Malarstwo i Teatr - Malarstwo
Anonymous - Śro 31 Paź, 2007 17:14
ja sobie pierwszy poprawilam (mial o jeden przecinek za duzo) i tez juz weszlam. Ale myslalam, ze bedzie mozna sobie zapisac (chociaz z drugiej strony - to chyba niemozliwe...)
Gitka - Śro 07 Lis, 2007 15:51
W Muzeum Narodowym wielka wystawa malarstwa flamandzkiego XVII wieku z arcydziełami takich mistrzów jak Peter Paul Rubens, Anton van Dyck czy Jacob Jordaens.
http://www.gazetawyborcza...007-11-07-03-06
Anonymous - Śro 07 Lis, 2007 16:54
zazdroszcze stolniczkom...
migotka - Czw 08 Lis, 2007 07:43
ma być do końca grudnia w Warszawie, a potem Gdańsk
wystawa ciekawa i już kombinuję;)
Anonymous - Czw 08 Lis, 2007 19:19
Warszawa -Gdańsk.
Do Wieddnia mam bliżej. I lepsza komunikacja...
Caitriona - Pią 09 Lis, 2007 10:53
Hmm, chyba trzeba się zainteresować
Matylda - Nie 11 Lis, 2007 19:00
Może uda się jakoś wyskoczyć do Warszawki ??/
Tez bym chętnie obejrzała
Ech ta prowincja.....
Caroline - Sob 29 Gru, 2007 20:46
Dzisiaj w księgarni Traffic widziałam wystawione na samiutkium środku przy wejściu stoisko z serią Rzeczpospolitej o malarstwie. Każdy tom 7,90, cena pierwotna to ponoć 17,90 (chyba). Wśród artystów m.in. Manet, Cezanne, Rubens, Botticcelli zdaje się, Velazquez i inni.
Tak informacyjnie informuję.
A był ktoś na tej wystawie malarstwa flamandzkiego? Bo ja byłam i jestem ciekawa, jakie inni mieli wrażenia (jeśli ktoś się nie wybrał, a chce, to jutro, przynajmniej w Warszawie, ma ostatnią szansę).
malmik - Nie 30 Gru, 2007 18:55
W trafficu ?- o kurcze chyba jutro polecę - mam smaka ma paru impresjonistów
Caroline - Nie 30 Gru, 2007 23:48
Z impresjonistów to oprócz Maneta jeszcze mi Renoir mignął.
Gosia - Pią 25 Sty, 2008 21:43
Dla Warszawianek info - W Muzeum Narodowym od polowy stycznia wystawa: „Wyprawa w dwudziestolecie” - przekrojowa ekspozycja sztuki polskiej lat 1918–1939
http://www.dwudziestolecie.mnw.art.pl/
Ja jeszcze nie bylam, ale polecał mi znajomy.
Tematy:
PARTER
Portret wielokrotny
Wojna i rok 1920
Nowa generacja
Miasto, masa, maszyna
Nowa sztuka
PIĘTRO
Dancing, kawiarnia, kino
Kryzys
Wielki przemysł
Sport
Tradycja i martwa natura
W przeczuciu kresu
Polski Paryż
Caitriona - Pią 25 Sty, 2008 22:16
Oj, koniecznie muszę się wybrać Dzięki Gosia
Caitriona - Sob 08 Mar, 2008 12:55
William Bouguereau - Young Girl Defending Herself Against Love
trifle - Sob 08 Mar, 2008 15:30
O, ciekawy koncept. Dzięki
Tamara - Sob 08 Mar, 2008 16:53
Zbyt zdecydowanie to ona się nie broni , a i na przerażoną nie wygląda...
trifle - Sob 08 Mar, 2008 20:21
Bo i wróg nie jakiś najgorszy
Sofijufka - Sob 08 Mar, 2008 20:28
Czy ja mam takie zboczone skojarzenia, czy ona ma silikon tu i ówdzie?
Tamara - Nie 09 Mar, 2008 21:56
Nieee , ona po prostu młoda i ,pardon ,jędrna , literacko rzecz biorąc - marmurowy tors tak zwany .
Gitka - Czw 13 Mar, 2008 18:22
Twarze gwiazd na malarskich arcydziełach
Jak wyglądałyby znane obrazy, gdyby modelkami były hollywoodzkie sławy? Na pewno nie byłyby gorsze od oryginałów. Grupa artystów już to sprawdziła - komputerowo zmieniła wygląd najpiękniejszych malarskich arcydzieł.
http://www.dziennik.pl/zy...cydzielach.html
Galeria
http://www.dailymail.co.u...in_page_id=1773
Gosia - Czw 13 Mar, 2008 19:23
Obejrzalam galerie...
Swietnie wyglada Kate Winslet, Angelina Jolie, Natalie Portman, Julia Roberts, Anne Hathaway oraz Elvis, niezle Tom Cruise.
Reszta tak sobie, a niektorzy wrecz koszmarnie.
Tamara - Czw 13 Mar, 2008 21:28
A ja będę odmiennego zdania . Męskie portrety ujdą , ale Julia Roberts jako młoda dziewczyna raczej zupełnie niekoniecznie , Winslet dobrze by zrobiła ,gdyby zamknęła usta , a Nicole Kidman i Natalie Portman to dla mnie .
W sumie dzisiejsza technika pozwala na prawie wszystkie manewry montażowe , ale to nie znaczy , że trzeba to robić . Dla mnie widoczna jest różnica w wyrazie twarzy oryginałów i aktorów , stanowiąca o wymowie całości . Nie każdy do wszystkiego pasuje i portret sprzed ponad stulecia ze współczesnym seksowno - prowokująco - oczekującym na oklaski spojrzeniem dla mnie wygląda dziwnie
praedzio - Czw 13 Mar, 2008 21:36
Że już nie wspomnę o makijażu N. Portman wcielającej się w Madonnę, czy też J. Roberts jako młodej dziewoi...
Jolie i Hathaway fajnie się wpasowały. A faceci - zwłaszcza Nicholson i Elvis, naprawdę super wyglądają!
Tamara - Śro 19 Mar, 2008 19:00
Niezupełnie to malarstwo , ale blisko :
W warszawskiej "Zachęcie" od 18.II. do 18.V. wystawa "Dokumentalistki . Polskie fotografki XXw."
Może być ciekawe Są reportaże z dalekich podróży i badań etnograficznych , zdjęcia ilustrujące życie dworów...
Gosia - Śro 07 Maj, 2008 23:00
Obraz "Most żelazny z Argenteuil" (1873) Claude'a Moneta sprzedano w nowojorskim domu aukcyjnym Christie's za 41,5 miliona dolarów. Jest to najwyższa cena, jaką uzyskało dotąd dzieło tego francuskiego impresjonisty.
Dotychczas najwięcej wart był jego obraz ze słynnego cyklu "Nenufary" - zapłacono za niego 36,5 miliona dolarów.
"Most żelazny w Argenteuil", kupiony przez anonimowego nabywcę, uchodzi za jeden z najważniejszych obrazów impresjonistycznych znajdujących się w prywatnych rękach. Dom aukcyjny Christie's nazwał obraz "kwintesencją młodzieńczej twórczości francuskiego malarza".
Obraz był do tej pory w posiadaniu rodziny Nahmad od pokoleń handlującej dziełami sztuki. W 1988 roku Nahmadowie nabyli "Most żelazny w Argenteuil" na aukcji w Londynie za 12,6 miliona dolarów.
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/19862/monet_450.jpeg
asiek - Sob 14 Cze, 2008 19:30
Oczarowały mnie te "roztańczone sukienki"...
Fletcher Sibthorp "Vestido Blanco" i "Dancing Dress"
|
|
|