To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

Admete - Nie 03 Sie, 2008 12:43

Tak ze 6 chyba ;-) Policze dokładnie.
Aragonte - Nie 03 Sie, 2008 12:48

A ja chyba chcę Firefly :wink: Ale pośpiechu nie ma, bo na razie piszę :mrgreen:
Agn - Nie 03 Sie, 2008 12:53

Admete napisał/a:
Tak ze 6 chyba ;-) Policze dokładnie.

Oki doki. Właśnie uruchomiłam kredytówkę. :mrgreen:

Harry_the_Cat - Nie 03 Sie, 2008 12:53

A o czym jest to Firefly?
Admete - Nie 03 Sie, 2008 12:58

Wklejałam na wcześniejszej stronie:
http://forum.northandsout...r=asc&start=325

A tu piosenka i fragmenty serialu:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Take my love, take my land ~
Take me where I cannot stand ~
I don't care, I'm still free ~
You can't take the sky from me ~
Take me out to the black ~
Tell them I ain't comin'back ~
Burn the land and boil the sea ~
You can't take the sky from me ~
There's no place I can be ~
Since I've found serenity ~
But you can't take the sky from me...

Harry_the_Cat - Nie 03 Sie, 2008 13:02

Ok, dzienks. To na razie nie. Ja najcięższy trans SPN się skończy, to mam jeszcze Life on Mars i Ashes to Ashes ;) No i Moonlight do podgonienia, ale to mnie jakoś nie wkręciło...
Admete - Nie 03 Sie, 2008 13:04

To sa akurat moje klimaty :-) Taki romantyzm pogranicza. Żołnierze przegranych bitew, brat i siostra, którzy mają tylko siebie ( Summer Glau gra tam rolę siostry lekarza ), dziewczyna bez domu, kurtyzana, pastor z przeszłością...
Agn - Nie 03 Sie, 2008 13:07

Mnie się bardziej podoba Blood Ties. Świetne to jest, chociaż efekty specjalne ma znacznie, znacznie słabsze od Moonlight. Ale za to postacie są ciekawsze. I dialogi. A i jak się nieco angstu pojawi, to wychodzi lepiej niż w M. Koleżance wampirolożce pożyczyłam oba seriale - woli M., bo Mick fajniejszy i przystojniejszy, i efekty lepsze i w ogóle. Cóż, dla mnie BT jest nieco mniej sztampowy. No i poza wampirem mamy inne niezwykłości. :mrgreen:
Admete - Nie 03 Sie, 2008 13:12

Jak mam wybierać między Moonlight i Więzami krwi, to też wolę to drugie. Ogólnie jednak serial kosmiczny wygra u mnie z wampirycznym ;-)
Agn - Nie 03 Sie, 2008 13:32

Biorąc pod uwagę, że wybierasz między dwoma wampiryczno-sensacyjnymi, ciekawią mnie twoje kryteria. :mysle:
Admete - Nie 03 Sie, 2008 13:40

Więzy krwi mają lepsze niż Moonlight dialogi, ciekawsze postacie, wampir jest jednak wampirem, a nie wampirycznym Romeo. Fabuła jest urozmaicona i nie zamyka sie w kręgu wampirów.
Harry_the_Cat - Nie 03 Sie, 2008 13:45

Niz Moonlight?
Admete - Nie 03 Sie, 2008 14:02

Juz poprawiłam. To wszystko przez tą senna pogodę.
Caitriona - Nie 03 Sie, 2008 21:39

A ja tam wybrać między Monnlight a BT nie umiem... I jedno i drugie ma jakieś plusy, które mi się niesamowicie podobają.
A co do BSG, kurczę, ja ten serial połykam w maratonie, inaczej nie umiem. Rzeczywiscie jest ponury, właściwie nie ma kogo tak naprawdę polubić, ale historia jest świetna i bardzo bardzo wciąga.

Admete - Nie 03 Sie, 2008 23:42

Widziałaś już całe BSG? Jest połowa 4 serii - reszta od stycznia. Ja jakoś nie moge wrócić do tego serialu...Nawet mniej więcej wiem, co jest dalej, poza 2 serią, ale mnie nie ciągnie do tego.
Natomiast nie dziwię się, że tak dużo osób żałuje, iż nie kontynuowali Firefly - ten serial miał ogromny potencjal. Tyle tam jeszcze było różnych historii do opowiedzenia. Wpiosuję Firefly na moją listę zmarnowanych okazji - zaraz obok serialu Earth 2. Bardzo mi odpowiada klimat tego serialu - humor i powaga. Pewna szlachetność postaci - tego mi niestety brak w BSG.

praedzio - Pon 04 Sie, 2008 08:01

Uważasz, że pani prezydent i Adama senior nie posiadają tej szlachetności?
Admete - Pon 04 Sie, 2008 11:40

Tylko oni - dlatego ich lubię najbardziej. Poza tym szereg innych postaci niszczy wredotą zasługi tej pary ;-)
praedzio - Pon 04 Sie, 2008 11:57

Chyba niekoniecznie. Lubię mieć w serialu zróżnicowane postaci :D A więc tak zwane "święte wzorce osobowe" ;) jak w przypadku Laury Rosling i Adamy, różne anty-wzorce (do rzucania kapciami w ekran - Gaius Baltar się kłania) i kogoś pomiędzy. Zazwyczaj utożsamiam się z kimś "pomiędzy". Lubię jak moja ulubiona postać ma jakieś wady. :P I to takie konkretne wady.
Admete - Pon 04 Sie, 2008 12:24

Tez nie rpzepadam za świętymi, ale jak jest nagromadzenie samych negatywów przy ponurej do granic możliwości fabule, to mi sie odechciewa oglądania. Juz pisałam, że Cyloni mnie denerwują ;-)
Aragonte - Śro 13 Sie, 2008 22:14

Nadgryzłam Firefly (Admete :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: ). Jestem na samiuśkim początku, ale chyba będę oglądać z przyjemnością :-D Podoba mi się konwencja - ten kosmiczny Dziki Zachód :mrgreen:
Admete - Czw 14 Sie, 2008 11:24

Bardzo polubiłam bohaterów Firefly :-) Mają swoje wady, ale sa tacy sympatyczni :_) Malcolm, dziewczyna mechanik - Keleey, doktorek, jego siostra, doktorek...właściwie wszyscy :-)
praedzio - Sob 16 Sie, 2008 18:08

Napoczęłam serial "Eureka". Dla niezorientowanych: serial opowiada o codziennym życiu szeryfa Jacka Cartera dbającego o to by w miasteczku Eureka wszystko działo się tak jak powinno - normalnie. Z tym, że w tym miasteczku "normalność" ma zupełnie inne znaczenie niż gdzie indziej - z uwagi na to, że jest to miasteczko, którego nie znajdziecie na żadnej innej mapie niż tej w Pentagonie. Mieszkają tam najwięksi naukowcy wymyślający coraz to nowsze urządzenia na rzecz nowego, lepszego świata. Eureka to tak naprawdę jeden wielki ośrodek rządowy do badań nad nowymi technologiami.

Opis może nieszczególnie zachęca do zapoznania się z serialem, ale pragnę nadmienić, że poza główną fabułą "Eureki" warto przyjrzeć się bliżej bohaterom, do których prawie natychmiast zapałałam sympatią. ;) Polecam na letnie wieczory. *nuci melodię przewodnią z Eureki*

Admete - Nie 17 Sie, 2008 11:51

Praedzio!!! Ja to samo oglądam od piątku :-D A co przeczytałaś w gazecie o tym, że na Canal+ puszczają drugą serię? ;) Bohaterowie rzeczywiście sympatyczni, a historie opowiedziane z poczuciem humoru :-)
praedzio - Nie 17 Sie, 2008 12:06

Admete napisał/a:
Praedzio!!! Ja to samo oglądam od piątku :-D A co przeczytałaś w gazecie o tym, że na Canal+ puszczają drugą serię? ;)

Ale jaja!! :lol: :lol: :lol:
Dokładnie. Opis mnie zaciekawił - i ruszyłam. Na razie obejrzałam tylko pilot, ale dziś, jeśli mi czas pozwoli w przerwie między pakowaniem się, a nagrywaniem płyt, tudzież opędzaniem się od mamy i babci, które uwzięły się, żeby mnie nafaszerować jedzeniem, "bo w tej Warszawie wszystko takie drogie", to sobie przynajmniej jeszcze jeden odcinek obejrzę.
Zaopatrzyłam się na razie w całe dwa sezony. :D

Admete - Nie 17 Sie, 2008 12:10

Nie ma to jak telepatia wśród supernaturalnych sióstr ;-)