Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Agn - Czw 23 Kwi, 2009 17:33
Wszystkiego najlepszego z okazji Międzynarodowego Dnia Książki!
Mnie dzisiaj wpadły w rączki dwie książki, które zapowiadają się interesująco. Pierwszą jest Pośmiertna sława Hectora Kiplinga, autorem zaś David Thewlis. Ponieważ lubię tego aktora, zamierzam się zapoznać z powieścią. Może jest równie dobrym pisarzem, co aktorem? Poza tym to ma być satyra na świat sztuki, z czarnym humorem... Dam wam znać, jak przeczytam.
Drugą książką jest Miasto niepokoju Dennisa Lehane'a. O książce (bo mnie się pisać nie chce). Dla mnie brzmi apetycznie (a mnie na apetyt wystarczy sama data akcji - 1919r.). Też dam znać, jak ta potrawa smakuje. Jak tylko jej skosztuję.
trifle - Czw 23 Kwi, 2009 21:17
Agn, a kojarzysz może jakąś książkę autora Musso/Mosso pt "Będziesz chciał/wiedział/pamiętał?"? Widziałam przedwczoraj w empiku taką karteczkę na regale z poleceniem kogoś z załogi, ale książki na półce nie było i teraz się zastanawiam, czy w ogóle istnieje, bo coś nie mogę znaleźć...
Agn - Czw 23 Kwi, 2009 22:35
Chodzi ci może o to?
http://www.dobraksiazka.n...am-p-75658.html
Bo tylko z tym mi się skojarzyło. TEORETYCZNIE jeśli jest na tej stronie, to w którejś z naszych księgarń to będzie. Ale sprawdzę na pewno, czy to mamy.
trifle - Czw 23 Kwi, 2009 23:48
Pewna nie jestem, bo widziałam tylko krótką notkę, ale czytam opisy w internecie i całkiem możliwe, że to to. Autor na pewno ten, a ile może mieć książek zacznających się od "Będziesz.." Na allegro jest, poszukam w bibliotekach, dzięki!
Alicja - Wto 05 Maj, 2009 19:20
trifle, polecam jeszcze Musso - Potem, a jeśli nie znajdziesz "Będziesz tam", to się polecam na PW
tańczę i podskakuję, bo sypnęło Pratchettem. Trzecia już książka jako zapowiedź majowa: Łups!
http://merlin.pl/Lups_Ter...t/1,668519.html
Anonymous - Wto 05 Maj, 2009 19:34
Płodny ten Prachett. Ale dzięki Alicji wreszcie zrozumiałam co te rzesze widzą w Nim
trifle - Wto 05 Maj, 2009 19:45
| Alicja napisał/a: | trifle, polecam jeszcze Musso - Potem, a jeśli nie znajdziesz "Będziesz tam", to się polecam na PW
tańczę i podskakuję, bo sypnęło Pratchettem. Trzecia już książka jako zapowiedź majowa: Łups!
http://merlin.pl/Lups_Ter...t/1,668519.html |
A ja kompletnie zapomniałam
Jestem zawalona książkami-lekturami ze studiów od stóp do głów i nie wiem, kiedy się z tego wygrzebię. Tzn wiem - po egzaminie
A potem jadę na niemiecki obóz pracy na wakacje całe chyba albo do kampanii wrześniowej, także jest źle
Ale będę pamiętać, że masz
Alicja - Wto 05 Maj, 2009 20:45
| trifle napisał/a: | | Ale będę pamiętać, że masz |
polecam się szczerze, będę pamiętała, że pamiętasz
Trzykrotka - Wto 05 Maj, 2009 21:03
Czy Pratchett ma nowego autora okładek? Mam w domu Straż nocną i Piekło pocztowe, a widzę, ze i Łups ma inna jakość. bardzo mi się podobają.
Admete - Wto 05 Maj, 2009 21:41
Ponownie Sam Vimes w akcji Kiedyś muszę nadrobić zaległości
Alicja - Śro 06 Maj, 2009 08:00
| Trzykrotka napisał/a: | | Mam w domu Straż nocną i Piekło pocztowe, a widzę, ze i Łups ma inna jakość. |
też rzuciło mi się to w oczy przy Piekle pocztowym, z dużym prawdopodobieństwem nowy ilustrator
Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 11:07
U, w zyciu nie nadrobię Świata Dysku, jeśli będą wychodziły trzy książki na rok
Do tej pory twórcą okładek u Pratchetta był Josh Kirby, niestety zmarł. Teraz okładki wykonuje Paul Kidby.
Trzykrotka - Śro 06 Maj, 2009 11:29
Ooo, zmarł [*] to przykro.
Jednak te nowe okładki bardziej mi się podobają.
Alicja - Śro 06 Maj, 2009 13:00
| Caitriona napisał/a: | | U, w zyciu nie nadrobię Świata Dysku, jeśli będą wychodziły trzy książki na rok |
cztery na rok kolejna ma być podobno w sierpniu Będzie to Making Money - polskie tłumaczenie Świat Finansjery, w roli głównej Moist von Lipwig ( wyst. w Piekle pocztowym)
Nie wiem dlaczego, ale przypomniał mi się fragment w Maskarady:
"Jakiś młody człowiek zamiatał stopnie - teoretycznie. W praktyce przesuwał brud z miejsca na miejsce, dostarczając mu nowych widoków i okazji poznania nowych przyjaciół."
Gunia - Śro 06 Maj, 2009 17:25
| Caitriona napisał/a: | U, w zyciu nie nadrobię Świata Dysku, jeśli będą wychodziły trzy książki na rok |
I oby jak najdłużej! A nadrabiać możemy potem razem, na emeryturze.
Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 20:15
| Alicja napisał/a: | | cztery na rok |
U płodny autor z tego naszego Pratchetta!
| Gunia napisał/a: | | I oby jak najdłużej! |
W sumie też racja, trzeba tylko dożyć emerytury
praedzio - Śro 06 Maj, 2009 20:17
| Caitriona napisał/a: | W sumie też racja, trzeba tylko dożyć emerytury |
... a nie rozbijać się rowerami!...
Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 20:20
| praedzio napisał/a: | | ... a nie rozbijać się rowerami!... |
No właśnie Może nie być tak łatwo
Trzykrotka - Czw 07 Maj, 2009 09:11
| Alicja napisał/a: | | "Jakiś młody człowiek zamiatał stopnie - teoretycznie. W praktyce przesuwał brud z miejsca na miejsce, dostarczając mu nowych widoków i okazji poznania nowych przyjaciół." |
Ja dziś znalazłam w Straży Nocnej coś w rodzaju Ankh-Morpork nie było miastem bezprawia. Miało wiele praw. Ono po prostu nie dawało możliwości nie łamania ich.
Alicja - Czw 07 Maj, 2009 20:32
słynne Ankh-Morpork miasto w którym lepiej unikac zaułków
Anonymous - Czw 07 Maj, 2009 20:36
Ja uwielbiam fragment ze "Straż Straż" jak tłumaczą krasnalowi kim jest dziewica
Czytałam ten jeden tom li i jedynie, ale i tak zrobiłam z siebie błazna w kilku autobusach.
Alicja - Czw 07 Maj, 2009 20:41
cieszę się, nie z błazna oczywiście
Caitriona - Czw 07 Maj, 2009 20:44
| lady_kasiek napisał/a: | | Czytałam ten jeden tom li i jedynie, ale i tak zrobiłam z siebie błazna w kilku autobusach |
To tak jak ja, gdy czytałam Blask fantastyczny stojąc w kolejce, w pewnym urzędzie Jedna pani nie wytrzymała i zapytała co czytam
Anonymous - Czw 07 Maj, 2009 20:45
musze nauczyć się panować nad śmiechem.... parę lat to widocznie za mało
od dziś czytam tylko historyczne biografie oraz książki neutralne przy których się nie upłaczę i nie uśmieję.... w środkach masowego transportu
Alicja - Czw 07 Maj, 2009 20:51
| lady_kasiek napisał/a: | | od dziś czytam tylko historyczne biografie oraz książki neutralne przy których się nie upłaczę i nie uśmieję |
a poza środkami masowego transportu?
dorzucę coś na zachętę:
"Powszechnie uznawano, że miasto jest bardzo zdrowe. Niewiele zarazków potrafiło tu przetrwać." Trzy wiedźmy
|
|
|