To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

BeeMeR - Wto 21 Kwi, 2015 07:27

Nie znam się z W7 :mysle:
Anaru - Wto 21 Kwi, 2015 07:53

BeeMeR napisał/a:
Wie ktoś może jak w Windows 8.1 dobrać się do dźwięków?

Prawym klawiszem myszy na starcie -> panel sterowania -> sprzęt i dźwięk -> dźwięk -> zmień dźwięki systemu

BeeMeR - Wto 21 Kwi, 2015 07:58

Właśnie o to mi chodziło :banan_Bablu:
Aniu :kwiatek:

Anaru - Wto 21 Kwi, 2015 09:07

:przytul:
BeeMeR - Wto 21 Kwi, 2015 09:18

Dzięki :mrgreen:
strasznie mnie ten dźwięk denerwował :nudelkula1_zolta:

Anaru - Wto 21 Kwi, 2015 10:39

bardzo proszę, szpernęłam kiedyś w kompie będąc w podobnej potrzebie ;)
Admete - Wto 28 Lip, 2015 15:47

zlikwidowałam sobie wyszukiwarkę na pasku Mozilli. Jak mam ją przywrócić?
Akaterine - Wto 28 Lip, 2015 15:49

Może spróbuj Menu > Dostosuj.
Admete - Wto 28 Lip, 2015 15:53

Przywróć domyślne w Dostosuj. Ale czasem głupi człowiek jest, kliknie bezmyślnie i ma zagwozdkę ;)
Akaterine - Śro 05 Sie, 2015 18:13

Jeżeli to kogoś zainteresuje - zaktualizowałam w pracy dwa laptopy z Windowa 7 do Win 10. Jeden ok. 3-letni, miał wgrany świeży system, aktualizacja poszła bez problemu (używałam tego narzędzia), mam wrażenie, że w porównaniu z siódemką lekko przymula, touchpad też działa nieco problematycznie, ale poza tym jest ok i pewnie będzie lepiej, gdy będą powstawać łatki. Drugi laptop - ok. 6-letni - to było większe wyzwanie - laptop taki jak mój domowy, z moim starym dyskiem z wszystkimi programami, plikami i ustawieniami. I o dziwo też poszło ładnie, choć ma ten sam problem z touchpadem. Wszystkie programy zostały, te, co sprawdziłam działały bez zarzutu. Ogólnie wrażenia mam raczej pozytywne, na pewno jest lepszy i bardziej intuicyjny od ósemki. A, i co ważne - w ciągu miesiąca od aktualizacji można wrócić do starego systemu. Ja na pewno w ciągu roku zaktualizuję.
Anaru - Śro 05 Sie, 2015 18:50

A ja poczekam na razie na wszelkie nowe łatki, poprawki, uzupełnienia, poczytam opinie i zdecyduję. Mam na to rok, a w sprawach nowinek technicznych jestem bardzo, bardzo cierpliwa. :wink:

Za to jak ktoś lubi pasjanse to wiadomość mniej pozytywna ;)
http://polygamia.pl/Polyg...c.html#BoxBizCz

Admete - Śro 05 Sie, 2015 20:59

Pasjansa nie układam, ale gram w Mahjonga. Na razie nie aktualizuję, bo moje oba komputery są stare.
Admete - Pią 07 Sie, 2015 08:36

Mam pytanie. czy już wiadomo przez jaki okres W7 będzie nadal wspierane? Ja bym sobie w domu nie zmieniała, bo mam już kilkuletnie komputery i za jakiś czas będę musiała je wymienić ( stacjonarnego, bo laptopa już nie będę kupować ). W pracy pewnie zmienię, bo tamten komputer będzie przez następne 10 lat i nikt nowego nie kupi. Windows 7 bardzo lubię. Akaterine możesz mnie oświecić, co się robi przy tej instalacji W10, bo nie sądzę, by w pracy ktoś mi pomógł.
Akaterine - Pią 07 Sie, 2015 10:47

Siódemka ma mieć wsparcie podobno do 2020 roku.
A aktualizacja do dziesiątki jest łatwa - ściąga się narzędzie, uruchamia i właściwie klika Ok i Dalej ;) . Ewentualnie może potrzebować dogrania jakiegoś sterownika, np. na jednym w pracy musiałam doinstalować sterownik grafiki, bo miał niestandardową.

Anaru - Pią 07 Sie, 2015 10:58

Tak do rzucenia okiem ;)

Windows 10 zbiera o tobie całkiem dużo informacji. Jak wyłączyć "szpiegowanie"?
http://technologie.gazeta...c.html#BoxBizCz

A jakby Ci komputer nie do końca działał na 10 to masz możliwość wrócić do 7 ;)
http://technologie.gazeta...ml#TRNajCzytSST

Admete - Pią 07 Sie, 2015 12:46

Do 2020? To nie zmieniam na W10, po cholerę mi to.
Anaru - Śro 12 Sie, 2015 18:51

Kupowałam przed chwilą na Allegro i pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby po kliknięciu "Kup teraz" i wybraniu opcji płatności wyskoczyło mi małe szare okienko z żądaniem podania loginu i hasła w celach autoryzacji na PayU :mysle: . Nie wiem czy wyskoczył mi jakiś taki podejrzaniec czy może coś się w kwestii bezpieczeństwa na Allegro zmieniło. :mysle:

Sony prosi użytkowników VAIO, żeby wstrzymali się z instalacją Windows 10 do października
http://tech.wp.pl/kat,100...,wiadomosc.html

BeeMeR - Śro 12 Sie, 2015 20:39

Anaru napisał/a:
po kliknięciu "Kup teraz" i wybraniu opcji płatności wyskoczyło mi małe szare okienko z żądaniem podania loginu i hasła w celach autoryzacji na PayU :mysle: . Nie wiem czy wyskoczył mi jakiś taki podejrzaniec czy może coś się w kwestii bezpieczeństwa na Allegro zmieniło. :mysle:
Mnie też tak wyskoczyło - cofnęłam się, anulowałam transakcję a jak zaczęłam ponownie to już wszystko było ok.
Anaru - Śro 12 Sie, 2015 21:33

Ja nie anulowałam transakcji tylko po prostu zapłaciłam normalnie poprzez bank. A druga transakcja poszła normalnie.
BeeMeR - Śro 12 Sie, 2015 21:54

Nie anulowałam transakcji (aukcji), tylko płatność przez allegro i dałam jeszcze raz. Nie byłam pewna czy nie kliknęłam czegoś z payU
Cathie - Pią 14 Sie, 2015 22:15

Ja z pytaniem, z jakiego serwera korzystacie do umieszczania zdjęć?
BeeMeR - Pią 14 Sie, 2015 23:21

http://www.imagebam.com/
Bardzo wygodny w użyciu :kwiatek:

Cathie - Pią 14 Sie, 2015 23:58

Dzięki, Basiu. :kwiatek:
Anaru - Nie 16 Sie, 2015 19:19

Windows 10 blokuje pirackie gry i "nieautoryzowany sprzęt"

W umowie licencyjnej Windowsa 10, którą musi zaakceptować każdy użytkownik przed pobraniem darmowej aktualizacji, znalazł się zapis, który mówi, że nowa "winda" może blokować gry i oprogramowanie, które system uzna za pirackie oraz "nieautoryzowany hardware" - tego drugiego terminu licencja niestety nie precyzuje, trudno więc precyzyjnie stwierdzić, o co chodzi Microsoftowi. Teoretycznie nie powinno nas to obruszać - wszak wszyscy wiemy, że piractwo komputerowe jest nielegalne i że nie powinniśmy pobierać gier ani programów użytkowych z torrentów czy podejrzanych stron internetowych... Mimo to zapis o blokowaniu "nieautoryzowanego sprzętu" i generalnie głęboka infiltracja poczynań użytkownika przez system operacyjny wywołują wiele kontrowersji. Tym bardziej, że nawet po wyłączeniu określonych zabezpieczeń, aktywują się one automatycznie po jakimś czasie. Bez naszej wiedzy i zgody.

Zapewne nie raz dojdzie do sytuacji, w której Windows 10 postanowi zablokować dowolnie wybraną przez siebie, darmową aplikację czy grę typu abandonware. I co wtedy, Microsofcie?
http://gry.onet.pl/window...y-sprzet/07ebmq

Jeżeli to prawda, to nie ma opcji żebym toto instalowała na takich warunkach i to mimo tego, że w gry żadne nie gram. :evil: Skąd ja mam wiedzieć, które ze sprzętów czy części komputerowych maja ichnią autoryzację. :evil: I to na dodatek nawet jak wyłączę te szpiegowskie opcje, to wygląda na to, że się same włączą po jakimś czasie. :roll:

Admete - Nie 16 Sie, 2015 19:26

Nie instaluję w domu. W pracy pewnie tak, jeśli będzie decyzja odgórna, żeby to zrobić. Tylko co będzie dalej jak mi już W7 przestanie za te kilka lat działać? Chciałabym, żeby mi ktoś kiedyś Linuxa pokazał i objaśnił.