To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

BeeMeR - Pon 07 Wrz, 2015 10:06

Też Donnę bardzo lubiłam.
Caitriona - Pon 07 Wrz, 2015 21:10

Donna i Louis Litt to dwa gł. powody dla których oglądałam Suits. No dobra, jeszcze Harvey Specter ;)
Szafran - Pon 07 Wrz, 2015 21:32

Cathie napisał/a:
Szafran napisał/a:
Muszę sprawdzić, kiedy to w to leci, bo VOD telewizji beznadziejnie działa.

W czwartki na TVP2 godz. bodajże 21:45.

Dzięki, rzeczywiście wtedy:). O tej porze nawet mam czas usiąść przed tv:).

BeeMeR - Pon 07 Wrz, 2015 21:39

O tak, Louis :lol: Taki chomiczek ;)
No i Harvey ma swoje atuty - ten drugi też ujdzie :)

Admete - Śro 09 Wrz, 2015 18:35

Blindspot mi się podoba, będę oglądać.
Akaterine - Pon 14 Wrz, 2015 20:43

Jeżeli ktoś lubi klimaty: policja, Nowy Jork, mafia, lata 60. (wraz z muzyką) to polecam serial Public Morals. Dobrze się ogląda :D .
Eeva - Pon 14 Wrz, 2015 21:28

O dzieki, spróbuję!
Akaterine - Sob 19 Wrz, 2015 08:12

Obejrzałam też pierwszy odcinek Wayward Pines - tajny agent jedzie gdzieś w poszukiwaniu innych zaginionych agentów, ma wypadek samochodowy i trafia do tytułowego miasteczka, które okazuje się bardzo dziwne. Tak dziwne, że jeszcze trudno powiedzieć, czy to tylko serial sensacyjny, czy sci-fi.

Spoiler:

Okazuje się, że miasteczko jest odgrodzone od świata, a jedyna - jak na razie - pomocna mu kobieta trafiła do niego tak jak on - miała wypadek i wmówiono jej, że nic nie pamięta. I myśli, że jest rok 2000, a zaginęła w 1999. Spotyka też zaginioną od kilku tygodni agentkę, która twierdzi, że jest w tym miejscu 12 lat, wygląda też dużo starzej niż w retrospekcjach. Jako że są retrospekcje, że agent po jakichś wcześniejszych wydarzeniach miał załamanie nerwowe i halucynacje, nie wiadomo, czy to, co widzi, nie dzieje się w jego głowie.

Obejrzę jeszcze jeden odcinek i zdecyduję, czy będę oglądać. Dość wciągający, ale jednocześnie lekko naciągany ;) .

Fibula - Sob 19 Wrz, 2015 08:48

Wayward Pines można obejrzeć (serial jednosezonowy), ale książka jest lepsza.
Harry_the_Cat - Sob 19 Wrz, 2015 13:33

Ja sie nie wciagnelam. Odpuscilam po jednym odcinku.
BeeMeR - Pon 21 Wrz, 2015 14:23

Most nad Sundem

Szwedzko-duński kryminał, 10 odcinków niespełna godzinnych lub 5 odpowiednio dłuższych.

Na moście łączącym w/w kraje, dokładnie na linii granicznej ktoś podrzuca ciało. Sprawę zajmuje się mieszana narodowościowo (i płciowo ;) ) para detektywów z policji. Dla mnie bardzo ciekawym aspektem był dość czytelny Asperger (lub inna forma autyzmu) u policjantki, która jest świetnym zawodowcem, ale marnym współpracownikiem czy koleżanką. Nie umie pracować w zespole, rola kierownika nie dla niej (na szczęście zwierzchnicy o tym wiedzą ;) ), nie ma za grosz empatii, nie rozumie ironii ani żartów itd. Niemniej dedukuje poprawnie, złoczyńców, morderców łapie pierwszorzędnie. Serial nie nazywa jej zaburzenia w zachowaniu inaczej jak "jest inna", to tylko część składowa serialu, nie dominująca, ale dla mnie szalenie ciekawa. Serial ma charakterystyczny klimat skandynawski - amatorom tamtejszych kryminałów polecam.

Zwiastun.
https://www.youtube.com/watch?v=EzidbHbvAuw

Teraz oglądam drugi sezon - rok później, a tenże sam most uderzyła łódź z li i jedynie związanymi osobami mieszanej narodowości, sprawę rozwiązuje ta sama ekipa. Póki co (2/5) trzyma poziom bardzo dobrze.
Zwiastuna nie dam, bo jest spoilerowy względem części pierwszej.

Szafran - Pon 21 Wrz, 2015 14:35

Bardzo mi się pierwszy sezon "Sundu" podobał, drugiego nie oglądałam.
Rewelacyjnie poprowadzona relacja między dwójką śledczych i gra między zabójcą a nimi.

Serial ma amerykański remake, zlokalizowany między US a Meksykiem, ale nie próbowałam tego tknąć:).

BeeMeR - Pon 21 Wrz, 2015 16:26

Ja nie zamierzam oglądać remake'u - jak mi się podoba pierwowzór to nie tykam, zwłaszcza jeśli chodzi o USA :P
Fibula - Pon 21 Wrz, 2015 22:23

Sund ma też brytyjsko-francuski odpowiednik (The Tunnel), który kiedyś zamierzam obejrzeć.
I będzie trzeci sezon. :cheerleader2: A scenarzysta, Hans Rosenfeldt, jest współautorem cyklu niezłych kryminałów.

Caitriona - Pon 21 Wrz, 2015 23:39

Fibula napisał/a:
A scenarzysta, Hans Rosenfeldt, jest współautorem cyklu niezłych kryminałów.

Moja mama się w nich właśnie rozczytuje ;) Dwa za nią, dwa przed nią. Bardzo je się podobają.
Chyba poszukam tego serialu ;)

Caitriona - Wto 22 Wrz, 2015 22:55

Wróciło Gotham ;) Całkiem ciekawy jest ten pierwszy odcinek, zdaje się że mamy nowego złego.
Admete - Śro 23 Wrz, 2015 05:30

Wiem, że wróciło, ale mam taki kołowrót w pracy, że nie mam na nic czasu.
Fibula - Śro 23 Wrz, 2015 10:23

Caitriona napisał/a:
Fibula napisał/a:
A scenarzysta, Hans Rosenfeldt, jest współautorem cyklu niezłych kryminałów.

Moja mama się w nich właśnie rozczytuje ;) Dwa za nią, dwa przed nią. Bardzo je się podobają.
Chyba poszukam tego serialu ;)

Warto. :)
Ja teraz czytam ostatni. Nie porównam do innych skandynawskich, bo nie czytałam nic poza pierwszym Mankellem sto lat temu i wszystkimi Adlera-Olsena, ale wciągają.

Caitriona - Śro 23 Wrz, 2015 19:35

Fibula napisał/a:
Warto. :)
Ja teraz czytam ostatni. Nie porównam do innych skandynawskich, bo nie czytałam nic poza pierwszym Mankellem sto lat temu i wszystkimi Adlera-Olsena, ale wciągają.

Ja je póki co pominęłam ;)
Mankella czytałam jedną książkę i mi się nie spodobała, a Adlera-Olsena przeczytałam wszystko i mam średni stosunek (pierwsza książka najlepsza).

BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2015 22:28

Skończyłam drugi sezon Mostu nad Sundem - bardzo mi się podobał, z malutkimi zastrzeżeniami, niemniej jestem zbudowana tym, jak trzymał poziom i klimat pierwszego sezonu. :oklaski: Polecam.
Cathie - Nie 27 Wrz, 2015 22:59

BeeMeR napisał/a:
Most nad Sundem

Szwedzko-duński kryminał, 10 odcinków niespełna godzinnych lub 5 odpowiednio dłuższych.

Na moście łączącym w/w kraje, dokładnie na linii granicznej ktoś podrzuca ciało. Sprawę zajmuje się mieszana narodowościowo (i płciowo ;) ) para detektywów z policji. Dla mnie bardzo ciekawym aspektem był dość czytelny Asperger (lub inna forma autyzmu) u policjantki, która jest świetnym zawodowcem, ale marnym współpracownikiem czy koleżanką.

To coś dla mnie. Muszę się rozejrzeć za nim.

Szafran - Nie 27 Wrz, 2015 23:47

Też mi się powrót "Gotham" podoba:).

Obejrzałam też "Morderstwo w Domu przy Road Hill". To chyba Cathie pisała, że jej sprawę Gorgonowej przypominało. Rzeczywiście, bardzo!

Niezła rzecz, sięgnę po kolejne odcinki:).

praedzio - Śro 30 Wrz, 2015 20:16

Podoba mi się coraz bardziej Blindspot. Ciekawe nawiązanie do przeszłości Kurta.

Aktorka grająca Jane jest prześliczna.

Caitriona - Śro 30 Wrz, 2015 20:46

praedzio napisał/a:
Aktorka grająca Jane jest prześliczna

Lady Sif z Thora ;)

praedzio - Śro 30 Wrz, 2015 20:47

Pamiętam. :)