To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Agn - Śro 05 Mar, 2014 11:13

Najechać na pasek, nacisnąć lewy klawisz i wciąż go trzymając przesunąć ku dołowi, tam gdzie ma być. U mnie tak działa w każdym razie.

Odnośnie kompa - szlag by to... :(

BeeMeR - Śro 05 Mar, 2014 11:15

Anaru napisał/a:
Kurka wodna, ustawiłam sobie pasek zadań na pionowo w netbooku i nie umiem go teraz przenieść na dół z powrotem. :frustracja: Jest na to jakaś metoda? :kwiatek:
Przeciągnąć? jak Agn prawi :kwiatek:
Anaru - Śro 05 Mar, 2014 11:18

Agn napisał/a:
Najechać na pasek, nacisnąć lewy klawisz i wciąż go trzymając przesunąć ku dołowi, tam gdzie ma być. U mnie tak działa w każdym razie.

Pomogło!!!! :cmok: :cmok: :cmok:

Odnośnie kompa - no cóż, nie ma chyba wyboru, bo nie mam jak podczepić inaczej, więc dwa pendrivy działają na wymianę - jeden w tym, drugi w tamtym, a potem hop siup, zmiana pendrivowych dup i jakoś leci. :roll:

Anaru - Czw 17 Kwi, 2014 23:26

Jakie mamy ładnie świąteczne forum! :banan:
Łukasz :kwiatki_wyciaga:

(ooo, to chyba w tym momencie wskoczyło? bo na drugiej otwartej stronce mam jeszcze zwykła czołówkę :mrgreen: )

BeeMeR - Pią 18 Kwi, 2014 10:50

Łukasz :kwiatki_wyciaga:
Agn - Pią 25 Kwi, 2014 22:43

Mozilla, którą do tej pory kochałam miłością niezmierzoną, zaczyna mi się co jakiś czas podwieszać. Może powinnam zmienić przeglądarkę? :mysle: Którąś rekomendujecie?
Anaru - Pią 25 Kwi, 2014 22:58

Chrome. Mniejszy od Mozilli, nie taki kombajn i stabilniejszy, a posiada większość podobnych funkcji. Na dodatek podkradnie zakładki ;) . Ja się na niego właśnie z Mozilli przesiadłam.
Agn - Pią 25 Kwi, 2014 23:12

Ale to jest googiel Chrome?
Anaru - Sob 26 Kwi, 2014 01:06

A googiel. :wink:
BeeMeR - Sob 26 Kwi, 2014 09:23

Ja polecam Seamonkey - jest to chyba dongsaeng* ;) Mozilli, bo od niej wykiełkowało, wiernam tej przeglądarce od lat bo zadowolonam wielce :mrgreen: (a wcześniej używałam Mozilli właśnie, ale to było lata temu)

* dla niewtajemniczonych: młodsze rodzeństwo ;)

Admete - Sob 26 Kwi, 2014 12:34

Czy jest jakaś rada na to, że laptop ma problem z "widzeniem" pendrivów? Zawsze muszę odczekać co najmniej kilka minut. To strasznie wkurzające.
Akaterine - Sob 26 Kwi, 2014 14:07

Może system już się zanieczyścił i stąd te problemy. Jeżeli system masz wgrany od roku lub więcej to jest to całkiem możliwe.
Admete - Sob 26 Kwi, 2014 14:21

System to jest wgrany od lat 4...Wiem, że muszę go przeinstalować, ale sama tego nie zrobię. Musi dotrwać do wakacji, wtedy go komuś oddam do zrobienia.
Anaru - Sob 26 Kwi, 2014 14:40

Admete napisał/a:
Czy jest jakaś rada na to, że laptop ma problem z "widzeniem" pendrivów? Zawsze muszę odczekać co najmniej kilka minut. To strasznie wkurzające.

U mnie ten objaw ma komputer stacjonarny :roll: , ten z kolei nie widza żadnych dysków zewnętrznych, pominąwszy ten, który ma własne zasilanie :roll: . I pominąwszy właśnie pendrivy, a i to nie wszystkie. Nawet czytnika kart nie widzi i powoli przestaje widzieć modemik internetowy. Ponoć problem z zasilaniem, wybieram się do serwisu i powoli szykuję do kupowania nowego kompa i nowego systemu. :?

Akaterine - Sob 26 Kwi, 2014 16:02

U Ciebie Anaru stawiałabym na problem z płytą główną, choć kto wie, może to i zasilanie. A jeżeli chodzi o kompa to polecam sprzęt poleasingowy - teraz za 500-700 zł możesz mieć stosunkowo nowy (2-3 letni) komp od razu z Windowsem 7.
Anaru - Sob 26 Kwi, 2014 16:05

Akaterine napisał/a:
U Ciebie Anaru stawiałabym na problem z płytą główną

To brzmi jak konieczność kupienia nowego :(
Nie mam pojęcia gdzie coś takiego można kupić. :mysle: Myślisz, że dyski mogę wykorzystać czy tez powinnam nowe?

Akaterine - Sob 26 Kwi, 2014 16:20

Szczerze mówiąc to ja pracuję w firmie, która handluje sprzętem poleasingowym, dlatego z czystym sumieniem polecam ;) . Firm w Polsce jest sporo, we Wrocławiu też kojarzę, że jest jakaś solidna. Najłatwiej znaleźć na allegro - w razie czego służę pomocą. Dyski można wykorzystać, jeżeli wejście się zgadza (jak na tym zdjęciu - teraz komputery mają wejście jak ten wyżej, ten niżej jest starego typu i trzeba trochę się pobawić, żeby go podłączyć). My do niedawna sprzedawaliśmy i nowe, i poleasingowe i choć poleasingi są używane, co niektórych odstrasza, są o wiele mniej awaryjne niż te, które składaliśmy na miejscu z nowych części.
Admete - Sob 26 Kwi, 2014 16:29

Myślę, że taki używany komputer może być dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto potrzebuje sprzętu, a nie ma pieniędzy na całkiem nowy. Mój całkiem nowy, pracowy właśnie wrócił z serwisu. Dobrze, że jeszcze na gwarancji był.
Akaterine - Sob 26 Kwi, 2014 16:54

Admete napisał/a:
Myślę, że taki używany komputer może być dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto potrzebuje sprzętu, a nie ma pieniędzy na całkiem nowy.

To zależy, co ma się na myśli mówiąc "nowy". Są nowe sprzęty u mnie nazywane "chinolami" - czyli składane na miejscu w firmach czy sklepach komputerowych z nowych części, a są nowe markowe komputery firm takich jak Dell, Lenovo, HP - składane w fabrykach, z podzespołami dopasowanymi do obudowy, z dobrym układem chłodzenia, i praktycznie tylko takie są wśród poleasingowych. Ceny nowych chinoli są porównywalne do cen komputerów poleasingowych, nowe markowe są oczywiście kilka razy droższe. Jeżeli ma się spokojnie do wydania 2-4 tysiące złotych, to oczywiście lepiej wziąć nowego markowego kompa, ale jeżeli chce się kupić sprzęt do tysiąca, to lepiej wziąć poleasinga, tym bardziej, że te w 99% przypadków są już z legalnym systemem.

Anaru - Sob 26 Kwi, 2014 16:59

A poleasingowe to ile mają zazwyczaj? :mysle: Nie ma obawy, że po gwarancji to cos za chwilę strzeli? Znasz jakąs firmę wrocławską gdzie bym mogła uzyskać jakieś wiarygodne informacje bez wciskania kitu i jakiegoś "chinola"? na Allegro to ja się boję, nie jestem fachowcem i wolałabym odebrać w sklepie coś działającego, a nie potem sie martwić kto mi tu co poskłada czy naprawi w razie czego.
No i koniecznie chcę fakturę.

Akaterine - Sob 26 Kwi, 2014 18:02

Anaru napisał/a:
A poleasingowe to ile mają zazwyczaj? :mysle: Nie ma obawy, że po gwarancji to cos za chwilę strzeli?

Zależy jakie, nowsze modele są z mniej więcej 2010-2011 roku, najstarsze jakie sprzedajemy są nawet sprzed 10 lat, a klienci nadal je sobie chwalą (np. ktoś kupił taki komputer z 4 lata temu, gdy już miał koło 5 lat, i dalej chodzi bez zarzutu).
Z firm z Wrocławia na szybko znalazłam te, które obiły mi się o uszy:
http://allegro.pl/listing...p?us_id=4146518
http://allegro.pl/listing...hp?us_id=178772
Obie dają 12 miesięcy gwarancji, czyli to już jest plus, warto podpytać, czy ewentualnie prowadzą naprawy pogwarancyjne, i też jakie są warunki gwarancji - ile czeka się na naprawę, czy przy większych usterkach naprawiają, czy wymieniają na inny egzemplarz.
I w razie czego też służę pomocą - z większością sprzętu poleasingowego, który jest dostępny w Polsce miałam już do czynienia, potrafię powiedzieć, czy jest nowy czy stary, czy jest awaryjny itd.

BeeMeR - Sob 26 Kwi, 2014 18:24

Anaru - Tobie to by się przede wszystkim przydała reinstalacja systemu i to mówiłam już dwa lata temu x razy (potem przestałam, bo co sobie będę język szarpać nadaremno)
raz, że miałaś objawy podobne do moich, a u mnie minęło jak za użyciem magii po reinstalce raz, drugi i trzeci
dwa, że sprzęt, który nie działa u Ciebie działa na innych kompach bez zarzutu - (obgadaliśmy to dziś kolejny raz z naszym Rodzicielem)
trzy, że wyszłoby najtaniej

ale jak wolisz inwestować w nowy sprzęt (a wtedy i tak będzie nowy system czyli jak reinstalka) i zawsze coś widziałaś na przeszkodzie - to przecież nikt nie broni :kwiatek:

BeeMeR - Czw 08 Maj, 2014 19:57

Mnie kilka dni temu trzasnął monitor - służył mi 8 lat - rozmagnesował się czy co.
Właściwie to nie wiem co się mu stało i czy to uleczalne - zaczęło mu się bez przerwy wyświetlać okienko kontrastu, jakby ktoś bez przerwy naciskał guziczek "zwiększ kontrast" - nie da się usunąć, nie da się kontrastu zmniejszyć, bo zaraz wskakuje na max (ja nie umiem nic z tym zrobić), nie dość, że obraz stał się katastrofalny dla oczu to jeszcze to okienko zasłania środek ekranu.
Da się coś z tym zrobić? :mysle:

Admete - Sob 10 Maj, 2014 06:22

Muszę kupić nowy internet security. Czy Kaspersky jest dobry? Mam Nortona, ale on mi trochę obciąża system, zwłaszcza w lapku. Coś byście polecili?
Akaterine - Sob 10 Maj, 2014 07:31

Ja używam Kasperskiego i nie narzekam, nie obciąża jakoś szczególnie systemu, a używałam go też na słabszym laptopie.