciałam wysłać posta i własnie mi wyskoczyło :?
Cytat:
Błąd Ogólny

Could not connect to smtp host : 111 : Połączenie odrzucone

Dwa razy. :?

I zaraz potem znajome

Cytat:
Warning: include(./cache/board_config.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/luc/public_html/forum/common.php on line 232

Warning: include(./cache/board_config.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/luc/public_html/forum/common.php on line 232

Warning: include() [function.include]: Failed opening './cache/board_config.php' for inclusion (include_path='.') in /home/luc/public_html/forum/common.php on line 232

Warning: require_once(./language/lang_/lang_sf.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/luc/public_html/forum/includes/spider_friendly.php on line 34

trifle - Sob 05 Wrz, 2015 11:46

U mnie to drugie się też pojawia dość często (ale że rzadko bywam, to nie jakoś super często :mysle: ).
Deanariell - Sob 05 Wrz, 2015 19:37

Też miałam w ostatnich dniach podobne problemy z forum... :mysle:
Anaru - Pon 07 Wrz, 2015 21:31

Prawie za każdym razem wyskakuje mi któryś z tych błędów, trzeba kopiować posty, bo nigdy nie wiadomo. :?
BeeMeR - Pon 07 Wrz, 2015 21:37

Mnie ostatnio posty szły po dwa razy ;)
Anaru - Pon 07 Wrz, 2015 23:48

Nie tylko Tobie, sporo podwójnych ostatnio widzę na forum, ja już swoje podwójne też kasowałam.
BeeMeR - Wto 08 Wrz, 2015 08:10

Ja wczoraj przeżyłam załamkę - stawiałam komputer zapasowy, windows postawił się bez przeszkód, instalowałam sterowniki sprzętowe jak nagle wpadła Ania, przynosząc zabawkę - dużą, plastikową, dość ciężką - i walnęła nią w guzik power :frustracja: :frustracja: :frustracja:
komp się zrestartował, ale po wstaniu bardzo szybko zrobił z okienka picasso i jak poległ to już nie wstał. Dysk czuć, że pracuje, a ekran ciemny - ani napisu "disc failure" ani totalnie nic - jakaś podpowiedź?
Wiedziałam, że powinnam to była robić gdy ona śpi :frustracja:

Anaru - Wto 08 Wrz, 2015 08:29

BeeMeR napisał/a:
Wiedziałam, że powinnam to była robić gdy ona śpi :frustracja:

No przecież miałaś to robić jak OBOJE pójdą spać, bo sama się skarżyłaś, że co chwilę Ci któreś coś chce naciskać. :zalamka: .

BeeMeR - Wto 08 Wrz, 2015 08:42

Adaś nie chodzi spać, miał być w przedszkolu - ale nie chodzi bo chory. On jeszcze ok, już nie jest tak głupiutki jak Ania i za którymś razem rozumie, że ma nie dotykać, ale ech, trudno, stało się.
Co do ups to już wiem o co chodzi - on jest dobry, ale na stary komputer, obecny jest za mocny (trochę numerków i się gubię ;) ), ups nie miał szans go podtrzymać skoro ma max 360W, a komp max 450W ;)

Anaru - Wto 08 Wrz, 2015 09:14

Zrozumiałam, że masz zamiar robić wieczorem, ale może źle zrozumiałam, bo tam u Ciebie był akurat kocioł. :wink:

Wrrr, okropnie wkurzające jest co chwilę :wsciekla:
Cytat:
Błąd Ogólny

Could not connect to smtp host : 111 : Połączenie odrzucone

Akaterine - Wto 08 Wrz, 2015 18:19

BeeMeR napisał/a:
komp się zrestartował, ale po wstaniu bardzo szybko zrobił z okienka picasso i jak poległ to już nie wstał. Dysk czuć, że pracuje, a ekran ciemny - ani napisu "disc failure" ani totalnie nic - jakaś podpowiedź?

Ale ekran jest ciemny od razu po włączeniu kompa czy po tym, jak powinien załadować się system? Bo jak po włączeniu kompa to usterka sprzętowa (może być niestyk na pamięci, przyczyna 90% awarii zgłaszanych przez naszych klientów ;) ), a jeżeli tak się dzieje później, to pewnie sterowniki się posypały, jak zrobiło się picasso to może być od grafiki. Więc albo system od nowa, albo pobawić się w odinstalowanie w trybie awaryjnym.
No chyba że komp oberwał porządnie i coś się naprawdę zepsuło.

BeeMeR - Śro 09 Wrz, 2015 08:35

Ekran jest cały czas taki jak po włączeniu listwy - miga sobie kontrolka czekając na sygnał i miga - po włączeniu kompa bez zmian - jakby sygnał nie dochodził. Postawiłabym nowy system, gdyby się wyświetliła odpowiednia komenda a tu nic.
Jednocześnie po włączeniu dysk szumi i drży więc chyba działa.
Komp ewidentnie oberwał we wrażliwe miejsce ;)
No cóż zrobić, ten duży guziczek zawsze był najbardziej kuszący - już mi kilka razy dzieciaki wyłączyły komp znienacka go naciskając :czekam2:

Anaru - Śro 09 Wrz, 2015 09:18

Pytanie czy w ogóle opłacałoby się go naprawiać. ;)
Akaterine - Śro 09 Wrz, 2015 18:04

BeeMeR, a spróbuj wyjąć pamięci, przetrzeć na nich styki i włożyć ponownie (o ile to stacjonarka, w laptopie może być trudniej, bo trzeba rozkręcać). Jeżeli sygnał na monitor idzie, a ekran ładowania biosu się nie pokazuje, to mogą być pamięci, a uderzenie w kompa mogło spowodować niestyk.
BeeMeR - Śro 09 Wrz, 2015 19:52

stacjonarny - spróbuję jutro - dziś mnie cały dzień w domu nie było a teraz nie mam siły (plus Anię na kolanach ;) )
Aragonte - Wto 15 Wrz, 2015 23:52

Czy działa wam PW? Mnie właśnie odrzuca, mam informację o jakimś błędzie :-|

Edit: jednak się wysyłało to PW (trzy razy...), mimo komunikatu. Nic nie rozumiem :mysle:

Admete - Śro 16 Wrz, 2015 05:42

Jak tak pisze, to się nie przejmuj, bo i tak wyśle.
Anaru - Czw 24 Wrz, 2015 20:39

Akaterine, o czym może świadczyć to, że komputer (netbook) się strasznie szybko i solidnie nagrzewa? Zarówno procesor jak i dysk do około 70-80 stopni? Bateria się kończy? Jakieś chłodzenie poszło? :mysle:
Akaterine - Czw 24 Wrz, 2015 20:50

A od jak dawna używany? Po 2-3 latach może wymagać wymiany pasty pod procesorem (no i trzeba co jakiś czas czyścić wiatrak sprężonym powietrzem). Jak procesor i cały układ chłodzenia się grzeje, to dysk też może się bardziej nagrzewać, bo przepływ powietrza w laptopach jest praktycznie zerowy.
Anaru - Czw 24 Wrz, 2015 21:39

Akaterine napisał/a:
A od jak dawna używany?

7 lat :mrgreen: , grzeje się tak od niedawna. :wink:
O co chodzi z tą pastą? :mysle: Tzn czy ja mogę coś takiego sama zrobić (gdzie, co, jaka pasta? :mysle: ) czy dać fachowcom? :wink:

Akaterine - Czw 24 Wrz, 2015 22:18

Anaru napisał/a:
O co chodzi z tą pastą? :mysle:

Wygląda to tak (tłumaczenie łopatologiczne, mam nadzieję, że żadnego fizyka tu na forum nie ma :lol: ): jest procesor, a na nim jest radiator - płytka, która przejmuje ciepło i która odprowadza je do wiatraka. Żeby ciepło dobrze przechodziło między procesorem i radiatorem procesor smaruje się pastą (najczęściej ze srebrem, bo dobrze przewodzi ciepło). Po latach użytkowania pasta wysycha i nie przewodzi dobrze ciepła, więc procesor się grzeje (co może doprowadzić do przepalenia się płyty głównej, czyli w zasadzie śmierci komputera ;) )

Anaru napisał/a:
Tzn czy ja mogę coś takiego sama zrobić (gdzie, co, jaka pasta? :mysle: ) czy dać fachowcom? :wink:

Zależy od laptopa. Podaj, jaka marka i model, spojrzę w internecie, czy łatwo pójdzie ;) . Są laptopy, gdzie wystarczy odkręcić dwie śrubki, a są takie, które trzeba cały rozłożyć na czynniki pierwsze.

Anaru - Czw 24 Wrz, 2015 23:13

Akaterine napisał/a:
Podaj, jaka marka i model, spojrzę w internecie, czy łatwo pójdzie

ASUS Eee PC 904HD

Ja go sobie chłodzę zewnętrznym wiatraczkiem na usb do trochę ponad 40 stopni, ale to mało komfortowe ;)
A skąd wziąć pastę w razie czego? :mysle: