Komunikaty - Pytania techniczne
Anaru - Pią 11 Lip, 2014 19:58
Ooo, nie wyświetlają Ci się?
Akaterine - Pią 11 Lip, 2014 20:58
W ogóle mi nie przechodzi, gdy próbuję wysłać posta z jakimkolwiek linkiem wyskakuje mi "error 403: brak dostępu" (nawet screena wrzucić nie mogę ). Trochę to uciążliwe.
Anaru - Pon 21 Lip, 2014 19:32
Jakby kogoś zainteresowało, to odkryłam niedawno genialny dodatek do Chrome (a i pewnie do innych przeglądarek, chociaż pod Operę nie było) - eliminator slajdów. Wszystkie zdjęcia na Onecie, Gazecie.pl i wielu innych stronach otwiera na jednej stronie (jedno pod drugim), eliminując konieczność irytującego klikania po sztuce celem obejrzenia. Uwielbiam go na równi z Adblockiem.
https://chrome.google.com/webstore/detail/eliminator-slajd%C3%B3w/eplekpmdodlgejgogbojajncdlapamff?hl=pl
(trza kliknąć na górze po prawej )
ŁukaszG - Pon 21 Lip, 2014 22:55
| Anaru napisał/a: | | Jakby kogoś zainteresowało, to odkryłam niedawno genialny dodatek do Chrome (a i pewnie do innych przeglądarek, chociaż pod Operę nie było) - eliminator slajdów. |
Pod Firefoxa też jest, używam od kilku miesięcy.
Przyznaję, że rzeczywiście chyba jeden z przydatniejszych dodatków prócz Adblocka.
Łukasz
Anaru - Wto 22 Lip, 2014 01:17
Łukasz, mam od kilku dni nowy system na kilkuletnim komputerze, wszystko działało w miarę dobrze i szybciutko, za to dziś 3 razy komputer mi się znienacka sam wyłączył, teraz wieczorem. Tak po prostu się zamknął bez słowa wyjaśnienia. Z tego co widzę to wiatraczki działają, więc chyba się nie grzeje? Ki czort?
System jest na osobnym dysku, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
ŁukaszG - Śro 23 Lip, 2014 16:28
| Akaterine napisał/a: | W ogóle mi nie przechodzi, gdy próbuję wysłać posta z jakimkolwiek linkiem wyskakuje mi "error 403: brak dostępu" (nawet screena wrzucić nie mogę ). Trochę to uciążliwe. |
W jakiej przeglądarce masz ten problem.
Sprawdź czy jest on też obecny w innej przeglądarce.
| Anaru napisał/a: | | Łukasz, mam od kilku dni nowy system na kilkuletnim komputerze, wszystko działało w miarę dobrze i szybciutko, za to dziś 3 razy komputer mi się znienacka sam wyłączył, teraz wieczorem. [...] |
Powiem szczerze, że ostatnio jestem zmęczony takimi problemami... W robocie mamy jeden praktycznie nowy (pół roku) notebook Samsunga. Na początku maja został zaktualizowany do Windowsa 8.1 - od tego czasu dzieją się czasami dziwne rzeczy, m.in. czasami "przeładowuje" system - nie restartuje sie, ale zamyka wszystkie aplikacje w tym także Explorera Windows i uruchamia na nowo. Sprawdziłem już wszystko co mi przyszło do głowy i nic... W serwisie oczywiście proponują wysłanie go do naprawy, ale potrzebny jest do pracy, mimo wszystko da się na nim pracować - osoba, która na nim pracuje przyzwyczaiła się do częstego zapisywania, a zresztą dużo pracujemy na dysku sieciowym i w chmurze.
Nie wiem co poradzić, ale zacznij od aktualizacji sterowników. Może masz jakieś dyski sieciowe, z którymi próbuje się łączyć...
Łukasz
Akaterine - Śro 23 Lip, 2014 17:33
| adminluc napisał/a: | | Akaterine napisał/a: | W ogóle mi nie przechodzi, gdy próbuję wysłać posta z jakimkolwiek linkiem wyskakuje mi "error 403: brak dostępu" (nawet screena wrzucić nie mogę ). Trochę to uciążliwe. |
W jakiej przeglądarce masz ten problem.
Sprawdź czy jest on też obecny w innej przeglądarce. |
Właśnie sprawdziłam - niestety nigdzie nie działa (tzn. na operze i chrome).
Pomyślałam, że to może przez ciasteczka, bo ostatnio różne dziwne rzeczy mi się robiły i okazało się, że to było przyczyną, ale w tym wypadku nie zadziałało.
Anaru - Śro 23 Lip, 2014 19:26
| adminluc napisał/a: | | Nie wiem co poradzić, ale zacznij od aktualizacji sterowników. Może masz jakieś dyski sieciowe, z którymi próbuje się łączyć... |
Nic na ten temat nie wiem żebym miała. Pytanie laika: sieciowe znaczy co konkretnie? jakieś miejsce udostępnione w necie do ew. wspólnych danych? Nie mam.
| adminluc napisał/a: | | Powiem szczerze, że ostatnio jestem zmęczony takimi problemami... W robocie mamy jeden praktycznie nowy (pół roku) notebook Samsunga. Na początku maja został zaktualizowany do Windowsa 8.1 - od tego czasu dzieją się czasami dziwne rzeczy, m.in. czasami "przeładowuje" system - nie restartuje sie, ale zamyka wszystkie aplikacje w tym także Explorera Windows i uruchamia na nowo. |
Ja mam na razie od kilku dni ten system, ale już zauważyłam sporo rzeczy, które mnie irytują, np nie umiem za nic ustawić skojarzeń niektórych plików z niektórymi aplikacjami, bo "podbiera" mi je coś innego. Np. gify otwiera chyba IE o ile zauważyłam i nie umiem ich skojarzyć z moim ACDSee, bo zawsze to robiłam przez Total Commander, a tu nie działa i koniec, tzn nie łapie skojarzeń.
Tak samo, na mp3 uparł mi się Windows Media Player i nie da się go odczepić. Albo ja nie potrafię, bo za nic nie umiem w nim znaleźć ustawień obsługiwanych plików.
Niektóre programy, które działały świetnie pod XP mają pozmieniane częściowo ustawienia lub nowe funkcje, które mnie irytują, np. BsPlayer, w którym od lat lubię oglądać filmy i w którym się świetnie robiło screeny, teraz po pierwsze pyta za każdym razem otwierając film czy może wprowadzić zmiany na komputerze, a poza tym cyferki odliczające czas trwania filmu zrobiły mu się gigantyczne i obrzeżone na biało zamiast dyskretnych niewielkich i ciemnych, a każdy screen stopuje na momencik film. Nie wiem czy to kwestia systemu czy "poprawionego" programu, ale mam ochotę odgrzebać starą instalkę i sprawdzić czy i jak będzie działać.
Szlag trafia, bo mimo, że to niby drobnostki, to jednak upierdliwe. I takich "innowacji" odkrywam coraz więcej w kolejnych programach. Już nie mówiąc o podczepianiu mi co jakiś czas na pasku jakiegoś sklepu czy podsuwaniu reklam.
A komputer tak samo - w tamten wieczór po prostu mi się wyłączał, tyle, że bez włączania z powrotem, jak to to mi również robił XP pod koniec swojej działalności. Chyba pozostaje mi się do tego przyzwyczaić, też się nauczyłam bardzo często zapisywać, bo nigdy nie wiedziałam kiedy mi się przeładuje.
Jedno mogę powiedzieć na pewno na plus - jest o wiele, wiele szybszy niż XP.
Akaterine - Śro 23 Lip, 2014 19:36
| Anaru napisał/a: | Tak samo, na mp3 uparł mi się Windows Media Player i nie da się go odczepić. Albo ja nie potrafię, bo za nic nie umiem w nim znaleźć ustawień obsługiwanych plików. |
A próbowałaś może skojarzyć typ pliku bezpośrednio w programie, z którego chcesz korzystać?
Anaru - Śro 23 Lip, 2014 20:02
| Akaterine napisał/a: | | A próbowałaś może skojarzyć typ pliku bezpośrednio w programie, z którego chcesz korzystać? |
Tak, w ten sposób sobie skojarzyłam graficzne i np jak gifa otworzę poprzez ACDSee, to go widzę. Ale pozostawał skojarzony z IE dopóki w TC nie przepisałam sobie ręcznie ustawień z innego komputera, który ma XP. Teraz wprawdzie otwiera go ACDSee, ale ikonkę ma z IE i mimo moich prób zmiany jej na taka jaka powinna być, ma mnie głęboko gdzieś.
W WMP nie znalazłam jak na razie możliwości odczepienia skojarzeń, po prostu na chama przyczepiło mi się do mp3, otwiera je i nie umiem tego zmienić.
W programach, którymi chcę otwierać one SĄ skojarzone, ale co z tego, skoro mają z góry ustawione silniejsze skojarzenia.
Anaru - Sob 02 Sie, 2014 00:10
Wiecie co, to już się robi wkurzające ponad miarę
Dostałam dzisiaj wiadomość od Plusa
| Cytat: | Szanowni Państwo,
Informujemy, że operator sieci Plus zarejestrował zgłoszenia od osób, które otrzymały wiadomości poczty elektronicznej będące próbą oszustwa. Wiadomości zatytułowane „Twoja Zielona faktura Plus nr: [EME/FAKTURA/……..]” zawierają logo Plusa oraz informacje mające skłonić ich odbiorców do dokonania przelewu na wskazany na fakturze numer konta bankowego. Wiadomości te posiadają również załączniki, w których znajduje się potencjalnie szkodliwe oprogramowanie. Fałszywe wiadomości można rozpoznać poprzez to, że zawierają one załączniki o rozszerzeniach *exe i *zip (3 litery po ostatniej kropce w nazwie pliku). Operator sieci Plus wysyła wyłącznie e-faktury z plikami *pdf.
Informujemy odbiorców takich wiadomości, że Polkomtel sp. z o.o. nie jest ich rzeczywistym nadawcą oraz, że nie zostały one wysłane z serwerów znajdujących się pod kontrolą naszej firmy. Przestrzegamy odbiorców takich wiadomości przed otwieraniem załączników oraz przed dokonywaniem płatności na podstawie tych wiadomości. Dla bezpieczeństwa taką wiadomość należy usunąć bez otwierania załączników, a na komputerze mieć zainstalowany aktualny program antywirusowy. W załączeniu przesyłamy przykładowe obrazy plików, których nie należy otwierać.
W przypadku wątpliwości, czy otrzymana korespondencja pochodzi od operatora sieci Plus, prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta.
Pozdrawiamy,
Plus open |
Jakąś fałszywą wiadomość z zawirusowanym załącznikiem udającym fakturę miałam od UPC, którego nie posiadam, a teraz widzę, że to normalnie plaga
Nowa fala zainfekowanych żądań opłat (Allegro) i fałszywych faktur (Netia, T-Mobile, Poczta Polska)
Scam z fałszywymi fakturami, który opisywaliśmy już przeszło miesiąc temu przeżywa swój renesans. Dziś kilkadziesiąt osób przesłało nam informacje o fałszywym żądaniu zapłaty od Allegro. Jak zawsze w przypadku tego typu fałszywych e-maili, w wiadomości znajduje się załącznik, którego otwarcie grozi zainfekowaniem naszego komputera złośliwym oprogramowaniem.
http://niebezpiecznik.pl/...-poczta-polska/
Uwaga na e-maile o przesyłce od Poczty Polskiej — są zainfekowane
Wielu czytelników od rana informuje nas, że otrzymali dziś korespondencję e-mail rzekomo od Poczty Polskiej. Wiadomość informuje o otrzymaniu przesyłki pobraniowej, która oczekuje na odbiór. Do e-maila dołączono zainfekowany załącznik.
http://niebezpiecznik.pl/...a-zainfekowane/
praedzio - Śro 06 Sie, 2014 09:42
Nie mogę wysłać PW, bo przy próbie odpowiedzenia na wiadomość wyskakuje mi taka strona:
Ktoś jeszcze tak ma?
Akaterine - Śro 06 Sie, 2014 17:58
Ja o tym pisałam parę razy. Ja to mam w niektórych działach przy wysyłaniu postów z linkami.
Admete - Śro 06 Sie, 2014 18:03
U mnie się nie pojawia.
Anaru - Śro 06 Sie, 2014 19:24
A ja mam pytanie czy ktoś może używa Subedita pod Windows 8? Bo mi nie działa jak działał pod XP i to kolejna rzecz, która nie cieszy.
U mnie nigdy nie było problemu z pw czy linkami, za to bardzo regularnie przy wysyłaniu posta lub po prostu otwieraniu wątku pojawia się to samo, co się pojawiało już od dawna czyli http://www.imagebam.com/image/20413b304373304
Akaterine - Śro 06 Sie, 2014 19:28
| Anaru napisał/a: | A ja mam pytanie czy ktoś może używa Subedita pod Windows 8? Bo mi nie działa jak działał pod XP i top kolejna rzecz, która nie cieszy. |
Już pod siódemką były problemy, ale jest sposób, żeby to obejść, tylko trzeba się trochę pobawić, w internecie jest trochę instrukcji.
Admete - Śro 06 Sie, 2014 19:35
Instrukcja jak zainstalować SubEdita pod w7:
http://www.komputerswiat....-windows-7.aspx
Akaterine - Śro 06 Sie, 2014 19:58
Oprócz tego, co jest w opisie, u mnie konieczne było zastosowanie się do tej instrukcji z komentarza:
"Ściągnąłem z pierwszego lepszego linka plik msdxm.ocx, wrzuciłem na c:\, odpaliłem cmd i wpisałem regsvr32 c:\msdxm.ocx wywaliło na końcu błąd, ale program działa:)"
BeeMeR - Śro 06 Sie, 2014 20:05
| Akaterine napisał/a: | | "Ściągnąłem z pierwszego lepszego linka plik msdxm.ocx, wrzuciłem na c:\, odpaliłem cmd i wpisałem regsvr32 c:\msdxm.ocx wywaliło na końcu błąd, ale program działa:)" |
Im więcej słyszę na temat w8 tym bardziej go nie chcę
Akaterine - Śro 06 Sie, 2014 20:18
Anaru, jeżeli nie bawisz się w bardziej zaawansowaną edycję napisów to polecam program VLC Player (tzw. pachołek, bo taką ma ikonkę ). Odtwarza praktycznie wszystko, a co lepsze można go spersonalizować - ustawić, jakie przyciski mają być widoczne na pasku, ustawić dowolnie skróty klawiszowe (ja sobie skonfigurowałam jak w Subedit).
Anaru - Śro 06 Sie, 2014 20:33
| Akaterine napisał/a: | Oprócz tego, co jest w opisie, u mnie konieczne było zastosowanie się do tej instrukcji z komentarza:
"Ściągnąłem z pierwszego lepszego linka plik msdxm.ocx, wrzuciłem na c:\, odpaliłem cmd i wpisałem regsvr32 c:\msdxm.ocx wywaliło na końcu błąd, ale program działa:)" |
Zerknę wieczorem na VLC.
| Akaterine napisał/a: | | Już pod siódemką były problemy, ale jest sposób, żeby to obejść, tylko trzeba się trochę pobawić, w internecie jest trochę instrukcji. |
| Admete napisał/a: | | Instrukcja jak zainstalować SubEdita pod w7: |
Zastosowałam się do instrukcji. Olewa mnie.
Nie ma funkcji edycji napisów, z której prawie zawsze korzystałam przerabiając formaty, czasy itd.
Akaterine - Śro 06 Sie, 2014 21:05
| Anaru napisał/a: | | Akaterine napisał/a: | Oprócz tego, co jest w opisie, u mnie konieczne było zastosowanie się do tej instrukcji z komentarza:
"Ściągnąłem z pierwszego lepszego linka plik msdxm.ocx, wrzuciłem na c:\, odpaliłem cmd i wpisałem regsvr32 c:\msdxm.ocx wywaliło na końcu błąd, ale program działa:)" |
|
To nie jest takie straszne jak się wydaje . Trzeba robić dokładnie tak, jak jest opisane. Ściągasz ten plik:
http://www.ocxdump.com/do...5/download.html
Wrzucasz na dysk c, otwierasz wiersz polecenia (czarne okienko), wpisujesz to, co tam wyżej i wsio.
Jeżeli sporo poprawiasz napisy, to VLC może nie być wystarczający. Ma opcję poprawiania czasów, ale nie w pliku napisów, jak to było w Subedit, ale na samym filmie, i najwygodniej jest poprawiać napisy z lekko niegrającymi czasami, do kilku sekund, i też można skrótami klawiszowymi.
Największy minus dla mnie - nie zapamiętuje, w którym momencie skończyło się oglądać film.
Admete - Śro 06 Sie, 2014 21:08
Anaru spróbuj, spróbuj Może komp ci nie wybuchnie
Anaru - Śro 06 Sie, 2014 23:08
A ma opcję przerabiania formatu? Typu, czy jak to nazwać? Tzn ass na srt czy txt? Mnie do samego oglądania nie jest potrzebny program, tylko własnie do takich przeróbek, niekoniecznie super skomplikowanych. I od lat używałam subedita, wrrr.
Akaterine - Czw 07 Sie, 2014 17:51
Jeżeli potrzebujesz czegoś tylko do napisów to może spróbuj program służący głównie do edycji, tu masz wybór:
http://www.dobreprogramy....indows,209.html
Ja używam Subtitle Edit do edycji, oglądam w VLC.
|
|
|