Seriale - Moje serce ma gęsią skórkę, czyli randka numer 14
Aragonte - Wto 23 Sty, 2018 19:33
| BeeMeR napisał/a: | Nie poradzę nic na to, że oglądam poniekąd przez pryzmat AM88
|
Ja na szczęście oglądałam to przed AM88 Oglądało mi się nieźle, ale miałam problem z bohaterką, nie ukrywam. Bardzo podobał mi się SIG oraz parę innych wątków.
BeeMeR - Wto 23 Sty, 2018 19:35
Tylko chwilami mi się włącza skojarzenie
Pisząc że panna jest brzydka mam na myśli także "nieodróżnialna od wielu innych, np. pięknej Gong Shim" Może jeszcze nauczę się ją odróżniać, jak będzie miała bardziej twarzową fryzurę
A ten mecz Korea-Japonia to ja pamiętam - to były czasy gdy oglądałam mecze u Rodziców, wypełniałam tabelki zwycięzców itp *wzdech*
Aragonte - Wto 23 Sty, 2018 21:07
Mecz mi się podobał. Tzn. w dramie
Powtarzam sobie Hwayugi nr 7 z napisami Trzykrotki. Oh Gong właśnie usiłuje dokonac wyboru wirtualnego alkoholu, którego ma posmakowac, trwa wybór najlepiej pasujących potraw pod te procenty, ale zombiaczka ciągle mu miesza w głowie Chichram się non stop.
Trzykrotka - Wto 23 Sty, 2018 21:16
Jak ja się śmiałam przy tych alkoholowych wyborach! Oh Gong z zombie i ich interakcje z tym 'życiem w luksusie' to sam smak. Tutaj przy piwie i węgorzu padłam że śmiechu
Tłumaczenie 8 jakoś mi nie idzie. Nie doszłam jeszcze do demonstracji zastosowania przypraw i odpuściłam. Jutro przy świetle dziennym spróbuję od nowa.
Ech.... Co do AM1997, to obawiam się, że 1988 zmniejszył szansę tamtych dwóch. Przyznaję bez bicia, to była najlepsza seria. Ale na swój sposób 1997 jest świetna, tylko inaczej. Ja nie przepadałam za bohaterką, ale aktorka zauroczyła mnie w Trot Lovers, gdzie grała z naszą Zombie Girl. Na scenie jest magiczna, ma przepiękny głos. Lubię ją, man do niej słabość.
Admete, bardzo Ci dziękuję za wskazówkę! Ze tez samej mi to nie przyszło do głowy...
Aragonte - Wto 23 Sty, 2018 21:29
| Trzykrotka napisał/a: | | Tutaj przy piwie i węgorzu padłam że śmiechu |
Ja też, ja też Zombiaczka jest słodka w tych scenach. A Oh Gong pięknie daje się wkręcac
Podobał mi się też wątek syreny i jego powiązanie z losami naszego małpiego króla, z jego przeszłością. Ciekawe, jak to wyjaśnią.
Trzykrotko, nie zmuszaj się do tłumaczenia, jutro też będzie dzień I pojutrze tyż.
Widziałaś te moje linki z rozkminami z Soompi? Całkiem ciekawe są niektóre.
A, czy TvN będzie miał też przerwę w emisji dram? Będzie hiatus?
Trzykrotka - Wto 23 Sty, 2018 21:36
Czytam wszystko z linków, wielkie dzięki, Aragonte Sama zupełnie nie mam idei, jaką drogą teraz i za kilka odcinków pobieżnie drama. Siostry Hong zaskakują mnie w każdym odcinku od nowa. Mam ileś tematów, które mogą doczekać się rozwinięcia, ale koncepcji na śmiertelny dzwonek Ponurego Kosiarza - żadnej.
BeeMeR - Wto 23 Sty, 2018 22:28
| Aragonte napisał/a: | | Mecz mi się podobał. Tzn. w dramie | Mi też, tylko nie wierzę, żeby oglądający odpuścili ostatnie minuty dogrywki
Za Chiny Ludowe nie kapuję, czemu ona założyła okulary do spania
Z tym szarpaniem płaszcza przeciwdeszczowego to się zachowała jak nienormalna
No ale ew. pary-nie pary są ciekawe, zwłaszcza druga
Aragonte - Wto 23 Sty, 2018 22:31
| Trzykrotka napisał/a: | | Czytam wszystko z linków, wielkie dzięki, Aragonte Sama zupełnie nie mam idei, jaką drogą teraz i za kilka odcinków pobieżnie drama. Siostry Hong zaskakują mnie w każdym odcinku od nowa. Mam ileś tematów, które mogą doczekać się rozwinięcia, ale koncepcji na śmiertelny dzwonek Ponurego Kosiarza - żadnej. |
Ja tam czytam różne koncepcje, ale sama nie snuję zbyt serio żadnej, będzie, co ma byc
Przeglądałam to i owo na YT, bo chciałam obejrzec sobie uważnie teasery do Hwayugi (większośc scen już znam, nie było tylko takiej z Oh Gongiem w trybie bojowym i z płonącymi ślepiami), ale przy okazji wpadłam na cameo LSG z TGL i się chichram Ach, ta pamiętna reklama lodówek, na którą miał się zasadzac Dokko
https://www.youtube.com/watch?v=AJ1-YQvJvVM
Rany, jaki LSG tu był młodziutki - w Hwayugi wygląda zdecydowanie bardziej męsko.
To dla porównania scena z krówką z ósmego odcinka Zaczyna się od minuty 1.30, tak mniej więcej:
https://www.youtube.com/watch?v=hBuWHfByQhQ
Nie jestem w stanie się nie śmiac
Edit: a, to jest blog tej soompianki, która całkiem ciekawie pisze, w sumie to znałam go już wcześniej:
http://dreamingsnowflake2.../tagged/hwayugi
Fragmenty:
| Cytat: | The relationship between Seon Mi and Son Oh Gong is becoming more and more intimate and it’s him who initiates the intimacy despite being the one who is resisting this relationship and his own feelings more. First, he takes SM to his home, his sanctuary, and she is probably the first human who ever stepped her foot there; and you can notice that the outside garden of his home is where he took her already in episode 1. Later he even pours and gives her the glass of his favourite alcohol and finally he gives her his fur coat which is much more personal than giving her normal coat because the fur is connected to his true nature.
Until now, the reason for OG’S imprisonment was barely mentioned but after the reveal in episode 7 and seeing how evasive he is about it the circumstances must have been traumatic and it must also be important for the present.
GGG or no GGG, Son Oh Gong has been consistent in his treatment of Seon Mi and has been hot and cold with her ever since the first episode: one moment offering a talisman to her, the next being a douche and telling her to age slowly, one moment wanting to eat her and the next personally repairing her umbrella,… and now once again he is so viciously cruel to her, unable to resist the need to hurt her for hurting him, only to offer so much kindness later which he masks under the guise of the bracelet’s magic. If the bracelet allows him to tell such hurtful things to her, its power over SOG must be extremely limited (as Ma Wang said in episode 3 - it makes him protect SM but it can’t erase OG’S “devilishness” which is a synonym for his inherent nature). What makes him to linger his hands on SM’s shoulders and later on her arms and to take her bare hand into his in order to place the bottle in in, isn’t GGG’s magic either - it’s his need to touch her and be close to her. Her kind words and sympathy before about his punishment clearly affecting him. Whenever Oh Gong says something terrible to SM, he always betrays his words only moments later with his actions, body language and facial expression - it’s as if his body already knew what his brain still can’t accept. |
I jeszcze jeden:
| Cytat: | That moment when you decide to have the girl murdered because she said she doesn’t want to like you.
The Monkey Boy has it BAD. Because that rejection was totally the trigger for him going foward with his revenge plan and eventually even deciding to plan SM’s death. He just goes crazy with hurt and rejection and goes in full mad-dog mode.
I really appreciate that the drama never lets us forget that whatever his words or deeds, GGG or no GGG, Son Oh Gong will always going to be true to himself. Once a trickster god, always a trickster god. He isn’t someone you mess with and he doesn’t mind if he’s going down, as long as he can drag his enemy down with him.
With the backstory of his punishment partially revealed, it makes a complete sense why OH Gong reacts this way - he hates being played with and betrayed and after almost 1000 years of imprisonment what he hates as much is losing his freedom and being controlled and chained. From his point of you, it makes a complete sense. His life’s goal is to be free and do whatever he wants, uncontrolled by anyone; he even stylized himself as the “Great Sage, Equal of Heaven” because even the gods can’t control him or defeat him. The title is like his personal slap in their faces. After spending so much time in prison, it’s only natural he wants to break free of his chains, even more so now after SM told him she doesn’t want to like him.
“If you prick us, do we not bleed? if you tickle us, do we not laugh? if you poison us, do we not die? and if you wrong us, shall we not revenge?“
The fact of Oh Gong being betrayed, in some tragic and heartbreaking way most likely, puts a lot of things into perspective because that betrayal made him into what he is now and formed his view on taking revenge - he doesn’t forgive betrayal, he takes revenge - for him, it’s an eye for an eye. You hurt him, he hurts you back and with interest. He reacts this way because it has always been his m.o. |
Z tym że ja nie interpretowałam akcji z Ma Wangiem jako jednoznaczną próbę uśmiercenia Sam Jang, szczerze mówiąc Wydaje mi się, że to było bardziej pokrętne i wieloznaczne. Mam wrażenie, że on czasem igra z możliwościami i sprawdza los.
| Cytat: | You have to give it to the Hong Sisters for creating such an intriguing character like Son Oh Gong. Each episode reveals a new fascinating puzzle piece to the mystery that is the Monkey King.
He wasn’t always a complete cynic, he used to be friends with humans, he trusted once. But once bitten, twice shy and it’s only apt and logical that he would end up like this and protect himself behind an armour of cynicism since it was a human who betrayed him and who caused him all the pain of being roasted alive for 49 days and robbed of his freedom for hundreds of years as a punishment. It explains why he betrayed SM all those years ago - because rather than to be betrayed once again he betrayed her before she could betray him. It explains why he holds humans in comtempt and looks at them with so much cynicism. It sheds a new light on what he told BJ about getting revenge and also why he decided to help the mermaid punish her killer even if it meant hurting a human, why he tells SM that he has no reason to care what happens to the human. And I truly admire the Hong Sisters for letting the mermaid to mete out her punishment instead of the usual trope of forgiving the person and letting the human justice take over - death is too quick and too merciful for some crimes. Which leaves the question, did Oh Gong get his revenge?
The betrayal was a lifechanging moment in Oh Gong’s life and it’s what shaped his personality - why he possesses the hint of darkness and full-blown cynicism about humans and love you don’t see in the other demons like Ma Wang and PK - AS IF THERE WAS SOMETHING BROKEN DEEP INSIDE HIM - and it also explains WHY HE FIGHTS TOOTH AND NAIL AGAINST CARING FOR A HUMAN.
Finally, it explains why he took such interest in Seon Mi from the beginning - it was a human who betrayed and hurt him and now there is this human girl who saved him, who trusts him and who also cares about him and protects him when he has only known hurt and betrayal from humans. However, on the other hand, he did the same thing to SM that was done to him - he betrayed her and then let her bear the consequences and punishment. |
Admete - Śro 24 Sty, 2018 06:25
Ja się zastanawiam, czy obejrzę dwa ostatnie odcinki Just between lovers. To znaczy te z przyszłego tygodnia. Zwiastun jest przerażający. Zawsze mogę skończyć na 14 odcinku i zignorować resztę.
BeeMeR - Śro 24 Sty, 2018 06:52
| Aragonte napisał/a: | | cameo LSG z TGL | W Producentach też miał cameo, wymieniał poglądy z Cindy o wizerunku "słodkiego, miłego chłopca" którego miał nieco dość
https://www.youtube.com/watch?v=MtRmM8STrps
AM97
Już mi świta, że jedyną osobą, z którą YYJ nie będzie rywalizował o pannę tylko ją odda walkowerem jest jego własny hyung, drama wyraźnie próbuje sugerować rosnącą zażyłość między hyungiem a panną, co jest nieco śliskie biorąc pod uwagę, że on jest (jej?) nauczycielem
(że nie wspomnę, że jest też omc szwagrem)
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 08:11
| Admete napisał/a: | | Ja się zastanawiam, czy obejrzę dwa ostatnie odcinki Just between lovers. To znaczy te z przyszłego tygodnia. Zwiastun jest przerażający. Zawsze mogę skończyć na 14 odcinku i zignorować resztę. |
Auc. To co jest w tym zwiastunie?
Admete - Śro 24 Sty, 2018 08:21
Choroba Kang Doo Jak umrze, to nie oglądam, ignoruję zakończenie całkowicie.
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 09:08
Aj, to ja wtedy w ogóle tego nie obejrzę Nawet nie będę zaczynac.
Tekst zestawiający pokrótce (mocno pokrótce) charakterystyki chińskiej opowieści "Wędrówka na zachód" i "Hwayugi":
https://ahjummamshies.wordpress.com/2018/01/24/k-culture-hwayugi-the-origin/
I zdjęcia z nowego Robocika:
http://pop.heraldcorp.com...1313498952610_1
Faktycznie smutno wyglądają - może chodzi o firmę Min Kyu? A może o Santa Maria Team i Aji 3?
A tu świętują czyjeś urodziny - MK?
https://www.instagram.com...by=angelsoobins
BeeMeR, wiem, że LSG miał cameo w Producentach, ale tego jeszcze nie widziałam, a poza tym chodziło mi o duet z CSW - patrzenie, co ta dwójka wyrabia razem na planie Hwayugi, to świetna zabawa
Agn - Śro 24 Sty, 2018 10:58
Melduję się!
Wczoraj obejrzałam w końcu Hwayugi nr 5 (podejrzewam, że te 2 literówki, które zobaczyłam, są już dawno poprawione). Super mi się to ogląda. Panowie niezmiernie mnie bawią, a momentami wzruszają. Strasznie lubię tę całą plejadę bohaterów i pomysły w dramie (jak choćby akcję w filmie). Bardzo jestem ciekawa, czy panna Zombiaczka zostanie do końca dramy, by wtedy się dowiedzieć, jak i dlaczego została zamordowana (nie mówcie mi, jeśli to już wyjaśnione, dowiem się za chwil parę sama).
No i tyle.
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 11:09
Super, że jesteś
I nic nie będę spoilerować
Mnie się Hwayugi bardzo podoba, mimo że widzę wady. Jednak bawi mnie na tyle, że przesłania mi to te wady. Powinnam chyba zacząć już robić notatki do przyszłych Osek, bo chyba Hwayugi ma szansę na kilka (w tym np. na cameo pewnego pawia ).
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 15:54
Podejrzałam recap Robocika - będzie jakieś kolejne kissu, i to ponoć takie, że część Soompi dostała rumieńców z wrażenia
Edit: podejrzałam to kissu - no nie wiem, gdzie i kiedy ten Min Kyu się tego nauczył, chyba musiał przejść jakiś przyśpieszony kurs (ale raczej nie z poduszką ). Uhmmm
Admete - Śro 24 Sty, 2018 16:31
Żebym to ja musiała materiał poglądowy wklejać za ciebie, to już koniec świata
https://www.youtube.com/watch?v=0ZcLp0A7ECE
O ten kissu chodzi?
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 16:37
Nie wklejam (raczej) materiału poglądowego, jeśli podglądam Soompi w pracy I chyba YT mi nie pójdzie tutaj, podejrzałam to na IG Zresztą nie wiem, czy Trzykrotka i BeeMeR życzą sobie takie straszne spoilery, może wolą obejrzeć to dopiero w odcinku z napisami
Nefryt bardzo naturalnie wypada ze swoją partnerką z Robocika, ogółem świetnie wyglądają razem Śliczna para ekranowa.
A tak poza tym to mam esemska z antykwariatu, że mam jakąś Małpę do odbioru
Admete - Śro 24 Sty, 2018 18:34
Obejrzałam i ja odcinek 8 A Korean Odyssey. Scenki różne sympatyczne i dla nich oglądam. Zombiaczki jest mało, ale nadal urocza. Szkoda, że główna aktorka nie jest tak sympatyczna. Drewniana ciutkę. Małpa nadal cudna. Ja to się jakoś nie bardzo przejmuję zapowiedziami śmierci. Jakoś się z tego drama wywinie.
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 19:49
Małpa zdecydowanie cudna
Jak ci się podobała pomalowana krowa, tj. byk?
A ja odebrałam swoje dwie małpy w formie książkowej - jak to jest ładnie wydane W jednej pozycji są piękne grafiki chińskie (w zasadzie to przypomina komiks), a druga ma kolorowe ilustracje w orientalnym stylu. Podczytałam trochę - czyta się to fajnie, jak baśń, a ja baśnie lubię
Chyba kupię też to wydanie "Wędrówki na zachód", które wypatrzyłam na Allegro, chociaż jest najdroższe. Wygląda na to, że to różne wybory rozdziałów oryginalnej książki.
Aha, Małpa, czyli Sun Wu-k'ung alias Wielki Mędrzec Równy Niebu (dokładnie tak ) alias Wędrowiec, też nosi pewną obręcz, która sprawia ból wskutek pewnych zaklęc (czy raczej sutr buddyjskich), ale nosi ją na głowie, a nie na sercu
Jest pewien Wieprzek, zamiast Sam Jang jest buddyjski mnich, a zamiast naszego Byczka Ma Wanga - chyba Piaskowy Mnich
A teraz idę spędzic przyjemną, jak myślę, godzinkę albo półtorej z Robocikiem
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 20:02
Skroiłam parę sukienek z pewną Małpą i będę teraz miała mały dylemat, w co się ubrac
Ale dzisiaj uhonoruję do końca dnia świętej pamięci Ursulę le Guin.
Odcinka Robocika jeszcze nie obejrzałam, za to dorwałam pewne BTS-y... I z napisów wynika, że to kissu w kuchni to była inicjatywa Nefryta
Nonono, Nefrycik, jestem pod wrażeniem
Trzykrotka - Śro 24 Sty, 2018 22:22
Mnie od tego kissu robocikowego z wrażenia buty spadły. Ten Nefryt...! A ja go swego czasu miałam za aseksualnego. I popatrzcie, znowu mamy lekkie odwrócenie schematów Jeszcze rok temu w Strong Woman Do Bong Soon to panna w podobnych okolicznościach przyrody była sadzana na blacie, w Oh My Ghost dwa lata temu to samo - a dziś Nefryt tam urzęduje i kissu odbywa się, że tak powiem - w odwrotną stronę
Po tej głębokiej analizie idę karmić koty - ja tu jeszcze wrócę!
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 22:31
A ja ciągle grzebię w necie, oglądam gify i coś tam czytam, zamiast oglądac Robocika.
Najpierw Oh Gong w paru odsłonach...
...z których zrobiło się tyle, że wolę je wrzucic pod kołderkę, bo mnie zaraz ktoś w tym wątku pogoni
Źródło:
http://heartou.tumblr.com/tagged/hwayugi
I jeden gif poza spoilerem
Aragonte - Śro 24 Sty, 2018 22:32
| Trzykrotka napisał/a: | | Mnie od tego kissu robocikowego z wrażenia buty spadły. Ten Nefryt...! A ja go swego czasu miałam za aseksualnego. I popatrzcie, znowu mamy lekkie odwrócenie schematów Jeszcze rok temu w Strong Woman Do Bong Soon to panna w podobnych okolicznościach przyrody była sadzana na blacie, w Oh My Ghost dwa lata temu to samo - a dziś Nefryt tam urzęduje i kissu odbywa się, że tak powiem - w odwrotną stronę |
Może i w odwrotną w sensie, eee, lokalizacji, ale Min Kyu jest stroną inicjującą - myślałby kto, że taki nowicjusz, a jak sobie radzi
Kissu to jedno ale mnie pospadało dodatkowo z wrażenia to i owo po obejrzeniu BTS-ów
BeeMeR - Śro 24 Sty, 2018 22:37
Do tych btsów to jakieś sznureczki by się przydały
Bo jak obejrzę odcinki (co właśnie czynię ) to bym sobie obejrzała poglądowo
|
|
|