Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku
zooshe - Czw 08 Maj, 2014 09:26
Trzykrotka napisał/a:
Powiedzcie, czy to stworzenie
odegra jakąś rolę w dramie
To truskaweczka i tak odegra swoją rolę w misternym planie.
Obejrzałam YAAS pierwsze minut dramy czyli szaleńczy pościg samochodowy szalenie mnie rozbawił. Potem mieliśmy cały odcinek retrospekcji pełnej dramatoz, ale rozumiem, że musieli jakoś wprowadzić postać żabulka i pokazać jego motywy i jego stosunek do starszego detektywa Pan Seok .
Liczę, że w 2 odcinku będzie więcej komedii niż dramatu.BeeMeR - Czw 08 Maj, 2014 09:38 A właśnie, odnośnie przenosin wątku się nie wypowiadałam, bo mnie jest absolutnie wszystko jedno gdzie się znajduje - i tak będę tu bywać regularnie Ja też nade wszystko uznaję autocenzurę
Odnośnie Chingoo: (spoilery)
To wyznanie z części drugiej traktuję trochę tak przez palce - ja tak mam zawsze z dopowiadającymi coś następnymi częściami - kolejne części bardzo często traktuję jak "spin off" a nie podstawę - oczywiście nie odnosi się to do trylogii czy innych kompletnych całości.
Tak więc mnie to wyznanie (że to on zlecił zabójstwo) nie leży leżałoby, gdyby nie poszedł siedzieć na własne życzenie. Gdyby był takim sukinsynem, by osobiście wysyłać gościa za granicę a za plecami zlecać jego morderstwo to by w sądzie nie zgłaszał się na ochotnika do kicia skoro mógł tego łatwo uniknąć zooshe - Czw 08 Maj, 2014 09:59
BeeMeR napisał/a:
Tak więc mnie to wyznanie (że to on zlecił zabójstwo) nie leży leżałoby, gdyby nie poszedł siedzieć na własne życzenie. Gdyby był takim sukinsynem, by osobiście wysyłać gościa za granicę a za plecami zlecać jego morderstwo to by w sądzie nie zgłaszał się na ochotnika do kicia skoro mógł tego łatwo uniknąć
I jeszcze jedna rzecz na wikipedii w opisie filmu jest napisane:
"Sang-taek and Joon-seok then part ways, with Sang-taek promising to visit every month even though they both know this will be the last time they see each other. Joon-seok will be executed before the next visit. The film ends with Joon-seok walking to his execution place, in a hallway with a white bright light in the end, with Joon-seok reflecting on the past when they were all children, wondering who would win in a race, the South Korean Olympic swimmer or a sea turtle, when they were all good friends. "
Wynikało by z tego że Joon Seok także ginie, skąd więc jego obecność w 2?Aragonte - Czw 08 Maj, 2014 10:06
BeeMeR napisał/a:
A właśnie, odnośnie przenosin wątku się nie wypowiadałam, bo mnie jest absolutnie wszystko jedno gdzie się znajduje - i tak będę tu bywać regularnie Ja też nade wszystko uznaję autocenzurę
Mam podobnie.
I kiedy wątek został przeniesiony, byłam święcie przekonana, że chodzi o ostrożność związaną z prawami autorskimi Trzykrotka - Czw 08 Maj, 2014 10:15
Aragonte napisał/a:
I kiedy wątek został przeniesiony, byłam święcie przekonana, że chodzi o ostrożność związaną z prawami autorskimi
Ja też tak to odbieram
Agn Anaru - Czw 08 Maj, 2014 10:29 Ja w ogóle nie zauważyłam, że został przeniesiony dopóki Agn tego nie napisała.
Słuchajcie, w razie czego można na końcu tamtego wątku zostawić jakąś informację dla ewentualnych przyszłych czytelników, że w razie zainteresowania tematem niech sie zwrócą o dostęp. Rzeczy krępujących nie piszemy, w porównaniu z niektórymi wpisami to nasze są super stonowane , ale faktycznie prawa autorskie mogą być problemem jak sie ktoś przyczepi. Tak samo z napisami, którymi nie wolno sie dzielić w necie bez zgody tłumacza.
Odnośnie autocenzury - to przede wszystkim, ale tak serio to nie wiem czy jakaś wielka ilość osób nas czyta, bo jak ktoś nie jest jakoś specjalnie zainteresowany tematem, to ten wątek z racji szybkości przyrastania i szczegółowych informacji jest nie do opanowania dla niezainteresowanych .Agn - Czw 08 Maj, 2014 10:30 Ja zaś widzę to jako furtkę do robienia bałaganu. Bo popatrzcie na to:
1. Dlaczego wobec tego nie przenieść tutaj także innych wątków, w których wszyscy sobie tak od serca rozmawiają jak tutaj. Nadaje się na to choćby całość wątków SPN-u, a także np. temat o dziewictwie Johna Thorntona. Nikt też nie chował pod sukienką tematów bollywoodzkich, jak jeszcze były i sobie rosły jak najbardziej zawzięte krzaki. I co? Jakoś nikt nie wpadł na pomysł, by to gdzieś ukryć.
2. Kiedy zakładałam temat, wrzuciłam go tam, gdzie jego miejsce, tj. seriale. Gdybym od razu tutaj go wrzuciła, to by go miotełki przeniosły do wątku serialowego, bo tu byłby nie na temat. Może trzeba było od razu tak zrobić, wtedy byłby większy hamulec, żeby wątkiem nie rzucać po całym forum.
3. Prawa autorskie? Miliard już chyba razy mówiłam, że za ściągnięcie filmu czy serialu czy muzyki z internetu nic nam nie grozi. Gorzej, gdybyśmy radośnie go udostępniały. Ale jeśli tak się boimy, to proponuję wrzucić cały dział filmowo-serialowy pod banderolę ochronną i będzie spokój. Bo we wszystkich tych wątkach lecą oglądane seriale z netu. I nikt ich nigdzie nie przenosi.
4. No i jak widać Zooshe przykładem, że zaczęła się odzywać na forum, jak powstał ten wątek. Nigdy też nie wiadomo, czy nie wejdzie ktoś nowy i za jakiś czas nie założy na serialach wątku o dramach, a pod spodem przeczyta ostre: "Ten wątek już jest! Przenieś się do niego, ach, jaka szkoda - nie masz wstępu."
I tak już zupełnie poważnie - nie piszemy tu niczego osobistego, nic, czego można by się wstydzić. No chyba że zaczniemy pisać jak swojego czasu Lady_Kasiek, która się po latach skapnęła, że o jej różnych osobistych wypadkach może sobie przeczytać kto chce. Ale póki co nie zauważyłam tutaj niczego takiego, ba!, nawet niczego, co by mogło podejść pod kategorię: "Nie przystoi w moim wieku".
Anaru napisał/a:
Słuchajcie, w razie czego można na końcu tamtego wątku zostawić jakąś informację dla ewentualnych przyszłych czytelników, że w razie zainteresowania tematem niech sie zwrócą o dostęp.
Też został przeniesiony. Niestety, jak ktoś wchodzi na dział, a nie tylko na ostatnie nieprzeczytane posty danego tematu, to widzi, że coś mu zniknęło i potem gania jak kot z pęcherzem i szuka, gdzie to jest, czy też wykasowano.
Anaru napisał/a:
Odnośnie autocenzury - to przede wszystkim, ale tak serio to nie wiem czy jakaś wielka ilość osób nas czyta, bo jak ktoś nie jest jakoś specjalnie zainteresowany tematem, to ten wątek z racji szybkości przyrastania i szczegółowych informacji jest nie do opanowania dla niezainteresowanych .
A co mają opanowywać? Ja jakoś się nie martwię, jak jakiś temat sobie rośnie, jeśli mnie nie interesuje, to odhaczam jako przeczytany i problem z głowy.
Na tematyczne odpowiem późnym wieczorem, bo teraz muszę się zbierać do pracy.Aragonte - Czw 08 Maj, 2014 10:31 A propos napisów do New Leaf 3 - można poprosić o podesłanie?
Wczoraj oglądałam w wersji czysto koreańskiej i trochę dużo dziur mi zostało
Edit: Agn, właściwie to zgadzam się z Tobą co do tego, że przenosiny tego wątku nie były - moim zdaniem - potrzebne (przynajmniej z mego punktu widzenia), ale akurat wątek bollywoodzki stanowi kiepski przykład, bo lata temu był ukryty cały "Pomarańczowy Przedział" BeeMeR - Czw 08 Maj, 2014 10:48
Aragonte napisał/a:
kiedy wątek został przeniesiony, byłam święcie przekonana, że chodzi o ostrożność związaną z prawami autorskimi
No tak, ale to właściwie należałoby o niczym nowym filmowym nie rozmawiać - filmy, seriale - albo wszystko pochować
zooshe napisał/a:
skąd więc jego obecność w 2?
stąd, żeby był film
Jeśli będzie 2 sezon GG14D to
Spoiler:
To na podobnej zasadzie - zaprzeczenia tezy z jedynki. Ale ż3e ja tą tezę i tak nie wierzę, więc problemu bym z tym nie miała
Właściwie, to ja właśnie tak zrozumiałam samą końcówkę Chingoo
Spoiler:
że wkrótce egzekucja
Aragonte - Czw 08 Maj, 2014 11:01
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
kiedy wątek został przeniesiony, byłam święcie przekonana, że chodzi o ostrożność związaną z prawami autorskimi
No tak, ale to właściwie należałoby o niczym nowym filmowym nie rozmawiać - filmy, seriale - albo wszystko pochować
I wcale tego nie sugeruję - chodzi mi tylko o to, że tak interpretowałam powód ukrycia wątku (wątków).
Słuchajcie, może zwyczajnie przegłosujmy, gdzie ten temat powinien być?
Zdaję sobie sprawę, że Admete chciałaby tu większej prywatności, ale chyba Seriale były najbardziej logiczną lokalizacją dla tego wątku.
Nic strasznego nie piszemy w końcu Trzykrotka - Czw 08 Maj, 2014 11:14 Z góry mówię, że mnie z grubsza jest wszystko jedno Tam było tylko nieco wygodniej. Wątek - jak chodzi o treści zbyt osobiste czy w ogóle tę sferę stopnia szczerości - jest grzeczny i uładzony. W schowaniu go chodziło bardziej (IMO) o te prawa autorskie własnie. Wobec ostatnich rewelacji o drakońskich opłatach za pobieranie Obławy z torretów myslę, że nie jest od rzeczy schowanie się - choćby na wszelki wypadek. Niechby nawet wątek był nadal w serialach, ale z kluczykiem i informacją o dostępie na życzenie - nie wiem sama.
Grunt, żebyśmy się o to nie kłóciły
Aragonte, chcesz angielskie napisy do NL? Bo takie mam Aragonte - Czw 08 Maj, 2014 11:32
Trzykrotka napisał/a:
Grunt, żebyśmy się o to nie kłóciły
Dla mnie to też jest najważniejsze
I chętnie się dostosuję do oczekiwań większości.
Trzykrotka napisał/a:
Aragonte, chcesz angielskie napisy do NL? Bo takie mam
No pewnie, że chcę
Po koreańsku to ja nie bardzo
Ale miny, jakie strzelał KMM w trzecim odcinku, doceniłam i tak BeeMeR - Czw 08 Maj, 2014 13:36 Co prawda to prawda - tam było pod ręką - ale tu też się rozgościmy.
Mam ochotę i na YAAS i NL i GL, ale z drugiej strony wolę najpierw kończyć zaczęte dramy:
SLA odc.14
Właściwie nic nowego - kontynuacja poprzedniego odcinka, ale jedna scena zwróciła moją większą uwagę - mąż pierwszy raz otwarcie porusza temat zdrady i ew. konsekwencji z żoną, a ta co? Ona ma do niego pretensje, że w ogóle porusza ten temat, wymawia się jego niestosownością i zmęczeniem - znów mi się kojarzy z Kareniną, bo ten sam model reakcji oraz hipokryzja, że zdradzać męża można, byle o tym z nim nie mówić głośno, bo to niestosowne
No to został jeszcze ostatni tydzień
I chyba wtedy wezmę nową dramę na tapetę na razie najpierw będę oglądać zaczęte Anaru - Czw 08 Maj, 2014 14:28
Trzykrotka napisał/a:
Wobec ostatnich rewelacji o drakońskich opłatach za pobieranie Obławy z torretów myslę, że nie jest od rzeczy schowanie się - choćby na wszelki wypadek.
Ale my de facto nic nie udostępniamy, my zgarniamy na swój użytek i na użytek najbliższych krewnych i znajomych, to akurat karalne nie jest.
Aragonte napisał/a:
Słuchajcie, może zwyczajnie przegłosujmy, gdzie ten temat powinien być?
Moim zdaniem w serialach
Tym bardziej, że spokojnie można oglądać online, z nikim się przy tym nie dzieląc zakazanymi dobrami na żadnych zakazanych stronach.
Aragonte napisał/a:
Edit: Agn, właściwie to zgadzam się z Tobą co do tego, że przenosiny tego wątku nie były - moim zdaniem - potrzebne (przynajmniej z mego punktu widzenia), ale akurat wątek bollywoodzki stanowi kiepski przykład, bo lata temu był ukryty cały "Pomarańczowy Przedział"
Tam były o niebo bardziej entuzjastycznie wyrażane treści
Agn napisał/a:
Też został przeniesiony. Niestety, jak ktoś wchodzi na dział, a nie tylko na ostatnie nieprzeczytane posty danego tematu, to widzi, że coś mu zniknęło i potem gania jak kot z pęcherzem i szuka, gdzie to jest, czy też wykasowano.
Acha, nie zauważyłam , bo ja wchodzę własnie przez nieprzeczytane. Dlatego też nie zauważyłam w ogóle, że były przenosiny.Admete - Czw 08 Maj, 2014 15:18
Cytat:
Będę chciała Bardzo fajny aktor - i faktycznie, jak mówisz, granie przychodzi mu jakby bez wysiłku.
Trzykrotko sprawdź czy ci czegoś nie posłałam. Love Phobia może?
Może mam dziś zły humor, ale...wolę by ten wątek był tu gdzie jest. Jednak oglądamy rzeczy których nigdzie w Polsce nie ma. Na dodatek ja wykonuję określony zawód. Agn może ja ci napiszę na pw, co mi grozi jakby co. Jak chcecie to przenoście do otwartego. Wtedy ci wszyscy fani dram koreańskich zaczną do nas walić drzwiami i oknami. Mogę sobie pisać z Aragonte na pw. Rzadko się wkurzam na Forum, ale czasem nie mam siły. Przepraszam Agn, ale ostatnio zawsze chcesz inaczej.
Sorry, ale jestem zmęczona i zniechęcona do ludzi. Nie mam siły wciąż i wciąż rozkładać wszystkiego na czynniki pierwsze, analizować za i przeciw.
Ogólnie róbcie co chcecie.Aragonte - Czw 08 Maj, 2014 15:32 Admete, rozumiem, że czujesz się bezpieczniej tutaj
Jak dla mnie może być, jak jest, spytałam tylko, co sądzi tzw. ogół (którego to ogółu dużo nie jest, bo udziela się nas tu ledwie kilka ).
Na poprawę humoru obejrzyj sobie dziś trzeci odcinek NL z angielskim sosem Ja sobie obiecuję, że poczekam do jutra, aż będzie czwarty, ale pewnie nie zdzierżę Admete - Czw 08 Maj, 2014 15:35 W serialach jest przecież odsyłacz, że wątek przeniesiony. Nie rozumiem, co jest skomplikowanego w tym, że jest tutaj. I kto miałby w nim jeszcze uczestniczyć. Jak mówię mnie wystarcza esemesy i pw do Aragonte czy Trzykrotki.
Obawiam się, że włączył mi się Kang Mae mode i racjonalnie ze mną nie pogadacie. Przejdzie mi. Z czasem.Admete - Czw 08 Maj, 2014 18:00 Wiesz co masz rację pierdoły. Przepraszam i znikam. Też mam w pracy trudny czas.Admete - Czw 08 Maj, 2014 18:05 Wedle głosu większości - seriale. Zaraz przeniosę drugi. Szczerze życzę dobrej zabawy. Ja sobie zrobię przerwę. Jeśli chcecie możecie potem posprzątać w wątku. Jeśli ktoś chce pogadać, to proszę na pw, ale myślę, że wszystkie strony są usatysfakcjonowane.Aragonte - Czw 08 Maj, 2014 18:50
BeeMeR napisał/a:
O Kang Mae i tak nie pogadam.
Ej no, miałam nadzieję, że pogadasz choć ze mną
BeeMeR napisał/a:
Przecież to wszystko pierdoły - a w porównaniu z tym, że Tomek właśnie traci pracę (likwidują warsztat) to naprawdę nie jest ważne.
O kurczę Współczuję, pomóc nie mam jak, więc tylko potrzymam kciuki, żeby znalazł szybko jakąś inną
Admete, nie rób za długiej przerwy, plisss
I zaraz zabieram się za trzeci odcinek New Leaf BeeMeR - Czw 08 Maj, 2014 18:56
Aragonte napisał/a:
Ej no, miałam nadzieję, że pogadasz choć ze mną
Jak obejrzę, to pogadam - ale w tej chwili jeszcze nie, bo jak?
Aragonte napisał/a:
Admete, nie rób za długiej przerwy, plisss
popieram Admete - Czw 08 Maj, 2014 19:01 Nie musisz go sprzątać. Może zostać, jeśli zostają pozostałe. Jeśli chcecie posprzątać za jakiś czas, to można to zrobić. Moje niech zostaną. Mogę je potem wyedytować.zooshe - Czw 08 Maj, 2014 19:30
Admete napisał/a:
Wedle głosu większości - seriale. Zaraz przeniosę drugi. Szczerze życzę dobrej zabawy. Ja sobie zrobię przerwę. Jeśli chcecie możecie potem posprzątać w wątku. Jeśli ktoś chce pogadać, to proszę na pw, ale myślę, że wszystkie strony są usatysfakcjonowane.
BeeMer, Admete mam nadzieję, że w sprawach zawodowych wszystko się ułoży.
Admete niezależnie gdzie wątek będzie mam nadzieję, że nie przestaniesz uczestniczyć w dyskusji. Zawsze ceniłam sobie twoje opinie, zwłaszcza, że często wyrażały moje własne.Anaru - Czw 08 Maj, 2014 19:31 Dziewczyny faktycznie szkoda życia na kłotnie o naprawde mało znaczące sprawy. I nie obrażajcie sie proszę
Kang Mae to bohater czego?
Wem, że powinnam to wiedzieć Admete - Czw 08 Maj, 2014 19:32 Pomyślę nad udzielaniem się, ale ja teraz oglądam tylko KMM w NL. Nie mam czasu na nic innego. Jeśli obejrzysz YAAS, to opisz swoje wrażenia.