To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Eeva - Pią 19 Wrz, 2014 22:37

Aaaaaa, też mam słowo po*ker :D
Eeva - Pią 19 Wrz, 2014 22:38

Dzięki Kochana, rozwiązałaś mój problem :D
BeeMeR - Pią 19 Wrz, 2014 22:56

A to cieszę się :mrgreen:
Anaru - Pią 19 Wrz, 2014 23:48

BeeMeR napisał/a:
Ja nie wiem czemu, ale mnie nie przyjmuje słowa "po*ker" (bez gwiazdki ) i nie pozwalało wrzucić posta póki nie usunęłam tego konkretnego słowa :roll:

Może dlatego, że za reklamowanie gier hazardowych można beknąć, facet się sfotografował z ruletką i mu przysolili giga karę o ile pamiętam. Najwyraźniej forum woli się zabezpieczać. :lol:

A ja się zdziwiłam co taki gwiazdkowy po*ker w książkach Eeva zastosowała. :lol:

Najwyraźniej to jakieś słówko zakazane :opad_szczeny: , bo jak chciałam z nim zrobić podgląd to mi wyskoczyło

Najwyraźniej jak jest taki błąd przy pisaniu posta to jest użyte jakieś słowo-tabu. :mysle:

Może Łukasz coś będzie wiedział na ten temat. Jest więcej takich słów? :mysle:

Anaru - Czw 25 Wrz, 2014 23:05

Argh!!!! Właśnie mi się w przeciągu 5 minut po raz drugi zamknął znienacka komputer, przy czym za pierwszym razem otworzyły mi się moje wszystkie otwarte wcześniej strony, a było ich trochę, a za drugim razem nie. :wsciekla:

Nie wiem co się dzieje z tym komputerem, ostatnio wypina mi się przynajmniej raz dziennie internet gubiąc dostęp do serwera DNS, a teraz jeszcze zaczął się przeładowywać znienacka. :evil: Nie wiem czy nie psuje mi się modemik (TP-LINK), mam go już chyba jakieś 1,5 roku, a poprzedni właśnie tyle wytrzymał. :mysle:

Admete - Śro 01 Paź, 2014 13:17

Wiadomość dla tych, co nie lubią Windows 8 - za rok startuje Windows 10. To ja sobie pcozekam na ten nowy system i dopiero wtedy zmienię laptopa, bo Windows 7 jest bardzo dobry.

http://pclab.pl/news59864.html

BeeMeR - Śro 01 Paź, 2014 13:20

Ja nie lubię (taki eufemizm ;) ) W8 - ale i tak zanim wkopię się w nowy system to sobie poczytam opinie użytkowników :P
Admete - Śro 01 Paź, 2014 13:21

Myślę, że każdy system będzie lepszy od W8 ;) Na razie ( na szczęście ) nie musza kupować nowego komputera.
Anaru - Śro 01 Paź, 2014 13:28

W8 ma jedną zaletę - jest bardzo szybki w działaniu w porównaniu z XP.
Admete - Śro 01 Paź, 2014 13:35

W7 też jest w porządku. W każdym razie ja bardzo lubię W7.
BeeMeR - Śro 08 Paź, 2014 09:20

Ja już się oswoiłam z W8 - pewne sprawy mnie irytują, że nie działają tak, jak jestem przyzwyczajona, ale inne są na plus - szybkość otwierania się i programów, brak irytującej melodyjki na koniec i początek Windows na przykład.

Nie wstał mi rano komputer - zamiast się normalnie otworzyć piszczy w regularnych odstępach a ekran jest czarny - w sensie nie dochodzi sygnał, nie ma śladu setupu/wejścia do biosa. Raz już to robił, ale po wymianie kabla zasilającego wszystko wróciło do normy i komp pracował bez zmian, a W8 otwierał się normalnie. Co to może być?
Ja już nie mam siły do tych kompów, niedawno dwa dyski mi padły, zupełnie niezależnie od siebie :cry2:

Anaru - Śro 08 Paź, 2014 10:13

O rany, znowu? :(
BeeMeR - Śro 08 Paź, 2014 10:17

Znowu. Mój avek oddaje idealnie mój stan ducha :(
Admete - Śro 08 Paź, 2014 15:39

A ty masz nowy ten komputer czy używany?
BeeMeR - Śro 08 Paź, 2014 16:40

Szlag by to trafił używany - miał być super ekstra okazja - no i parametry miał ponoć bardzo dobre, ale stabilności jak widać nie ma. Stabilniejszy jest stareńki, na który się z musu przesiadam, ale też robi numery - to w mim mi padł niedawno dysk (Western Digital, więc nie bierz sobie do serca za nadto słów mojego Taty jaka to dobra firma ;) ), ale też już trochę miał.
Akaterine - Śro 08 Paź, 2014 17:35

BeeMeR napisał/a:
Nie wstał mi rano komputer - zamiast się normalnie otworzyć piszczy w regularnych odstępach a ekran jest czarny - w sensie nie dochodzi sygnał, nie ma śladu setupu/wejścia do biosa. Raz już to robił, ale po wymianie kabla zasilającego wszystko wróciło do normy i komp pracował bez zmian, a W8 otwierał się normalnie. Co to może być?

Jeżeli stacjonarny to brzmi jak niestyk na pamięciach.

Anaru - Śro 08 Paź, 2014 20:39

Mam pytanko do znających się na komputerach itd :kwiatek:

Bardzo często mam taki oto komunikat (czasem codziennie, czasem co kilka dni):

Przy czym przestają mi się otwierać strony(otwierają się na goło i biało), za to często działa mi li i jedynie nasze forum, czyli jakis taki brak dostępu wybiórczy. Czego to może być kwestia? Dostawcy sieci czy mojego modemiku? :mysle: Mam Tp-Linka taki malutki a'la pendrive wetknięty do komputera stacjonarnego, łapie net z routera podczepionego kablem pod stacjonarny w innym pokoju. W innych komputerach wtedy internet jest, więc to kwestia chyba mojego, pytanie tylko co się psuje. :mysle:

BeeMeR - Śro 08 Paź, 2014 20:55

Akaterine napisał/a:
Jeżeli stacjonarny to brzmi jak niestyk na pamięciach.
Sprawdzę, dziękuję za podpowiedź :kwiatek:
ŁukaszG - Wto 18 Lis, 2014 01:31

Anaru napisał/a:
Przy czym przestają mi się otwierać strony(otwierają się na goło i biało), za to często działa mi li i jedynie nasze forum, czyli jakis taki brak dostępu wybiórczy. Czego to może być kwestia?

Problem aktualny czy się sam rozwiązał?

Łukasz

Anaru - Śro 19 Lis, 2014 23:29

Na razie cisza i spokój (odpukać ;) ), ale co jakiś czas fika. Przypuszczam, że modem mi po prostu powoli umiera. :?
Anaru - Czw 20 Lis, 2014 00:50

W złym momencie to napisałam :evil: , własnie 6 raz od tego mojego posta zrestartował mi się komputer. :wsciekla: I za każdym razem wstaje bez netu i twierdzi, że ma problemy, po czym naprawia. :evil:

Chyba pomaszeruję po nowy modemik.

ŁukaszG - Pią 21 Lis, 2014 00:09

Anaru napisał/a:
[...] I za każdym razem wstaje bez netu i twierdzi, że ma problemy, po czym naprawia. :evil: [...]

Przynajmniej coś tam naprawia ;)
Napisz mi jaką drogą masz na tym komputerze internet, usługodawca-jaki router, ewentualnie przez jaki komputer.
I zrób jeszcze takie coś: polecenie Uruchom (Win+R) | wpisz komendę: cmd (otworzy się czarne okno z wierszem poleceń) | zwróć uwagę w jakiej lokalizacji jest kursor, np.:
C:\Users\Ania> wpisz polecenie: ipconfig /all > ip.txt | Wyślij mi na maila plik ip.txt, który został wygenerowany w lokalizacji: C:\Users\Ania
Zerknę na niego.

Łukasz

Anaru - Sob 22 Lis, 2014 02:00

adminluc napisał/a:
Wyślij mi na maila plik ip.txt, który został wygenerowany w lokalizacji: C:\Users\Ania
Zerknę na niego.

Wyślę jutro jak poczta pozwoli, bo chwilowo wygląda tak :? :

Natomiast zaniepokoił mnie dzisiejszy komunikat ze strony Avasta (przeskanowałam sobie komputer)

Czy powinnam się tym przejmować i np. dzwonić jak najszybciej do dostawcy netu (Internetia) czy to dotyczy mojego TP-Linka? Bo wygląda na to, że całego routera, a nie modemiku :mysle: .

ŁukaszG - Sob 22 Lis, 2014 19:02

To już znamy chyba źródło Twoich problemów.
Dostęp do routera "z zewnątrz", jeśli ktoś nie ma wyraźnej potrzeby, zawsze się wyłącza - i raczej domyślnie taka opcja była ustawiona. Często użytkownicy takiego sprzętu nie zmieniają jednak domyślnego hasła od producenta i tu już może ktoś mieć zabawę Twoim kosztem.
Ten router dostałaś od dostawcy internetu czy sama kupiłaś?
Napisz mi dokładnie jakiej firmy i jaki model. Napiszę Ci dokładnie instrukcję co zrobić, jeśli uda nam się zalogować (nikt nie zmienił użytkownika/hasła routera), to zapiszemy sobie ustawienia do pliku na komputerze lokalnym, zresetujemy do ustawień fabrycznych, wgramy na nowo oprogramowanie routera i na końcu skonfigurujemy pod Twoją sieć (pomocny będzie zapisany plik konfiguracyjny.

Łukasz

Anaru - Sob 22 Lis, 2014 23:19

Jutro Ci napisze dokładnie co i jak bo już tam śpią, więc nie będę włazić i budzić sprawdzaniem, a wróciłam wieczorem. Wielkie dzięki :kwiatek: bo ja kompletnie nie wiedziałam co robić. Router jest od dostawcy internetu (tzn Internetii), hasło jest takie jakie było fabrycznie, nie zmienialiśmy (ciąg liter i cyfr). Po drodze był resetowany, bo były jakieś problemy techniczne i kazali zresetować, mam nadzieję, że się nie zrobił bezhasłowy, tzn otwarty dostęp. Wprawdzie facet z działu technicznego twierdził, że nie traci hasła, ale poprzedni router po takiej operacji stracił i zrobił się dostęp otwarty, ustawiałam ponownie, ale kompletnie nie pamiętam co i jak. Ten mi wyglądał na zamknięty (dostęp), tzn na hasło, ale kto wie, może tam się po drodze coś działo.

A w ogóle to kupiłam to małe ustrojstwo odbierające z routera, bo poprzednie jednak po prostu padło i przynajmniej komputer się przestał przeładowywać co moment.