To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Admete - Sob 10 Maj, 2014 07:51

To może faktycznie wymienię na niego. Cenowo też wychodzi przystepnie na dwa komputery.
ŁukaszG - Czw 22 Maj, 2014 19:56

Norton to od wielu lat porażka jakich mało. Pewnie dlatego wciskają wszędzie ten antywirus za symboliczne złotówki.
Dla komputerów domowych, bez komercyjnego wykorzystania, polecam od blisko 10 lat Avast.

Pozdrawiam
Łukasz

BeeMeR - Czw 22 Maj, 2014 19:58

adminluc napisał/a:
polecam od blisko 10 lat Avast.
ten bezpłatny?
ŁukaszG - Czw 22 Maj, 2014 20:02

BeeMeR napisał/a:
adminluc napisał/a:
polecam od blisko 10 lat Avast.
ten bezpłatny?

Tak. Ostatnio co kilkanaście dni proponują płatne wersje swoich programów, ale wg mnie ich darmowa wersja Avast jest wystarczająca (oczywiście do domu).

Łukasz

Akaterine - Czw 22 Maj, 2014 20:08

Ja mam złe doświadczenia z Avastem, kilka lat temu wpuścił mi z pendrive'a wirusa, przez którego posypał się cały system. Ale może od tamtego czasu się poprawił.
BeeMeR - Czw 22 Maj, 2014 20:32

Ja też mam niezbyt pozytywne wrażenia - mi mulił komputer sprawdzając go godzinami - ale to też było kilka lat temu.
Akaterine - Czw 22 Maj, 2014 20:36

I wywoływał zawał serca informując znienacka, że "baza wirusów została zaktualizowana" :lol:
Anaru - Czw 22 Maj, 2014 20:42

To wyłącz gadanie ;)
Ja też mam Avasta i nie gada (choć dawniej chyba faktycznie gadał znienacka :mysle: ), za to grzecznie informuje pisemnie. Nie obciąża systemu i nie muli jak Norton, ale czasem chyba coś mu się zdarza przepuścić (albo jakieś dawniejsze sie odzywają, bo mi w serwisie coś znaleźli :) ). Generalnie wole od Nortona, bo nie siedzi ciężkim tyłkiem na kompie. :wink:

Akaterine - Czw 22 Maj, 2014 22:05

Anaru napisał/a:
(choć dawniej chyba faktycznie gadał znienacka :mysle: )

Właśnie dawniej gadał i trzeba było mocno się naszukać, żeby to wyłączyć, w nowszych wersjach było łatwiej - pamiętam, bo współlokatorkom wyłączałam. U nich nawet raz się ładnie zsynchronizowało i obydwa komputery wydały okrzyk ;) .

Admete - Sob 07 Cze, 2014 11:31

Testuję próbną wersję Kaspersky'ego. Na razie się skanuje.
Anaru - Sob 07 Cze, 2014 19:30

A ja się zastanawiam czy nie wymienić Avasta na coś, bo mi jakies wirusy przepuścił ostatnio. :roll:
Agn - Sob 07 Cze, 2014 22:34

Miałam kiedyś Kasperskiego, ale źle wspominam. Mam nadzieję, że obecne wersje są bardziej przyjazne dla człowieka.
Anaru - Sob 07 Cze, 2014 23:14

Ja tylko pamiętam, że się czepiał skryptu naszego forum i traktował je jako zawirusowane. Podpadł mi wtedy ;) .
Aragonte - Sob 07 Cze, 2014 23:17

A ja chciałabym ostrzec przed niejakim webget - to wirus, trzeba usunąć, jak tylko się bezczelnie pojawi i będzie np. wyskakiwał z boku przeglądarki, u mnie podczas ładowania forum :?
Na lapku ciągle walczę z Funmoods, buee :? Właśnie odinstalowałam Mozillę tylko po to, żeby zaraz ją znowu zainstalować.

Anaru - Sob 07 Cze, 2014 23:20

Aragonte napisał/a:
A ja chciałabym ostrzec przed niejakim webget - to wirus, trzeba usunąć, jak tylko się bezczelnie pojawi i będzie np. wyskakiwał z boku przeglądarki, u mnie podczas ładowania forum :?

Samo się cichcem instaluje czy zainstalowałaś ten badziew z czymś? :mysle:

Aragonte napisał/a:
Na lapku ciągle walczę z Funmoods, buee

To też jakiś wirus? czy jakaś wspaniałą poprawka do Mozilli?

Aragonte - Sob 07 Cze, 2014 23:33

Anaru napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Samo się cichcem instaluje czy zainstalowałaś ten badziew z czymś? :mysle:

Nie pamiętam, żeby instalowałam, więc chyba sama cichcem :?
Ostrzegam w każdym razie, żeby tępić, jak się objawi.

Anaru napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Na lapku ciągle walczę z Funmoods, buee

To też jakiś wirus? czy jakaś wspaniałą poprawka do Mozilli?

Bezczelna niby-przeglądarka, która otwiera się na każdej karcie zamiast strony wybranej jako główna :roll: Może to nie wirus, ale reklamuje i wkurza.

Anaru - Sob 07 Cze, 2014 23:44

Aragonte napisał/a:
Bezczelna niby-przeglądarka, która otwiera się na każdej karcie zamiast strony wybranej jako główna

Faktycznie, zerknęłam w google i widzę, że ludzie też mają z tym badziewiem problemy. Mam nadzieję, że uda Ci sie tego pozbyć jak najszybciej. Korzystasz z podpowiedzi pomocy w usuwaniu na różnych stronach?

Aragonte - Wto 10 Cze, 2014 11:58

Czytam te podpowiedzi, ale na razie draństwa się nie pozbyłam :?
Anaru - Wto 10 Cze, 2014 14:11

To może mógłby Ci pomóc ktoś bardziej obznajomiony z tajnikami komputera? Tylko pewnie trzeba by zapłacić...
Aragonte - Wto 10 Cze, 2014 14:57

Pomęczę brata i siostrzeńców, niech się moja politechniczna część rodziny na coś przyda :wink:
Fibula - Wto 10 Cze, 2014 23:24

Aragonte napisał/a:
Czytam te podpowiedzi, ale na razie draństwa się nie pozbyłam :?

Zainstaluj testową wersję Malwarebytes i przeskanuj kompa, powinno pomóc. :)

Akaterine - Pią 20 Cze, 2014 17:59

W dziale o Jane Austen nie mogę zamieścić żadnego tematu ani posta, wyskakuje mi "brak dostępu", to coś u mnie czy ogólny problem?

Edit: ok, już wiem - wywala mnie, gdy w wiadomości jest link.

Akaterine - Wto 08 Lip, 2014 21:16

Firefox zaczął mnie wkurzać, więc postanowiłam poeksperymentować z Operą (Chrome jakoś mi nie podchodzi). Pierwsza przeszkoda - nie mogę znaleźć opcji zaimportowania zakładek z Firefoxa albo chociaż z pliku, wygooglane instrukcje nie pomagają - chyba dotyczą poprzednich wersji. Ktoś potrafi pomóc?
Anaru - Wto 08 Lip, 2014 23:56

U nas na jednym kompie Opera sfiksowała i chyba trza będzie zainstalować nową wersję. Ponoć dość mocno się różni. :mysle:
Akaterine - Pią 11 Lip, 2014 17:29

Dalej nie mogę publikować postów z linkami. Z tego co widzę inni nie mają z tym problemu :mysle: Mogę prosić Admina o interwencję?