To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam IV

miłosz - Pią 19 Lip, 2013 19:36

Byłam na "Wypełnić pustkę" - to zupełnie niezwykły film, na prawdę aż dziw bierze, że to XXI wiek pośród Chasydów, korzystają z dobrodziejstw techniki, nauki, a pewne zasady nie zmieniają się od tysiącleci. Polecam ! oboje są uprzedzeni, a Yochay wart grzechu, zwłaszcza z tymi pejsami :) i mimo nieszczęścia w tle, jest coś magicznego miedzy nimi :)

i co motyw muzyczny

Admete - Pią 19 Lip, 2013 19:47

Denerwujesz mnie ;)
Agn - Czw 25 Lip, 2013 10:02

Cały czas zapominam napisać...
Obejrzałam nowe Total Recall. Wzbraniałam się przed tym filmem zadnimi łapkami, bo bardzo lubię stary film... ale zwyciężyła ostatecznie ciekawość, siadłam przed wielkim telewizorem z dobrymi znajomymi i obejrzeliśmy razem. I co? Film jest świetny. Inny niż poprzedni, bliższy oryginałowi (jak rzekł był mi "brat" i doszliśmy, że za młodu czytałam książkę, która powstała na podstawie filmu ze Schwarziem, a nie oryginalne opowiadanie Dicka), dobrze zrobiony. Czasami rzecz jasna widać, że jest sporo robione komputerem, ale mimo wszystko oglądało się przednio.

Caitriona - Czw 25 Lip, 2013 17:27

Agn napisał/a:
Obejrzałam nowe Total Recall.

Oglądałam i też mi się podobało, ale ja nie pamiętam poprzedniego filmu, ani nie czytałam książki.

BeeMeR - Czw 25 Lip, 2013 20:05

Na mnie nowa wersja Total Recall nie zrobiła szczególnego wrażenia - ot, obejrzeć i zapomnieć :P
No i niewykorzystany zupełnie Bill Nighy, którego szalenie lubię, a który pojawił się i zniknął za szybko :foch2:

Bajkowe Boże Narodzenie (2011)
Bajka o współczesnym Kopciuszku z Katie McGrath (Merlinowa Morgana) w roli głównej - niestety z nieodłącznym uśmiechem (amant też) czy scena tego wymaga czy nie. Można się odprężyć.

Życie Pi (The Life of Pi) (2012)
Też w bajkowej, nierealnej scenerii utrzymany film - ciekawy, ale nierówny, miejscami przegadany, miejscami wręcz przeciwnie; zawiera piękne obrazy (i pięknie wykorzystaną grafikę komputerową ;) ) Podobał mi się, ale nie bez zastrzeżeń, jak widać.

Agn - Czw 25 Lip, 2013 21:11

Caitriona napisał/a:
ani nie czytałam książki.

Wygląda na to, że też nie czytałam odpowiedniej książki. W zasadzie to jest tylko opowiadanie, nawet nie książka (tytuł leci jakoś tak: "Przypomnimy to panu hurtowo").
Rebis wznawia chyba całego Dicka, to pewnie będzie okazja do nadrobienia zaległości. I może sobie Blade Runnera kupię, sama nie wiem...

arlekin - Czw 25 Lip, 2013 21:18

Wczoraj byłam z bratem w kinie na World War Z. Podobało mi się. Film trzyma w napięciu, i jednocześnie nie jest przesycony obrazem objadających się zombie. Naprawdę fajny film, a Brad Pitt - cóż klasa sama w sobie.
Poza tym - co warto podkreślić - fajne role kobiece, nie biegające plączące krzykaczki, ale kobiety z "jajami", choc bez przesady nie G.I Jane :mrgreen: , ale kobiece i silne.

Caitriona - Czw 25 Lip, 2013 22:13

Agn napisał/a:
W zasadzie to jest tylko opowiadanie, nawet nie książka

Nawet nie wiedziałam. Jakoś Philip K. Dick leży poza moim kręgiem zainteresowań, nie lubię s-f... Ale film oglądało się nieźle :)

Deanariell - Pią 26 Lip, 2013 21:50

arlekin napisał/a:
nie jest przesycony obrazem objadających się zombie

Ja się zastanawiam właśnie, skąd ostatnimi czasy taka moda na zombie? :mysle: Co film/serial, to żywe trupy czyhające, żeby pożreć świeże mięsko... :shock: Czyżby władcy tego świata oswajali ludzi z czymś, co wkrótce rzeczywiście nas czeka? :mysle: :-P Zombie nie są zbyt fajni, wolałabym nie spotkać ich na ulicy... :confused3:

asiek - Nie 28 Lip, 2013 23:57

Byłam na tym filmie z Siostrzenicą /nalegała :wink: /... Motyw ściągnięty z Jestem legedną. Mam mieszane uczucia, ale zgadzam się, że Pitt świetnie się spisał.
Sprawne amerykańskie kino.

arlekin napisał/a:
Poza tym - co warto podkreślić - fajne role kobiece, nie biegające plączące krzykaczki, ale kobiety z "jajami", choc bez przesady nie G.I Jane , ale kobiece i silne.

Głównie podobało mi się, że dziewczyny nie miały wyprasowanych twarzy i rybich ust. Nadeszły czasy, że trzeba to doceniać. :wink: Miło było popatrzeć na naturalne buzie. Pitt póki co też się nie wyprasował i trzeba mu oddać, że zmarszczki dodają mu męskiego uroku /choć nadal nie jest w moim typie :wink: /.

Admete - Pon 29 Lip, 2013 07:51

Tam gra aktorka z The Killing.
Caitriona - Pon 29 Lip, 2013 21:41

Choć za dużo to się nie nagrała ;) Średnio mi się ten ppodobał, Pitt też nie rzucił mnie na kolana.
Yvain - Śro 31 Lip, 2013 08:45

How to Fall in Love (2012) grają Eric Mabius i Brooke D'Orsay. Lekka i przyjemna komedia romantyczna. Polecam na kiepski humor czy zmęczenie :mrgreen: Z Erica jest niezłe ciacho, im starszy tym smaczniej wygląda :wink:
Eeva - Śro 31 Lip, 2013 08:48

A ja już nie pamiętam czy polecałam The Call z Halle Berry. Bardzo fajny film, trzyma w napięciu do ostatniej minuty, ja to siedziałam na jednym półdupku czekając co się wydarzy ;-)
praedzio - Wto 06 Sie, 2013 23:10

Poszłam dziś do kina na "Konesera". Przejmujący film, w którym sztuka malarska (i nie tylko) gra najważniejszą rolę. Doskonałe role Geoffreya Rusha, Jima Sturgessa, Donalda Sutherlanda i innych. Reżyser wspaniale zbudował napięcie najpierw intrygując, a później zaskakując widza rozwiązaniem. Polecam gorąco. Olbrzymi plus za muzykę Ennio Morricone. :oklaski:
trifle - Śro 07 Sie, 2013 18:06

Pięknie jest zrobiony ten film, ale historia od początku wydawała mi się co najmniej dziwna. I przygnębiający jest raczej...
Ale też myślę, że warto obejrzeć.

Admete - Sob 10 Sie, 2013 22:47

Obejrzałam dziś Oszukaną w reżyserii Eastwooda. Dobrze, że w ostatniej chwili sobie przypomniałam o tym filmie. Strasznie przygnebiający, ale chciałam zobaczyć ze względu na reżysera i scenarzystę - J. Michael Straczyński - ten od Babylon 5. Jeden i drugi potrafią skutecznie przykuć do ekranu telewizora. Przejęłam się mocno historię matki, która szuka swojego syna i jest potwornie oszukiwana przez policję. Byłam tez ciekawa, jak Straczyński wypada w czymś innym niż B5. Muszę przyznać, że można rozpoznać jego rękę w sposobie prowadzenia historii takiej skondensowanej, pełnej emocji. W serialu były odcinki, w czasie których siedziało się na brzeżku krzesła czy sofy. A z kolei Eastwood ma oszczędny styl jako reżyser i jedno z drugim bardzo pasowało.
miłosz - Pon 12 Sie, 2013 10:02

bardzo lubię Eastwooda jako reżysera :) W Oszukanej Jolie miała piękne kostiumy, ale to bardzo przygnębiający film :( w sobotę nie ogląałam, ale oglądała moja rodzina, choć Kajka przyszła do mnie i powiedziała, że nie jest w stanie oglądać tego filmu. Zdecydowanie jest zbyt wyczulona na najmniejsze nawet okrucieństwo.

A czy ktoś poza Edziem widział tego Konesera? Bo w Mikro dziś bilety za dyszkę :mysle:

Admete - Pon 12 Sie, 2013 10:05

Idź - bardzo dobry film, tylko tez smutny. Innym smutkiem niż oszukana. Chodzi w nim o samotność i okrucieństwo uczuć lub ich braku.
praedzio - Pon 12 Sie, 2013 12:25

E, nie do końca taki smutny. Na końcu odniosłam wrażenie, że powiało swoistym optymizmem. :-)
Admete - Pon 12 Sie, 2013 12:30

Mnie nie powiało. Ogarnięty obsesją facet siedzi i czeka aż przyjdzie do niego oszustka ;)
praedzio - Pon 12 Sie, 2013 12:39

A ja widziałam faceta, który otworzył się na miłość, albo tylko jej możliwość. Scena zupełnie inna od tej pierwszej. ;)
Admete - Pon 12 Sie, 2013 12:40

Moim zdaniem przegrał wszystko.
praedzio - Pon 12 Sie, 2013 12:45

O, nieeee. Najwyraźniej potrzebował mocnego kopa pod postacią pozbycia się substytutów kobiet, jakimi były te wszystkie portrety, żeby móc ruszyć dalej ze swoim życiem. Owszem, odchorował tę całą historię (sceny z wariatkowa), ale najważniejsze, że się przełamał i otworzył na innych ludzi.

Za cholerę tylko nie mogę rozkminić, o co chodziło z tymi zegarami w końcowej scenie. :mysle:

Admete - Pon 12 Sie, 2013 15:34

Nie wiem. Ja nie widziałam w tym nic optymistycznego. To świadczy o tym, że film jest dobry i różne osoby mogą go odbierać w różny sposób.