Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
Aragonte - Pon 31 Sty, 2022 21:48
| Admete napisał/a: | | Pan Oh był boski, Sierotek, Jasiek i mnóstwo innych. |
O tak, wspaniali byli Każdy miał w swojej pracy pod górę i dobrze się im kibicowało.
Koreańczycy uwielbiali tę dramę, bo spora część widziała w tym odbicie ich życia korporacyjnego, tylko pewnie nie każdy miał takiego szefa pan Oh.
No i nie bez powodu potem takim powodzeniem cieszył się Chief Kim - tam bohater rozwalał system i był nie do opanowania (jak pierwotny Małpa - dalej się upieram przy tym nawiązaniu ).
| Admete napisał/a: | | Przypominam też o Hometown Ch Cha Cha. Taka ciepła, letnia drama. |
Mnie się też bardzo podobała, mimo początkowych obiekcji co do bohaterki (nie aktorki, żeby było jasne).
BeeMeR - Pon 31 Sty, 2022 22:32
| Cytat: | Dorobiłam w ten weekend 5 minutek do tego rozgrzebanego 10. odcinka Kima, ale tylko 5, czyli tyle, co nic | Trzymam kciu8ki nieustannie - ja się w końcu do tej dramy dobiorę kiedyś
edit:
ten zwiastun Miseang jest okropny, chaotyczny i szarpany, nie należy się nim sugerować
mv:
https://www.youtube.com/watch?v=ZfGzXCUqlJg
Trzykrotka - Pon 31 Sty, 2022 23:15
Aragonte, fighting! Teraz już tylko dobre przed tobą ❤️
Admete - Wto 01 Lut, 2022 06:48
Zaczęłam powtórkę Bulgasal na naszym Netfixie. Teraz pewne rzeczy wydają się jaśniejsze, bo znam przebieg historii.
RaczejRozwazna - Wto 01 Lut, 2022 12:21
Admete - to co oglądasz to jest bardzo krwawe? O czym to jest?
Admete - Wto 01 Lut, 2022 14:14
To serial fantasy - nieśmiertelne istoty, reinkarnacja, przeznaczenie. Na początku jest trochę krwawo, bo zaczyna się pod koniec XIV wieku, ale potem, gdy przenosimy się do współczesności, jest już spokojniej. Grupa osób została powiązana przeznaczeniem i spotykają się wiele razy, gdy się reinkarnują. Jest sporo pozytywnych uczuć - ale pojawiają się stopniowo. Chęć zemsty ustępuje innym uczuciom, tworzy się wokół głównego bohatera rodzina. Zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=7o1gn0iZRdU
RaczejRozwazna - Wto 01 Lut, 2022 16:14
Ciekawe.
Kurczę wszystko co mi zapodajecie mi się podoba, kiedy to obejrzę!
Admete - Wto 01 Lut, 2022 16:52
Bulgasal na razie po polsku ma tylko dwa odcinki - pod dwa na tydzień.
Aragonte - Wto 01 Lut, 2022 17:38
| Admete napisał/a: | | Zaczęłam powtórkę Bulgasal na naszym Netfixie. Teraz pewne rzeczy wydają się jaśniejsze, bo znam przebieg historii. |
Też pewnie obejrzę powtórkowo z polskimi napisami. Na razie mam do nadrobienia ostatnie dwa odcinki.
Trzykrotka - Śro 02 Lut, 2022 00:19
Zerknęłam tylko dziś na Bulgasal, kilka minut dosłownie. Dawno już nie widziałam pana z Nine, pewne popróbuję, choć jak tylko usłyszałam o potworach w Goryeo, to jakoś mi się dalej nie chciało oglądać. Ale rozumiem, że warto jednak zrobić test 2 odcinków
Aragonte - Śro 02 Lut, 2022 00:41
Potwory są, ale mnie nie ruszały, a zrobione są chyba lepiej niż w Hwayugi
Pan z Nine miły dla oka nadal, potwierdzam
Admete - Śro 02 Lut, 2022 06:30
Potwory też mnie nie ruszają. Wczoraj obejrzałam dwa dostępne u nas odcinki. Te pierwsze dwa budują temat, muszą być bardziej krwawe. Naprawdę teraz mnóstwo rzeczy wydaje się o wiele jaśniejszych, jak się wie, co dalej będzie. Pierwszy odcinek to głównie Hwal, drugi to Sang un. Aragonte Dark Hole tłumaczka przełożyła jako Mroczną Pustkę.
Trzykrotka - Śro 02 Lut, 2022 09:40
Każde będą lepiej zrobione niż w Hwayugi Tamte wolały o pomstę do nieba. Te dwa odcinki obejrzę, bardzo już chciałabym coś nowego.
BeeMeR - Śro 02 Lut, 2022 09:57
O rany, tak, wszystko jest lepsze niż to w Hwayugi, nawet gumowe macki i kaczki w polskim Wiedźminie
Ja jestem po uszy nowym lakornie, wiem ze to raczej tylko moha bajka wiec nie będę spamować jak ogromnie mi się podoba całokształt, główna para i realizacja także typowych zwrotów akcji typu "lądujemy na bezludnej wyspie" (kocham te wyspy, tak nawiasem ), ratujemy sie wzajem itd. Oraz roller coaster emocji: wypadek, żałoba, wina i kara, nienawiść zemsta, namiętność i miłość Ale jak mi wroci internet domowy (od dwóch dni mam awarię, już ją zgłosiłam, został mi tylko internet w komórce) to na pewno pokażę kadry poglądowe
Trzykrotka - Śro 02 Lut, 2022 10:52
Pokaż, pokaż Te wichury to utrapienie Oby szybko wrócił kontakt ze światem.
BeeMeR - Śro 02 Lut, 2022 21:31
Mieli naprawić wczoraj, naprawili dziś
Tajskie wybrzeża - zachwyconam jak Jeju
Pod koniec są pyszności, które jedli na kolację oraz fosforyzujące algi
Pani ubiera się czasami dziwnie, to aktorka, musi mieć wszystko z najwyższej półki ale dlatego mamy czasem kręcenie dramy w dramie
Trzykrotka - Śro 02 Lut, 2022 22:27
O rany, kolory rajskie I taka przestrzeń... cudo.
Bulgasal jednak nie jest dla mnie. Nie jestem w stanie przejść pierwszego odcinka. No trudno, wierzę wam na słowo, że to dobra drama Cały czas mam skojarzenia z Arthadalem, którego też nie dałam rady łyknąć, to póki co nie moje klimaty
BeeMeR - Śro 02 Lut, 2022 23:49
Zwiedzam nową prowincję Tajlandii - oni tam robią coś innego, ja się wybrałam do parku historycznego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Park_historyczny_Kamphaeng_Phet
https://www.expatolife.co...-park-thailand/
Trzykrotka - Czw 03 Lut, 2022 00:08
O, jaki fajny pomysł! Jutro też sobie pozwiedzam!
Admete - Czw 03 Lut, 2022 06:14
Bulgasal nie ma nic wspólnego z Arthadalem, którego też nie przeszłam. Zupełnie różne klimaty. Ale wiadomo, że to nie dla każdego, pisałam na początku, że to głównie dla mnie i Aragonte 😉
Trzykrotka - Czw 03 Lut, 2022 09:46
No nie ma, może prócz "innych" kostiumów, ale to zupełnie nie dla mnie historia, podobnie jak Arthadal.
Ale przyznaję, drama jest pięknie sfilmowana, z piękną muzyką.
BeeMeR - Czw 03 Lut, 2022 10:36
Z głupotek - Fake kissess:
| Cytat: | | you probably are aware of the frozen kisses in Kdramas, but unless you have seen a few lakorns, you probably aren't familiar with their fake kisses. Now, there are quite a few types of these. There's thumb-kisses, camera angle kisses, sniff kisses, head shift kisses, pan out kisses. There probably could be more, of which I'm not aware of. |
Sniff kiss dokładnie kojarzę, obwąchiwanie szyi albo policzków jest najczęstsze , tu więcej w temacie
http://www.thailandbreeze.com/thai-sniff-kiss.html
resztę też, oprócz "thumb kiss" Może jeszcze za mało widziałam
Acz pocałunek w rękę zamiast w usta owszem, zakończenie dramy przytuleniem albo zetknięciem czołami zamiast pocałunku to norma ale nic a nic nie przeszkadza w odbiorze
Przemoc w azjatyckich dramach:
https://mydramalist.com/article/2015/09/07/patriarchy-abuse-and-gender-roles-in-asian-dramas
RaczejRozwazna - Czw 03 Lut, 2022 10:47
Ciekawe, dzięki, właśnie zamierzałam poszukać czegoś na temat traktowania kobiet w dramach.
Loana - Czw 03 Lut, 2022 10:52
| BeeMeR napisał/a: | resztę też, oprócz "thumb kiss" Może jeszcze za mało widziałam |
Jeśli widziałaś "Her Private Life" to tam był dokładnie "thumb kiss", w scenie jak główny przyszedł za główną do jej mieszkania na dachu i zobaczył, że są obserwowani. Wszyscy się dali nabrać na ten pocałunek, więc trzeba przyznać, że to dobry fake jest
No jednak co dobry kiss to dobry kiss
Trzykrotka - Czw 03 Lut, 2022 11:05
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ciekawe, dzięki, właśnie zamierzałam poszukać czegoś na temat traktowania kobiet w dramach. |
Artykuł dobry. Patriarchat i bezwzględne podporządkowanie się starszym/wyższym rangą, to coś, co czasami może doprowadzić do szału w dramach. Jednak odnośnie traktowania kobiet, to wiele się zmieniło. Od czasu metoo, który to ruch zrobił swoje także w koreańskie branży rozrywkowej, na palcach można policzyć sceny na modlę dawnych końskich zalotów. I niejednokrotnie bohaterki wyganiają swoim sunbae, co o nich myślą. Wspaniałe przykłady odpowiedzi na męskie chamstwo byly choćby w Run On czy Doom At Your Service - tutaj i Pierwsza i Druga miały swoje chwile chwały.
Nadal zdarzają się koszmarne sceny traktowania kobiet - podwładnych (Misaeng, rany... ) ale pokazywane raczej jako potologia, jak choćby w Something In The Rain.
|
|
|