To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...

Jotka - Pon 19 Paź, 2015 20:05

Określają to mianem komedii obyczajowej, twórcy ci sami -scenariusz i reżyseria - co Rancza. Cztery młode aktorki mało znane natomiast role drugoplanowe to Marta Lipińska, Marian Dziędziel, Dorota Segda i rewelacyjny Stanisław Brejdygant.
Anaru - Pon 19 Paź, 2015 21:32

A ciekawe? Jak odbierasz?
Cathie - Pon 19 Paź, 2015 22:11

Całkiem przyjemnie się ogląda "Dziewczyny ze Lwowa".
Jotka - Wto 20 Paź, 2015 11:12

Robię powtórkę od pierwszego odcinka i cały czas dobrze się bawię. Zaczęłam od trzeciego, spodobało mi się.
Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2015 21:16

Mojej mamie bardzo podobają się "Dziewczyny," a to surowy krytyk. Ma być podobno 2 sezon, to znaczy, że w ogóle serial się spodobał.

A ja w chorobie natknęłam się na powtórki Magdy M - na jednym kanale 1 sezon, na drugi 2. Olaboga! :zalamka: Kiedyś mi się to podobało, do pewnego momentu, na zasadzie miejskiej bajeczki dla grzecznych dziewczynek, co to chcą być nowoczesne, niezależne, spełnione zawodowo, mieć równie wspaniałe psiapsiółki, przyjaciela geja i cud-faceta, który zniesie ich wszystkie kaprysy, neurozy i PSMy. Teraz patrzę i nadziwić się nie mogę, jaka to rzewna chała. Minoderia, sztuczne dialogi, sztuczne uśmiechy, nieprawdopodobne sytuacje. Wierzyć sie nie chce, że tvn przedłużał emisję w nieskończoność na prośbę widzów.

Anaru - Wto 03 Lis, 2015 22:46

To był serial kręcony w Krakowie? :mysle:
Trzykrotka - Śro 04 Lis, 2015 00:32

Nie, Warszawa jak się patrzy. Młoda polska ęteligencja, prawnicy, bankowcy, fotograficy.
Anaru - Śro 04 Lis, 2015 00:36

To co to było kręcone w Krakowie na Kazimierzu? :mysle:
Trzykrotka - Śro 04 Lis, 2015 08:48

Majka? Julia? :mysle: Ale tamto coś (tzn to krakowskie) było robione na licencjach południowoamerykańskich, więc nawet wypowiadać się nie będę, bo jaka jest formuła, każdy mniej więcej wie, choćby ją przenieść na Kazimierz. A Magda M to nasz własny, dumny twór, podobno wzór dla "młodych, niezależnych, aktywnych" 20-letnich Polek. Brodzik tam grała i wybijała się na sławę i Małaszyński sobie wyrobil twarz i nazwisko.
Anaru - Śro 04 Lis, 2015 09:43

Acha :mysle: , żadnego z tych seriali nie oglądałam, za to pamiętam jak nieraz na Kazimierzu kręcili. ;)
Katarynka - Wto 10 Lis, 2015 17:15

A ja obejrzałam wczoraj 3 odcinki serialu "Jekyll and Hyde" z Tom'em Bateman'em i póki co serial mi się podoba :)
Harry_the_Cat - Pon 16 Lis, 2015 01:53

Czy to BBC?
Fibula - Pon 16 Lis, 2015 18:40

Chyba ITV.
Jest też nowy serial z Seanem, The Frankenstein Chronicles.

Harry_the_Cat - Pon 16 Lis, 2015 19:26

Dzieki.
Harry_the_Cat - Nie 06 Gru, 2015 23:05

Zaczelam dzis ogladac Narcos Netflixu. Bardzo sprawnie nakrecony, ciekawy, wrzucaja zdjecia archiwalne. Opowiada kawal ciekawej i przerazajacej w sumie historii Kolumbii. Polecam.
Harry_the_Cat - Nie 13 Gru, 2015 13:45

Na fali Narcos, obejrzalam wczoraj dokument Sins of my father - historia z punktu widzenia syna Pablo Escobara, Sebastiana Marroquina, ktory mial 16 lat w momencie, kiedy jego ojciec zginal. Ciekawe, punktem wyjscia jest troche zdanie, ktore powiedzial, jak zadzwonila do niego prasa potwierdzajac, ze Pablo Escobar zostal zastrzelowy - szesnastolatek w gniewie mowiacy o zemscie - i to, jakie takie stwierdzenie mialo i moglo miec konsekwencje.

trailer:
http://www.sinsofmyfather.../preloader.html

A tu stronka pokazujaca chronologie zycia Pablo Escobara:
http://www.sinsofmyfather.../preloader.html

Akaterine - Pon 14 Gru, 2015 22:01

Obejrzałam serial Flesh and Bone licząc na coś w miarę realistycznego o życiu tancerzy baletowych. O ja naiwna. Stereotyp goni stereotyp. Dyrektor baletu - gej, sadysta, niezrównoważony psychicznie, próbuje wykorzystywać seksualnie tancerzy. Tancerki - wszystkie wredne i z zaburzeniami żywienia. Główna bohaterka, Claire, jest nieśmiała, ma wiecznie wystraszone spojrzenie, ale oczywiście jest bardzo utalentowana i już po pierwszej próbie chcą zrobić z niej gwiazdę, taki typowy kopciuszek. Pierwsza tancerka - już na wylocie, z niewyleczoną kontuzją, zazdrosna o talent Claire. Pierwszy tancerz - casanova, chce od razu Claire przelecieć. Zespół wystawia balet, w którym Claire ma być gwiazdą, ale ta nadal chodzi wypłoszona, więc wszyscy uważają, że jest dziewicą i jej radzą, żeby znalazła sobie chłopa, dała mu się przelecieć, to od razu będzie lepiej tańczyć i lepiej wczuje się w rolę.
A Claire okazuje się być równie popieprzona co reszta, a nawet bardziej - ma skrzywionego psychicznie brata, z którym łączą ją iście lannisterskie relacje. Raz każe go pobić ochroniarzom (bo w międzyczasie rozpoczyna pracę jako striptizerka w klubie nocnym prowadzonym przez rosyjskiego gangstera, który jak na każdego Rosjanina przystało kocha balet i płacze na widok Jeziora Łabędziego, by po chwili kazać zabić jedną z nastoletnich prostytutek, którą porwał z Rosji), a kilka tygodni później sama pakuje mu się do łóżka.
O, więc taki to serial ;) . Zdecydowanie nie pasuje do tego wątku, bo fajny to on nie jest...

Harry_the_Cat - Pon 14 Gru, 2015 23:19

O matko. Jakbym czytala o powiesciach Eeevy :rotfl:
Szafran - Pon 14 Gru, 2015 23:57

O rany, dzięki za ostrzeżenie Akaterine. Po świętach chciałam zacząć to oglądać:>. Teraz sobie daruję.
Eeva - Wto 15 Gru, 2015 09:14

Harry_the_Cat napisał/a:
O matko. Jakbym czytala o powiesciach Eeevy

Uznaję to za komplement :D

A tak na serio to dzieki Akaterine za ostrzeżenie, tak samo jak szafran chciałam zacząć to oglądać.

Akaterine - Wto 15 Gru, 2015 18:10

Eeva napisał/a:
Harry_the_Cat napisał/a:
O matko. Jakbym czytala o powiesciach Eeevy

Uznaję to za komplement :D .

Zdecydowanie komplement, dziękuję :rotfl: .

Harry_the_Cat - Wto 15 Gru, 2015 21:33

No ba!

A ja ogladam Jessike Jones - bardzo mi sie podoba. Praedziu, a Tobie jak? Czy moze to powinnam zaczac w Fantastyce :mysle:

praedzio - Wto 15 Gru, 2015 21:55

W Marvelu poproszę. ;) Chwilowo nie oglądam ani Jessiki, ani czegokolwiek innego. :ops2: Ale szykuje mi się długa przerwa, to sobie pooglądam. :banan:
praedzio - Nie 27 Gru, 2015 08:09

Rozpiska odcinków drugiej serii Galavanta (kto czeka?? :excited: ):

2x1 -- Jan 03, 2016 -- A New Season aka Suck It Cancellation Bear
2x2 -- Jan 03, 2016 -- World's Best Kiss
2x3 -- Jan 10, 2016 -- Aw, Hell, The King
2x4 -- Jan 10, 2016 -- Bewitched, Bothered, And Belittled
2x5 -- Jan 17, 2016 -- Giants Vs. Dwarves
2x6 -- Jan 17, 2016 -- About Last Knight
2x7 -- Jan 24, 2016 -- Love And Death
2x8 -- Jan 24, 2016 -- Do The D'dew
2x9 -- Jan 31, 2016 -- Battle Of The Three Armies
2x10 -- Jan 31, 2016 -- The One True King (To Unite Them All)

Caitriona - Nie 27 Gru, 2015 21:57

No jak to kto? Ja i zdaje się Eeva :wink:

Ne season opening: https://youtu.be/rlZIeCjIL40