To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Pią 09 Cze, 2017 07:14

Rzeczywiście pięknie pisze i z uczuciem. Chyba sobie tych listów poszukam. czy to są listyz lat 1922-1926? Bo są jeszcze dwa tomy korespondencji z żoną i Pawłem Hertzem.
ita - Pią 09 Cze, 2017 19:27

Admete napisał/a:
czy to są listyz lat 1922-1926? Bo są jeszcze dwa tomy korespondencji z żoną i Pawłem Hertzem.

Tak, to Listy 1922-26. Ten, którego fragment wrzuciłam był pisany w Zakopanym, 8/X/1924. W tych latach Anna przebywała tam całymi tygodniami dla zdrowia.
Stronę wcześniej jest mowa o wymiarach kanapy - Anna prosiła Jarosława o nie przez miesiąc w swoich listach - bezskutecznie :lol: (chciała w Zakopanym kupić tanio materiał na obicie). I tak się to plecie w tych listach - nie można przecież cały czas na takim wysokim tonie :-D
Polecam też bardzo Dzienniki Anny Iwaszkiewiczowej, na pewno by Ci się spodobały.

Admete - Pią 09 Cze, 2017 21:05

Dzienniki tez są w bibliotece. Coś sobie na pewno pożyczę.
Caitriona - Czw 15 Cze, 2017 17:25

Skończyłam czytać Królestwo za mgłą, wywiad Michała Wójcika z Zofią Posmysz o Auschwitz-Birkenau. Bardzo ciekawa książka. Muszę koniecznie sięgnąć po książki p. Posmysz.
Nota bene, na podstawie jej Pasażerki została stworzona opera. I to już w 1968 roku, przez Rosjan. Teraz została ona ponownie odkryta i kolejną premierę miała w 2010 roku.

Teraz wzięłam się za nowego Gaimana, Mitologię nordycką. Bardzo podoba mi się wydanie, ma ładną okładkę.

A z książek kulinarnych znalazłam coś dla mnie bardzo fajnego: Sirocco Sabriny Ghayour, proste potrawy ze smakami z Bliskiego Wschodu: https://www.kukbuk.com.pl...ayour-recenzja/

Tamara - Pon 19 Cze, 2017 08:36

Agn - dla Ciebie ! Melduję uprzejmie, że zaczęłam "Prusa - śledztwo biograficzne", na razie dotarłam do 4 rozdziału . Czyta się dobrze , napisane płynnie, wciągająco , niestety brakuje obrazków , ale co zrobić :-P
Spojlerować nie chcę za bardzo, powiem tylko, że w gruncie rzeczy Prus był postacią dość tragiczną , ciężkie przejścia z dzieciństwa i młodości zdeterminowały całe jego życie - i twórczość, i życie prywatne, i zdrowie , bowiem chorował na ciężką nerwicę lękową i prawdopodobnie na padaczkę . Więcej nie powiem (tym bardziej, że na razie sama niewiele więcej wiem :-P ), ale moim zdaniem bardzo warto to przeczytać .

Agn - Pon 19 Cze, 2017 09:27

Dzięki za cynk, Tamaro! :) :) :)
Aragonte - Pon 19 Cze, 2017 14:58

Admete napisał/a:
Marcin Ryszkiewicz - "Homo Sapiens. Meandry ewolucji" - nie jest to łatwa ( przynajmniej dla mnie ) książka, ale napisana rewelacyjnie i temat mnie zainteresował bardzo. Mnóstwo wiadomości na temat teorii ewolucyjnych podanych w ciekawy sposób ( świetne są te ciekawostki w ramkach ). Na pewno nie wszytko rozumiem, ale nie zrażam się i jestem już przy końcu.

A mnie się wydawało łatwa i lekko napisana. Ale na pewno nie wszystko zapamiętałam i zrozumiałam, to pewne.

Przeniosłam ten post z innego wątku :wink:

Trzykrotka - Pon 19 Cze, 2017 15:13

Podczytuję sobie Pompeje Mary Beard. Ta kobieta ma świetny dar opowiadania. Oni chyba specjalnie kształcą naukowców w UK pod kątem mediów, bo aż pozazdrościć talentów popularyzatorskich. Nie interesowałam się szczególnie imperium rzymskim, a teraz już owszem.
Agn - Pon 19 Cze, 2017 21:18

Ja chyba wezmę się za to SPQR, bo kusicie.
Nawet jeśli starożytność to totalnie nie moja bajka.

Aragonte - Pon 19 Cze, 2017 21:42

SPQR czeka u mnie w kolejce, Pompeje sprezentowałam koleżance. Ale może jeszcze sobie kupię.
milenaj - Pon 19 Cze, 2017 22:18

Zakupiłam dwie ksiązki:

"Misja: Encyklopedia. " Arturo Perez Reverte - fnka ze mnie niepoprawna więc mieć musiałam.

I dorwałam w Empiku za 25 zł po przecenie biografię Georga Lucasa. Podczytałam dwie strony i zapowiada się naprawdę przyzwoicie. :)

Agn - Pon 19 Cze, 2017 22:20

Donieś, jak tam Perez-Reverte, bo i mnie to kusi!
milenaj - Pon 19 Cze, 2017 22:26

Agn napisał/a:

Donieś, jak tam Perez-Reverte, bo i mnie to kusi!

Z przyjemnością. ;)

Admete - Śro 21 Cze, 2017 13:11

W oczekiwaniu na serial przypominam sobie Alienistę Carra.
Agn - Śro 21 Cze, 2017 17:13

Matko jedyna będzie serial?!!!!!!!!!!!!! :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:
:excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:

(Zabijecie mnie za te emotki, ale dla mnie to jest najlepszy kryminał EVER, więc się jaram.)

Admete - Śro 21 Cze, 2017 17:42

A gdzieś zwiastun był umieszczany przez Catrii. Poszukaj na YT - The Alienist. Gra tam między innymi Luke Evans.
milenaj - Śro 21 Cze, 2017 18:47

Może wreszcie przeczytam, bo stoi na półce od lat i jakoś nie mogę się zebrać. :)

Ja zakupiłam na przecenie w Empiku biografię Georga Lucasa i jaram się jak nie wiem, bo jedyne 20 zł za porządnie wydaną książkę, grubaśną, szytą i w twardej oprawie. :)

Agn - Śro 21 Cze, 2017 22:50

Admete napisał/a:
Poszukaj na YT - The Alienist. Gra tam między innymi Luke Evans.

Lecę! :excited:

Milenaj, przeczytaj. Naprawdę warto. I opowiedz o biografii Lucasa, jak przeczytasz. :)

Barbarella - Pon 26 Cze, 2017 14:20

Skończyłam "Święty szlak" M. Blake'a. To jest kontynuacja "Tańczącego z Wilkami".
Książka bardzo mi się podobał, bardziej niż "Tańczący...". Opisuje zderzenie Indian z cywilizacją białych, wahania Indian co do taktyki jaką mają obrać i konsekwencje podejmowanych decyzji.

Agn - Pon 26 Cze, 2017 21:17

Przykre rzeczy pewnie opisuje ta książka. :(
Barbarella - Wto 27 Cze, 2017 11:49

Ano opisuje...
Agn - Śro 28 Cze, 2017 13:53

Mnie dziś w bibliotece mignęła książka Księżniczka Pocahontas - nie wiedziałam, że jest taka książka. :shock:

Zmiękłam i nabyłam ebooka To. Pożyczyłam książkę z pracy, ale jest tak nieporęczna, że "troszkę" mi niewygodnie jechać z tym klocem w autobusach (1100 stron drobnym maczkiem). Na szczęście ebook był tani, więc się skusiłam. Będzie mi wygodniej i jeśli na jesieni zdecyduję się pójść jednak do kina na ekranizację ( :boisie: ), to wolałabym mieć książkę przeczytaną.

Deanariell - Śro 28 Cze, 2017 14:03

Agn napisał/a:
jeśli na jesieni zdecyduję się pójść jednak do kina na ekranizację

Ma być nowa ekranizacja? :mysle: Już się boję! :-P Książki nigdy nie miałam okazji czytać. :mysle:

Agn - Śro 28 Cze, 2017 14:15

Zaiste: https://www.youtube.com/watch?v=FnCdOQsX5kc
Podejrzewam, że ze strachu narobię w portki. :P Lubię horrory, które mają dreszczyk, a nie flaki na wierzchu, ale ten może być niezły (mimo że TO zabija ile wlezie). Zresztą King umie zbudować należytą atmosferę, mam nadzieję, że twórcy ekranizacji o tym nie zapomną.

Deanariell - Śro 28 Cze, 2017 14:31

:excited: Na pewno będę chciała zobaczyć i porównać z tą starszą ekranizacją. :mrgreen: Zapowiedź wygląda nieźle. :boisie: :lol: Ciekawa jestem jak pokażą zakończenie, bo z tego, co pamiętam było najsłabsze w tej całej historii i nie wiem czy to była wina ogólnie Kinga :-P , czy zawalił reżyser. :mysle: ;)