To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Admete - Wto 11 Maj, 2021 16:13

Scenarzysta, reżyser, aktorzy. Wszystkiego po trochę. Siostry Hong nie piszą dla mnie. Doom at your service zapowiada się na razie ciekawie. Obstawiam że bohaterka naprawdę umrze za te sto dni 😉
Admete - Wto 11 Maj, 2021 21:26

Bohaterce zostało 99 dni życia, a ja się chichram podczas oglądania drugiego odcinka Doom.
Trzykrotka - Wto 11 Maj, 2021 21:47

A w Vincenzo wielkie bum! :( Przewidywałam, że tak będzie, ale i tak mi smutno.
Idę do następnego odcinka na otarcie łez.
Admete :kwiatek: wyślesz Doom w podróż? Moje źródełko strasznie spowolniało.

Admete - Wto 11 Maj, 2021 22:12

A to pewnie jesteś po czwartym odcinku. Oczywiście, że wyślę, gdzie trzeba. Zadziwiająco często się śmieję w trakcie oglądania Doom.
BeeMeR - Wto 11 Maj, 2021 22:16

Oglądam sobie wciąż Pinokia a tu nagle Koszmit :mrgreen:

Trzykrotka - Wto 11 Maj, 2021 22:58

Po czwartym :? Na szczęście w piątym nagle przyspiesza akcja, jakby tylko czekała na otrzaśnięcie się panny Hong :banan:

O, faktycznie, nie dość że Koszmit, to całuśny :-D
Ach, jakie piękne zakończenie odcinka 4 :twisted: Opera, płonące magazyny, szczęśliwe twarze podpalaczy i Wachlarz powtarzający słowa arii: "Tramontate stelle, all'alba vincero, vincero, vincero."
Niestety tumblr zaspoilerował mi największą niespodziankę - wiedziałam z góry kto jest prawdziwym szefem firmy Babel.

Admete - Śro 12 Maj, 2021 08:27

Trzykrotka napisał/a:
Opera, płonące magazyny, szczęśliwe twarze podpalaczy i Wachlarz powtarzający słowa arii: "Tramontate stelle, all'alba vincero, vincero, vincero."

To jeden z lepszych momentów.

Trzykrotka - Śro 12 Maj, 2021 09:59

Tam ładnie operują muzyką i operą. Sceny żałoby na przykład pokazano przejmująco - żadnych wrzasków, tarzania się po podłodze i miotania - tylko spokojne obrazki i piękna aria, ta którą masakrowała niegdyś Mary Bennet na balu u pana Bingleya - tu oczywiście w czystym, pięknym wykonaniu.
Loana - Śro 12 Maj, 2021 11:40

A to Vincento to jest drama z dobrym zakończeniem?
Admete - Śro 12 Maj, 2021 13:34

Z dobrym w miarę 🙂
Trzykrotka - Śro 12 Maj, 2021 21:55

Wachlarz właśnie znów leje zbirów - obrusem z wloskiej restauracji, plaskaczem, elegancko kopniętym pod nogi krzesłem :mrgreen: Komu potrzebna spluwa, gdy się ma Vincenzo po swojej stronie :mrgreen:
Admete :kwiatek: będziesz pamiętać też o Nawiedzonym domu?

Admete - Śro 12 Maj, 2021 22:39

Będę jak najbardziej. Doom już jest.
Trzykrotka - Śro 12 Maj, 2021 22:50

Admete napisał/a:
Będę jak najbardziej. Doom już jest.

Bardzo dziękuję :kwiatek: :banan:

Gdybym tylko nie musiała rano wstawać do pracy, oglądałabym razem proces przeciwko firmie Babel o naruszenie zdrowia i życia pracowników. Wusang kontra Jipuragi, siła bezczelności kontra radosny happening pid budynkiem sądu, purchawkowata i nieuczesana eks-prokurator kontra gnaca się jak modelka na tle sportowego samochodu panna Hong :mrgreen:
Choćby nawet mieli przegrać, to zrobią to z fasonem.

Loana - Czw 13 Maj, 2021 10:39

Doszłam do 8 odcinka Goblina i coś czuję, że się zaraz zacznie trauma i drama. A szkoda, bo naprawdę był zabawny ten serial i dobrze się na nim bawiłam. Myślę, czy oglądać dalej czy sobie szukać opisu i przeczytać. Swoją drogą w tym serialu świetnie widać, jak tłumaczenie zabija sens wypowiedzi - w 50% mam wrażenie, że napisy wyszły z translatora, są tak nielogiczne. Ale nie marudzę, przynajmniej mogę obejrzeć serial gdzieś, bo niestety nie ma na serwisach, które opłacam.

I w ogóle chciałam napisać, że aktor do roli Goblina został świetnie dobrany. Trochę stylizacja, a trochę jego uroda jest taka dziwna, że momentami to mi przypomina kosmitę, tzn wygląda jak nie człowiek :P Na goblina pasuje bardzo dobrze, bo w sumie nie wiem, co to jest goblin w wierzeniach koreańskich, zapewne nie taki goblin jakiego ja znam (np z Tolkiena :P ) - więc ktoś o takiej egzotycznej urodzie jest dobry :)

Trzykrotka - Czw 13 Maj, 2021 14:14

Ten koreański goblin to w ogóle nie jest goblin z naszego kręgu kulturowego, tylko postać z mitów azjatyckich. Nie bardzo umieli go przetłumaczyć i zamiast zostawić nazwę własną, nazwali go głupio goblinem. Podobnie było z dramą Tale of Nine Tailed, w której Ponury Kosiarz z Goblina grał demona zwanego gumiho, 9-ogonowego lisa. Gumiho by l też jego brat i sporo innych postaci i ich nazwa ani razu nie pojawiła się w napisach. Byli po prostu "lisami."
Admete - Czw 13 Maj, 2021 15:21

Piosenka z Undercover:

https://www.youtube.com/watch?v=lnOFPZnZ_1o

I druga:

https://www.youtube.com/watch?v=eO8_oQV24E0

Trzykrotko Nawiedzony dom już jest.

Dziś rozdają Baeksang Arts Awards - tu na żywo:

https://www.youtube.com/watch?v=l8JNOq--7b4

Beyond Evil ma nagrodę za scenariusz. Oh Jung Se za 'Its’s Okay to Not Be Okay' - co było do przewidzenia ( rola drugoplanowa ). Taką samą nagrodę dla aktorki dostała nasza ulubiona ajumma z Life, Chocolate - Yeom Hye Ran za Uncanny counter. Reszty jeszcze nie znam.

EDIT: najlepsza drama - Beyond Evil, najlepszy aktor - Shin Ha Kyun.

BeeMeR - Czw 13 Maj, 2021 21:00

Skończyłam Pinokio - podobało mi się, nie nudziłam się, ładnie pokazana przyjaźń młodzieńcza, relacja rodziny, zadowolonam :mrgreen:

Admete napisał/a:
Oh Jung Se za 'Its’s Okay to Not Be Okay' - co było do przewidzenia ( rola drugoplanowa )
Należało mu się, rola była doskonale zagrana :oklaski: :szacuneczek:
Trzykrotka - Czw 13 Maj, 2021 21:38

Shin Ha Kyunowi też :oklaski:
Widziałam, że Małpa też dostał nagrodę w jakiejś kategorii rozrywkowej :oklaski:

Admete - Czw 13 Maj, 2021 21:44

Dołeczek dostał chyba jakąś nagrodę związana z tik tokiem. Tak mi się wydaje.
Trzykrotka - Czw 13 Maj, 2021 23:14

Na pewno dostał nagrodę, widziałam go wśród laureatów. Pani Ye Ji z It's Ok też, ale nie za rolę tylko coś w stylu "talent roku."
Podobał mi się odcinek Nawiedzonego domu. Mam tylko nadzieję, że nie będą ciągnęli zbyt długo konfliktu między głównymi. Sprawa stalkera, jego niedoszłej ofiary i ducha zabitej dziewczyny była bardzo dobra. Ten pacan policjant tylko :bejsbol: do odstrzału. Końcówka wskazuje na romantyczne wibracje, ale to ściema moim zdaniem. Jeszcze nie teraz :-)

BeeMeR - Czw 13 Maj, 2021 23:35

Zaczęłam Prison Playbook - Baseballowy Superstar-shi znalazł się w kompletnym matriksie, biedak :shock:
Trzykrotka - Pią 14 Maj, 2021 06:49

Prawda? :shock: Mnie też go było żal, tym bardziej, że jego ofierze nic a nic nie współczułam.
BeeMeR - Pią 14 Maj, 2021 07:28

Ja też mu nie współczuję :uzi:
Ciekawe te typy w celi i bardzo dobrze zagrane :oklaski: MinKi (wciąż nie pamiętam jego nazwiska) też fajny, Dong Il również :mrgreen: .

Admete - Pią 14 Maj, 2021 08:35

Trzykrotka napisał/a:
Mam tylko nadzieję, że nie będą ciągnęli zbyt długo konfliktu między głównymi.

Myślę, że dogadają się w trakcie najbliższego odcinka.

Trzykrotka - Pią 14 Maj, 2021 12:35

BeeMeR napisał/a:
Ja też mu nie współczuję :uzi:
Ciekawe te typy w celi i bardzo dobrze zagrane :oklaski: MinKi (wciąż nie pamiętam jego nazwiska) też fajny, Dong Il również :mrgreen: .

Muszę ci tylko zaspoilerować, że Superstarowi zmienią celę i dostanie nowy zestaw kolegów - również znajomych :-P i również z AM1988 :wink:
Aktorsko ta drama jest świetna. Krystal na szczęście jest niewiele :roll: Żałuję tylko jednego zabiegu - ale to później cię zapytam, czy też masz takie odczucie.

Edit: Admete, mówisz-masz. Jun Ho na Hawajach już się zdecydował :lol:
https://www.dramabeans.co...ed-sleeve-cuff/