To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 00:12

Wow, ale rozpiska, jestem pod wrażeniem :oklaski:
Dam znać na pewno, może jutro zrobię podejście, dzisiaj po skończeniu pracy (zaległej) i prysznicu odpaliłam tłumaczenie Kima nr 8, chcę dojechać do 15. minutki.

Edit: dobra, mam ten kwadrans. To jeszcze zostało mi 45 minut tego odcinka :wink:

Edit: włączyłam Chief of Staff. Zapowiada się ciekawie, ale muszę się nieco skupiać, a i tak niuanse mi uciekają.

BeeMeR - Pon 24 Cze, 2019 06:28

O Kima absolutnie się nie obrażam, wręcz przeciwnie :kwiatki_wyciaga:

TKA opisałam cobyś nie miała wrażenia że coś tracisz, w podane czasy możesz zajrzeć, albo sama poprzeglądać - poradzisz sobie :wink: sama byłam co najmniej te dwa pierwsze odcinki tak zbulwersowana marnowaniem materiału i aktorów ze hej :wink: sama wiesz, jaką oni potrafią magię ekranową stworzyć niewielki kosztem, choćby spojrzeniami, tylko muszą mieć co grać.
Jeszcze po drodze jest wypad wspólny do dziadka na wieś, który mnie mało zachwycał ale ma kilka ładnych ujęć. Dopiero jak się kończy wątek edukacyjnej próby zostania nauczycielką przez XQ i zmienia ona studia na pielęgniarskie to wtedy się robi znacznie lepiej i zabawniej, bo nowa ekipa pielęgniarska jest bardzo fajna a główna para już nieco bardziej dotarta. Potem tylko ostatnia dramatoza zazdrosno-rozwodowa i od pięknego pogodzenia już się rozstawać nie będą (do czasu wojska... ale już bez takich kłótni i szarpania nerwów, poza tym każde zpotkanie jest tam piękne i unacniające ich, a do pana dociera jaki jest durny decydując się na tak daleki wyjazd rozstanie, tęskni nie mniej niż żona i już więcej jej nie zostawi - ok, może to ostatnie dopisałam zobie ale jestem tego pewna :twisted: czyli de facto wojsko spełnia rolę wyprowadzki z ISWAK :wink: powrót jak tam też jest piękny :serduszkate: ponownie niespodziankowy (bo po co żonie mówić, że wraca :wink: lepiej pojawić się znienacka i urządzić jej właściwie drugą noc poślubną, może nawet w pewien sposób lepsza, bo oboje swobodniejsi :wink: ). Drugie pół serio mi się bardzo podobało, z dalszym przewijaniem wątków Jasia i AhJina.
Trochę pospoilerowałam, ale w ich przypadku ważne jest nie tyle co ile jak. Miłego seansu jeśli się na niego zdecydujesz :kwiatek:

Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 10:56

BeeMeR napisał/a:
O Kima absolutnie się nie obrażam, wręcz przeciwnie :kwiatki_wyciaga:

Ja naprawdę bardzo bym chciała go dokończyć, ech. W każdym razie dalej będę próbować :rumieniec:

Obejrzałam dziś rano przy śniadaniu ten pierwszy filmik z TKA - ja go znam już, wklejałaś wcześniej link, pisząc o dramie :wink:
A poza tym obejrzałam wczoraj testowo pierwszy odcinek Chief of Staff. Dobre to jest, spróbuję oglądać na bieżąco, tyle czasu chyba znajdę.

Trzykrotka - Pon 24 Cze, 2019 11:08

Aragonte, Kim :banan: Dzięki wielkie, już się cieszę :cheerleader2:
BeeMeR - Pon 24 Cze, 2019 11:16

Acha, czyli rozumiem, że męczyłaś się przy powtórce, zwłaszcza że już znasz postaci lepiej :wink:
Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 11:20

Trzykrotko, dopiero wróciłam do tłumaczenia, więc jakoś bardzo prędko tego nie skończę - wiesz, jakie mam oszałamiające tempo :zawstydzona2:
BeeMeR napisał/a:
Acha, czyli rozumiem, że męczyłaś się przy powtórce, zwłaszcza że już znasz postaci lepiej :wink:

No męczyłam strasznie :-P
Problem z tym filmikiem jest taki, że jakość techniczna jest marna, w dodatku nie ma napisów, więc może jeszcze pomęczę się z oglądaniem 5 minut odcinka :wink:

BeeMeR - Pon 24 Cze, 2019 11:46

W skrócie to ona mówi, że już prawie rano i on na pewno jest zmęczony (po hockach klockach z szukaniem jej i policją), no to on jej pokazuje jak bardzo :wink:
Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 11:47

To ile czasu oni się zabierali za konsumpcję po ślubie? :wink:
BeeMeR - Pon 24 Cze, 2019 11:50

Niewiarygodnie długo :roll:
Kilka dni tj nocy im zeszło, potem na kolejne kilka dni i nocy on znikł robić jakiś projekt i badania i nie powiedział- to właśnie ten początek którego nie kupuję :roll:
Zresztą potem wszystko nadrobili :cool:

Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 11:53

BeeMeR napisał/a:
Niewiarygodnie długo :roll:

To dziwne jak na parę dwudziestolatków :wink: No, chyba że rodzina przeszkadzała co i rusz.

BeeMeR - Pon 24 Cze, 2019 11:56

Patrz edit wyżej :wink:
Tak, na wyjeździe bardzo przeszkadzala panu rodzina i obojgu narzeczeni, działało to krępująco i destruktywnie.

Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 12:04

Doczytałam :wink:
Uch, ja też tego nie kupuję :roll:

Admete - Pon 24 Cze, 2019 17:32

Zwiastun Hotel Del Luna:

https://www.youtube.com/watch?v=arcoS89uGLA

Hotel to siostry Hong, więc oglądacie na własne ryzyko ;) Obsada UI i Yeo Jin Goo

Justice:

https://www.youtube.com/watch?v=zl-Ji77dXBw

A w tym gra między innymi Choi Jin-Hyuk.

Aragonte - Pon 24 Cze, 2019 23:59

Mam wrażenie, że wczorajszy odcinek Chief of Staff, który obejrzałam, był drugim, a nie pierwszym.
To nic dziwnego, że się gubiłam :frustracja:

Admete, ale już na podstawie tego małego kawałka dramy mogę ci napisać, że u nas to wszystko wygląda nieco inaczej :wink:

BeeMeR - Wto 25 Cze, 2019 07:55

Skonczyłam Ginekologów i pediatrów, jako taka "zapchaj dziura" było ok. Bez porywów ani zachwytów ale też bez nudy - przypadki całkiem mi się podobały, ostatni może był udziwniony. Wątek powiedzmy że miłosny głównej pani i trzech zainteresowanych nią panów frapowal mnie najmniej i właściwie było mi wszystko jedno jak to się zakończy, bo postaci głównej nie polubiłam, acz do aktorki nie mam zastrzeżeń. Wachlarz dostał swój happy ending czyli ślub z bogdanka, wcześniej trafili do łóżka w sposób jaki lubię najmniej, tj. Po drinku, budząc się nagle w dezabilu i pieleszach bez pewności czy do czegoś doszło. No cóż, widać dwie niewinne istoty mimo iż już planowały małżeństwo nie bardzo wiedziały jak się do tego zabrać :-P

Admete - Wto 25 Cze, 2019 08:53

Cytat:
Admete, ale już na podstawie tego małego kawałka dramy mogę ci napisać, że u nas to wszystko wygląda nieco inaczej :wink:

Raz, że to drama, dwa oni mają swoje sposoby. Możliwe, ze bliżej im do Amerykanów, bo chyba na nich się wzorowali po wojnie.

Trzykrotka - Wto 25 Cze, 2019 09:44

Admete napisał/a:
Hotel to siostry Hong, więc oglądacie na własne ryzyko ;) Obsada UI i Yeo Jin Goo

Prawdziwa inwazja Yeo Jin Goo ostatnimi czasy :lol: Nie mam nic przeciwko, ale tym razem obsada dramy mnie nie kusi i boję się trochę powtórki z Master's Sun. Tamta drama była fajna, ale nie zapadła mi w serce.
Nadal jestem w klimatach segukowych. W Painterze wielka tajemnica tożsamości i płci Yun Ah już została objawiona nie tylko ginsaeng, ale i nauczycielowi, a obaj malarze zbliżają się do wyjaśnienia tajemnicy śmierci sprzed 10 lat. Pokazli znów bardzo piękne obrazy Yun Boka. Znalazłam ich sporo na pintereście i zaczęłam gromadzić :serduszkate:
W Crowned Clown nieszczęsny kuglarz wplątany w dworskie intrygi, nagle dowiedział się, że został królem. Tym razem naprawdę.

Admete - Wto 25 Cze, 2019 14:28

U mnie Nokdu Flower. W końcu trójka bohaterów się znów spotka. Ostatnio działali osobno, każde zmagało się z innymi problemami. Ciekawa jestem, co z tego wyniknie. Czy naprawdę Yi Hyun jest ostatecznie stracony? Co będzie z Yi Kangiem? Czy lady Song uda się oszukać Japończyków? I co z uczuciem między Yi Kangiem i panną Song? Czy panna Hwang przetrzyma to, co ją spotkało? Bo co do historii, wiem przecież jak się potoczą losy powstania, królewskiej pary, Korei...I smutno mi.
Aragonte - Wto 25 Cze, 2019 22:39

Bo to niestety jest smutne bardzo :(

Nadrobiłam właściwy odcinek pierwszy Szefa sztabu :wink: To może dziś (po prysznicu) obejrzę wreszcie ten drugi, który uznałam jakże inteligentnie za pierwszy :-P

Admete - Wto 25 Cze, 2019 23:58

To moja wina, bo źle oznaczyłam.
Aragonte - Śro 26 Cze, 2019 00:10

Ale numerek przy tytule musiał być właściwy, tylko że go nie zauważyłam :wink:
Każdy mógł się pomylić, to nie twoja wina.

Jednak nie obejrzę dzisiaj Szefa sztabu, coś mi nastrój siadł, lepiej pójdę z książką do łóżka albo wręcz spać, zarchiwizuję tylko na kompie tłumaczenie Kima nr 8 (mam rozgrzebane 25 minut, zawsze coś).
Chandru, chandru :roll:

Admete - Śro 26 Cze, 2019 11:00

Z polskimi napisami to ogólnie lepiej jest :)
Trzykrotka - Śro 26 Cze, 2019 13:29

Z angielskimi takie tematyczne dramy z żargonem branżowym niezbyt dobrze się ogląda, niestety.
Admete - Śro 26 Cze, 2019 16:05

Teraz już jest z polskimi :)
BeeMeR - Śro 26 Cze, 2019 18:42

Zabijam sobie czas na placu zabaw w Parku Krakowskim przeglądaniem recenzji dram obejrzanych i być może do obwjrzenia, trafilam na ciekawą recenzję ISWAK (co do finału mam nieco odmienne zdanie, zdążyłam oswoić temat zanim do tego doszłam ;) ):
http://www.spcnet.tv/Taiw...ml#.XROYyR49c0O

Idąc tym tropem przeczytałam też o TKA, też jest tam dużo trafnych obserwacji acz nie ze wszystkimi się zgadzam (aczkolwiek jak najbardziej z tym, ze zdaniem, że drama powinna nazywać się nieco inaczej :lol:
"there's a sequel, affectionately known as ISWAK 2 or by its actual name, They Kiss Again. Although, from what I've seen so far (only 7 episodes have been aired to date), it should be called "They Kiss Again, Again, and Again". So far there has been at least one kiss in every episode." - słuszna obserwacja, czytałam gdzieś ktoś wyliczył 43 kissy na 20 odcinków, a ponoć niemało kissów było improwizowanych, muszę doczytać o tym :twisted: w ISWAK improwizowane były ponoć 2 na 6 w sumie ;) )
http://www.spcnet.tv/Taiw...ml#.XRN9Ex49c0P

oraz bardzo egzaltowaną, nastolatkową i najeżoną błędami :P
http://joanna890612.blogs...y-kiss.html?m=1

przynajmniej się pośmiałam :-P i obejrzałam zdjęcia - np. tu widać jak Ariel jest drobna albo też Joe duży (1,88cm, w każdej dramie go pytają o wzrost ;) )
http://1.bp.blogspot.com/..._976885898l.jpg