To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Aragonte - Sob 23 Lip, 2011 21:29

No, ja dorzuciłam jeszcze coś beletrystycznego - jeden tomik Herriota :wink: A poza tym biografię Mary Bryant :)
Admete - Sob 23 Lip, 2011 21:32

Tej biografii nie zauważyłam. Chodzi o to?

Dziewczyna z Botany Bay

Carolly Erickson

Aragonte - Sob 23 Lip, 2011 21:37

Tak, o tę książkę chodzi.
Admete - Nie 24 Lip, 2011 11:06

To przy następnej wizycie w Matrasie zapytam o nią.
Admete - Sob 30 Lip, 2011 16:20

Przeczytałam książkę napisaną na podstawie scenariusza Stowarzyszenia umarłych poetów. Wolę film, ale akurat musiałam przeczytać. Sam film też sobie przypomnę, pamiętam, jak wielkie wrażenie wywarł na mnie dawno, dawno temu...
I zaczęłam w końcu "Pasję według Einara" :) Dla Cherezińskiej robię wyjątek w mojej zasadzie nie czytania powieści ;)

migotka - Sob 30 Lip, 2011 17:09

http://slowemmalowane.blo...iego-chana.html
Córka tatarskiego chana

takie lekkie czytadło historyczne

asiek - Sob 30 Lip, 2011 18:56

Admete napisał/a:
I zaczęłam w końcu "Pasję według Einara" Dla Cherezińskiej robię wyjątek w mojej zasadzie nie czytania powieści

U mnie Pasja ... jeszcze leży i czeka, Martin ma pierwszeństwo. :wink:

Admete - Sob 30 Lip, 2011 19:42

Martin przede wszystkim ;) Ja mam ochotę na powieści osadzone w jakiejś konkretnej epoce. Właśnie obejrzałam Howards End i mam ochotę na którąś z powieści Forstera...Pamiętam, że zarówno Domostwo pani Wilcox ( Howards End ) jak i Pokój z widokiem czytało mi się bardzo dobrze. Właściwie to jest klasyka, więc warto by mieć na własność. Poszukam sobie na Allegro w wolnej chwili.
migotka - Sob 30 Lip, 2011 20:52

Admete napisał/a:
Martin przede wszystkim ;) Ja mam ochotę na powieści osadzone w jakiejś konkretnej epoce. Właśnie obejrzałam Howards End i mam ochotę na którąś z powieści Forstera...Pamiętam, że zarówno Domostwo pani Wilcox ( Howards End ) jak i Pokój z widokiem czytało mi się bardzo dobrze. Właściwie to jest klasyka, więc warto by mieć na własność. Poszukam sobie na Allegro w wolnej chwili.

nie wiedziałam, że Howards End to domostwo Pani Wilcox, dzięki

Fibula - Sob 30 Lip, 2011 22:22

Dopiero po filmie Domostwo... wydano jako Howards End, a później Powrót do Howards End.
migotka - Sob 30 Lip, 2011 23:00

Fibula napisał/a:
Dopiero po filmie Domostwo... wydano jako Howards End, a później Powrót do Howards End.

dzięki

aneby - Nie 31 Lip, 2011 12:10

asiek napisał/a:
U mnie Pasja ... jeszcze leży i czeka

U mnie też, w sumie nie wiem dlaczego :mysle: Pochłonęłam Halderd, a za tą jakoś nie mogę się zabrać ...

Agn - Nie 31 Lip, 2011 12:21

Nie wiem, na co czekacie. Ja się nie mogłam doczekać kolejnej książki Elżbiery Cherezińskiej, jak się tylko pojawiła, to się na nią rzuciłam. I w tej chwili część o Einarze jest moją ukochaną z cyklu. Już nie wspominam, że rozbeczałam się na niej jak skrzywdzone dziecko.
aneby - Nie 31 Lip, 2011 12:24

Moze to przez moja niechęć do Kościoła :mysle:
Agn - Nie 31 Lip, 2011 12:39

No, po tej lekturze z pewnością nie zostaniesz jego fanką. Ale to w końcu historia Einara, który widzi, co się dzieje i o tym mówi. Kocham historie o ludziach, którzy mieli szansę poznać to proste chrześcijaństwo. I w książce jest pięknie pokazana droga od wikinga przez wikinga ochrzczonego, aż do prawdziwego wyznawcy. Przy czym Einar nigdy nie został fanatykiem. Ale jego wiara jest... piękna. :)
Deanariell - Nie 31 Lip, 2011 12:50

Agn napisał/a:
Ale jego wiara jest... piękna.

Bo wiara ogólnie jest piękna i zazdroszczę tym wszystkim, którzy czują ją prawdziwie :thud: (wyznanie dla mnie się w tym wypadku nie liczy) - byle nie fanatycznie. :roll: Fanatyzm nie jest zdrowy w żadnej dziedzinie życia. :-|

Btw - nie sądziłam, że ks. Natanek, którego fragment kazania "Wiedz, że coś się dzieje" komentowałyśmy jakiś czas temu w jednym z wątków (chyba we "frustracyjnym" :mysle: ) jest aż tak znaną postacią... :shock: Podobno Kościół nie popiera głoszonych przez niego treści (odetchnęłam :P )- nie dziwię się, bo dla wielu ludzi jest to cokolwiek zabawne, chociaż ma również spore rzesze zwolenników. Taaaaaaa...
http://www.newsweek.pl/ar...na-was-,77585,1

Chociaż rzucenie klątwy na TVN wcale nie jest takie "od rzeczy" :wink: - w końcu TVN to "serialkiller". :lol: Należy im się za te wszystkie zamordowane (np. chorą godziną emisji :roll: ) seriale. :wsciekla: :rotfl: (Niby na TVN24 rzucił, ale to przecież jedna i ta sama stacja. :wink: )

Agn - Nie 31 Lip, 2011 13:28

Jest popularny, wszędzie go cytują, ale z jajem. A ks. Natanek ponoć ma coś z psychiką, dlatego nie ma prawa niesienia posługi duszpasterskiej (czy jak to się zwie).

Wiara Einara jest naprawdę piękna i pięknie opisana. Płynnie, bez haczyków, naprawdę ładnie i wiarygodnie przechodzi z wikinga, który nie chce się kryć w klasztorze, to prawdziwego wyznawcy Chrystusa. I naprawdę z zapałem czytałam o jego stronie związku z Halderd. Kiedy się to widzi i rozumie konflikt interesów... ta dwójka nie miała jak mieć happy endu.

asiek - Nie 31 Lip, 2011 16:13

aneby napisał/a:
Moze to przez moja niechęć do Kościoła

Przyznam, że też mnie to powstrzymuje. :wink:

aneby - Nie 31 Lip, 2011 18:57

Agn napisał/a:
ta dwójka nie miała jak mieć happy endu.

Nie oczekiwałam happy endu w tej książce. Zafascynowała mnie osobowość Halderd, jej hart ducha, siła, potrzeba wolności, mądrość życiowa ...
Daję w spoiler, bo moze ktoś nie czytał :wink:
Spoiler:
Strasznie mi było smutno, gdy Szczura odeszła :( Między nimi była taka piękna przyjaźń i szczerze mówiąc myślałam, ze razem się zestarzeją.

Agn - Nie 31 Lip, 2011 19:45

Ja też czytałam, bo Halderd... to Halderd. Mówię tylko, że związek Halderd i Einara był skazany na porażkę.
Admete - Pon 01 Sie, 2011 19:36

Mnie się Pasja według Einara zaczyna bardzo podobać. Nie mam czasu siąść i porządnie się wczytać, ale na razie mam pozytywne odczucia. Einar trafił właśnie do klasztoru. Cherezińska naprawdę ma dar słowa.
Alicja - Pon 01 Sie, 2011 20:44

oj ma, jako nieliczna
Admete - Pon 01 Sie, 2011 20:57

Zdecydowanie niewielu współczesnych pisarzy z nurtu literatury popularnej wie, jak pisać.
Agn - Pon 01 Sie, 2011 21:19

*tapla się w miodku, który spływa na jej serce, kiedy czyta posty powyżej*
Admete - Pon 01 Sie, 2011 21:31

Pożyczyłam bratowej Sagę Sigrun. Jeśli znajdzie czas, zeby przeczytać, to na pewno się jej spodoba.