Literatura - Proza i poezja - Chcę poczytać o...
Anonymous - Wto 27 Sty, 2015 15:41
no dzialalo. Do dzis cytuje z pamieci poczatek Krolewny Sniezki
Pewnego dnia, kiepdy platki sniegu syp[aly sie jak pierze z rozprutej poduszki, siedziala krolowa przy oknie o ramach z czarnego hebanu i szyla. Szyjac tak uklula sie w palec i 3 krople krwi spadly w snieg. Krolowa pomyslala wiec "chcialabym miec dziecko. Biale jak snieg, rumiane jak kre i o wlosach czarnych jak heban" Wkrotce powila dziewczynke - biala jak snieg, rumiana jak krew i o wlosach czarnych jak heban. Nazwano ja Sniezka"
Moj tato zawsze czytal nam rano bajki, ale jak byl po nocce, sam przy nich zasypial. Wiec nagral tasme z bajkami braci Grimm. I my sluchalismy. I bylo spokojnie - my mielismy gadajacego tate, chociaz spal Ja sluchalam dlugo - jeszcze w liceum wlaczalam kasete, gdy mi bylo zle... Dzis mamy pamiatke rodzinna - wystep dziadka i moja solowka w radiu
Na kasecie byla m.in. Krolewna Sniezka, Pani Zamiec ( z tymi jajkami), a jako bonus - Lesmian z Piekna Parysada i p[takiem Bulbulezarem. W momencie, gdy Parysada szla na gore ab y uratowac braci - skonczyla sie tasma. Wiele lat pozniej wypozyczylam z biblioteki ksiazke i doczytalam, ale ilez moja wyobraznia sie napracowala gdy zastanawialam sie nad zakonczeniem
Ja w ogole w dziecinstwie lubilam sluchowiska i to, co dzis sie nazywa audiobookami. Mielismy Kubusia Puchatka (ktorego nie lubilam - i ta antyopatia mi pozostala. Nie lubie ludzi o bardzo malym rozumku, a co dopiero misie...), ale zakochana bylam w Czerwonym Kapturku z Hancza i Krafftowna. Tam byl tez kot w butach i Kopciuszek, ale to w Wilku sie zakochalam :
W las dam nurka i Kapturka sprytnie zmyle
w ma pulapke zlapie babke juz zachwile
Gdy w brzuchu burczy
dostaje skirczy
I jem wszystko, ze az furczy,
taki ze mnie Wilk.
Zawsze bylam rozczarowana i zla na gajowego.
praedzio - Wto 27 Sty, 2015 16:48
Alicje podobno najlepiej czytac w oryginale. Jest niesamowita pod wzgledem jezykowym. Ja ja nawet lubilam.
Aragonte - Wto 27 Sty, 2015 16:59
Za Alicją nie przepadam jakoś specjalnie (tylko raz ją czytałam). Inna sprawa, że to dla mnie zupełnie inna kategoria niż baśnie Grimmów, to w ogóle nie jest żadna baśń.
Barbarella - Wto 27 Sty, 2015 18:12
Alicji nie czytałam, ale oglądałam bajkę jako dziecko. Zdecydowanie nie moje klimaty.
Za to bardzo podobał mi się film Tima Burtona.
Braci Grimm uwielbiałam!
Admete - Wto 27 Sty, 2015 18:17
Pewnie by trzeba gdzieś przekleić offtop. Zaproponujcie gdzie.
BeeMeR - Wto 27 Sty, 2015 18:53
| Agn napisał/a: | Nie lubię wysłodzonych bajek odartych z tego mroku, jaki był u Grimmów. Ależ to działało na wyobraźnię. | A mnie właśnie podziałało za bardzo
Chyba za młoda byłam i zbyt nerwowa.
Anaru - Wto 27 Sty, 2015 19:46
A gdzie ten offtop był, bo chyba przeoczyłam?
Kompletnie nie wiem o co chodzi z jajkami na drzewie , chyba nie trafiłam na ta bajkę.
Alicji nie lubiłam i dalej nie lubię, nie podobała mi się kreskówka, natomiast obejrzałam ostatnio w TVP tą wersję Burtona, kompletnie zwariowaną, szalona i kolorową. I trochę horrorzastą, na pewno nie dla dzieci, ale miała urok. Ale ta białowłosa superdobra królowa mnie irytowała chyba najbardziej.
BeeMeR - Wto 27 Sty, 2015 20:40
| Anaru napisał/a: | A gdzie ten offtop był, bo chyba przeoczyłam? | w którymś muzycznym
Anaru - Wto 27 Sty, 2015 22:41
Aa, to faktycznie mogło mi umknąć.
Eeva - Śro 28 Sty, 2015 08:22
| praedzio napisał/a: | | Alicje podobno najlepiej czytac w oryginale. Jest niesamowita pod wzgledem jezykowym |
to ciekawa rada, na pewno spróbuję
Edit: Postanowiłam nie czekac i zaciągnęłam sobie zarówno Alicję jak i drugą część (Through a looking glass) z Amazona i jak tylko skończę to co teraz czytam to sie zabiorę. Długie nie jest więc powinno pójść szybko;-)
Anonymous - Śro 28 Sty, 2015 16:48
| praedzio napisał/a: | | Jest niesamowita pod wzgledem jezykowym. |
gdzie?
Anonymous - Śro 28 Sty, 2015 16:58
| Anaru napisał/a: |
Kompletnie nie wiem o co chodzi z jajkami na drzewie , chyba nie trafiłam na ta bajkę.
|
nie moglas trafic - to bylo specjalne wydanie.
Ktoregos dnia tata byl po nocce, chcial sie zdrzemnac, a mysmy nudzili o bajki. To wzial pierwsza lepsza ksiazke z bajkami (Grimm i Lesmian), magnetofon i czysta kasete. Nagral nam kilka bajek, a potem wyszlo, ze na drzewach rosna jajka, ze zatrute jabluszko zjadla Krolewna Sciezka, a Kosciuszek (Tadeusz) zgubil pantofelka.
To bylo wydanie specjalne - nikt takowego nie ma :)Kaseta niemal zdarta - musze ja sobie przelozyc na mp3. Pamiatka rodzinna dla Dziewczynek.
BeeMeR - Śro 28 Sty, 2015 17:45
| AineNiRigani napisał/a: | | na drzewach rosna jajka, ze zatrute jabluszko zjadla Krolewna Sciezka, a Kosciuszek (Tadeusz) zgubil pantofelka. | cudne
Anaru - Śro 28 Sty, 2015 18:33
To ja już wiem po kim Aine przeinacza słowa
Trzykrotka - Śro 01 Lut, 2017 13:17
To post bardziej z serii ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - czy któraś z was czytuje Maję Lidię Kossakowską? Jeśli tak - czy to warta polecenia literatura?
BeeMeR - Śro 01 Lut, 2017 13:33
| Trzykrotka napisał/a: | czy któraś z was czytuje Maję Lidię Kossakowską? Jeśli tak - czy to warta polecenia literatura? | Ja czytałam (słuchałam) Siewcę Wiatru i Zbieracza Burz - ogromnie mi się podobały, więc polecam z czystym sercem
Agn - Śro 01 Lut, 2017 16:50
Trzykrotko, ja czytuję. Bardzo polecam ci cykl anielski:
1. Żarna niebios (opowiadania)
2. Siewca wiatru
3. Zbieracz burz 1
4. Zbieracz burz 2
5. Bramy światłości 1
Serii o Takeshim nie polecam - znaczy się fajnie się czytało, ale nic nie zostaje w głowie, szkoda kasy.
Zakon krańca świata (2 tomy) jest niezły.
Grillbar galaktykę napisała jej zła siostra bliźniaczka.
Ruda sfora - cudne (1 tom).
Trzykrotka - Śro 01 Lut, 2017 19:48
Bardzo dziękuję, takiej ekspertyzy potrzebowałam
Fibula - Czw 02 Lut, 2017 22:24
Z cyklu anielskiego najlepsze są opowiadania (ale i tak kupiłam najnowszą powieść), Upiór południa tylko w akcie desperacji.
Agn - Czw 02 Lut, 2017 22:53
No i tu się nie zgodzę, bo moim zdaniem najlepszy będzie Siewca wiatru. Wiadomo - rzecz gustu. Nie przepadam w zasadzie za opowiadaniami Kossakowskiej. Czytałam jej Więzy krwi i miałam wrażenie, że jej się opowiadania nudziły i jakby kończyła je w połowie. Żarna niebios są rzecz jasna o niebo lepsze, ale i tak - co ciągła zwarta historia, to ciągła zwarta historia.
Fibula - Pią 03 Lut, 2017 20:31
Z Siewcy pozostało mi tylko mgliste wspomnienie, że dobrze się czytało, opowiadania bardziej utkwiły mi w pamięci, ale je czytałam dwa razy, bo w późniejszym wydaniu było chyba dodatkowe. Gdy ukaże się drugi tom Bram, przeczytam powieści ponownie i wtedy je na świeżo ocenię.
Caitriona - Sob 04 Lut, 2017 00:18
Ja też polecam Kossakowską. Szczególnie cykl anielski, ale mnie się jeszcze jej opowiadania "Więzy krwi" podobały i seria Upiór południa (niewiiele osób to lubi, ale ja tak).
Agn - Sob 04 Lut, 2017 00:37
Dla mnie Siewca wiatru był pierwszym spotkaniem z tą anielską bandą. Jakie to było piękne spotkanie! Limbo, knajpy, współpraca głębi z niebiosami, polityczne zagrywki, ciut humoru i nawet piękna historia miłosna do tego.
Antykreator, wyprawa do walki z nim i cudne scenki typu przechodzenie po niebiańskich ogrodach tak, by nawet kwiatka nie uszkodzić. Ech... *wspomina*
A w Zbieraczu burz najbardziej chyba lubię, jak Gabryś zareagował na wieści od Daimona i jak przygotować apokalipsę. No i oczywiście - opis arsenału Daimona. Toż piękny był!
W Bramach światłości podoba mi się, że jest dużo mitologii hinduistycznej - logiczne. Skoro każdemu niebo, w jakie wierzył, to i inne mitologie gdzieś się muszą znajdować. A, Fibulo, ty czytałaś już Bramy?
Fibula - Sob 04 Lut, 2017 17:40
| Agn napisał/a: | Dla mnie Siewca wiatru był pierwszym spotkaniem z tą anielską bandą. Jakie to było piękne spotkanie! Limbo, knajpy, współpraca głębi z niebiosami, polityczne zagrywki, ciut humoru i nawet piękna historia miłosna do tego.
Antykreator, wyprawa do walki z nim i cudne scenki typu przechodzenie po niebiańskich ogrodach tak, by nawet kwiatka nie uszkodzić. Ech... *wspomina*
A w Zbieraczu burz najbardziej chyba lubię, jak Gabryś zareagował na wieści od Daimona i jak przygotować apokalipsę. No i oczywiście - opis arsenału Daimona. Toż piękny był!
W Bramach światłości podoba mi się, że jest dużo mitologii hinduistycznej - logiczne. Skoro każdemu niebo, w jakie wierzył, to i inne mitologie gdzieś się muszą znajdować. A, Fibulo, ty czytałaś już Bramy? |
Nie, zaczekam na drugi tom (wiadomo, kiedy ma być?), bo od jakiegoś czasu mam tak beznadziejną pamięć, że z dawnych lektur częściej mogę przywołać ogólne wrażenia niż konkretne sceny, choćby nie wiem jak bardzo mi się coś kiedyś podobało.
Agn - Sob 04 Lut, 2017 22:40
Oj, to nie czytaj drugiego spoilera.
|
|
|