Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II
BeeMeR - Pon 07 Wrz, 2015 10:06 Też Donnę bardzo lubiłam.Caitriona - Pon 07 Wrz, 2015 21:10 Donna i Louis Litt to dwa gł. powody dla których oglądałam Suits. No dobra, jeszcze Harvey Specter Szafran - Pon 07 Wrz, 2015 21:32
Cathie napisał/a:
Szafran napisał/a:
Muszę sprawdzić, kiedy to w to leci, bo VOD telewizji beznadziejnie działa.
W czwartki na TVP2 godz. bodajże 21:45.
Dzięki, rzeczywiście wtedy:). O tej porze nawet mam czas usiąść przed tv:).BeeMeR - Pon 07 Wrz, 2015 21:39 O tak, Louis Taki chomiczek
No i Harvey ma swoje atuty - ten drugi też ujdzie Admete - Śro 09 Wrz, 2015 18:35 Blindspot mi się podoba, będę oglądać.Akaterine - Pon 14 Wrz, 2015 20:43 Jeżeli ktoś lubi klimaty: policja, Nowy Jork, mafia, lata 60. (wraz z muzyką) to polecam serial Public Morals. Dobrze się ogląda .Eeva - Pon 14 Wrz, 2015 21:28 O dzieki, spróbuję!Akaterine - Sob 19 Wrz, 2015 08:12 Obejrzałam też pierwszy odcinek Wayward Pines - tajny agent jedzie gdzieś w poszukiwaniu innych zaginionych agentów, ma wypadek samochodowy i trafia do tytułowego miasteczka, które okazuje się bardzo dziwne. Tak dziwne, że jeszcze trudno powiedzieć, czy to tylko serial sensacyjny, czy sci-fi.
Spoiler:
Okazuje się, że miasteczko jest odgrodzone od świata, a jedyna - jak na razie - pomocna mu kobieta trafiła do niego tak jak on - miała wypadek i wmówiono jej, że nic nie pamięta. I myśli, że jest rok 2000, a zaginęła w 1999. Spotyka też zaginioną od kilku tygodni agentkę, która twierdzi, że jest w tym miejscu 12 lat, wygląda też dużo starzej niż w retrospekcjach. Jako że są retrospekcje, że agent po jakichś wcześniejszych wydarzeniach miał załamanie nerwowe i halucynacje, nie wiadomo, czy to, co widzi, nie dzieje się w jego głowie.
Obejrzę jeszcze jeden odcinek i zdecyduję, czy będę oglądać. Dość wciągający, ale jednocześnie lekko naciągany .Fibula - Sob 19 Wrz, 2015 08:48 Wayward Pines można obejrzeć (serial jednosezonowy), ale książka jest lepsza.Harry_the_Cat - Sob 19 Wrz, 2015 13:33 Ja sie nie wciagnelam. Odpuscilam po jednym odcinku.BeeMeR - Pon 21 Wrz, 2015 14:23 Most nad Sundem
Szwedzko-duński kryminał, 10 odcinków niespełna godzinnych lub 5 odpowiednio dłuższych.
Na moście łączącym w/w kraje, dokładnie na linii granicznej ktoś podrzuca ciało. Sprawę zajmuje się mieszana narodowościowo (i płciowo ) para detektywów z policji. Dla mnie bardzo ciekawym aspektem był dość czytelny Asperger (lub inna forma autyzmu) u policjantki, która jest świetnym zawodowcem, ale marnym współpracownikiem czy koleżanką. Nie umie pracować w zespole, rola kierownika nie dla niej (na szczęście zwierzchnicy o tym wiedzą ), nie ma za grosz empatii, nie rozumie ironii ani żartów itd. Niemniej dedukuje poprawnie, złoczyńców, morderców łapie pierwszorzędnie. Serial nie nazywa jej zaburzenia w zachowaniu inaczej jak "jest inna", to tylko część składowa serialu, nie dominująca, ale dla mnie szalenie ciekawa. Serial ma charakterystyczny klimat skandynawski - amatorom tamtejszych kryminałów polecam.
Teraz oglądam drugi sezon - rok później, a tenże sam most uderzyła łódź z li i jedynie związanymi osobami mieszanej narodowości, sprawę rozwiązuje ta sama ekipa. Póki co (2/5) trzyma poziom bardzo dobrze.
Zwiastuna nie dam, bo jest spoilerowy względem części pierwszej.Szafran - Pon 21 Wrz, 2015 14:35 Bardzo mi się pierwszy sezon "Sundu" podobał, drugiego nie oglądałam.
Rewelacyjnie poprowadzona relacja między dwójką śledczych i gra między zabójcą a nimi.
Serial ma amerykański remake, zlokalizowany między US a Meksykiem, ale nie próbowałam tego tknąć:).BeeMeR - Pon 21 Wrz, 2015 16:26 Ja nie zamierzam oglądać remake'u - jak mi się podoba pierwowzór to nie tykam, zwłaszcza jeśli chodzi o USA Fibula - Pon 21 Wrz, 2015 22:23 Sund ma też brytyjsko-francuski odpowiednik (The Tunnel), który kiedyś zamierzam obejrzeć.
I będzie trzeci sezon. A scenarzysta, Hans Rosenfeldt, jest współautorem cyklu niezłych kryminałów.Caitriona - Pon 21 Wrz, 2015 23:39
Fibula napisał/a:
A scenarzysta, Hans Rosenfeldt, jest współautorem cyklu niezłych kryminałów.
Moja mama się w nich właśnie rozczytuje Dwa za nią, dwa przed nią. Bardzo je się podobają.
Chyba poszukam tego serialu Caitriona - Wto 22 Wrz, 2015 22:55 Wróciło Gotham Całkiem ciekawy jest ten pierwszy odcinek, zdaje się że mamy nowego złego.Admete - Śro 23 Wrz, 2015 05:30 Wiem, że wróciło, ale mam taki kołowrót w pracy, że nie mam na nic czasu.Fibula - Śro 23 Wrz, 2015 10:23
Caitriona napisał/a:
Fibula napisał/a:
A scenarzysta, Hans Rosenfeldt, jest współautorem cyklu niezłych kryminałów.
Moja mama się w nich właśnie rozczytuje Dwa za nią, dwa przed nią. Bardzo je się podobają.
Chyba poszukam tego serialu
Warto.
Ja teraz czytam ostatni. Nie porównam do innych skandynawskich, bo nie czytałam nic poza pierwszym Mankellem sto lat temu i wszystkimi Adlera-Olsena, ale wciągają.Caitriona - Śro 23 Wrz, 2015 19:35
Fibula napisał/a:
Warto.
Ja teraz czytam ostatni. Nie porównam do innych skandynawskich, bo nie czytałam nic poza pierwszym Mankellem sto lat temu i wszystkimi Adlera-Olsena, ale wciągają.
Ja je póki co pominęłam
Mankella czytałam jedną książkę i mi się nie spodobała, a Adlera-Olsena przeczytałam wszystko i mam średni stosunek (pierwsza książka najlepsza).BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2015 22:28 Skończyłam drugi sezon Mostu nad Sundem - bardzo mi się podobał, z malutkimi zastrzeżeniami, niemniej jestem zbudowana tym, jak trzymał poziom i klimat pierwszego sezonu. Polecam.Cathie - Nie 27 Wrz, 2015 22:59
BeeMeR napisał/a:
Most nad Sundem
Szwedzko-duński kryminał, 10 odcinków niespełna godzinnych lub 5 odpowiednio dłuższych.
Na moście łączącym w/w kraje, dokładnie na linii granicznej ktoś podrzuca ciało. Sprawę zajmuje się mieszana narodowościowo (i płciowo ) para detektywów z policji. Dla mnie bardzo ciekawym aspektem był dość czytelny Asperger (lub inna forma autyzmu) u policjantki, która jest świetnym zawodowcem, ale marnym współpracownikiem czy koleżanką.
To coś dla mnie. Muszę się rozejrzeć za nim.Szafran - Nie 27 Wrz, 2015 23:47 Też mi się powrót "Gotham" podoba:).
Obejrzałam też "Morderstwo w Domu przy Road Hill". To chyba Cathie pisała, że jej sprawę Gorgonowej przypominało. Rzeczywiście, bardzo!
Niezła rzecz, sięgnę po kolejne odcinki:).praedzio - Śro 30 Wrz, 2015 20:16 Podoba mi się coraz bardziej Blindspot. Ciekawe nawiązanie do przeszłości Kurta.
Aktorka grająca Jane jest prześliczna.Caitriona - Śro 30 Wrz, 2015 20:46
praedzio napisał/a:
Aktorka grająca Jane jest prześliczna
Lady Sif z Thora praedzio - Śro 30 Wrz, 2015 20:47 Pamiętam.