To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Bleak House

Gosia - Pon 18 Wrz, 2006 23:15

Widzac takie zdjecia, nie mysle o cukierkach ;)

Anonymous - Pon 18 Wrz, 2006 23:18

No cóż ja bardzo lubie cukierki. I chyba jestem na takim etapie rozwoju psychicznego że cukierki stawiam wyżej od mężczyzn :mrgreen:
Harry_the_Cat - Pon 18 Wrz, 2006 23:24

Gosia napisał/a:
Widzac takie zdjecia, nie mysle o cukierkach

Tylko o herabatce, jak wnioskuję z postów nieco wyżej zamieszczonych..

Gosia - Pon 18 Wrz, 2006 23:30

alez oczywiscie ! Podawanej wprost do łóżka :mrgreen:
Harry_the_Cat - Pon 18 Wrz, 2006 23:39

Gosia napisał/a:
alez oczywiscie ! Podawanej wprost do łóżka

Spryciara... :lol:

Gosia - Pon 18 Wrz, 2006 23:50

Wiecie, ze ten teledysk z Esther i panem Jarndycem mnie wzrusza :thud:
http://www.youtube.com/watch?v=Oaqb0RrrevM
Ale uwaga! To spoiler!

I jest w nim kilka moich ulubionych scen z tego filmu: rozmowa Esther i pana Jarndyce`a w ogrodzie, jego łzy w oczach, moment kiedy mowi: Thrully?, i kiedy ona wchodzi do jego gabinetu, a on stoi w kamizelce i bialej koszuli... i ich usmiechy.
No i scena z lady Dedlock na Sciezce Ducha.

Harry_the_Cat - Wto 19 Wrz, 2006 00:00

Ha!
Właśnie odkryłam, że w Vanity Fair, które leci w tym tygodniu na BBC Prime gra N. Parker - Pan Skimpole!

Gosia - Wto 19 Wrz, 2006 07:45

Harry, czyzby Cie wzielo na Skimpole`a ? ;)
Mnie juz ten aktor bedzie sie zawsze kojarzyl z "dzieckiem" :lol:

Harry_the_Cat - Wto 19 Wrz, 2006 08:45

Gosia napisał/a:
Harry, czyzby Cie wzielo na Skimpole`a ?

Nie, no co ty! Po prostu oglądam Vanity Fair. I za nic nie mogłam go skojarzyć - ma tu wąsy i taką gryweczkę na czole.
I to moje "Ha!" to takie tryumfalne.

Wyszperałam trochę ikonek z 1. odcinka - Esther i Ada:

http://alicerose-icons.li...tml?mode=reply/

Monika - Śro 20 Wrz, 2006 09:33

Oglądam właśnie drugi odcinek Bleak House.
Nie mogę się napatrzyć na lady Dedlock, pięknie posągowa, nie sądziłam że Gillian tak świetnie się sprawdzi w kostiumowej roli.

Gosia - Śro 20 Wrz, 2006 10:57

Moniko, ciesze sie ze sie pojawilas, bo dawno Cie nie widzialam :D
Mam nadzieje, ze bedziesz nam opowiadac o wrazeniach z ogladania tego serialu :D

Monika - Śro 20 Wrz, 2006 11:32

Gosieńko, wiem, straszny wstyd, że tak się zapuściłam z forum :thud: , ale już jestem i relacje zdawać będę :hello:
Gitka - Śro 20 Wrz, 2006 12:45

Ja też byłam w szoku, gdy zobaczyłam Gillian w takiej roli. Ale jest naprawdę wspaniała.

Gosiu, tyle avatarków, ale się ktoś natrudził.

Gitka - Śro 20 Wrz, 2006 13:03

Pan Jarndyce - avatarki
http://community.livejour...314.html#cutid1

Gitka - Śro 20 Wrz, 2006 13:10

Ktoś się kocha w Tulkinghornie? :wink: (Charles Dance)
Fajna stronka: tapety, iconki...

http://www.loggods.com/pe...ghorn/home.html

Gosia - Śro 20 Wrz, 2006 19:31

Zdawaj, zdawaj, Moniczko :D

Poogladalam avatarki.
Ale wciaz nie moge znalezc takiego, wiecie, hmmmmm pieknego avatarka z panem J.
Chyba musze go dopiero zrobic ;)

Agn - Śro 20 Wrz, 2006 20:34

Ja tak na szybkiego - zaczelam ogladac, jestem po trzecim odcinku. Wciaga jak bagno!
Gosia - Śro 20 Wrz, 2006 22:33

Pół - spoiler !

Nie moge sie oderwac od tego filmu ;)
Obejrzalam sobie znowu pierwszy odcinek :D
Ile tam niewiadomych! Ile tajemnic i wydarzen! Ile emocji!
To najdluzszy odcinek ze wszystkich, trwa prawie godzine i pojawia sie w nim wiekszosc osob dramatu. Te ktorych brakuje, pojawiaja sie w zajawce na koncu (glownie Smalwood i Woodcurt).
Ile pytan przy ogladaniu sie rodzi!
Kim jest Nemo, dlaczego wyladowal w ubogiej izdebce Krooka ?
Kim jest i byla lady Dedlock? Czy cos ich łączy? Dlaczego wyszla za sir Leicestera?
Dlaczego pan Jarndyce zaopiekowal sie Ada i Rickiem oraz Esther i sprowadzil ich do Bleak House? Czy ma jakis interes w sprawie J&J, czy robi to z dobroci serca lub z innego powodu?
Kim byli rodzice Esther? I dlaczego byla hańba dla swej matki?
Czy pan Skimpole jest naprawde nieswiadomym niczego, bezradnym "dzieckiem"?
Czemu pan Guppy zlozyl propozycje Esther ?
O co chodzi ze sprawa J&J?
Pamietam swoje mysli po obejrzeniu tego odcinka po raz pierwszy i takie mniej wiecej one byly. Podobnie dzieje sie podobnie, choc przeciez wiem co bedzie dalej ;)

Wszystkie postaci zapadaja w pamiec i sa swietnie zagrane: Esther, Guppy, Nemo, Tulkinghorn, Rick, Ada, Jarndyce, Snagsby, panna Flite, Kenge, nawet sedzia i Clamb...
Bardzo mi sie podoba glos Tulkinghorna i lady Dedlock, oraz of kors Jarndyce`a i Esther; (natomiast glos Ricka jest skrzeczacy i niemeski, jak dla mnie ....)
Muzyka i dzwieki buduja nastroj i napiecie. A zdjecia sa fantastyczne.
To fakt, ze czasem scenariusz wiedzie nasze mysli na manowce ;) ale za to jak sie emocjonujemy ogladajac film i przewidujac co moze byc dalej!
------------

Spoiler!
Przypomnialo mi sie, ze w ksiazce jest mowa o tym, czemu wlasciwie Jarndyce postanowil ze "podopieczni w sprawie J&J" przenocuja u pani Jellaby, co nie jest wyjasnione w filmie.
Otoz chcial sie przekonac, jak to jest z pania Jellaby, jak wyglada naprawde jej pomoc charytatywna i jak wyglada jej dom. Chcial posluchac jakie bede ich wrazenia po dniu spedzonym w jej domu. I Ada, Rick, i Esther opowiedzieli panu Jarndycowi o tym, ze pani Jellaby interesuje sie Afryka, a zaniedbuje wlasny dom i wlasne dzieci. To mialo pomoc mu w dalszych kontaktach z ta pania sluzacych dzialalnosci charytatywnej. Tak tytulem wyjasnienia, bo mi sie to nasunelo w czasie ogladania filmu.

Gitka - Czw 21 Wrz, 2006 00:32

Gosiu, wiele mi wyjaśniłaś.
Ale głos Esther to mi się nie podoba :sad:
Właściwie ten serial mógł spokonie dociągnąć do 20 odcinka i jeszcze wszystkie tajemnice nie byłyby przedstawione.
A ta Miss Flite i jej ptaszki, czy w książce są wyjaśnione te jej dziwactwa (od czego to się zaczeło)?

Caitriona - Czw 21 Wrz, 2006 11:17

No, obejrzałam całość. Świetna, dobrze zrobiona rzecz, która bardzo wciąga.
Pan Jarndyce taki miły, ciepły człowiek. Bardzo podobała mi się Scully; nie zdawałam sobie sprawy, że ona tak dobrze wypada w rolach kostiumowych, a nie tylko w tej, gdzie lata za kosmitami ;) Świetna była.
Podobał mi się jeszcze doktorek i sierżant George ;) Tylko czemu niekt nie pozbył się tego pseudoprzyjaciela Skimple(?)? Jestem jak dziecko - uuu, jak mnie to denerwowało!

Harry_the_Cat - Czw 21 Wrz, 2006 11:23

Caitriona napisał/a:
Jestem jak dziecko - uuu, jak mnie to denerwowało!

Mnie też :evil:

Zupełnie inaczej wypada w Vanity Fair, prawda?

Admete - Czw 21 Wrz, 2006 11:53

Zaczęłam wczoraj oglądać :-) Podoba mi się bardzo, ale mam jedno zastrzeżenie - zbyt chaotyczny montaz - ta trzęsąca kamera, zbyt duża ilośc zbliżeń ( wiem, wiem - dzięki temu przestrzeń filmowa jest bardziej klaustrofobiczna ). Natomiast reszta świetna. Bardzo podobają mi sie Esther, Guppy i sędzia, który zacyzna wyczuwac jakąś tajemnicę. Natomiast Ada i ten jej młody kuzyn na razie wydają mi sie bezbarwni, choć w zasadzie ich postacie zgadzają się z powieścią ( na tyle , na ile ją pamiętam ).
Monika - Czw 21 Wrz, 2006 12:27

Ja dopiero skończyłam trzeci odcinek. I jak koleżanki powyżej tak i mnie irytuje Skimpole, chociaż irytuje to może za mało powiedziane. Pan J. powinien ukrócić troszkę swoją szczodrą, przyjacielską pomoc dla kogoś kogo nie interesuje los żony i dzieci, uffff.... ilekroć go widzę (znaczy się Skimpole'a) zwyczajnie mnie krew zalewa :evil: No i Richard... jak można tak beztrosko podchodzić do wyboru zawodu, a tak w ogóle to można tak się wkręcić na praktykę u lekarza, bez medycznych studiów? Dziwne to jakieś...
Lubię natomiast bardzo pana J. za jego dobroć, nieśmiałe uczucie dla Esther. Jak narazie nie dostrzegam w nim tego "czegoś", co widzą niektóre z Was :wink: Ale nie mówię nie :grin: Jest w nim coś ujmującego i jak już pewnie wiele razy było tu pisane - coś niezwykle dobrego. Dobra, tyle narazie. Dodam tylko, że moja siostra zupełnie oszalała na punkcie BH, w zaledwie dwa dni obejrzała 10 odcinków. Już nawet nie staram się jej dogonić :wink:

Harry_the_Cat - Czw 21 Wrz, 2006 12:31

Gosia napisał/a:
w sklepie BBC mozna kupic w pakiecie N&S i BH za 28 funtów:
http://www.bbcshop.com/in...nda_bklist1>
ale zestaw!

Jejku, co za oferta! A dwa tygodnie temu BH solo kosztował chyba ze Ł 25!

Gosia - Czw 21 Wrz, 2006 13:42

Pan Jarndyce jest niezwykle ujmujący, mnie jego dobroc po prostu powaliła. Jest w tym aktorze cos takiego, że naprawde mimo wieku moze sie podobac. Choc oczywiscie wielka w tym zasluga postaci, ktora gra, nie znam go z innych rol, choc wiem ze zagral m.in. glowna role w filmie o lekarzach i sa fani zarowno tego serialu jak i jego postaci z tego filmu.
Pan Jarndyce jeszcze nieraz wykaze swoja dobroc, takze bedzie czas sie do niego jeszcze bardziej przekonac.
Moze poczekajmy na nastepne odcinki,
zwlaszcza bodajze 9 czy 10 :thud: no i ostatni :thud:
Ale ja go polubilam dosc szybko, co widac w moim avatarku i ostatnio podpisie ;)
Lubie jego glos i mimike twarzy, oczy i spojrzenie itd itd. Oczywiscie widze wszystkie zmarszczki, wory pod oczami i siwizny..., ale kto by sie tam tym przejmowal? :lol:
Liczy sie wnetrze, a nie to co na zewnatrz, choc i powierzchownosc ma calkiem mila dla oka ;) Cos po prostu w nim jest i basta! Zdjecia tego nie oddaja.