To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Przygody Merlina

Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 12:04

lady_kasiek napisał/a:
Producenci uparli się wepchnąć każdego faceta w ramiona Gwen... :co_stracilam:

Fakt, ale z Gwaine'm się to im nie uda, w jego przypadku był to zwykły podryw :-P To nie Lancelot, nic z tego nie będzie.
I jest jakaś dyskryminacja Morgany - do Gwen startują wszyscy, do Morgany żaden... aż mi jej szkoda trochę, mogliby jakiś wątek romansowy z jej udziałem wprowadzić.

Anonymous - Śro 01 Gru, 2010 12:04

Aragonte napisał/a:
I to jakaś dyskruminacja jest Morgany - do Gwen startują wszyscy, do Morgany żaden

Dobrze jej tak!!

Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 12:06

Eee, akurat w tym aspekcie to mi Morgany żal.

Ciekawe, kiedy Gwaine przekona się do Artura - jak na razie to nie jest pod wrażeniem książątka z Camelotu :-P

Anonymous - Śro 01 Gru, 2010 12:13

O nie... Morgany to mi wcale nie jest żal(co jest dziwne)....

Gwaine ma złe doświadczenia a od Artura zależy jakie wrażenie zrobi ostatecznie... mógłby przestać gnoić Merlina :rotfl: :rotfl:

Moja ulubiona... no moze jedna z najulubieńszych to scena ze Starym Merline.

A ciekawe czy jajk serial pójdzie do przodu za ileś serii(nie wiemy czy dożyjemy, ale nieważne) i Merlin się zestarzeje i Artur też to czy Artur pozna Merlina

Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 12:17

lady_kasiek napisał/a:
O nie... Morgany to mi wcale nie jest żal(co jest dziwne)....

Mnie jest jej żal, bo scenarzyści kiepsko napisali tę postać w III sezonie - prawdę mówiąc wyłączyli jej funkcjonowanie pewnych partii mózgu :wink: Zuy powienien mieć jakieś odcienie szarości przynajmniej, a Morgana jest zua i tyle, znacznie ciekawsza była ta postać w II sezonie.

A serii ma być podobno pięć, Kaśku. I stawiam na to, że ta może się zakończyć śmiercią Uthera, a w następnej będzie trwała walka o odzyskanie tronu przez Artura. No a piąta... jeszcze nie wiem :)

Scena z postarzałym Merlinem była boska :lol: A jak narzekał, że go wszystko boli!

Anonymous - Śro 01 Gru, 2010 12:22

Aragonte napisał/a:
Zuy powienien mieć jakieś odcienie szarości przynajmniej, a Morgana jest zua i tyle, znacznie ciekawsza była ta postać w II sezonie.

Masz rację(jak zwykle). Mnie to drażniło, że ona chce zniszczyć Artura a nie pamięta, że kiedyś byli w jednym obozie, że Artur by się dał za nią pokroić i to nie bo ma w tym jakiś interes, ale po prostu...
Uther jest zły w jej oczach, ale to jej ojciec kocha ją(i to widać). A ona ma tylko chęć niszczenia wszystkiego....

Ile razy oglądam Merlina z brodą to się aż śmiechem zanoszę....

Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 15:06

Siedmiu wspaniałych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Parcival nie udał im się specjalnie, IMHO (to ten po prawej, obok sir Leona, który chyba usiłuje ogolić Lancelota :-P ).
Swoją drogą to jakieś podziały klasowe tu widzę - prawa strona jest zapakowana w kolczugi, a lewa - bardziej zgrzebna :wink:

Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 15:14

lady_kasiek napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Zuy powienien mieć jakieś odcienie szarości przynajmniej, a Morgana jest zua i tyle, znacznie ciekawsza była ta postać w II sezonie.

Masz rację(jak zwykle). Mnie to drażniło, że ona chce zniszczyć Artura a nie pamięta, że kiedyś byli w jednym obozie, że Artur by się dał za nią pokroić i to nie bo ma w tym jakiś interes, ale po prostu...
Uther jest zły w jej oczach, ale to jej ojciec kocha ją(i to widać). A ona ma tylko chęć niszczenia wszystkiego....

Denerwuje mnie, a jakże.
Żałuję, że jako postać straciła tę fajną niejednoznaczność, którą miała wcześniej. Zuo w czystej postaci jest dla mnie nudne :wink: No, ale to wina scenarzystów, a nie Katie McGrath. Podobnie jak nie odpowiada za to, że malują ją zawsze wściekle czerwoną szminką, żeby wyglądała bardziej demonicznie :-P

Edit: jaki śmieszny picspam znalazłam dzięki tamtemu drugiemu forum :)
Merlin a Hogwart :mrgreen:
http://community.livejour...872.html#cutid1

Caitriona - Śro 01 Gru, 2010 18:48

Aragonte napisał/a:
Parcival nie udał im się specjalnie,

Na tej fotce faktycznie nie wygląda najlepiej.
Aragonte napisał/a:
obok sir Leona, który chyba usiłuje ogolić Lancelota

:mrgreen: :mrgreen:
Aragonte napisał/a:
Eee, akurat w tym aspekcie to mi Morgany żal.

Mnie również. Jakoś tak im ti nie wyszło, mogli się bardziej postarać...
Aragonte napisał/a:
Scena z postarzałym Merlinem była boska

A jak pięknie nawrzucał Arturowi :mrgreen:

Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 19:09

Należało się książątku :twisted:

Ciekawe, czy nie skończą tego sezonu cliffhangerem tego rodzaju, że Artur pozna wreszcie sekret Merlina - nie byłby to najgorszy sposób na podkręcenie ciekawości fanów serii.

Anonymous - Śro 01 Gru, 2010 19:27

Myślicie, że sezon się zakończy zaskoczoną i niedowierzającą mina książątka?
Aragonte - Śro 01 Gru, 2010 19:32

Jeśli faktycznie to odkrycie ma być cliffhangerem, to raczej wkurzoną niż zdumioną miną Artura. I pewnie dramatycznym wypędzeniem Merlina... do którego dołączy Gwaine, a jakże :wink:

Niech już będzie ten weekend :wink:

Anonymous - Śro 01 Gru, 2010 19:43

Może się okazać, że będzie dylemat, albo umrą, albo Merlin użyje Magii, ale wtedy Artur... no w sumie byłby wściekły, że Merlin to ukrywał...

Bez sensu...

Aragonte - Czw 02 Gru, 2010 13:18

Kolejna śmieszna stronka :-D
http://www.farfarawaysite.com/merlin/

A tutaj są wypowiedzi bohaterów :mrgreen:
http://www.farfarawaysite.com/merlin/darkcourt.htm

Aragonte - Czw 02 Gru, 2010 19:08

Żeby nie umknęło, wrzucę tutaj link do czegoś, co jak najbardziej jest związane z legendami arturiańskimi, chociaż może nie z "Merlinem" :wink:

Le Morte d'Arthur by Sir Thomas Malory
http://www.sacred-texts.com/neu/mart/

Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 00:13

Porozmawiam sobie z kimś inteligentnym :-P i wkleję kolejnego linka.
http://www.sfx.co.uk/2010...80%A6-series-5/

To wywiad z producentem Merlina, Julianem Murphy'm - o IV serii, powodach jej skrócenia (kasa, kasa, tzn. cięcia budżetowe) i trochę o końcu tej serii. O tym, czy Merlin się ujawni przed Arturem, nie chciał mówić :wink:

Merlin series three kicks off its two-part finalé tonight on BBC1, and producer Julian Murphy promises that by the end of the second episode, things will never be the same again.

“The last two are very special episodes because probably there are more crucial moments from the legend in them than in any other,” he tells us. “In episode 13 there are three or four absolutely iconic moments.”

“The changes that happen in 12 and 13 are bigger than anything we have ever done before. Real game changing stuff. And they set up the direction that series four is going in. You get a good glimpse of the future.”

So, will Arthur finally discover that Merlin is a sorcerer? Murphy remains tight-lipped. “I’m not going to tell you what happens, which is really what you’re asking. But I will say I think people will be surprised at the direction the story takes.”

He does, however, reveal that we’ll see the first fall out of the events in “The Eye Of The Phoenix” (in which Arthur traveled to the land of the Fisher King) in episode 13.

He’s also happy to confirm that the show’s mentor figure, Gaius, played by Richard Wilson, won’t be suffering the usual fate of fantasy mentors, and meeting his maker.

“No, we see no end for Gaius – honestly,” he assures us. “As long as Richard wants to do it, which he does at the moment. He’s getting on, but he loves doing it. So I hope that he continues as long as possible. He’s certainly in series four.”

Talking of series four, Murphy reveals why it has will only be 10 episodes long as opposed to the usual 13.

“It was brutally about money,” he admits. “Merlin is an expensive show, no question of that. And what we are not prepared to do is cut its budget or production values. It’s not a programme you can do that with. For us, Merlin relies on those production values. So I think it was a combination of our desire not to change or reduce the budget, and the lack of money at the BBC and elsewhere. The BBC has had a really tough hit.

But the reduction in episodes could have a silver lining.

“We are now discussing the fifth series with the BBC, and I think it potentially preserves the programme for longer yes. There is talks of specials, there is talk about ways we can fill in the gap, but these are tough times for British broadcasters.”

Caitriona - Pią 03 Gru, 2010 01:02

Ale mam nadzieję, że nie zrobią z Merlina brazyliskiego tasiemca.. Lubię ten serial, ale co za dużo, to niezdrowo, najlepszy przykład Bones...
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 02:30

Podobno ma być pięć sezonów. To jeszcze nie tasiemiec chyba :)
BeeMeR - Pią 03 Gru, 2010 09:31

Aragonte napisał/a:
Podobno ma być pięć sezonów.
Supernatural też miało mieć pięć sezonów :P
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 09:33

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Podobno ma być pięć sezonów.
Supernatural też miało mieć pięć sezonów :P

Ale w szóstym nie utraciło chyba sensu, więc nie ma raczej co płakać :wink:

BeeMeR - Pią 03 Gru, 2010 09:39

Ależ wcale nie płaczę, bynajmniej, tylko śmieję się z zarzekania twórców, że będzie tyle i kropka :P Bo ile będzie to zobaczymy :mrgreen:
Anonymous - Pią 03 Gru, 2010 09:44

Dla mnie punktem granicznym w większości przypadków(House, Bones, GA) jest właśnie trzeci sezon, ale biorąc pod uwagę konwencję serialu czwarty i piąty mogą być jeszcze znośne... chociaż oczywiście, wszystko się zobaczy...

Ja chyba zacznę lecieć powtórkami... Wszak już parę rzeczy z głowy mi wyleciało :P

Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 10:04

Kaśku, ja ciągle lecę powtórkami - tylko że ostatnio to ciągle te same odcinki z III sezonu oglądam podczas wyszywania :wink:
BeeMeR napisał/a:
Ależ wcale nie płaczę, bynajmniej, tylko śmieję się z zarzekania twórców, że będzie tyle i kropka :P Bo ile będzie to zobaczymy :mrgreen:

Zarzekanie to jedno, a wstępnie założona liczba sezonów to drugie. I to akurat jest chyba niezbędne, żeby cokolwiek rozplanować.

Anonymous - Pią 03 Gru, 2010 11:14

Ja chyba tak zrobię też tylko robótkę mam inną :P

A Przyjaciele których oglądam zagrażają życiu, bo jak parsknę śmiechem to się mogę zranić narzędziem pracy.
Więc bedzie Merlin :D

Aragonte coś listonosz mi przyniósł... Wiesz coś o tem?

Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 11:30

lady_kasiek napisał/a:
Aragonte coś listonosz mi przyniósł... Wiesz coś o tem?

Coś, co już masz, obawiam się :wink: